Alpha 1500 od Pelikána

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
milode

Re: Alpha 1500 od Pelikána

#586 Příspěvek od milode »

Tlapa píše:Radši jsem si to odepřel, kluk lítal krásně i v nastupujícím větru - a pak to při jednom návratu při plném plynu narval do země. Říkal, že sledoval letadlo a zapomněl koukat kde je zem...

Nemohu si pomoc, ale přijde mi to divný. 8O
Loop VA Models ; Spacewalker II SIG 1/4 ve výstavbě
Tlapa

#587 Příspěvek od Tlapa »

Tak mě to taky přišlo divný, ale jsme oba úplní začátečníci, tak jsem si to dovedl představit... Spíš se nechtěl přiznat za nějakou chybu, ale naštěstí už je Alpha zase slepená, tak dobrý :-)
FunGlider, Funtastic, Amigo III, SALy/Jumper T16
Syn: Alpha 1500-RIP, Focus 400/Taranis X7
Tlapa

#588 Příspěvek od Tlapa »

Potřeboval bych povolit unašeč pro vyosení motoru, ale boha mi to nejde, 2mm inbus je moc, to tam nevleze a další co jsem si dnes půjčil v práci, asi 1,5mm (podle šuplery) se už zase protáčí... To je nějaký speciální rozměr?
toty

#589 Příspěvek od toty »

Listuj zpet touto diskuzi, resili jsme to tu. Od vyroby je to utazene jsko prase, takze to uz mas mozna strzene.
Zmeril jsem ho a je to 1.5
Zkus figl s vterinakem a pokud se nepovede, ceka te rezani unasece a koupe noveho...odvrtani ani nezkousej, nejde to...
V diskuzi hledej kolem mych prispevku, mel jsem stejny problem...
Srážka s blbcem je problém, ale srážka s blbcem v zrcadlovém bludišti je neřešitelný problém..
Tlapa

#590 Příspěvek od Tlapa »

Jo, díky, už jsem tu část našel. Četl jsem tu diskuzi celou a věděl jsem že tam něco o unašeči bylo, ale to jsem byl ještě ve stavu že jsem netušil co to je a o čem se to bavíte :-)
Vyřešil jsem to fištrónsky - sundal jsem šroubky z motoru a tu podložku jsem na každou tu spodní stranu dal zevnitř od motoru. Sice to byl dost opruz než spadla tam kam měla, ale je to hotový. Musel jsem teda následně podložit ještě ten trámec, protože díky tomu vyosení to trošičku dřelo o spodní část trupu, ale to předpokládám bylo u tebe taky. Vypadá to teď trochu divně, ale jestli to pomůže proti tomu děsnýmu vzpínání tak to klidně tu vizáž oželím :-)
mab
Kontaktovat uživatele:

#591 Příspěvek od mab »

Najdi někoho zkušeného ať éro proletí a vyloučí chyby poletuchy.
To musí létat samo, už jsem několik těchto začátečnických bublin dolaďoval a věčně není dodržena geometrie modelu.
Ať už zezačátku špatným složením a nastavením, nebo po čase zkroucením po haváriích.

Měl bys vidět úlevu pilotů, co se přestali prát s letadlem a začali si let užívat.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
toty

#592 Příspěvek od toty »

Myslim, ze Alfa je nastavena tak, ze se pri plnym plynu vzpina. Ja zkousel podlozit motor i posunout teziste vic do predu. Oboje trochu pomohlo, ale nikdy sem nedosahl rovneho letu pri plnym plynu. Podlozeni motoru jsem tedy neprehanel, nechtel jsem prijit o vykon (pod horni srouby jednu podlozku). A stejne, kdyz mam plny plyn chci nahoru ;)
Srážka s blbcem je problém, ale srážka s blbcem v zrcadlovém bludišti je neřešitelný problém..
Tlapa

#593 Příspěvek od Tlapa »

