Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
equilibrium

Re: Pixhawk / HKPilot32 / RTFHawk

#886 Příspěvek od equilibrium »

OK2BUH píše:Je pravda, že firma 3DR vývojáře finančně podporovala (nevím jak moc). V poslední době se ale nedohodli a 18 vývojářů z 20 odešlo. Problém vznikl kvůli Pixhawku 2 a koptéře Solo. Vývojáři to dělali jako open source a 3DR si to chtěli přivlastnit. Další podrobnosti neznám.

no to je klasika když se někomu něco povede......
Amper

#887 Příspěvek od Amper »

Pixhawk nepotrebuje pro S.Bus vstup invertor ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
kraro

#888 Příspěvek od kraro »

Pixhawk 2 by měl mít GPS M8N, která bude mít průměr 6 cm. Ale jinak by měl fungovat i s ostatními GPS, které půjdou nastavit v UBlox.
Philip Rowse - návrhář Pixhawk 2
equilibrium

#889 Příspěvek od equilibrium »

Pro pobavení..... po všech problémech jsem se konečně dostal k první letové zkoušce s mým originál pixhawkem.... vše jsem udělal všechny kalibrace atd..... postavil jsem ji na zem od armoval, opatrně vyzkoušel na zemi s nastaveným stabilize modem.... zdálo se být vše ok tak jsem přidal plyn a vyletěl asi do 1 metru a začaly se dít věci.... hexa sama od sebe začala točit do prava a posouvat se dopředu, vertikální nestabilita byla ještě horší stalo se to čeho jsem se bál přeskočila plot a pak už jen hluk..... asi takovej rámus jako když 4 kilová hexa narazí do sousedovic stromu... což považuji za štěstí protože se koptéře nic nestalo (stromu taky skoro nic).... napadá někoho co dělám špatně? kromě toho že jsem úplný začátečník a toto je asi pro pokročilejší....
qeex

#890 Příspěvek od qeex »

Mrkni do logu, typuju ale ze mas spatne zkalibrovany nebo ruseny kompas. Aspon to toceni tomu napovida.
equilibrium

#891 Příspěvek od equilibrium »

qeex píše:Mrkni do logu, typuju ale ze mas spatne zkalibrovany nebo ruseny kompas. Aspon to toceni tomu napovida.

noo kompas jsem překalibroval a zvýšil stabilizaci směrovky na max (na 6), je tam nepatrné zlepšení.... ale proto jsem dal mód základní stabilizace abych to vyzkoušel bez baro senzoru a kompasu nebo i v tomto módu do toho kompas mluví?
logout
Kontaktovat uživatele:

#892 Příspěvek od logout »

equilibrium píše:napadá někoho co dělám špatně? kromě toho že jsem úplný začátečník a toto je asi pro pokročilejší....

V prvom rade robíš špatne to, že to skúšaš v záhrade. Zober to minimálne na fotbalové ihrisko.
equilibrium

#893 Příspěvek od equilibrium »

logout píše:V prvom rade robíš špatne to, že to skúšaš v záhrade. Zober to minimálne na fotbalové ihrisko.

no my máme větší zahradu a hlavně hodně dobře osvětlenou.... ale obavám se že i na hřišti by byl výsledek stejný :(
sobi

#894 Příspěvek od sobi »

equilibrium píše:.... ale proto jsem dal mód základní stabilizace abych to vyzkoušel bez baro senzoru a kompasu nebo i v tomto módu do toho kompas mluví?

Mas pravdu, v STABILIZE sa pouzivaju len gyra a akcelerometre.
Skusil by som pre zaciatok pouzit vychodzie nastavenia PIDov a vyletel len max. par desiatok centimetrov.
Dalej by som urobil "trimovanie" AHRS.
Potom AUTOTUNE.
Potom nastavil THR MID.
Atd....
equilibrium

#895 Příspěvek od equilibrium »

sobi píše:Mas pravdu, v STABILIZE sa pouzivaju len gyra a akcelerometre.
Skusil by som pre zaciatok pouzit vychodzie nastavenia PIDov a vyletel len max. par desiatok centimetrov.
Dalej by som urobil "trimovanie" AHRS.
Potom AUTOTUNE.
Potom nastavil THR MID.
Atd....

