Byl jsem si zalétat modelem letadla - dojmy, zážitky, foto

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
pepinozbrna
Kontaktovat uživatele:

Re: Dnes jsem si byl zalétat - dojmy, zážitky, foto...

#436 Příspěvek od pepinozbrna »

JirkaA píše:člověče, tolik místa okolo a ty lítáš rovnou přes auta... To není úplně dobře.

Pravdu máš v tom že na auty se skutečně nelétá. Nicméně mám pocit že nad nimi létám minimálně a pokud ano tak ve velké výšce.

Spíše bych sám sobě vytknul že se nepřistává tak blízko u zaparkovaných aut.
Poprosím proto zvláště začínající piloty .... Neberte si ze mne příklad :)
Nahoru to půjde ... dolů musí.
zdzd

#437 Příspěvek od zdzd »

pepinozbrna píše:Pravdu máš v tom že na auty se skutečně nelétá. Nicméně mám pocit že nad nimi létám minimálně a pokud ano tak ve velké výšce.

Poprosím proto zvláště začínající piloty .... Neberte si ze mne příklad :)

Nejen nad auty se nelétá. V jakékoliv výšce. Ostatně nevyplývá to jen z bezpečnostních pravidel, ale i z obecné pilotní zásady: Postavím se čelem do volného prostoru a létám VŽDY jen před sebou. Jakmile někdo létá kolem sebe a vrtí se u toho jako holub na báni, je to jasný příklad nezvládnutí situace.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#438 Příspěvek od Hoki »

Ono je to problém. Je nesmysl si myslet, že "modeláři" na letišti maj nějakou představu o nějakých pravidlech o chování na place a nebo že je dodržují. Řídí se heslem Nebe je jen můj prostor. A když něco řeknu, maj kecy .....
Vím kdy na letišti je plno modelářů a radši tam chodím v jiné dny a nebo na jinší letiště, kam nikdo nemůže ...
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#439 Příspěvek od kasssy »

Volejte 3x sláva:-) Konečně jsem dnes poslal do vzduchu Filipa 600 Sport:-) A byla to dvojitá premiéra. Vyměnil jsem vysílač Graupner MX-16s za MC-16 Hott. Takže byla lehká nervozita, která se ukázala zbytečná. Filip letěl celkem spořádaně. Stačilo trošku dotrimovat křidélka a výškovku. Možná budu muset upravit vyosení motoru, ale to ukáže čas a pár dalších letů. Možná si taky časem pohraji s nastavením křidélek jako brzd, ale to až Filipa dostanu trochu do ruky. Přistával jsem dnes dvakrát a pokaždý jsem se prošel:-)Ale hlavně že jsem model donesl domů v celku:-)) To přistání se časem vychytá..
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#440 Příspěvek od Vážka »

Já byl dneska po zimě vyvětrat Beavera, sundal jsme mu lyže a zkoušel zase přistávat na kolečka.

Tady je videjko:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DLZCShBU5ug[/youtube]
ASW-17, Sea Beaver, Piper PA-18 Super Cub
JETI DS-16
AR1
Kontaktovat uživatele:

#441 Příspěvek od AR1 »

Neber to zle, ale opravdu lítej v daným prostoru. Naučíš se tak lítat automaticky. Nebo ti to jednou nevyjde. Zažil jsem pád modelu do lidí u dráhy, model spadl na rychlosti, ale neměl tam vůbec co dělat. Nic se naštěstí nestalo, ale...
http://ar1.rajce.idnes.cz/
pepin

#442 Příspěvek od pepin »

AR1 píše:Neber to zle, ale opravdu lítej v daným prostoru.

létání v daném--mnou určeném prostoru je dobré hlsavně i pro to, že když z tohoto prostoru vyletíš--uvědomíš si, že zřejmě něco zapříčinilo to, že jsi jinde, než by jsi měl být a soustředíš se ted pouze na vrácení do toho prostoru, kde sis určil, že budeš létat.

já to začal tak dělat, když jsem se co by samouk učil létat F3A--abych nedokončoval obraty třeba za zádama, nebo nad druhou vesnicí.

tenkrát jsem tepal do jednoho svého kámoše--hele, ty lítáš všude, tebe je plný nebe--poslal mě do háje, že si jen tak poletuje pro radost, pak přešel z plošníku na vrtulníky a šel do školy vrtulníku k Novotnýmu--z prví hodiny přijel s tím, že hoNovotný speskoval za to, že není schopný létat pouze ve vymezeném prostoru a vubec si to neuvědomuje a dokud se toho zlozvyku nezbaví, nemá smysl, aby si u něj platil hodiny na vrtase.

stejný je to i třeba s autíčkama--bud si na parkovišti položíš třeba nějaké tácky, které budeš objíždět a jezdit podle nich slalom, nebo jen dáš plnej plyn a pak to nemuže dopadnout jinak, než že nakonec rozsypeš to autíčko bud o obrubník, nebo kolo nějakýho zaparkovanýho auta.

pokud vynechám termické větroně---s motorákem nemá nikdo minimálně za hlavou co létat, zvlášt, pokud vás létá na ploše víc, někde stojíš, před sebou máš klín na roztažené ruce a v něm se pohybuj, v tom klínu s tebou ostaní počítaj, ale že to vemeš přez hlavu dozadu, s tím fakt nikdo nepočítá---pokud nezahlásíš---jdu na přistání---když to musí být přez hlavu.