Já ani nechci rovný let při plným plynu, to je jasný že ten plyn tam je proto aby éro šlo do nebe, ale ono se to docela dost vzpínalo i na půl, třičtvrtě plynu. A konstrukčně si myslím, že je geometrie v pořádku, protože při házení bez motoru si to z kopce štrádovalo krásně rovně i 150m, vše je vyvážený jak příčně tak podélně, pohledy sedí. Kluk s tím na rozdíl ode mně umí lítat i s plným, akorát musí dost potláčet. Mě by víc vyhovovalo to teď mít podložený, až si budu jistej tak to zase vyndám. Uvidíme, už se těším jak to půjde.
toty

#594 Příspěvek od toty »

Ja s podlozenim souhlasim, trochu to potrebuje, to je bez diskuze.
BoBik_CZ

#595 Příspěvek od BoBik_CZ »

Ohledně toho vzpínání na plynu to vidím následovně:
1. Alfa je motorový větroň. Z toho mi tak nějak plyne, že motor je tam od toho, aby letadlo vytáhl do výšky. Po dosažení požadované výšky se motor vypne, vrtule sklopí a dále s tím létáš jako s větroněm.

2. Pokud přesto požaduješ horizontálně víceméně rovný let, pak jednak udělej ono zmiňované vyosení motoru. Je tady ovšem jeden problém - blbě se to ladí (pro každou změnu potřebuješ demontovat motor) a je otázka jestli to vůbec vyosíš pod takovým úhlem, aby to letělo dle představ.

3. Pokud vyosení motoru nenaplní očekávání, pak jedině mixovat výškovku do plynu. Na normálních vysílačkách no problém, ale Ty máš zřejmě setovou. Tady bych to viděl na dvě rady - pokud to s létáním myslíš vážně, kup si normální slušnou vysílačku. Pokud si nechceš koupit jinou vysílačku, pak mixuj výškovku do plynu ručně pomocí trimu. Svou první sezónu jsem taky odlítal na setu (pro změnu Beta 1400), taky se vzpínala, tak jsem se naučil za letu trimovat podle režimu chodu motoru.
Tlapa

#596 Příspěvek od Tlapa »

Díky za podnětné informace, vidím to docela podobně. Určitě nechci tuto úpravu nechat napořád, až se s tím pořádně naučíme tak se to vrátí, anebo když to nebude úplně ono.
Mám samozřejmě setovou vysílačku, nad něčím lepším přemýšlím, ale opět až to budeme zvládat a bude nás to pořád bavit stejně ne-li více než teď. Do tajů mixů zatím jen pronikám :-)
Tlapa

#597 Příspěvek od Tlapa »

Mám dotaz ohledně křidélek: chápu to dobře tak, že když budu chtít použít křidélka jako přistávací klapky, tak k tomu budu potřebovat vysílačku s více než 4 kanály? Mluvíte o diferenciaci křidélek, nějak se v tom zatím neorientuji... A když už jsme u toho, je Optic 5 dobrá volba anebo to až zase takový skok od setu není a lepší je už jít třeba do Opticu 6? Jde mi hlavně o to nastavení těch brzdících klapek, o kvalitu a přesnost řízení, nějaký další fičury zatím neřeším...
toty

#598 Příspěvek od toty »

Ano, pokud budeš chtít udělat klapky z křidélek, potřebuješ jeden kanál navíc a nějakou vysílačku co umí příslušný mix. K optiku ti neporadím neb ho nemám, ale dobrá rada:
nedělej ty klapky, Alfa přistává pomalu i bez nich, jen se to musí umět a s těmi křidélky bude ještě hůře ovladatelná.
Když jsem začínal, tak jsem to také hodně řešil, ale teď už vím, že to bylo zbytečné. Nauč se na Alfě a pokud tě to chytne, kup éro s křidélky.
JosefSvejk

#599 Příspěvek od JosefSvejk »

toty píše:... s těmi křidélky bude ještě hůře ovladatelná.
Když jsem začínal, tak jsem to také hodně řešil, ale teď už vím, že to bylo zbytečné. Nauč se na Alfě a pokud tě to chytne, kup éro s křidélky.

S křidélky bude model hůř ovladatelný? :?
toty

#600 Příspěvek od toty »

S kridelky ve funkci brzdicich klapek.
Bude se snazit stahnout rychlost na minimum = horsi ovladatelnost, jednodussi pad pri jakemkoliv manevru
Mluvim z vlastni zkusenosti...
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“