Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Odpovědět
Zpráva
Autor
sumpi
Kontaktovat uživatele:

Re: Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

#736 Příspěvek od sumpi »

Budu posílat telefon zpět Číny kvůli reklamaci(Gearbest). Poslaný bude jako cenné psaní, aspoň to mám v plánu.
Co potřebuji za doklad, abych mohl posléze celníkům prokázat, že telefon se vrací z opravy a již jednou přes celnici prošel.
Nikde jsem to tady nenašel a paní na přepážce pošty mi nedokázala poradit.
master_raa
Kontaktovat uživatele:

#737 Příspěvek od master_raa »

Spravny dotaz bych vedl na celni urad.

Teoreticky potrebujes potvrzeni o zaplaceni cla+DPH, dale potvrzeni o odeslani postou zpet na reklamaci, asi nejaky reklamacni protokol a tohle pak predlozit ze se to vratilo zpatky z reklamace.

Vzhledem k tomu, ze jsme v CR tak bych se ani nedivil pokud bys muzes prijit na celnici, deklarovat vyvoz a pak zpatky
dovoz....
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html
sumpi
Kontaktovat uživatele:

#738 Příspěvek od sumpi »

Tak se mi na Gearbestu nějak cukaj ohledně reklamace.

Z toho plyne můj dotaz. Podle jakého práva se řídí Čínský e-shop v případě, že má sklad v EU?
Zboží je koupeno v EU, sídlo mají v Číně. Lze po nich vyžadovat 30dní na vyřízení reklamace?

Momentálně mi nabídli 35$ že se vzdám další reklamace.

Jde mi o to co vůči nim můžu požadovat, případně to hnát přes Paypal.

Doufám že to není moc OT
master_raa
Kontaktovat uživatele:

#739 Příspěvek od master_raa »

Osobne jsem to neresil, ale co vim tak na pade se to resi jednoduse - zadost an paypall ze vyrobce neposlal slibovane zobiz lae zmetek. Pry vrati celou cenu PayPal. Ale neni to osobni zkusenost. Samozrejme ne po 1/2 roce...

A kdyz uz jsme u toho - velke varovani na UPS !!! namisto doruceni hodili volne v baraku k sousedum desku z notasu za nekolk tisic a na infolince vysmech ze to je jejich politika. Zasadne nepouzivat , jinak budete hledat po bezdomovcich u konteneru. UPS se deklasovala na CP...
Taranis X9D Plus
jardah62

#740 Příspěvek od jardah62 »

master_raa píše:Osobne jsem to neresil, ale co vim tak na pade se to resi jednoduse - zadost an paypall ze vyrobce neposlal slibovane zobiz lae zmetek. Pry vrati celou cenu PayPal. Ale neni to osobni zkusenost. Samozrejme ne po 1/2 roce...

Tak osobní zkušenost - přes ebay u mnou nevyzkoušeného číňana (kladných refrencí hafo) objednány stupačky na motorku. Objednáno koncem října, slíbené dodání začátek prosince. když v polovičce prosince nic nedorazilo, informace přes ebay dodavateli, že je problém. Odpověď "vydržte prověříme". ok. když v polovině ledna nic nedorazilo, otevřel jsem problém u paypalu (tj po cca 3 měsících) a minulý týden přistály peníze zpět na paypal účtu. A protože to bylo s přídomkem shipping free, tak celá částka.
Myslím si, že kdyby neproběhla komunikace o neobržení, tak by i paypal nejdříve požadoval komunikaci s dodavatelem. Takhle to proběhlo naprosto hladce. Jestli poslal peníze číňan nebo mi to dali paypaláci s tím, že si to z Číny vyinkasují nevím a jako zákazníka mne to ani nezajímá. Ale funguje to.
Jardah
Drondys

#741 Příspěvek od Drondys »

sumpi píše:Podle jakého práva se řídí Čínský e-shop v případě, že má sklad v EU? Zboží je koupeno v EU, sídlo mají v Číně.

