Proč na model kameru typu GoPro na ne malý kompakt?

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kovboj

Proč na model kameru typu GoPro na ne malý kompakt?

#1 Příspěvek od Kovboj »

Řeším novou kameru na model a uvažuji zda raději něco typu GoPro nebo slušný kompakt.
Kdybych to plánoval do stabilizovaného gimbalu tak bude mít GoPro výhodu, ale při pevné montáži na model si nějak nejsem jistý co zvolit. Zajímá mě spíš focení než video, nezajímá mě propojení přes FPV.

Když to vezmu po bodech:

kvalita obrazu - podle výběru, kompakt může mít lepší optiku i čip
úhel záběru - i kompakt můžu koupit poměrně hodně širokoúhlý
stabilizace - foťák vítězí optickou stabilizací, akční kamery nemají buď nic nebo jen elektronický
výdrž baterie - pro mě nepodstatné, nelétám hodinu v kuse
hmotnost - nepatrný rozdíl ve prospěch GoPro
sériové focení - výhoda GoPro, u kompaktu by se muselo nějak mechanicky nebo elektronicky dobastlit
cena - pokud chci dobrý obraz a uvažuju o GoPro Black, tak seženu za stejné peníze opticky lepší foťák

Tak proč tedy volit GoPro nebo nějaký jeho klon a nekoupit místo toho nějaký slušný malý foťák? Jaký je na to váš názor?
Kamikaze591

Re: Proč na model kameru typu GoPro na ne malý kompakt?

#2 Příspěvek od Kamikaze591 »

Pokud tě nezajímá přenos videa přes 5,8GHz, a natáčení videa, tak kompakt bude určitě lepší. Ve všem v čem píšeš. Problém ale potom je, jak ten foťák na dálku ovládat. Přidělat servo nad spoušť je takové ...no...asi rozumíš. Chce to elektronicky a to všechny foťáky neumožňují. Experimentoval jsem s chdk, je to použitelné ale podporuje jen staré foťáky které jsou pomalé a na dnešní dobu opravdu zastaralé.

Nebo potom rozdělat foťák. Chceš pevné křídlo nebo kopteru?
chroustjazz

#3 Příspěvek od chroustjazz »

odolnost proti nárazům je u outdoorových kamer lepší (vím, o čem mluvím, mnohokrát mi letadlo spadlo s kamerou 8¨-) )
Sdružení letců Českého středohoří
marouncz

#4 Příspěvek od marouncz »

Sezen si fotak, ke kterymu muzes pripojit bezdratovou/dratovou spoust, na který nahradíš tlačítko relátkem nebo tranzistorem
Viktor Cejnek

#5 Příspěvek od Viktor Cejnek »

Ale na druhou stranu můžeš vzít GoPro, natáčet celou dobu letu na 4K a poté si vystříhat obrázky z videa.
(Z vlastní zkušenosti GoPro moc fotit neumí, ale videa jsou velmi kvalitní.)
petrfm

#6 Příspěvek od petrfm »

Nevím, co chceš fotit, ale když jsem experimentoval s gopro na maxiswiftovi, měl jsem problém udělat dobrý záběr na videu, natož se snažit trefit to foťákem. FPV je něco jiného a koptéry úplně. Tam si zastavíš, natočíš se jak potřebuješ a "cvakáš".
Ale pokud bych chtěl z letadla, nebo prostě plošníku fotit krajinky a objekty, šel bych cestou GOPRO a následně snímků z videa, jako se píše nademnou. Nemá to v podstatě žádné nevýhody a když s tím hůře přistaneš, kompakt bude na kaši, Gopro se nic nestane. Gopro se navíc výborně hodí na natáčení akčních scén, já s tím třeba točím veškeré létání. Když se pak podaří zajímavý crash, je to natočené. Jednak se můžu "pochlubit", ale hlavně je to výborná černá skříňka. Dá se následně zjistit, co se asi stalo. Takže to není jen jednoúčelové zařízení.

Jinak jasně, pořízení goppra kvůli třem fotkám z letadla je nesmysl. Pak bych si ho na zkoušku půjčil, nebo prostě zvolil kompakt, který mám už doma, nebo nějakou levnější kamerku, nejsou jenom gopro.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“