TRAINER 60 vers. SWALLOW 40
- Kerberos
- Kontaktovat uživatele:
TRAINER 60 vers. SWALLOW 40
zdravim vas, chtel bych poraditi. jsem prakticky zacatecnik, mam nalitano cca 4h s elektrou. chtel bych nejakej spalovak, mate nejake zkusenosti s temito ery ? Trainer 60 (od pelikana) a Swallow 40 (Hacker). nebo co byste mi pripadne doporucili ? dekuji
Záleží na tom jak chceš lítat pro pohodový polítání bych šel do trainera který se dá v budoucnu využít i jako vlečná, je větší a je pomalejší (výhoda pro začátečníka). Jinak swalow není špatná volba akorát bych nedával 6,5ccm ale 7,5ccm motor. Swalow má větší plošný zatížení než trainer a je to znát na rychlosti respektive na minimálce kterou má znatelně vyšší než trainer. Konečně to vyplívá i z názvu modelu trainer je prostě trenér u swalowa bych doporučil zálet zkušenějším pilotem popřípadě nějakou instruktáž co a jak se spalovákem.
Slovy základní akrobacie je v případě trainera myšleno looping, let na zádech, výkrut ovšem všechno se musí provést s citem. Swalow na tom bude při akrobacii líp, ale je potřeba si uvědomit, že sice výrobce píše že je schopen odlétat celou akrobatickou sestavu ale jaká ta sestava je to nepíše. Jde o to, že je to jednak hornoplošník tzn. že těžiště je pod křídlem a tudíž všechny obraty které vyžadují let na zádech jsou dost obtížné protože se éro přetáčí zpátky do normální polohy. Navíc nemá výrobce píše: "Díky použitému polosymetrickému profilu NACA je Swallow schopen létat naprosto stabilně" a to je další nevýhoda pro akrobacii a navíc má křídlo swalowa vzepětí což opět nebude dobrý pro akro. A navíc ten doporučenej motor je třeba brát jakospodní hranici kubatury a pro vlekání je ten motor uplná blbost.
Mam Canary - to je vlastne trainer akorat ne ve velikosti 60, ale 40. Je to celkem pohodove ero, koupil jsem do toho ASP 7,5ccm a jsem s nim spokojen. Zakladni akrobacii zvladne, ale budou problemy s letem na zadech. Oproti navodu jsem mu jeste olaminoval centroplan - to spojeni kridel bylo dost chatrne. Stavebnice je pomerne dobre predpracovana, akorat mi tam chybela jedna variabilni koncovka a byl problem s podvozkem, ale nic co by se nedalo vyresit.
BTW jestli chces akrobata kup si kobru, ale asi s ni rychle capnes o zem.
BTW jestli chces akrobata kup si kobru, ale asi s ni rychle capnes o zem.
No, neviem, ako niektorí, ale ja som pri stavbe Swallow 40 (teda ak nie je ešte iná stavebnica s týmto menom) od Hackera nadával ako kočiš. Staval som už predtým SONIC, EXCEL 2000 a CANARY, to boli pohodovky. Sem-tam nejaká drobnosť, ale nič čo by ma rozhodilo a čo by sa s troškou citu nedalo zvládnuť. Ale Swallow bol o štyri triedy horší (a ešte aj drahší). Začal ho stavať jeden začiatočník a potom mi ho doniesli na dokončenie - katastrofa. Návod úplne sprasený - nikde ani zmienka o tom, že predná podvozková noha sa má aj otáčať a ako jej urobiť drážku do motorovej prepážky a loží, poťah z fólie sa odlepoval, balzový poťah na nábežke neprilepený k nosníku - prebáral sa pod prstami, laminátová trubka v krídle mala o 0,5mm menší priemer ako hliníková trubka na spojenie (skúšali to tam dokonca nabiť kladivom - ani to nešlo!) a ešte miliarda ďalších vecí. Ale po cca 8-mich hodinách to šlo do vzduchu a nelieta to až tak zle, ako cvičák je to použiteľné bez väčších problémov. Mali v ňom ASP 6,5ccm, výkonu na poletovanie to malo dosť, na akrobaciu to éro veľmi stavané nie je (na chrbte letí dosť zle a tlačené veci sa mu veľmi nechcú), ak by v tom bola taká 7,5 až 8,5, asi by to troška pomohlo - ale potom by bol skôr vhodný ako vlečná.
odpoved
Mám Trainera 60 s 15ccm motorem já bych se ho nebál Swallow je hezký, ale s 10-15 ccm motorem z Trainera 60 toho potom zmákneš mnohem víc. Řekl bych že Swallow je slepá větev ve vývoji a peněžně je to velmi podobné. 
- Vzduchoplavec
- Kontaktovat uživatele:
Vcera jsem videl Swallowa 40 letat v rukou pana co tvrdil, ze je zacatecnik. Ale delal s nim takove veci, o kterych se mi zatim muze jenom zdat. Zrejme to nebylo nic svetoveho, ale v mych ocich to bylo uzasne.
Ja se svym Canarym jsem byl rad kdy jsem krouzil v kruhu. Ale to samozrejme bylo pouze pilotem. Mel tam motor Irvine (nevim objem) a vymeneny podvozek - takovy ten (kompozitovy ?) pulkruh. S puvodnim podvozkem z dratu mel (stekne jako ja) problem, ze pri tvrdsim pristani se draty prohnou a letadlo je pak znacne prosedle a div nedrhne zadkem o zem.
Jinak zde jsem narazil na 2 videa zacinajiciho letce se Swallowem a je tam i clanecek o par upgradech:
http://www.rctomik.cz/video/rc_video.php
Ja se svym Canarym jsem byl rad kdy jsem krouzil v kruhu. Ale to samozrejme bylo pouze pilotem. Mel tam motor Irvine (nevim objem) a vymeneny podvozek - takovy ten (kompozitovy ?) pulkruh. S puvodnim podvozkem z dratu mel (stekne jako ja) problem, ze pri tvrdsim pristani se draty prohnou a letadlo je pak znacne prosedle a div nedrhne zadkem o zem.
Jinak zde jsem narazil na 2 videa zacinajiciho letce se Swallowem a je tam i clanecek o par upgradech:
http://www.rctomik.cz/video/rc_video.php