Pelikán a nová paliva - ceny=likvidace žhavíků v Čechách???

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Pelikán a nová paliva - ceny=likvidace žhavíků v Čechách

#46 Příspěvek od VTjr »

No comment. :wink:

Nerad bych aby se v tomhle vlákně, kde je ryze žhavíkářské téma, strhla flame elektro vs. spalováky. :mrgreen:
Uvědom si, že tady jsi na horké půdě milovníků čmuďochů, a proto to sem určitě nepatří! Jinak budeš ubodán na smrt! :lol:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
HonzaS

#47 Příspěvek od HonzaS »

Já jen obhajoval ten výrok že je to pro mě masochismus :-) Jinak naprosto chápu že vás to baví :-) Ale je vás fakt už jen pár, a to cenám paliva neprospívá :(
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Elcobre2

#48 Příspěvek od Elcobre2 »

komu neproletěla několikrát 6-7stovková nitro helina metr od hlavy v hurricanu,nepochopí.To se prostě musí zažít a cítít. :D

jinak ty ceny jsou fakt brutální.Ono prolítat za víkend měsíční rozpočet na stravu a jízdné do práce,to je teprv masochismus.
Holt si to vysnění sedmikilo koupim na baterky.A za zbylí peníz si koupim e cigaretu,kterou budu plnit palivem,co mi zbylo, a budu aspoň cítít tu krásnou vůni
TSA 600E,Gaui NX5,Gaui NX7,HD 502 all@SPIRIT,OXY3,OXY4MAX @IKONLOGO690,LA700 + nějaký ten eroplán
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od jyrry »

VTjr píše:... Nad 10cm3 to nikdy tak hrozné nebylo. ...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jyrry.webnode.cz
VTjr

#50 Příspěvek od VTjr »

Jirry, asi jsem se trochu špatně vyjádřil. :oops:
Totiž já netvrdím, že velké kubatury neprodukují hluk. Jistě ano, ale měl jsem na mysli to, že většinou netočí víc než 10 tisíc. :P Tak vzhledem k tomu je to určitě lidskému uchu mnohem příjemnější než vytočená dvaapůlka nebo třiapůlka se 20 až 30 tis. ot/min. :)
JardaRůžička

#51 Příspěvek od JardaRůžička »

Vlado má samozřejmě mou podporu. Zvuk spalováku větší kubatury (byť je to žhavicí dvoutakt) je mému uchu přirozený, uklidňující a daleko lahodnější, než podivné hvízdání elektrárny (to jsem píchnul do sršňů, co :twisted: ).
Abych zabránil občanské válce, zdůrazňuji, že byla řeč o MÉM uchu....
Modelarmodelar

#52 Příspěvek od Modelarmodelar »

JardaRůžička píše:Mám dojem, če na modelaření v tomhle státě se tolik nepodepsala ani světová válka, jako současná byrokracie.

Souhlasím, pořád se vymýšlí nějaké nové nařízení ,na kterém si někdo zase nahrabe . A prej EU je volba pro nás . Za chvilku budem lítat všichni elektro .
LV
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od LV »

Modelarmodelar píše:
Souhlasím, pořád se vymýšlí nějaké nové nařízení ,na kterém si někdo zase nahrabe . A prej EU je volba pro nás . Za chvilku budem lítat všichni elektro .

Aspoň vám EU urýchli proces vývoja. :mrgreen:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepinozbrna
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od pepinozbrna »

Jak by řekl dědoušek " Bať bať EU je na dvě věci ".
Zdůrazňovat na které určitě nemá smysl ať si tam každý dosadí co chce :lol:
Nahoru to půjde ... dolů musí.
Potkan

#55 Příspěvek od Potkan »

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, zda-li je ještě vůbec možné někde v ČR sehnat klasické 80/20 ricinové palivo? Koukal jsem všude množně po internetu a nemůžu už vůbec nic najít :/ Ještě před pár měsíci se mi podařilo nakoupit, ale teď... Na syntetiku se přejít bojím. Je vůbec ještě nějaká naděje? Jak je to s případným mícháním? Díky za odpověď
Sbach, Solo Sport (žhav. 7,5ccm), F-35 (dmych. 64mm), TORO 900 (+FPV), Duet
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Celeron »

Modelarmodelar píše:

Tak nám pomalu omezujou chemii aby si terorista nemohl uvařit nějakou tu výbušninu. Jsem zvědavej, jestli se dožijeme toho, že hřebíky, vruty, matky a pod se budou prodávat na zbrojní pas jelikož je možné je použít jako projektily. A od kdy začne být chlévská mrva úzkej profil, protože chemický hnojiva zakážou taky.
Jirka
Potkan

#57 Příspěvek od Potkan »

