čím rozšířit příjímač servonaut na 15 kanálů?
čím rozšířit příjímač servonaut na 15 kanálů?
Ahoj postavil sem tento model https://www.youtube.com/watch?v=KAo-bT6RdJo
je v něm 15 kanálů z toho potřebuji 14 kanálů řídit proporcionálně
(momentálně ho řídím jako dva jednotlivé modely)
pořídil sem radio servonaut zwo 4 HS-12 http://www.servonaut.de/shop/product_in ... 4hs12.html
toto radio má v sobě přednastavený mutliswitch pro systémy robbe/futaba Graupner J/R
když koupím 12ch přijímač tak ho potřebuju rozšířit multiswitchem aspon se 4 ma kanalama z toho minimalne třema proporcionalnima
našel sem že potřebuji něco jako toto http://s-hobby.cz/rctruck/stranky/_3263 ... -8042-.htm nicmene se toto asi už nedělá takže nevím co místo toho a další věc je že by to chtělo něco levnějšího, všiml jsem se že jke tu nějaké téma o onom multiswitchi ale moc tomu nerozumím
prosím poraďte co mám tedy koupit a předem říkám že se vubec nevyhýbám i levné číně
je v něm 15 kanálů z toho potřebuji 14 kanálů řídit proporcionálně
(momentálně ho řídím jako dva jednotlivé modely)
pořídil sem radio servonaut zwo 4 HS-12 http://www.servonaut.de/shop/product_in ... 4hs12.html
toto radio má v sobě přednastavený mutliswitch pro systémy robbe/futaba Graupner J/R
když koupím 12ch přijímač tak ho potřebuju rozšířit multiswitchem aspon se 4 ma kanalama z toho minimalne třema proporcionalnima
našel sem že potřebuji něco jako toto http://s-hobby.cz/rctruck/stranky/_3263 ... -8042-.htm nicmene se toto asi už nedělá takže nevím co místo toho a další věc je že by to chtělo něco levnějšího, všiml jsem se že jke tu nějaké téma o onom multiswitchi ale moc tomu nerozumím
prosím poraďte co mám tedy koupit a předem říkám že se vubec nevyhýbám i levné číně
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: čím rozšířit příjímač servonaut na 15 kanálů?
Koupil bych kvalitní česko. Jeti DC-16.
Umi v základu 16 proporcionalnich kanálů. Po upgrade na SW 4.0 pak 24 kanálů.
Umi v základu 16 proporcionalnich kanálů. Po upgrade na SW 4.0 pak 24 kanálů.
ani nevidim že by měla 3d kniply, mimo to, co koupit za radio je trochu mimo topic 
Problém je v tom, že multipřepínače od Graupnera a Robbe jsou natolik drahé, že už jen jejich pořízení stojí tolik, jako celá slušná vysílačka, která tyto multipřepínače nahradí. Místo toho servonauta se dala pořídit podstatně levnější vysílačka, která umí 16 plně proporcionálních kanálů. Třeba Taranis ( palcový za třetinu, pultový za polovinu ceny ) toto vše zvládne a pokud potřebuješ i otáčecí kniply, daly by se upravit páky s potenciometrem tak, aby byly mohutnější - něco ve stylu toho Servonauta. Pro starší typ rádia Turnigy 9X/ 9X PRO se pak vyrábí přímo speciální ovladač s otočnou pákou ( viz http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _39_s.html )
Ideální by bylo, kdyby takový knipl vyráběla i firma FrSky ke svým Taranisům, popř. k Horusu. Ale i tak si myslím, že vhodnou úpravou páky s potenciometrem by to funkci mělo plně vyhovovat ( ta páka je zde: https://rcstudio.cz/cs/prislusenstvi/17 ... ometr.html ) Upravit tu páku ( nasadit na ten knoflík potenciometru pořádnou pogumovanou hlavu ) by nebyl vůbec žádný problém - hlavně pro tebe, co zvládneš postavit tak nádherný stroj.
Ideální by bylo, kdyby takový knipl vyráběla i firma FrSky ke svým Taranisům, popř. k Horusu. Ale i tak si myslím, že vhodnou úpravou páky s potenciometrem by to funkci mělo plně vyhovovat ( ta páka je zde: https://rcstudio.cz/cs/prislusenstvi/17 ... ometr.html ) Upravit tu páku ( nasadit na ten knoflík potenciometru pořádnou pogumovanou hlavu ) by nebyl vůbec žádný problém - hlavně pro tebe, co zvládneš postavit tak nádherný stroj.
