Mini soustruh PROXXON FD 150/E

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Vesley

Re: Mini soustruh PROXXON FD 150/E

#31 Příspěvek od Vesley »

Tak mám dva favority:
http://www.svartop.cz/soustruhy-a-frezy ... AlbI8P8HAQ
a
http://www.uni-max.cz/soustruh-na-kov-cq9318-mini/d/

Tak kterej byste doporučovali? Pak už přestanu otravovat :-)
KarelCuk

#32 Příspěvek od KarelCuk »

Smazano---------------------
bv9
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od bv9 »

Defakto jsou oba stejné, akorát ten GMD 400 má silnější motor.
Sky Surfer,XENO,FunCub,Sky Cruise,Bixler II,Blazer,FrSky TARANIS-plus
jova
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od jova »

Trochu napoví manuály.
http://www.guede.com/sys/dl/48132_de_gb.pdf
http://www.uni-max.cz/foto/manuals/CZ_CQ9318_01.pdf
Pak ten výkon motoru už není tak jednoznačný a přibudou další parametry jako jsou plastová/kovová ozubená kola, jejich počet a možnost řezat různé druhy závitů...
Bohužel i tam hodně údajů chybí, např. jak velké nože se tam vejdou, respektive jaká je výška břitu, z čeho je vnitřní ozubený převod, jaké je dělení na stupnicích... Osobně tenhle typ soustruhů nezatracuji, svojí práci určitě odvedou, ale já bych volil jako stolní soustruh přeci jenom něco těžšího a hlavně delšího. Když dám do koho koníka hlavičku s vrtákem nad 10mm, tak už se mi tam moc dlouhý obrobek nevejde. Jako mnoholetý uživatel Promy SPA-500P vím o čem píšu.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jozefbb »

Skoro 900€ za promu???? To je ozaj vela za ten sustruh.
Holzmana donesies domov a nebudes ozaj nic zaskrabavat , alebo dorabat. O tej tzv prome sa to povedat neda , este jeden typ.

http://www.cnc1.eu/sk/sustruhy.htm
jova
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od jova »

Docela by mě zajímalo kolik rozdílů najdeš mezi tou mou Promou a tebou doporučovaným: "Splneným snem každého kutila SS520" :D
A jestli je lepší Holzman nebo Proma, to bych raději nechal na někom kdo měl možnost pracovat na obou typech. Já mám ten soustruh tuším nějakých 20let a do dneška jsem neměl potřebu na něm něco zaškrabávat. Ostatně jako začátečník jsem ani neměl páru co to je a jak to udělat. Dneska už vím co by se dalo vylepšit, ale taky už vím, že správně a přesně vyrobený výrobek není ani tak otázka použitého soustruhu, ale těch rukou a hlavy co to vyrábí.
Pro mě je mnohem důležitější točná délka, průměr, váha, ocelová kola, převodovka v oleji, než hezký stroj s elektronickou regulací komutátorového motoru.
Tož asi tak. :wink:
EPP samokřídla
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od jozefbb »

Keby som nevedel porovnat, tak sa nevyjadrujem . nieco ako promu 300 som mal, len sa to inak volalo, ale vsetky ako by ich jedna mater mala , len sa inak volaju, vsetky maju plastove kolesa v prevodovke. A skoro 900 € je uz za nieco taketo uz skutocne vela . Ine bolo ked sa v akciach dal kupit za 500€. V sucasnosti mam holzmana ed400, takze ozaj viem porovnat . rozdiel je obrovsky. Preto som mu doporucoval holzmana 300 v podstate je to to iste ako 400 ka. Holzman nema jedno plastove koleso a prevody su remenom, takze je to aj tiche. Ozubenie je len na aut. Posuv.Ja som toho holzmana kupil za 900€. A tzv. Promu som predal so vsetkymi kovovymi kolesami za 200€. Takze vymena nebola az tak draha
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Rosta2 »

jozefbb píše:Skoro 900€ za promu???? To je ozaj vela za ten sustruh.
Holzmana donesies domov a nebudes ozaj nic zaskrabavat , alebo dorabat. O tej tzv prome sa to povedat neda , este jeden typ.

http://www.cnc1.eu/sk/sustruhy.htm

Ten strojní posuv, který je u těch Cau Cau soustruhů uváděný tj. 0,09mm/ot. je dost velký, použitelný tak na hrubování ale u takových malých soustruhů se víceméně nehrubuje. Takže povrch při tom posuvu 0,09mm/ot. bude dost hrubý. Já když jsem si koupil soustruh MAHOS 22, tak tam byly dva druhy posuvů 0,08mm/ot. a 0,16mm/ot. Ale šlo to upravit na posuv 0,04mm/ot. A to je už tak dobře použitelný posuv i na soustružení oceli. Ve firmě kde pracuji jsou také dva soustruhy MAHOS 22, a ty mají ten strojní posuv upravený na 0,05mm/ot. ale to už je tak mezní horní hodnota toho použitelného posuvu, pro soustružení oceli.
Golfista

#39 Příspěvek od Golfista »

Rosta2 - Mahose mám, používám rychlejší posuv a soustružit ocel se solidním povrchen není žádný problém. Spíš jde o nabroušení kudly - klasiky, nebo slušných plátcích. Mám takové co si hravě poradí se vším a povrch dělají luxusní. Odpor minimální a životnost skvělá. Jak se jmenují ale nevím, musel bych do dílny mrknout na krabičku.
Je pravda, že povrchy (místo broušení) dělám klasickou kudlou s fazetkou a na menší posuv.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
jova
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jova »

jozefbb píše:Keby som nevedel porovnat, tak sa nevyjadrujem . nieco ako promu 300 som mal, len sa to inak volalo, ale vsetky ako by ich jedna mater mala , len sa inak volaju, vsetky maju plastove kolesa v prevodovke...

