Nitro paliva – jejich dělení (Heli-Flight-Boat-Car) a % olej
Re: Nitro paliva – jejich dělení (Heli-Flight-Boat-Car) a %
Zdravím....obšírně se tu řeší problematika paliva do spalovacích motorů...myslím tím do žhavíků....proto se zeptám, sice na něco jiného, ale nevím kam se jinam obrátit......snad se na mně nebude nikdo zlobit a najde se někdo "fundovaný", kdo podá odpověď - jak jsem si všiml, a doufám nejsem sám - poslední dobou z obchodů mizí palivo do žhavíků - konkrétně letecké - heli a car ještě v nabídce je, Pelikán na skladě nic nemá a řeči jdou různé....takže co se děje??....pomalu se bude blížit sezóna a...?????.....to půjdou žhavíky do šrotu?????......odpoví prosím někdo, kdo ví bezpečně o co jde a co bude dál??....díky
Taky jsem si toho všímal, že u Air paliva je toho dost nedostupného, ale pravou odpověď nevím.
Pak jedině zbyde používat do letadel heli palivo (5l Bekry 20% za cca 600 je dobrý kup mi přijde a že je tam o pár % více oleje ničemu nevadí /prodává MS Composit/)...
Jediný rozdíl je v tom, že heli palivo se spíše prodává více nitrované. Pak létat s pořádným výkonem (a spotřebou) nebo si ho doředit
.
Ale taky by mě to zajímalo...
Pak jedině zbyde používat do letadel heli palivo (5l Bekry 20% za cca 600 je dobrý kup mi přijde a že je tam o pár % více oleje ničemu nevadí /prodává MS Composit/)...
Jediný rozdíl je v tom, že heli palivo se spíše prodává více nitrované. Pak létat s pořádným výkonem (a spotřebou) nebo si ho doředit
Ale taky by mě to zajímalo...
T-Rex 470LP; Logo 600SX; T-Rex 700 Gasser + Hanson 300
Jinak jsem se ještě trochu zamýšlel nad tím obsahem oleje a (rozdíly mezi CAR, AIR a HELI) a napadla mě ještě jedna věc, která souvisí s použitím těch motorů a podmínkách při provozu.
CAR:
- Když jde motor naplno, tak je naplno otevřený karburátor
- Když se auto rozjede a jede, tak kola zpětně netočí motorem.
- motor pracuje střídavě volnoběh - plný výkon (třeba závod).
- Otáčky motoru odpovídají otevření kabrubátoru (=přívodu paliva). Nikdy/minimálně nejsou vyšší otáčky při málo otevřeném karburátoru.
AIR:
- Plný plyn = plné otáčky = plně otevřený karburátor
- Poloviční plyn = poloviční otáčky = polovičně otevřený karburátor
- Ale zde může např. při střemhlavém letu docházet k roztáčení motoru i při kabrurátoru otevřeným na volnoběh (=málo otevřený karb. a vyšší otáčky)
- Motor pracuje v celém spektru otáček
- Ale v nějakých případech může docházet k tomu, že otáčky motoru jsou vyšší, nežli míra otevření plynu/karburátoru.
HELI:
- Motor pořád pracuje na vysoké otáčky. Zde jsou otáčky konstanta a proměnná je otevření karbutátoru.
- tzn., že na motoru (např. můj OS 37 v GAUIm) točím dejme tomu 18k na 50% plynu při visu a i 18k na 100% plynu ve stoupání.
- Při klesání rotor hodně pomáhá motoru v roztáčení a pak se motor buď přetáčí nebo zasáhne governor a stáhne plyn (=motor jede na 18k otáček třeba při 30% otevření karburátoru).
Když se na ty body podívám, tak mi pak ty koncentrace olejů v palivech už přijdou trochu logické.
Ono pokud bych v heli létal pořád na plný plyn, tak by asi také stačilo těch 12%, ale nepokreje to všechny případy.
Pak ještě (tím si nejsem tolik jistý), ale řekl bych, že olej v palivu nepomáhá chladit motor - je to tak?
Samozřejmě ho pomáhá chladit tím, že nedochází ke tření, ale nechladí ho pomocí odparu, je to tak nebo se pletu?
Samozřejmě pak ještě záleží, jaký se použije olej, ale to je pak už další téma na xx stránek
Jaké jsou vaše názory na to?
CAR:
- Když jde motor naplno, tak je naplno otevřený karburátor
- Když se auto rozjede a jede, tak kola zpětně netočí motorem.
- motor pracuje střídavě volnoběh - plný výkon (třeba závod).
- Otáčky motoru odpovídají otevření kabrubátoru (=přívodu paliva). Nikdy/minimálně nejsou vyšší otáčky při málo otevřeném karburátoru.
AIR:
- Plný plyn = plné otáčky = plně otevřený karburátor
- Poloviční plyn = poloviční otáčky = polovičně otevřený karburátor
- Ale zde může např. při střemhlavém letu docházet k roztáčení motoru i při kabrurátoru otevřeným na volnoběh (=málo otevřený karb. a vyšší otáčky)
- Motor pracuje v celém spektru otáček
- Ale v nějakých případech může docházet k tomu, že otáčky motoru jsou vyšší, nežli míra otevření plynu/karburátoru.