uvědomte si taky že ne každá se pohybuje v ruzných úrovních a zároveň umí každej povel přenýst až na tři výstupy, a zároven libovolnej počet povelů ovládá jeden kanál,
třeba tady potřebuju aby devet kanálů zapínalo proporcionálně pumpu,,,, ale furt se bavim o tom rozšíření ne o výběru,
jinak ve vysledku neni problem koupit druhej přijímač a bude to fungovat ale ja to chtěl pod jednim modelem,,,
třeba tady potřebuju aby devet kanálů zapínalo proporcionálně pumpu,,,, ale furt se bavim o tom rozšíření ne o výběru,
jinak ve vysledku neni problem koupit druhej přijímač a bude to fungovat ale ja to chtěl pod jednim modelem,,,
Pročti si
www.tamiyaforum.cz nebo tam vlož svůj dotaz
případně
www.modelltruckforum.de
a myslím že to kluci řeší v režimech něco jako u letadel "letový režim" když řídíš, nepotřebuješ rypadlo, když bagruješ nepotřebuješ řídit a jezdit
někde jsem to četl jak to mají nastaveno ale již si to nepamatuji
a to servonauťácké rádio by to mělo umět
www.tamiyaforum.cz nebo tam vlož svůj dotaz
případně
www.modelltruckforum.de
a myslím že to kluci řeší v režimech něco jako u letadel "letový režim" když řídíš, nepotřebuješ rypadlo, když bagruješ nepotřebuješ řídit a jezdit
někde jsem to četl jak to mají nastaveno ale již si to nepamatuji
a to servonauťácké rádio by to mělo umět
umí ten dotaz tam mam jen nevim co k tomu koupit našel jsem třeba toto ale bude to fungovat? http://cp-elektronik.de/index.php/de/pl ... /6/27.html
ještě sem našel toto http://www.rc-levneji.cz/frsky-telemetr ... m-decoder/ ale zase nevím
Pokud bych šetřil a nebál se Arduina nebo podobných hraček, tak bych koupil http://www.jetimodel.com/en/katalog/Dup ... ex-TU2-EX/ umí 16-kanálů, pak ten knypl z HK a nechal u šikovného soustružníka udělat ten spešl knypl pro autíčkáře. Klidně když na to příjde i "čtyř knyplovej...."
Vyšlo by to na zlomek ceny, ale toho času a znalostí
Takový Hobby 16-tikanál. Kontakt na soustružníka co to umí mám.
P.S. za mých mladých let jsme stavěli vysílačky na koleně a knyply dělali také doma komplet celé. To byby časy
Jediný problém tehdy byla Tesla Eltos 
Vyšlo by to na zlomek ceny, ale toho času a znalostí
Takový Hobby 16-tikanál. Kontakt na soustružníka co to umí mám.
P.S. za mých mladých let jsme stavěli vysílačky na koleně a knyply dělali také doma komplet celé. To byby časy
jelikož sem si postavil celej bagr s komplet hydraulikou tak soustruh mám,
vy furt tady nechapete že je nutné mít soft ve vysilajdě kterej ma libovolnej pocet libovolnejch mixu, dale třeba ta vysilajda udrží víc modelu v pohotovosti a přepíná urovně a jiné, podporuje mrtvej střed hydr ventilů, doběh pumpy atd atd
a i kdyby tak sem psal že sem koupil servonauta ne že ho "koupim"
ja potřebuju nějake řešení k te dane vysilačce a ne co by kdyby,
nepotřebuju poslouchat jakou chybu sem udělal se srvonautem jelikož sem toho nazoru že neudělal díky výše zminenemu
kdybych potřeboval poradit s výběrem rc soupravy tak si založím jiné téma
PS a časy kdy ste si vysilačku udělali sami byli fajn, já si místo vysílačky zas udělal sám hydrauliku a bagr no a co? a co to stálo znalostí hm,,, uka někoho kdo toho narval tolik do tak maleho modelu(stavebni technika) já teda žadnej takovej ještě nikde ani v německu neviděl,,,
vy furt tady nechapete že je nutné mít soft ve vysilajdě kterej ma libovolnej pocet libovolnejch mixu, dale třeba ta vysilajda udrží víc modelu v pohotovosti a přepíná urovně a jiné, podporuje mrtvej střed hydr ventilů, doběh pumpy atd atd
a i kdyby tak sem psal že sem koupil servonauta ne že ho "koupim"
ja potřebuju nějake řešení k te dane vysilačce a ne co by kdyby,
nepotřebuju poslouchat jakou chybu sem udělal se srvonautem jelikož sem toho nazoru že neudělal díky výše zminenemu
kdybych potřeboval poradit s výběrem rc soupravy tak si založím jiné téma
PS a časy kdy ste si vysilačku udělali sami byli fajn, já si místo vysílačky zas udělal sám hydrauliku a bagr no a co? a co to stálo znalostí hm,,, uka někoho kdo toho narval tolik do tak maleho modelu(stavebni technika) já teda žadnej takovej ještě nikde ani v německu neviděl,,,
Nechci být válečný štváč, ale i velmi dobře namyšlená a vyrobená mechanika může být naprosto k ničemu, pokud se při jejím návrhu nepočítalo s tím, co a jak to bude řídit. Protože v konečném důsledku nemusí nic takového existovat a navrhnout a naprogramovat odpovídající jedoúčelový řídící systém může být větší oříšek než ta mechanika...