Přesně tak. To už rovnou můžou zakázat i benzín, nebo rovnou i auta, nebo klidně i oblečení, protože jím můžeme někoho třeba uškrtit -.- Tohle mě opravdu dost štve a myslím si, že to bude naprosto nulový účinek. Omezují jednotlivce a "poctivce" jak to jen jde, ale ten, kdo s tím bude mít nekalé úmysly si to prostě dokáže sehnat i přes milion zákazů. Btw. například silné raketové palivo lze vyrobit jen z dusičnanu draselného (běžně používaný např. v potravinářství a naprosto přístupný) a cukru.
Sbach, Solo Sport (žhav. 7,5ccm), F-35 (dmych. 64mm), TORO 900 (+FPV), Duet
Mosquito

#58 Příspěvek od Mosquito »

Ahoj kluci.Docházej mi zásoby paliva a to jak ricinového pro prcky tak syntetického s nitrem pro větší motory(Tornado flight 5% nitromethanu).Vzhledem k situaci v obchodech si asi palivo namíchám sám.Takže otázky znějí:
1).Kde nakupujete co nejlevněji metyl?
2).Jaký olej používáte do paliva se syntetikou a kde ho nakupujete(Tornado p2000, Aero synth apod.)
3).Popř. se klidně svěřte s osvědčenou recepturou na palivo se syntetikou :D
Nitromethan a trochu ricinu ještě mám.Ty ceny v obchodech jsou pro mně likvidační tak moooc děkuju za pomoc.Robert
pepinozbrna
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od pepinozbrna »

Mosquito píše:Ahoj kluci.Docházej mi zásoby paliva a to jak ricinového pro prcky tak syntetického s nitrem pro větší motory(Tornado flight 5% nitromethanu).Vzhledem k situaci v obchodech si asi palivo namíchám sám.Takže otázky znějí:
1).Kde nakupujete co nejlevněji metyl?
2).Jaký olej používáte do paliva se syntetikou a kde ho nakupujete(Tornado p2000, Aero synth apod.)
3).Popř. se klidně svěřte s osvědčenou recepturou na palivo se syntetikou :D
Nitromethan a trochu ricinu ještě mám.Ty ceny v obchodech jsou pro mně likvidační tak moooc děkuju za pomoc.Robert

Přidám se s dotazem k Mosquitovi.
Taková malá orientační tabulečka by se hodila :) . Napsat do ni co kde a za kolik, vyzkoušené oleje i receptůry ... to je snad na nové vlákenko :)
Nahoru to půjde ... dolů musí.
VTjr

#60 Příspěvek od VTjr »

Potkan píše:Zdravím,
chtěl bych se zeptat, zda-li je ještě vůbec možné někde v ČR sehnat klasické 80/20 ricinové palivo? Koukal jsem všude množně po internetu a nemůžu už vůbec nic najít :/ Ještě před pár měsíci se mi podařilo nakoupit, ale teď... Na syntetiku se přejít bojím. Je vůbec ještě nějaká naděje? Jak je to s případným mícháním? Díky za odpověď

Palivo ricínový olej/metylalkohol byla k dostání pod označením FAI 15/85 nebo FAI 20/80. Taky se trochu divím, že je po nich vymeteno. Ale zas se tomu nelze tolik divit, když zmizla paliva Tornádo a Rapicon, tak mnozí je vykoupili a doma je pak donitrovávaji nejakými zbytky nitromethanu co mají.
Takže jediné co na webšopech ještě zbylo jsou paliva Car a Heli.
:idea: V zásadě bych mohl doporučit smíchat stejné množství paliva CAR a Heli => dostanete tak něco blízké palivu Flight. Paliva CAR mívají nižší obsah oleje, paliva Heli naopak vyšší a Flight jsou někde mezi nimi. :wink:
Syntetiky bych se zas tolik nebál, ale rozhodně bych ji nedával čistou ale ve směsi s ricínem. :wink: Jaké typy a kubatury motorů provozuješ?
Když už se toho tak bojíš, tak bych doporučil koupit čistý ricínový olej. Například od Pelikána Rizol-Tornado (snad ještě někde bude), ale jde to koupit i v lékárně, jen je to tam o cosi dražší a musí se dopředu objednávat. O lekárenském ricínovém oleji se šíří množství mýtů, že jsou prý nevhodné do motorů a pod. Fakticky se liší od technického ricinu tím, že má vysokou čistotu a neobsahuje žádné přísady (v technickém, do paliva určeném mohou být nějaké přísady na rozpouštění karbonu, ale spíš ne, tyhle přísady se dávají většinou zvlášť). Tím pádem je lekárensky dražší, ale není to zas nic tragického, jen asi o 30%.
A pak zakoupit palivo CAR, kde obsah maziv bývá jen 9 až 12%.
No a do toho CAR paliva doplnit cca 2,5 až 3% toho ricínového oleje (prostě tak, aby výsledná koncentrace maziv byla mezi 12,5 až 15%). Podle mých zkušeností motoru stačí směs syntetiky a ricínu v poměru 3:1.
Tohle mé doporučení platí pro motory od 6,5 do 12,5cm3 a otáčky tak do 13 tisíc/min, u menších motorů bych dal oleje trochu víc, u větších bych klidně zůstal na dolní hranici kolem 12%. A taky u motorů pracujících na mnohem vyšších otáčkách bych oleje taky přidal, u malinkatých kubatur i do 20%.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“