Mini soustruh PROXXON FD 150/E
Re: Mini soustruh PROXXON FD 150/E
U toho CQ9318 Mini co dával odkaz bv9, vidím hlavní přednost, že má kovové převody pro M i W závity a v ceně je i otočný hrot. Jinak jsou si hodně podobné.
Když pominu ten Proxxon, to by byl krok úplně mimo, tak ti bude stačit opravdu některý z těch do 20tis. Bez digitálního ukazatele počtu otáček se určitě obejdeš. Nikdy jsem se poněm nesháněl
Určitě se toho neboj. Nůž za 500,- potřebovat taky nebudeš a nikdy jsem ho taky nepotřeboval. Nenechej se zastrašit a odradit. Nože se dají pořídit podstatně levněji a jsou v pohodě použitelné a bez problémů. Osobně je používám http://www.kovonastroje.cz/Nastroje-pro ... -klasicke/. Akorát je potřeba použít nůž podle opracovávaného materiálu. Jistě, budeš potřebovat různé nože a investice do nich tě neminou, ale nejsou to takové pálky a postupem času budeš přikupovat co budeš potřebovat. 
Sky Surfer,XENO,FunCub,Sky Cruise,Bixler II,Blazer,FrSky TARANIS-plus
Jestli jsi nikdy nesoustružil, tak bych pro začátky doporučil RADECO. Natrénuješ si na nich i broušení nožů a na plasty a dřevo jsou většinou i výhodnější. Snadno si z nich vybrousíš i specální háčky na vnitřní závity a zápichy. Na plátkové budeš potřebovat taky spec. brusné kotouče a případně i diamantový. To ale přijde časem.
jj souhlasím, radecem se dá udělat taky opravdu velká spousta věcí.
Vnitřní závity nožem a zápichy, když nikdy nesoustružil? Dobrý začátek...
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Kolegovia , ale rozdiel medzi promou a holzmanom nie je v digitalnom zobrazeni otacok, vsimate si asi uplne nepodstatne veci. To su dva uplne rozdielne sustruhy, tak ako je rozdiel medzi tou promou a proxonom. Nieco ako promu som mal a holzmana mam teraz, ale 400ku , takze viem porovnat. Zalezi aj od toho, kde to chces prevadzkovat . V bytove, alebo v rodinnom dome. Do rodinneho domu jednoznacne holzman , do obyvaku ? Do obyvaku je aj ten proxon velky. Neboj, ked si ta ta tvoja zoberie, tak ta vyhodi aj s nim , ked jej pichne spona do papuce.
Inak male veci a malym uberom urobis nieco aj proxonom. A rezanie zavitov na tychto malych sustruhoch vobec nemusis riesit.
Inak male veci a malym uberom urobis nieco aj proxonom. A rezanie zavitov na tychto malych sustruhoch vobec nemusis riesit.
Naposledy upravil(a) jozefbb dne pon 28.03.2016 15:46, celkem upraveno 2 x.
-
Mad_Box
- Kontaktovat uživatele:
Nože apod. je určitě dobré řešit, ale na začítek bych jako první řešil jaká je vlastně stupnice na noniusu 0,025 na dílek a podobné špeky je na začátek jen pro zlost.
Další věcí je určitě regulace otáček, jestli musím poříd přehazovat kolečka tak by mě to od soustružení hned odradilo, dobré je mít i kvalty na strojní posuv, ikdyž to se dá ještě trochu oželet.
Další věcí je určitě regulace otáček, jestli musím poříd přehazovat kolečka tak by mě to od soustružení hned odradilo, dobré je mít i kvalty na strojní posuv, ikdyž to se dá ještě trochu oželet.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Na regulaci otáček NENÍ potřeba měnit kolečka!!! Všechny navrhované, mají plynulou regulaci. Stačí číst.
Kolečka se mění pouze při řezání závitů a je to otázka asi pěti minut 
Golfista píše:Vnitřní závity nožem a zápichy, když nikdy nesoustružil? Dobrý začátek...
To nebylo myšlený na úplný začátek, ale časem se k tomu určitě dopracuje taky a určitě to není zase taková věda. Stačí si něco nastudovat a používat hlavu. Pak se mu ty RADECA budou určitě dál hodit, třeba i na soustružení tvarů, nebo kulových kloubků a podobně. Pro první pokusy jsou nože z rychlořezky určitě výhodnější, protože než získá odhad na řezné podmínky, ustavení nože, velikost záběru, správné upnutí, aby to nenakopnul, tak ty podstatně dražší plátkové rozláme. Nehledě na to, že tvrdokov se taky na všechno nehodí.
A to jestli jdou na soustruhu řezat M i W závity bych bral jako podmínku, protože jednou by mu to mohlo chybět. Ten soustruh si určitě nechce pořídit jen na to, aby se naučil základy, a pak šel koupit lepší.