dobrá dobrá děkuji a vyzkouším... tedy hned jak příjdu na to co máš na mysli..... PiD jsou pravděpodobně zisky a měl jsem za to že deska si je nastavuje tak nějak sama... ostatní zjistím.... i když to jen pomalu a nejistě luštím ze stránek ardupilot.org a s mojí angličtinou egyptského prodejce velbloudů to ještě zabere nějaký čas.... neexistuje nějaká podpora/videa nejlépe v češtině pro základní nastavení? Respektive procházel jsem si celé toto vlákno a řeší se tu různé věci jen ne ty důležité spíše pokročilé věci od kterých jsem ještě milion světelných let daleko.....
ještě mimo téma proč ti výrobci těch softwarů do těch desek nedají místo základního nastavení zisku otázku na velikost koptéry a hmotnost a z toho nevypočítají přibližné zisky? pak už jen jemně doladit a bylo by....? nebo se pletu?
OK2BUH

#896 Příspěvek od OK2BUH »

Velikost a hmotnost nestačí. Záleží i na rozložení hmotnosti, jestli je ve středu nebo na koncích ramen. Některé rámy (třeba QAV) mají rozdílnou úhlovou setrvačnost v podélné a příčné ose a potřebují pro tyto osy rozdílné PID. Taky záleží na KV motorů a počtu článků baterky atd. V MP je několik rámů přednastavených ale jen zhruba. Lítat by to mělo i v základním nastavení, doladíš to časem. Nebo můžeš zkusit autotune.
equilibrium

#897 Příspěvek od equilibrium »

OK2BUH píše:Velikost a hmotnost nestačí. Záleží i na rozložení hmotnosti, jestli je ve středu nebo na koncích ramen. Některé rámy (třeba QAV) mají rozdílnou úhlovou setrvačnost v podélné a příčné ose a potřebují pro tyto osy rozdílné PID. Taky záleží na KV motorů a počtu článků baterky atd. V MP je několik rámů přednastavených ale jen zhruba. Lítat by to mělo i v základním nastavení, doladíš to časem. Nebo můžeš zkusit autotune.

dobře tak příště nebudu mluvit o věcech kterým nerozumím :D neustále přemýšlím jak to všechno zjednodušit...... bohužel hexakoptérka je absolutně nestabilní hlavně směrově a vertikálně, něco je moc a moc špatně jen nevím co..... zaujalo mě to autotune (hlavně to slovo auto) :D můžeš napsat podrobněji jak se to používá? když se zvednu hned začne zatáčet doprava a měnit výšku když dám směrovku úplně doleva tak má jakoby snahu se zastavit dokonce točit naopak ale nedaří se.... trochu mě fascinuje že tam nikde není definované jak zapojit motory (číslování) takže jsem to udělal podle náhodného obrázku z netu.... ale to by se ani nezvedlo kdyby to bylo špatně že? jinak děkuji všem za info
Majklik

#898 Příspěvek od Majklik »

equilibrium píše:
dobře tak příště nebudu mluvit o věcech kterým nerozumím :D neustále přemýšlím jak to všechno zjednodušit...... bohužel hexakoptérka je absolutně nestabilní hlavně směrově a vertikálně, něco je moc a moc špatně jen nevím co..... zaujalo mě to autotune (hlavně to slovo auto) :D můžeš napsat podrobněji jak se to používá? když se zvednu hned začne zatáčet doprava a měnit výšku když dám směrovku úplně doleva tak má jakoby snahu se zastavit dokonce točit naopak ale nedaří se.... trochu mě fascinuje že tam nikde není definované jak zapojit motory (číslování) takže jsem to udělal podle náhodného obrázku z netu.... ale to by se ani nezvedlo kdyby to bylo špatně že? jinak děkuji všem za info

Správné zapojení motorů, směr jejich otáčení a k tomu správná vrtule je dost důležitý. Tady je naznačený jak to má být pro každý typ rámu http://ardupilot.org/copter/docs/connec ... otors.html
Amper

#899 Příspěvek od Amper »

Co je potřeba ověřit :

- směry otaceni vrtuli
- vibrace
- kalibraci rádia
- ideálně natočit video tak aby byla vidět coptera i vysílačka

Autotune bych v tomdle stavu rozhodne nespouštěl
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
OK2BUH

#900 Příspěvek od OK2BUH »

Já bych začal asi takhle: Po kalibraci rádia bych zkontroloval jestli to ukazuje na kniplech 1500 když jsou ve středu. Když ne tak nastavit subtrimy ve vysílači. Potom bych to držel v ruce nad hlavou pro kontrolu jestli to někam netáhne a jestli kniply správně reagují. Teprve potom bych si troufl venku vzlétnout, pokud možno v bezvětří. Pokud to nekmitá tak bych do PID zatím nezasahoval.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“