Tak se zamysli nad tím, do čeho budeš ještě investovat. Pokud budeš spoléhat na rozšiřující moduly od Robbe nebo Graupnera, tak do toho vrazíš ještě víc financí, než kdybys pořídil nového Taranise a dodělal si ty otočné kniply. Zásadní problém je v tom, že ty rozšiřující moduly zřejmě nejsou k dispozici přímo u toho servonauta a hlavně to není běžná záležitost. Taranis má takové obrovské možnosti kombinací mixů, že určitě najdeš způsob, jak vše ovládat. A hlavně všechny kanály jsou plnohodnotné, se všemi možnými nastaveními včetně času a zpoždění a jakýchkoli křivek průběhů dráhy serv. A rozšíření na 16 kanálů ( nebo i dalších 16 ) je vyřešeno úplně jednoduše - funguje to, vyzkoušeno.
Takže pokud chceš dál vrážet peníze do servonauta, tak to je Tvoje věc - moc lidí Ti asi neporadí, protože jsi v dost neprobádané oblasti a takovou kombinaci RC vybavení moc lidí nemá.
Právě proto, žes nacpal tolik práce, času, umu a v neposlední řadě peněz do toho skvělého modelu, stálo by to za to ho taky pořádně ovládat. S Taranisem Ti poradí spousta lidí, protože pro mnohé není Taranis jen vysílačka, ale tak trochu i diagnóza.
Takže pokud chceš dál vrážet peníze do servonauta, tak to je Tvoje věc - moc lidí Ti asi neporadí, protože jsi v dost neprobádané oblasti a takovou kombinaci RC vybavení moc lidí nemá.
Právě proto, žes nacpal tolik práce, času, umu a v neposlední řadě peněz do toho skvělého modelu, stálo by to za to ho taky pořádně ovládat. S Taranisem Ti poradí spousta lidí, protože pro mnohé není Taranis jen vysílačka, ale tak trochu i diagnóza.
ok kluci jak vidíte na videu jako dva modely to funguje bezproblemu a zpolehlive, jen sem hledam řešení jestli bych to nevtesnal do jednoho,
ten servonaut sem koupil i proto ze mám i jiné modeli které chci provozovat i s tímto, takže pokud se nezadaří sehnat nějaký vhodný multi decoder tak to proste rozdelim na dva modely jako to mám ted a nic se nedeje, jen sem potřeboval najít jestli nějaký je, nahradní řešení pomocí dvou přijímačů mám a kdyžtak se s ním spokojím
ten servonaut sem koupil i proto ze mám i jiné modeli které chci provozovat i s tímto, takže pokud se nezadaří sehnat nějaký vhodný multi decoder tak to proste rozdelim na dva modely jako to mám ted a nic se nedeje, jen sem potřeboval najít jestli nějaký je, nahradní řešení pomocí dvou přijímačů mám a kdyžtak se s ním spokojím
Nevěřím, že se s tím spokojíš. Kdo dokáže vyrobit tak nádherné a složité modely, nespokojí se na konci s nějakým polovičatým řešením. Pokud máš víc takových modelů, tak Servonauta použij na jednodušší a tohle "monstrum" ( v dobrém slova smyslu ) dotáhni do konce. Oproti tomu, cos do toho investoval, je ta vysílačka mnohem menší balík peněz.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Vím jak to s futaba modulama chodí. Kdysi jsem si dokoupil motýlkové ocasní plochy do F-14. Katastrofa a brutální cena. Ale je to vždycky problém používat něco historického.
Osobně bych doporučil vrhnout se na procesory, tím si multiswitch dokážeš naprogramovat. Kdysi jsem to dělal, že jsem ze dvou kanálů dělal 5 proporcionálních. Nebylo to moc rychlé, ale fungovalo to. Nicméně tohle by musela podporovat vysílačka a to nevím, zda servonaut umí.
Osobně bych doporučil vrhnout se na procesory, tím si multiswitch dokážeš naprogramovat. Kdysi jsem to dělal, že jsem ze dvou kanálů dělal 5 proporcionálních. Nebylo to moc rychlé, ale fungovalo to. Nicméně tohle by musela podporovat vysílačka a to nevím, zda servonaut umí.