Jestli je to stále k mým příspěvkům, tak by bylo dobré si něco nejdříve zjistit o jaké Promě to vlastně píši :wink:
EPP samokřídla
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Rosta2 »

Golfista píše:Rosta2 - Mahose mám, používám rychlejší posuv a soustružit ocel se solidním povrchen není žádný problém. Spíš jde o nabroušení kudly - klasiky, nebo slušných plátcích. Mám takové co si hravě poradí se vším a povrch dělají luxusní. Odpor minimální a životnost skvělá. Jak se jmenují ale nevím, musel bych do dílny mrknout na krabičku.
Je pravda, že povrchy (místo broušení) dělám klasickou kudlou s fazetkou a na menší posuv.

Víš já už se soustružničinou živím přes 40 let, ale je klidně možné, že to ještě neumím, a proto píši to co píši, i na cnc soustruhu MASTURN 32 musím někdy používat posuv i pod 0,02mm/ot. pro dosažení povrchu drsnosti pod 1,6, až k drsnosti 0,8 ale jak píši je klidně možné, že to ještě neumím a už se to asi ani nenaučím, jak posuvem 0,08mm/ot. se dosáhne povrch třeba drsnosti těch 1,6 a méně.
bv9
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od bv9 »

Pánové nic proti vašim diskuzím a čekal jsem kdy se to tu strhne. Přečtěte si první zadání zakladatele, co a jak a za jakou cenovou relaci chce na soustruhu točit a potom debatujte. Doporučovat velké, težké a já nevím jaké stroje je v tomto vlákně zcela mimo mísu. :oops: :roll:
Sky Surfer,XENO,FunCub,Sky Cruise,Bixler II,Blazer,FrSky TARANIS-plus
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Rosta2 »

bv9 píše:Pánové nic proti vašim diskuzím a čekal jsem kdy se to tu strhne. Přečtěte si první zadání zakladatele, co a jak a za jakou cenovou relaci chce na soustruhu točit a potom debatujte. Doporučovat velké, težké a já nevím jaké stroje je v tomto vlákně zcela mimo mísu. :oops: :roll:

Ano máte pravdu, ale když vidím, že ty soustruhy májí strojní posuv 0,09mm/ot. tak na na nim při tom strojním posuvu 0,09mm/ot. se nikdy, zdůraznuji nikdy se nedá udělat na oceli kvalitní povrch, pokud tedy dotyčná osoba, píše že udělá při posuvu 0,08mm/ot. solidní povrch, tak to je tvrzení z říše pohádek, i když to vlastně nemusí být. Ono tedy pod pojmem solidní povrch si každý může představit něco jiného. Já prakticky nevím, co je to i soustružení ve volných tolerancích, pro mě jsou soustružené průměry v tolerancích, h, k, r, atd. každodenní chleba, a k tomu samo musí být i předepsaná kvalita povrchu zpravidla pod 1,6. Takže není soustružení jako soustružení, a kvalita povrchu soustruženého povrchu, může být pro někoho něco jiného, než pro druhého. Ale jde mě o to, aby si dotyčný nekoupil soustruh, s takovým velkým strojním posuvem, a pak se stresoval a trápil, že nemůže udělat s tímto strojním posuvem přesný a kvalitní povrch.
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od jozefbb »

Mas sice pravdu, ale v tychto cenovych kategoriach/ myslim do 1000€/ nekupis podla mna sustruh so strojnym posuvom podla tvojich predstav, komu to vadi tak to obycane musi riesit prerobenim , ale musi mat k tomu moznosti.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Rosta2 »

jozefbb píše:Mas sice pravdu, ale v tychto cenovych kategoriach/ myslim do 1000€/ nekupis podla mna sustruh so strojnym posuvom podla tvojich predstav, komu to vadi tak to obycane musi riesit prerobenim , ale musi mat k tomu moznosti.

Víš není důležité, co jsou moje představy, ale představy toho, kdo si chce určitý hobby soustruh koupit, a co od toho očekává, a co je schopný si na tom soustruhu upravit, aby mu vyhovoval. Já jak jsem psal, tak jsem na MAHOS 22 snížil strojní posuv z 0,08mm/ot. na 0,04mm/ot. jako hlavní je výroba nového posledního ozubeného kola, a úprava lyry pro použití vhodnějších ozubených kol, a dělal jsem i na něm další úpravy. Ale i tak někdy na tom MAHOS 22 musím použít pomalý ruční posuv, abych měl - ten povrch - jako sklo :D
Přílohy
ozubené kolo mahos.PDF
(35.63 KiB) Staženo 120 x
Odpovědět

Zpět na „Dílna“