reprap 3D tiskárny v modelařině - II
Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II
Mas urcite 1.2.6 ? Protoze provazkovou prvni vrstvu me delala 1.2.9. Bojoval jsem dost dlouho (horni vrstvy me zase trochu preplnovala) a nakonec sem delal downgrade na 2.6
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Amper píše:Mas urcite 1.2.6 ? Protoze provazkovou prvni vrstvu me delala 1.2.9. Bojoval jsem dost dlouho (horni vrstvy me zase trochu preplnovala) a nakonec sem delal downgrade na 2.6
Na betón, teď jsem to znova kontroloval. Ono to provázkování je způsobený velkým množstvím filamentu, je jedno, jestli to je přeplňováním 1.2.9 a nebo dvouma nudlema navíc u 1.2.6.
Zkoumal někdy Cura v Repetier Host? Chvíli jsem zkoušel její nastavení, třeba nastavení perimetrů je celkem pakárna
Jirka
V Cura enginu se nenastavuje počet perimetrů a ani počet vrstev nahoře/dole - nastavuje se rovnou tloušťka stěny a samo to počítá kolik perimetrů dát dle trysky a vejšky vrstvy.
Nastavení infilu je hned na záložce Basic, ale nevím jak v Repetier-Hostu ve Windows. Nechápu proč používat Curu v Repetieru když Cura sama o sobě má tiskové rozhraní a narozdíl od Slic3ru jde tisknout rovnou z Cura.
Nastavení infilu je hned na záložce Basic, ale nevím jak v Repetier-Hostu ve Windows. Nechápu proč používat Curu v Repetieru když Cura sama o sobě má tiskové rozhraní a narozdíl od Slic3ru jde tisknout rovnou z Cura.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
kroxigor píše:V Cura enginu se nenastavuje počet perimetrů a ani počet vrstev nahoře/dole - nastavuje se rovnou tloušťka stěny a samo to počítá kolik perimetrů dát dle trysky a vejšky vrstvy.
Na nastavování šířek perimetrů jsem přišel celkem hned, v tom problém nemám.
Nad samostatnou curou jsem ještě nebádal večír si ji stáhnu a uvidím. Doufám, že má ukládání GCO.
Doufal jsem, že se ozveš kvůli ty podivnosti na zadní svislý bočnici zásobníku na odpory, co jsem tu psal včera. Asi to je opravdu chyba Slicru stejně jako problém s vynecháváním při tisku kuželový skořepiny.
Jirka
"provázkování" je buď vysoká teplota a nebo přeplňování - u tenkých stěn je lepší se nespoléhat na automatiku a ručně nastavit šířku extruze což doporučuju i u např. textů. Je nutné spočítat šířku extruze tak aby odpovídala šířce stěny/písmene v celých násobcích.
např šířka stěny 3mm pak na trysku 0,5mm dát extruzi 0,5mm na 3 perimetry, samozřejmě to vyžaduje dobře seřízenej extruder
automatikou totiž slic3r dělá vnější perimetr 0,5 ale vnitřní už 0,56 a tím se tlačí u tenkých stěn materiál ven pokud není objekt dutý nebo s výplní
Doporučuju odladit na menším objektu se stejnou šířkou stěn ...
např šířka stěny 3mm pak na trysku 0,5mm dát extruzi 0,5mm na 3 perimetry, samozřejmě to vyžaduje dobře seřízenej extruder
automatikou totiž slic3r dělá vnější perimetr 0,5 ale vnitřní už 0,56 a tím se tlačí u tenkých stěn materiál ven pokud není objekt dutý nebo s výplní
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
kroxigor píše:"provázkování" je buď vysoká teplota a nebo přeplňování - u tenkých stěn je lepší se nespoléhat na automatiku a ručně nastavit šířku extruze což doporučuju i u např. textů. Je nutné spočítat šířku extruze tak aby odpovídala šířce stěny/písmene v celých násobcích.
Tohle všechno vím, problém je jinde, znovu si přečti, co to dělá. Místo 4 nudlí vedle sebe jako je na obou bocích a čele krabičky jich na zadní tiskne 7!! i když je stěna všech naprosto stejná 2 mm. Když na to koukáš lupou za chodu 3 nudle se tisknou do sebe hned zasebou a tryska je rozmatlá na obě strany. Ale ve vrstvách, kde je text, to tiskne správně 4 nudle vedle sebe. Přestane to dělat pokud nastavím trysku 0,46 mm, nic jinýho to nespraví.
Jirka
Už jsem to řešil tady i s obrázkama viewtopic.php?f=146&t=73024&start=660
A hlavně zřejmě máš povolenou volbu Extra perimeters if needed:
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
kroxigor píše:Už jsem to řešil tady i s obrázkama http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=146&t=73024&start=660
Mám, ale zrušení nepomohlo. Problém je zde:
Je tam vidět, jak se matlá do sebe venkovní perimetr (druhý odspoda) malý krabičky s venkovním druhým perimetrem odzhora celý krabice. Bohužel to neudělá jen 1 x ale podle G-code hned 3x na sebe s posuvem o pár desetin mm.
Jo a zkoušel jsi tisknout zahloubený text nasvislo? Další záhada, text má vlevo o 1,5 šířky zahloubení (čáry z který je text) ducha.
Jirka
Problém Repetieru je že tam ukazuje všechny čáry modrý a nevíš co je perimetr a co je infil
V samotném Slic3ru je to barevně odlišené a víš co nastavit (perimetry žlutě, infil červeně)
Myslíš tohle?

