Opět a zase zdroj z PC ATX - sesypáno
Re: opět zdroj z Pc ATX
Kluci nemůžu nikde najít ten zázračnej zdroj HP DPS-600PB k prodeji. Poradí někdo?
TwinStar II, FW-190, FUNCUB
http://draken69cz.rajce.idnes.cz/
http://draken69cz.rajce.idnes.cz/
Tak přidám i svoji úpravu zdroje pro inspiraci..je to jen o kousek větší než zdroj.neco ke kontrukci,materiál je 1mm plech,z atx zdroje je použita jen deska,dal jsem tam lepší ventilátor a zdířky na 15A
..kdyby by nekdo případně chtěl mužu nechat vyrobit takovýchto krabic více a i přendat to,,
Přestavba ATX zdroje pro napájení nabíječky
Zdravím, už tu dlouho nebylo toto téma, linky v těch původních jsou některé již mrtvé, hlavně by mě zajímalo, jestli někdo zdroj přestavoval a funguje mu to a podle jakého návodu. Co říkáte na tento? https://www.youtube.com/watch?v=FJW1f7TQf8o
Akorát mi tam chybí nějaké odpory, které se jinde uvádějí jako důležité a hlavně zdířky. Potřebuji podrobný návod, podle schématu to opravdu nezapojím.
Předem Díky.
Akorát mi tam chybí nějaké odpory, které se jinde uvádějí jako důležité a hlavně zdířky. Potřebuji podrobný návod, podle schématu to opravdu nezapojím.
Předem Díky.
Re: Přestavba ATX zdroje pro napájení nabíječky
Dzon píše:Potřebuji podrobný návod, podle schématu to opravdu nezapojím.
Jinak řečeno: Nevím to tom nic.
Nejlepší cesta k tomu, aby tě to zabilo. Nemyslím, že se si někdo troufne tě do toho vmanévrovat.
Podrobný návod je jednoduchý a krátký: Buď to dej někomu, kdo to umí, nebo se na to rovnou vykašli.
Mám někoho kdo se do toho se mnou pustí, ale nejdříve potřebuji funkční návod.
Ahoj to video je teda fakt "maso" nevím jestli si dotyčný uvědomuje že ten zdroj je pro "takového amatéra" životu nebezpečný
. Upravuju ty zdroje léta a jsem od řemesla a tak jsem trochu postižený "bezpečností" ale tohle fakt ne............... jestli nevíš co budeš na tom zdroji upravovat a proč tak se na to vykašli, téměř každý je stejně trochu jiný (když neupravuješ nějakou sérii z výprodeje) a chce něco jiného aby spolehlivě fungoval a já osobně bych si netroufl Ti radit po fóru a čekat jak to dopadne ............. něco si o tom přečti (je toho na netu spousta) a pak uvidíš ale raději to nech udělat někoho kdo tomu fakt rozumí................
S pájkou dělám od dětství a opravuji přežvýknuté kabely, nějaké vyrábění vlastních redukcí z 3,5 Jack na 6pin din, i jsem si vyměňoval nafouknuté kondíky na základní desce a mnoho dalšího. Vím jaké jsou základy bezpečné práce s elektřinou a nejsem idiot, abych strkal prsty do míst, kde je něco pod proudem. Je pravda že něco takhle většího jsem ještě nedělal ale budu mít za sebou na pomoc kamaráda elektrikáře, takže to nějak společně zvládnout musíme. Teď jde o to jestli poradíte co a jak, nebo strávím další 2 hodiny prověřováním toho a onoho návodu které jsem našel, se kterým mi to bude fungovat a pak se do toho stejně pustíme.
Takže Vaše obavy odložme stranou a pojďme se podívat jaký mám zdroj
Z tabulky vyplývá že je to PZ-500, výkonově by to mělo být OK.
Prakticky všechny návody začínají odštípnutím přebytečných drátů, tedy ponechat pouze 3 oranžové kabely, 3 červené, 3 žluté, 7 černých a zelený. Souhlasí?
Takže Vaše obavy odložme stranou a pojďme se podívat jaký mám zdroj
Z tabulky vyplývá že je to PZ-500, výkonově by to mělo být OK.
Prakticky všechny návody začínají odštípnutím přebytečných drátů, tedy ponechat pouze 3 oranžové kabely, 3 červené, 3 žluté, 7 černých a zelený. Souhlasí?
Dzon píše:Prakticky všechny návody začínají odštípnutím přebytečných drátů, tedy ponechat pouze 3 oranžové kabely, 3 červené, 3 žluté, 7 černých a zelený. Souhlasí?
Bože, umíš vůbec číst?
To, že tak začínají skoro všechny návody, asi souhlasí. Ale rozhodně nesouhlasí to, že by to vždy zafungovalo.
TY ZDROJE MAJI MYRIÁDY VYRIANT A UNIVERZÁLNÍ ŘEŠENÍ NEEXISTUJE!