-
Mad_Box
- Kontaktovat uživatele:
bv9 píše:Na regulaci otáček NENÍ potřeba měnit kolečka!!! Všechny navrhované, mají plynulou regulaci. Stačí číst.Kolečka se mění pouze při řezání závitů a je to otázka asi pěti minut
Bral jsem to obecně aby si na to dotyčný dal pozor při dalším výběru. A mimochodem kolečka se nemění jen na závity, ale stačí hrubování, finišování atd. Pak jsou kvalty k nezaplacení.
Raptor E700 (MSH Brain)
už "vidím" ako použiva strojní posuv na obrobku ktorí vo väčšine prípadov nepresiahne 100mm 
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
-
Mad_Box
- Kontaktovat uživatele:
Strojní posuv běžně používám na vše, nedovedu si představit obrábět bez něho aby povrch za něco stál.
Raptor E700 (MSH Brain)
Dobrá tedy. Sice už je to víc, než jsem původně zamýšlel, ale rozhodně jste mě přesvědčili, že nemá smysl kupovat nějakou šunku s polovinou funkcí. Nejvíc, co si fakt můžu dovolit je samotný soustruh do 20 tis. (pak počítám cca 4 tis na příslušenství a ostatní).
Bral bych tu Promu 300 co jste doporučovali, ale pán je z Prahy http://www.sbazar.cz/pupacka.vera/detai ... s-moznosti
Takže jedině novej. Chtěl bych, aby to umělo řezat alespoň metrické závity, aby to mělo automatický posuv nejen na řezání závitů, ale i na automatické soustružení, aby to nebyla šunka, prostě aby to mělo snesitelnou přesnost a délku maximálně do 80 cm, no a pak vlastně ani nevím co ty soustruhy umí, tak nevím, co po tom dál chtít. Už jsem se ale dal na samostudium soustružení, tak časem dosbírám potřebné informace... Teď jen vybrat ten soustruh. Na nějakém by jste se pánové neshodli?
Já fakt musím dát jen na vás, protože tomu prostě aspoň zatím nerozumím.
Bral bych tu Promu 300 co jste doporučovali, ale pán je z Prahy http://www.sbazar.cz/pupacka.vera/detai ... s-moznosti
Takže jedině novej. Chtěl bych, aby to umělo řezat alespoň metrické závity, aby to mělo automatický posuv nejen na řezání závitů, ale i na automatické soustružení, aby to nebyla šunka, prostě aby to mělo snesitelnou přesnost a délku maximálně do 80 cm, no a pak vlastně ani nevím co ty soustruhy umí, tak nevím, co po tom dál chtít. Už jsem se ale dal na samostudium soustružení, tak časem dosbírám potřebné informace... Teď jen vybrat ten soustruh. Na nějakém by jste se pánové neshodli?
Co používám a mám, jsem ti napsal. Dělám na něm, plast, dural, nerez. Co se na něm dá vyrobit se můžeš podívat na mých stránkách. Odkaz najdeš v mém profilu. Jsem s ním naprosto spokojený a kromě běžné údržby(mazání, čištění) nevyžadoval do dnes žádnou opravu. A nadělat toho opravdu hodně. Jak se rozhodněš, už záleží opravdu jen a jen na tobě. Sto lidí, sto názorů. Ale drž se toho, že pokud to máš na občasné použití pro sebe, je opravdu zbytečné kupovat něco dražšího.
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Stara proma najhorsi vyber a este ak ti povie , ze bola malo pouzivana, nutne zaskrabat , aby to ako tak chodilo, hned ti rupne remen od motora a nasladne plastove prevody v prevodovke, peniaze vyhodene von oknom.
4 tis co mas na prisusenstvo das do opravy
Nekupuj to , staci pozriet v akom stave je sklucovadlo a hrot a sane sustruhu,
Otazne je ci ma k nemu aj prevody, hoc zavity s nim nikdy robit nebudes a najdolezitejsie do hlavy vnutorne celuste, nakolko v hlave su vonkajsie, tie budes pouzivat ozaj malo.
Podla mna ked to tam nema vylozene, tak to k tomu sustruhu chyba.
No a este dodam, ze to co pozadujes od tej promy, tak to nedokazes ani s novou. Na zavity to ma slaby motor.
4 tis co mas na prisusenstvo das do opravy
Nekupuj to , staci pozriet v akom stave je sklucovadlo a hrot a sane sustruhu,
Otazne je ci ma k nemu aj prevody, hoc zavity s nim nikdy robit nebudes a najdolezitejsie do hlavy vnutorne celuste, nakolko v hlave su vonkajsie, tie budes pouzivat ozaj malo.
Podla mna ked to tam nema vylozene, tak to k tomu sustruhu chyba.
No a este dodam, ze to co pozadujes od tej promy, tak to nedokazes ani s novou. Na zavity to ma slaby motor.