Řada zahraničních eshopů se sídlem mimo EU obvykle nepodniká v EU a různé jejich proklamované EU sklady ve většině případů v reálu nejsou prodejními sklady, ale jen distribučními pobočkami, které často jen přeposílají zboží nebo dokonce i zásilky původně došlé z Číny a i když je pak na zásilce odesílací adresa v EU nemusí to znamenat, že bylo nakoupeno v EU. Kupní smlouvu tedy u většiny takových eshopů uzavíráte s prodejcem mimo EU tj. v daném případě z Číny podle čínského práva.

Takže je dost pravděpodobné, že jste nenakoupil v EU, ale v Číně. Zmíněný eshop má svá pravidla ohledně reklamací uvedena viz tento odkaz. Odvolávat se na nějaká obchodní pravidla vycházející z EU legislativy je víceméně zbytečné. Pokud se nedohodnete s prodejcem pro Vás uspokojivě dle těch jejich pravidel na webu eshopu viz výše uvedený odkaz pak stačí zvolit již zmíněné řešení přes Paypal.
sumpi
Kontaktovat uživatele:

#742 Příspěvek od sumpi »

to: Drondys
Dík za info. Oni poměrně dobře komunikují. Spíš jsem chtěl vědět s čím na ně mohu tlačit.
Zatím se vždy reklamace řešily přímo výměnou nebo vrácením peněz(Dealextreme,Hobbycity,Banggood) .Z Gearbestu mi však napsali že tento telefon není skladem a výrobce nemůže opravovat, což mě trochu překvapilo.
Za to že se vzdám reklamace mi nabídli 30$ 8O

Přes Paypal už jsem spor také řešil, nejprv to chci zkusit vyřešit přímo s eshopem. U Paypalu stále platí těch 180 dní po zakoupení, nebo lze zahájit spor i později právě třeba za nevyřešení reklamace?
Drondys

#743 Příspěvek od Drondys »

sumpi píše:Z Gearbestu mi však napsali že tento telefon není skladem a výrobce nemůže opravovat, což mě trochu překvapilo. Za to že se vzdám reklamace mi nabídli 30$

To, že se výrobci takových zařízení obvykle přímo servisem/opravami vůbec nezbývají není nic neobvyklého. Servis je věcí prodejce a ten to může řešit třeba dohodou s nějakou firmou, která se případně opravami určitých typů telefonů zabývá a nemusí mít s výrobcem nic společného. Někteří prodejci nemají nasmlouván servis a řeší to prostě tak, že v rámci záruční doby nabídnou výměnu za stejný a pokud už není tak za podobný telefon a nebo vrácení peněz případně nějakou finanční kompenzaci s tím, že si dotyčný pak sám nechá opravit telefon v nějaké jemu místní opravně jako mimozáruční opravu, za kterou zaplatí a prodejcem poskytnutá finanční kompenzace mu to pokryje. Zkuste se poptat v nějakém místním servisu na telefony zda by vám zdarma mrkli na ten telefon a jen odhadli případnou cenu za jeho opravu.

sumpi píše:U Paypalu stále platí těch 180 dní po zakoupení, nebo lze zahájit spor i později právě třeba za nevyřešení reklamace?

Co vím tak těch 180 dnů je maximum.
bflmpsvz

#744 Příspěvek od bflmpsvz »

Zdravím,
prostudoval jsem to tu myslím poctivě, přesto se mi nedaří rozklíčovat algoritmus, kterým mi byl stanoven základ pro výpočet DPH. Asi by to chtělo "Sbírku řešených příkladů".
Tady je ten můj.
clo.png
clo.png (11.08 KiB) Zobrazeno 1763 x