Kromě jediného: Rozumět elektrice, sehnat si schéma konkrétního případu, pochopit jeho funkci a pak upravovat. Úprava taky může spočívat v tom, že se z původního zdroje vypreparuje pár základních součástek a s jejich použitím se to postaví nanovo. Jinak a lépe...
Proto jsem tam vyfotil ze 2 úhlů otevřený můj zdroj a jeho parametry. Zda k tomuto zdroji platí stejný postup. Pokud máš problém s tím že "neumím číst", nepiš sem a ignoruj tohle téma, prosím, děkuji.
Na tvém místě bych vyzkoušel, kolik ten zdroj dává na 12V větvi naprázdno a jaký dá maximální proud, než se vypne. Na napájení nabíječky žádnou extra stabilitu napětí nepotřebuješ a úpravy možná nebudou potřeba.
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Já mám upravený zdroj. Ale úprava spočívala jen v propojení spínacího signálu. A spojení několika kabelů s napětím abych netahal 20A přez jeden kabel
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Sice jsem schema nikdy nemel, ale i tak jsem par zdroju zprovoznil. 
V prvni rade si zmer, jestli zdroj jede na 12V naprazdno bez zateze. Kdyz ne, tak zkus zatizit 5V vetev. Pokud pak zdroj na 12V funguje, tak teprve tady res pocet dratu. Ja jsem nechaval 3 paralelne a ty jsem vyvedl na pristrojove zdirky.
Opatrnost a dovednost, je uz na tobe.
V prvni rade si zmer, jestli zdroj jede na 12V naprazdno bez zateze. Kdyz ne, tak zkus zatizit 5V vetev. Pokud pak zdroj na 12V funguje, tak teprve tady res pocet dratu. Ja jsem nechaval 3 paralelne a ty jsem vyvedl na pristrojove zdirky.
Opatrnost a dovednost, je uz na tobe.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Před pár dny jsem předělával několik zdrojů tohodle typu. Zdroj běžel naprázdno ale při zatížení 12V sekce pouze 5A už nabíječka řvala "Input error". To znamená, že po zatížení 12V na nezatížených 5V vylezlo napětí nahoru a regulace to stáhla včetně 12V sekce a místo 12 bylo jen 11,4V.
Tak mě napadlo užíznout snímání z 5V "silových" a připoji ho na 5V Stb. Bez problémů potom zdroj funguje. Ještě jsem přidal do smyčky regulace prfoti zemi trimr a nastavil 13V pro nabíječku. Aby se vyřadilo hlídání přítomnosti a maximální velikosti všech napětí a nebylo nutný šaškovat s drátem PS/ON, tak jsem šlusnul tranzistor optočlenu. Zdroj se tedy vypíná a zapíná jen síťovým vypínačem. Taky jsem vyztužil plošáky 12V cesty 0,8 mm drátem a první filtrační kondík na 12V místo 1G5 osadil 3G3. Po tyhle úpravě zdroj, který má deklarováno 12V 20A drží krátkodobě skoro 30A s poklesem 0,2V proti nezatíženýmu. Samozřejmě "silových" +5V moc nestabilizuje, při odběru 30A na 12V sekci vyleze až na 6,3V. Pokud zůstala ve stabilizaci připojená "silová" 5V tak 12V sekce se zatížením 24A už padala o víc než 1,5V dolů na 10,5V a často zareagovala napěťová ochrana 3,3 a 5V sekce.
Záměrně nepíšu indexy součástek, je to návod na trochu jinou úpravu, než bývá běžné. Člověk, co tomu rozumí si podle toho co jsem napsal určitě poradí. No a kdo nerozumí, je mu to k prdu.
Jirka
Tak mě napadlo užíznout snímání z 5V "silových" a připoji ho na 5V Stb. Bez problémů potom zdroj funguje. Ještě jsem přidal do smyčky regulace prfoti zemi trimr a nastavil 13V pro nabíječku. Aby se vyřadilo hlídání přítomnosti a maximální velikosti všech napětí a nebylo nutný šaškovat s drátem PS/ON, tak jsem šlusnul tranzistor optočlenu. Zdroj se tedy vypíná a zapíná jen síťovým vypínačem. Taky jsem vyztužil plošáky 12V cesty 0,8 mm drátem a první filtrační kondík na 12V místo 1G5 osadil 3G3. Po tyhle úpravě zdroj, který má deklarováno 12V 20A drží krátkodobě skoro 30A s poklesem 0,2V proti nezatíženýmu. Samozřejmě "silových" +5V moc nestabilizuje, při odběru 30A na 12V sekci vyleze až na 6,3V. Pokud zůstala ve stabilizaci připojená "silová" 5V tak 12V sekce se zatížením 24A už padala o víc než 1,5V dolů na 10,5V a často zareagovala napěťová ochrana 3,3 a 5V sekce.
Záměrně nepíšu indexy součástek, je to návod na trochu jinou úpravu, než bývá běžné. Člověk, co tomu rozumí si podle toho co jsem napsal určitě poradí. No a kdo nerozumí, je mu to k prdu.
Jirka
No za mně vpohodě...................... v přírodě se tomu říká "přirozený výběr" - lepší přežijou