HELI:
- Motor pořád pracuje na vysoké otáčky. Zde jsou otáčky konstanta a proměnná je otevření karbutátoru.
- tzn., že na motoru (např. můj OS 37 v GAUIm) točím dejme tomu 18k na 50% plynu při visu a i 18k na 100% plynu ve stoupání.
- Při klesání rotor hodně pomáhá motoru v roztáčení a pak se motor buď přetáčí nebo zasáhne governor a stáhne plyn (=motor jede na 18k otáček třeba při 30% otevření karburátoru).
Když se na ty body podívám, tak mi pak ty koncentrace olejů v palivech už přijdou trochu logické.
Ono pokud bych v heli létal pořád na plný plyn, tak by asi také stačilo těch 12%, ale nepokreje to všechny případy.
Pak ještě (tím si nejsem tolik jistý), ale řekl bych, že olej v palivu nepomáhá chladit motor - je to tak?
Samozřejmě ho pomáhá chladit tím, že nedochází ke tření, ale nechladí ho pomocí odparu, je to tak nebo se pletu?
Samozřejmě pak ještě záleží, jaký se použije olej, ale to je pak už další téma na xx stránek
Jaké jsou vaše názory na to?
Myslím si, že olej chladí nejen tím, že snižuje tření ale taky tím, že má poměrně vysoké měrné teplo, takže tím, že se z teploty okolí zahřeje na pracovní teplotu spotřebuje na to velké množství tepla, které tím, že se nespálí jen odvede výfukem pryč z motoru. Metanol sice chladí i tím, že se nejen zahřívá ale i odpařuje, na co spotřebovává ještě i skupenské teplo odpařování, ale při spalování zas produkuje teplo, zatím co olej nikoliv.
To roztáčení vrtule při minimu plynu proto nebude pro motor takový problém. Na tu chvilku střemhlavého letu je maziva v motoru dost a motor na volnoběh se míň hřeje. Navíc si myslím, že i auta přece svou setrvačnosti při zpomalování motor roztáčejí.
To roztáčení vrtule při minimu plynu proto nebude pro motor takový problém. Na tu chvilku střemhlavého letu je maziva v motoru dost a motor na volnoběh se míň hřeje. Navíc si myslím, že i auta přece svou setrvačnosti při zpomalování motor roztáčejí.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Venku je hnusně, čas na lítání se s čím dál časnějším západem slunce krátí, tak se může investovat do tlachání
.
Na jednom anglickém webu jsme našel vysvětlení, proč paliva pro RC auta obsahují méně oleje nežli ostatní aplikace.
Zdůvodňuje se to tam tak, že motory v RC autech jenom zřídka kdy běží na plný výkon po dlouhou dobu.
Tím, že běží střídavě volnoběh (nebo nižší otáčky) a plný výkon, tak je čas v klikové skříni nahromadit olej a olejový povlak aby tam byla rezerva pro výkon na plný plyn.
Takže pokud heli motory běží prakticky pořád na plný výkon (nebo alespoň vysoké otáčky), tak proto je potřeba větší množství oleje... Musí se vytvořit a UDRŘET souvislá vrstva oleje při velikých RPM.
Air motory taky běhávají na plný výkon, ale přeci jenom ne po celou dobu letu. Ještě k tomu běhají většinou na menších otáčkách (10k?) v porovnání s heli (15 - 20k RPM)
Také se píše, že čím větší motor, tím méně oleje je většinou potřeba...
Odkaz na zdroj je případně tady:
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ?t=2255953
Vlákno jsem nepročítal celé (taky se musí pracovat
), ale ještě pak něco pohledám a případně napíšu.
Na jednom anglickém webu jsme našel vysvětlení, proč paliva pro RC auta obsahují méně oleje nežli ostatní aplikace.
Zdůvodňuje se to tam tak, že motory v RC autech jenom zřídka kdy běží na plný výkon po dlouhou dobu.
Tím, že běží střídavě volnoběh (nebo nižší otáčky) a plný výkon, tak je čas v klikové skříni nahromadit olej a olejový povlak aby tam byla rezerva pro výkon na plný plyn.
Takže pokud heli motory běží prakticky pořád na plný výkon (nebo alespoň vysoké otáčky), tak proto je potřeba větší množství oleje... Musí se vytvořit a UDRŘET souvislá vrstva oleje při velikých RPM.
Air motory taky běhávají na plný výkon, ale přeci jenom ne po celou dobu letu. Ještě k tomu běhají většinou na menších otáčkách (10k?) v porovnání s heli (15 - 20k RPM)
Také se píše, že čím větší motor, tím méně oleje je většinou potřeba...
Odkaz na zdroj je případně tady:
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ?t=2255953
Vlákno jsem nepročítal celé (taky se musí pracovat