jak pravil "klasik" :Svět už nikdy nebude jako dřív... Ventus opět žije!
Od podzimu nelitany a elektricky vykuchaný ventus byl nacpan prvky od FrsKy.
RYchloměr, vario, snímač článku. X8R. K tomu TAranis a moje první programovaní jiné než obyčejné.
První let se podobal kajaku v peřejích.
Stále se klonil na levé křidlo
vychylky na jednu stranu bez odezvy
,do skluzu se mu nechtělo,
na motor tahal nahoru a do leva
Podařilo se mi třisknout o zem v relativně nízke rychlosti. Přístaní to nebylo.
NAsledovalo malé seřizení ploch ve vysilači.
Druhý hod trval 30s. NAsledoval tanec s větry a uder do nosa. Nic se nestalo! čumak, vrtule, kužel, motor OK. ale praskla jedna z výstuh křídla a trošku prasklo i křídlo ....
Doma v klidu analýza...
A co si o tom myslím? Neduslednost v přípravě v prvé řadě a zbytek technické překvapka Ventuse.
1. Podcenil jsem příčné vyvažení.
2. Podcenil jsem podélné vyvyžení.
3.Přecenil jsem svou schopnost bezpečně ovládat nový vysilač s některými odlišně nastavenými prvky hlavně klapky.
První let byl negativně ovlivněn klapkami v poloze uplně dolu tj 60st !!! Zavadil jsem o slider a neměl o tom potuchy. to se řídi blbě.
Doma jsem zjistil že na konec levého křídla musím dovážit 10 g. Není to málo když uvážim, že křídlo má od osy 1250 mm.
Těžište jsem měl cca 8mm za ideálem a to prostě ventus sedá na prdel.
Směrovka byla do leva místo mírně do prava a ješte nasobila proud vzduchu od vrtule.. A to jde ventus po křídle do vyvrtky.
Lepicí pasky před dvěmi lety přiděláné na křídlo jako výstuha se na naběžné hraně zvedaly o 1-2mm a to asi taky ovlivnilo projev.
Navíc mi klapky dolu, místo potlačení výškovky přitahovaly....
Doma jsem poopravoval trochu upravil nastavení ve vysilači.
Pak devět startů, devět přistání...
každý let trimování a úpravy ve vysilači.
Lítat to bude. Je to ale vrtoch a ta spousta šrámu už se projevuje v projevu i ovládaní.
A jako poslední věc co už psal KOLMAN na svém webu:
Zaletání provadějte za mírné ho větru na známe ploše a beze svědku!!!! ono totiž stačí malá nepozornost, jeden dotaz, cokoliv a opomenete v tom fofru zkontrolovat jestli nejsou klapky jinak..
tož tak asi tak
Ahoj Supan