http://3dprinterwiki.info/wiki/wanhao-d ... -settings/
Špatně nastavený akcelerace a Jerk
V samotném Slic3ru je to barevně odlišené a víš co nastavit (perimetry žlutě, infil červeně)
Myslíš tohle?

http://3dprinterwiki.info/wiki/wanhao-d ... -settings/
Špatně nastavený akcelerace a Jerk
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Jo, to je ono!
Přečtu si o tom, díky
Jirka
Přečtu si o tom, díky
Jirka
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Nojo, změnit jerk a akcelerace, když Marlin nepoužívá EEprom je trošku problém. Vyzkoušet nastavením z panelu displeje a až to budu mít odladěný, přeložit znova FW. A nebo si konečně nainstalovat novější Marlin od Pabla.
Asi budu muset trochu vygenerálkovat Rebela. Začaly mě občas vylejzat horní LM-ka z pojezdu extrudéru a protože to někdy zadrnčí, mám podezření, že se nějaký ložisko přidírá, a nebo je v něm nějaký svinstvo. Chtělo by to benzín v ultrazvuku...
Jirka
Asi budu muset trochu vygenerálkovat Rebela. Začaly mě občas vylejzat horní LM-ka z pojezdu extrudéru a protože to někdy zadrnčí, mám podezření, že se nějaký ložisko přidírá, a nebo je v něm nějaký svinstvo. Chtělo by to benzín v ultrazvuku...
Jirka
Já používám stále verzi Marlina 1.0.2 mám povolenou EEPROM, ale zjistil jsem, že některé hodnoty je lepší zapsat rovnou znovunahráním FW jinak to zapomíná i když se udělá SAVE.
Zkoušel jsem i Marlina 1.1.0 RC3 chudí dobře dokonce mi připadá plynulejš má čitelnější font na LCD, ale nevím proč nereaguje na příkazy gcode k výměně filamentu = nelze tisknout barevně (stejný .gcode v 1.0.2 funguje)
Můj má kompletní generálku za sebou před 14 dny, mě začaly praskat uchycení tyčí Y k rámu a jedno ložisko v na Y už nedrželo v úchytu, proto při testování verze V32 jsem vyměnil úplně všechny plastové díly za svoje vytištěné vyšší kvalitou než originály od Zahradníka.
jo a mě funguje XY acceleration na 1000 a XY jerk na 10 pak to "neduchuje" - už aspoň víš o jakejch "duchách" jsme se s Danem bavili ...
Zkoušel jsem i Marlina 1.1.0 RC3 chudí dobře dokonce mi připadá plynulejš má čitelnější font na LCD, ale nevím proč nereaguje na příkazy gcode k výměně filamentu = nelze tisknout barevně (stejný .gcode v 1.0.2 funguje)
Můj má kompletní generálku za sebou před 14 dny, mě začaly praskat uchycení tyčí Y k rámu a jedno ložisko v na Y už nedrželo v úchytu, proto při testování verze V32 jsem vyměnil úplně všechny plastové díly za svoje vytištěné vyšší kvalitou než originály od Zahradníka.
jo a mě funguje XY acceleration na 1000 a XY jerk na 10 pak to "neduchuje" - už aspoň víš o jakejch "duchách" jsme se s Danem bavili ...
kroxigor píše:Zkoušel jsem i Marlina 1.1.0 RC3 chudí dobře dokonce mi připadá plynulejš má čitelnější font na LCD, ale nevím proč nereaguje na příkazy gcode k výměně filamentu = nelze tisknout barevně (stejný .gcode v 1.0.2 funguje)
Ak máš na mysli kód M600, tak ten treba vo FW Marlin 1.1.0 povoliť v "configuration_adv.h". Malo by to byť "FILAMENTCHANGEENABLE". Stačí zrušiť koment a potom to začne fungovať (samozrejme po skompilovaní a znovunahratí FW).
EG Elecric, Torro300, Čmelák, Marabu elektro, Bristol ScoutD, 3D Quadcopter,Futaba T10CP,TGY9X+FRSKY
Jo díky tady byl zakopanej pes, to jsem přehlídnul že to je zakomentovaný
Zrovna si tu hraji s Marlina 1.1.0 RC4 která vyšla před 2 dny
Zrovna si tu hraji s Marlina 1.1.0 RC4 která vyšla před 2 dny
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
kroxigor píše:Zkoušel jsem i Marlina 1.1.0 RC3 chudí dobře dokonce mi připadá plynulejš má čitelnější font na LCD,
A jakej máš na Rebelovi displej?
V Config.h to je tady (podtržený, zvýrazněný)?
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT {80, 80, 3200, 145} // default steps per unit for Ultimaker
#define DEFAULT_MAX_FEEDRATE {200, 200, 2, 250} // (mm/sec)
#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION {1000, 1000, 10, 3000} // X, Y, Z, E maximum start speed for accelerated moves.
#define DEFAULT_ACCELERATION 1000 // X, Y, Z and E max acceleration in mm/s^2 for printing moves
#define DEFAULT_RETRACT_ACCELERATION 3000 // X, Y, Z and E max acceleration in mm/s^2 for retracts
// The speed change that does not require acceleration (i.e. the software might assume it can be done instantaneously)
#define DEFAULT_XYJERK 20.0 // (mm/sec)
#define DEFAULT_ZJERK 0.4 // (mm/sec)
#define DEFAULT_EJERK 5.0 // (mm/sec)
Díky
Jirka