že si i tak přeletíš přez hlavu, nebo někam šejdrem je normální, ale je potřeba si uvědomit---ted jsem nějak blbě a musím mazat co nejrychleji zpátky.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#443 Příspěvek od jyrry »

pepin píše:... létání v daném--mnou určeném prostoru je dobré ...

Navíc to zvyšuje pro ostatní kolegy předvídatelnost výskytu modelu při společném létání.
Není nad to když si létám ve "svém" prostoru (stojím čelem ke dráze a netočím se, jen otáčím hlavou za érem, létám okruhy či osmičky vlevo-vpravo, obraty před sebou, pokud možno nikdy ne za sebe) a kus ode mne odstartuje kolega a v tu chvíli je "všude", zaplní celý prostor 360°, při řízení se točí a tancuje kolem dokola - pak výskyt jeho modelu připomíná spíše Brownův pohyb než řízený let.
jyrry.webnode.cz
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#444 Příspěvek od Vážka »

Jestli to bylo celé na mě, tak už na tom pracuju :-) Ale lítám takhle jen když jsem sám a uprostřed polí.
Když je nás víc, tak si svůj prostor hlídám, tam by to pak skoro jinak nešlo.
ASW-17, Sea Beaver, Piper PA-18 Super Cub
JETI DS-16
pavel1tu

#445 Příspěvek od pavel1tu »

Látám teprve rok a zatím nemám odvahu, když létáme s kolegou v jednu chvíly, jít do stejného stoupáku.
Když je krizovka, pořád se mi stává, že nelétám "automaticky", ale moc myslím a pak si pletu klidně i strany.

Někdy lítám po "čáře" mezi 2 břízami, asi 200m od sebe a chystám se je i oblétávat do osmičky - a dalo mi to hodně, hlavně při bočním větru.
Trutnov, X9D+
EasyPeasy,RELAX II,Vektor XXL,4ptéra 250ka
Šohaj(stavím)
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#446 Příspěvek od Hoki »

pavel1tu píše:Někdy lítám po "čáře" mezi 2 břízami, asi 200m od sebe a chystám se je i oblétávat do osmičky - a dalo mi to hodně, hlavně při bočním větru.

Jako že oblétneš i za stromy? To jsi odvážný ... Já mám topoly cca 100m od sebe a netroufnu bych si a nebyl bych první, kdo na ně model pověsil.
pavel1tu

#447 Příspěvek od pavel1tu »

Hoki píše:Jako že oblétneš i za stromy? To jsi odvážný ... Já mám topoly cca 100m od sebe a netroufnu bych si a nebyl bych první, kdo na ně model pověsil.

no zkusím to,
už teď jednu břízu oblétávám zezadu vždy , když jdu na přistání, a zatím jen jednou jsem si škrtnul ... :-D
Trutnov, X9D+
EasyPeasy,RELAX II,Vektor XXL,4ptéra 250ka
Šohaj(stavím)
Mti

#448 Příspěvek od Mti »

pavel1tu píše:...už teď jednu břízu oblétávám zezadu ...

Zkus si nekdy polozit letadlo do obili nebo do repky - 20-30 metru takoveho materialu a u slabsich povah nemas signal. 2.4GHz je na toto neprijemna. Pokud budes pul km od sebe (ve vzduchu), tak staci i tlustsi kolega, co Ti bude zaclanet u radia :) 35MHz na to byla mirne odolnejsi, tam se obcas dalo zachranovat letadlo i za horizontem, ale zase to melo jine problemy.

Tak si na ten strom davej bacha. A taky se nech zavcasu ockovat proti drevu. Ja nebyl a pak sem si zalozil. :-)
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#449 Příspěvek od Hoki »

Takových "zdobičů" znám dost a taky jsem si jednou model pověsil. A to jsem si myslel, že jsem tak 10m před ním. Hmmm, nebyl. Zásadně lítám tak, abych model pořád viděl a nic mi ho nekrylo.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#450 Příspěvek od Celeron »

Hoki píše:Jako že oblétneš i za stromy? To jsi odvážný ... Já mám topoly cca 100m od sebe a netroufnu bych si a nebyl bych první, kdo na ně model pověsil.

To není moc dobrej nápad. Nevím jak vy, ale já mám pěkně blbej odhad na dálku. Na našem letišti byla v ose dráhy asi 100 m od prahu cca 3 m jabloň. Tak si přistávám a říkám už jsem na prahu dráhy a najednou bum, motorák udělal přes tu jabloň pěkný salto a skončil jen trochu pomlácenej na zádech pár metrů pod ní. Hned příště jsem měl s sebou motorovku. Co je přece nebezpečný pro model, musí být nebezpečný i pro Čmeláka. :mrgreen:
Jirka
Zamčeno

Zpět na „Ostatní“