Neklidná serva
Neklidná serva
Ahoj. Mám ve větroni na křidélkách serva Hitec hs 125 mg. Po připojení napájení na přijímač (samostatná baterie) začnou serva bzučet jako když manuálně tahám za táhlo, prostě jako bych se s nimi přetahoval. Nedělá to jen v nule, ale náhodně v celém rozsahu, nezávislé na zátěži serva. Jedno to dokonce dělá i bez napákování (bez zátěže). Mám elektroniku FrSky, zkoušel jsem je dát i na Spectrum a je to úplně stejné. Jsou už serva na odpis, nebo je na to nějaký fígl?
Díky moc!
* doplněné odpovědi na dotazy *
- Od prijimace k servu je to asi 50cm a prodluzka je ze silnych vodicu...
- Napájím to samostatnou baterkou NIMh 4,8V
Díky moc!
* doplněné odpovědi na dotazy *
- Od prijimace k servu je to asi 50cm a prodluzka je ze silnych vodicu...
Naposledy upravil(a) jimi-m dne čtv 31.03.2016 11:07, celkem upraveno 1 x.
FrSky Taranis X9D+
MPX Xeno, Robbe Arcus Sport, Ariane V6, Topmodel Swish, Durafly Tundra
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
Re: Neklidná serva
A když zapojíš serva přímo do přijímače, tedy pokud to je možné, co serva dělají. U mě něco podobného bylo, když délka káblíku k servu od přijímače byla cca 2,5m. Byl tam na té délce toho káblíku dost velký úbytek napětí, ty prodlužovačky měly průřez pouze 0,14, tak jsem tam dal s větším průřezem asi 0,35 a už to bylo v pohodě, ale vůbec toto nemusí být tvůj případ.
Od prijimace k servu je to asi 50cm a prodluzka je ze silnych vodicu...
FrSky Taranis X9D+
zkusil bych feritový kroužek.mě to pomohlo stačí 2-3 závity
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=39&t=72646
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=39&t=72646
DX6i,Messerschmit BF-109,Parabolic-Robbe,Capriol-Scorpio,
Micron,Etalon-LSmodel,BuggyRanger-Reely
Micron,Etalon-LSmodel,BuggyRanger-Reely
Jak velkým napětím je napájíš? Kovová serva z HK mi při napájení 5,6V silně bzučela, nedala se ustálit do ticha, když jsem snížil na 5,0V, bylo to o hodně lepší - když neměly tak v pantech, byly úplně zticha.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
Woita píše:Jak velkým napětím je napájíš? Kovová serva z HK mi při napájení 5,6V silně bzučela, nedala se ustálit do ticha, když jsem snížil na 5,0V, bylo to o hodně lepší - když neměly tak v pantech, byly úplně zticha.
FrSky Taranis X9D+
Ahoj,
já nyní mám rozdělané servo hs 85mg a po připojení na přijímač a 5v, tak bzučí, ale když. Jsem si jistý, že je KO potenciometr. Možná to nějak prosříknout, ale nevím čím.
Michal
já nyní mám rozdělané servo hs 85mg a po připojení na přijímač a 5v, tak bzučí, ale když. Jsem si jistý, že je KO potenciometr. Možná to nějak prosříknout, ale nevím čím.
Michal
- Standa Stuchlý
jedno servo mi to dělalo také. Nakonec jsem přišel na to, že jsou převody moc těsné. Po výměně jednoho kolečka byl klid. Možná je křivá hřídelka na které jsou kolečka navlečené. Mrkni na převody.
Ahoj,
převody jsou OK. Potom jsem zjistil, že všechno to rušenídělá podvozkové servo hitec. Když jsem pohl třeba výškovkou, tak servo se otočilo a vrátilo se zpět. Nyní co se servem.
Michal
převody jsou OK. Potom jsem zjistil, že všechno to rušenídělá podvozkové servo hitec. Když jsem pohl třeba výškovkou, tak servo se otočilo a vrátilo se zpět. Nyní co se servem.
Michal
Ahoj zkušenější modeláři.Vlastním vysilač Frisky Taranis. Postavil jsem Čmeláka Z37. Rozpětí 150cm.U Čmeldy jsem udělal klapky.A teď k věci.Jak už tu někdo předemnou psal že mu bzučí serva.To se děje i umně.Když jsou klapky vodorovné s křídlem tak sou serva v pohodě.,ale když klapky spustím tak jakoby serva stále táhla a vrčí.Napadlo mně zda se nedají na vysílačí nějak omezit v rozsahu tahu.Aby prostě nešly až na doraz.Můžete mi prosím někdo pomoct?
- Standa Stuchlý
použij funkci "křivky"
Jardaxx píše:.... Napadlo mně zda se nedají na vysílačí nějak omezit v rozsahu tahu.Aby prostě nešly až na doraz.Můžete mi prosím někdo pomoct?
To chceš říct, že ti jdou klapky na mechanický doraz? Pokud ano, musíš si na vysílači zmenšit krok serva, nebo upravit délky pák na servu nebo na klapkách, aby mechanicky nenarážely.
- Standa Stuchlý
pokud má Taranise, je nejjednodušší nastavit délku kroku serva křivkami. Nastaví jen % dráhy a má vystaráno.
Standa Stuchlý píše:pokud má Taranise, je nejjednodušší nastavit délku kroku serva křivkami. Nastaví jen % dráhy a má vystaráno.
Ideální je nastavit koncovou polohu serva na kartě serva/výstupy. Tak se dá omezit maximální výchylka serva. Pokud to udělá v mixech křivkou a do stejného kanálu přimíchá jiný mix, mixy se sečtou a servo pak může jít až za svůj požadovaný limit... Omezení dráhy serva se dělá právě takto, pokud to nejde udělat mechanicky, což je samozřejmě nejlepší.
FrSky Taranis X9D+