Celkem školní příklad, deklarovaná cena balíčku z USA 100$, takže zaplatím jen DPH, clo ne. Jestliže je základ DPH těch 2428 CZK, plus určitě tam patří 192 CZK "Služby celní deklarace", do 3093 CZK zbývá 473 CZK. Jestli je to poštovné, vycucali si ho z prstu? A proč zrovna 473? A proč se neobjevilo i v základu pro výpočet cla?
Ve skutečnosti jsem zaplatil víc než 100$ a i to poštovné bylo dražší - takže nemám pocit, že bych zaplatil moc, jen bych se v tom rád vyznal, abych mohl příště ty částky predikovat.
Pošta a celníci ty částky nemohli znát a já jsem jim je pochopitelně nevnucoval, když na webu celni-rizeni.ceskaposta.cz, kde jsem potvrzoval avízo, jsem si přečetl "Hodnota zboží je doložena doklady nalezenými u zásilky, pokud však chcete předat České poště další doklady, připojte je zde"... a u zásilky bylo jen těch 100$.
Balík měl deklarovanou váhu 8.2 oz. t.j. cca 232g, rozměry cca 25x20x8cm.
master_raa
Kontaktovat uživatele:

#745 Příspěvek od master_raa »

Mno vypada to dost divne.
Kazdopadne podle te fotky - castka 100 USD odpovida 2428 podle jjeich kurzu
K teto polozce mas sazbu 2.9 coz asi bude clo. Jenze ses pod limitem proto tam je ve finale 0,-
Pak tam mas 21 coz je DPH - 3093*0.21 je 649.60.
Castka 3093,- je deleno prevodem asi 127.4 USD.
Tady odhaduju ze deklarace cinanem byla fakturovana castka byla 100 USD + 27 USD postovne.
Taranis X9D Plus
master_raa
Kontaktovat uživatele:

#746 Příspěvek od master_raa »

Jo k tomu vypalnemu, podle toho co tam je, pocitej ze tohle je pro stat a to vypalne CP budes mit jeste navic k te castce.
Taranis X9D Plus
bflmpsvz

#747 Příspěvek od bflmpsvz »

master_raa píše:Jo k tomu vypalnemu, podle toho co tam je, pocitej ze tohle je pro stat a to vypalne CP budes mit jeste navic k te castce.

Buďto to mám nastudované líp, nebo jsi nečetl, na co jsem se ptal. Jasně že výpalné (="Služby celní deklarace") je k tomu zvlášť, ale krom toho se započítává do základu pro výpočet DPH. A ten základ je ta částka, která mě zajímá. Takže poštovné by museli počítat kolem 20$.
Ale šlo to z New Yorku a pokud si nějaký papír celníci nenechali, tak tam nikde poštovné není uvedeno.

Zasvinili jsme tohle vlákno třemi zbytečnými příspěvky. Za prvé, když ten systém umožňuje diskutérům svoje příspěvky editovat, není nutné psát dvě zprávy po sobě. Za druhé systém umožňuje příspěvky po sobě mazat. Tak navrhuju, abychom tyhle 3 příspěvky vymazali a počkali na nějakou fundovanější odpověď.
czpredseda

#748 Příspěvek od czpredseda »

Celní správa (deklarace) počítá ceny poštovného z tabulek z cen obvyklých - rozměr / hmotnost / přepravce. DPH se platí i z ceny dopravy. Je to z toho důvodu, že spousta prodejců uvádí poštovné zdarma, což obvykle není.
bflmpsvz

#749 Příspěvek od bflmpsvz »

czpredseda píše:Celní správa (deklarace) počítá ceny poštovného z tabulek z cen obvyklých - rozměr / hmotnost / přepravce. DPH se platí i z ceny dopravy. Je to z toho důvodu, že spousta prodejců uvádí poštovné zdarma, což obvykle není.

Dají se ty tabulky někde dohledat? Na balíku vidím Total weight 9 oz. a dopravce je United States Postal Service.
kraro

#750 Příspěvek od kraro »

Odpovědět

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“