Stavba trochu většího Hughese 500
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Re: Stavba Hughese 500 s benzínovou mechanikou
Díky, to určitě stojí za pokus. U heli je to trošku ošemetnější než u letadla, kde když motor zhasne, tak to nějak doklouže
ale asi by to šlo vyzkoušet i na zemi, když to nádrž vycucne, tak jí to snad vycucne i za letu
)
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Zkousel jsem tu zatmavovaci folii na okna. Asi to bude chtit lepit zvenku. Kdyz jsem ji nalepil zevnitr, tak byly videt mapy po jarove vode.
Petr
Petr
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Ahoj, díky za informaci. Určitě bych to dělal zvenku, myslím, že by se to mnohem snáz dělalo - dovedu si spíš představit natahovat folii přes oblý tvar než ji nějak natahovat dovnitř. I přihlazování a vytlačování bublinek by myslím šlo líp.
A jak se to tvaruje? Zkoušel jsi čelní skla na Rangera?
Pavel
A jak se to tvaruje? Zkoušel jsi čelní skla na Rangera?
Pavel
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Celni skla zatmavovat nebudu. Zkousel jsem bocni ve dverich a i zevnitr to slo pomerne dobre. Folie se hezky tvaruje. Ale jde to samozrejmne hure nez zvenku.
Petr
Petr
Jak budu mít nějaká skla vyrobená, tak to vyzkouším. Ale to bude ještě nějakou dobu trvat...
Zdravím,
včera jsem měl ne moc příjemný zážitek při lítání. Píšu to sem, protože se to týká mojí benzínové mechaniky, která by po úpravách (možná z ní bude úplně jiná mechanika
) měla přijít do Hughese.
Ale ať bude upravená jakkoliv, elektroniku jsem zamýšlel použít tu, kterou tam mám teď.
Jenže včera mi během letu najednou přestala reagova vrtulka, heli se roztočila, naštěstí se podařilo přistát jakž takž autorotací, ale do pole a za keře, takže jsem to cca 2m nad zemí ztratil z dohledu.
Škody minimální, ale co je nejhorší, že na zemi vrtulka normálně funguje dál a to i za chodu motoru, i v dost vysokých otáčkách.
Takže co s tím? První co mě napadlo je servo (paradoxně jediné, které je na heli "značkové" - Futaba - nevím z hlavy označení, ale koupil jsem ho kdysi s gyrem 401).
A zatím mě nic jiného nenapadlo. Kabel povytažený nebyl, rádio je Futaba FF9 (2,4GHz), gyro Spirit.
A před cca 3 týdny jsem viděl pád Goblina, podle pilota na servo vrtulky.
Takže abych to zkrátil, jestli jsem měl někdy chuť si Hughese trošku vymazlit a dělat tam nějaké maketové detaily, tak mě ta chuť na nějakou dobu přešla a jsem velmi rád, že jsem se pustil do výroby formy a ne jen jednoho kusu, jak jsem úplně zpočátku uvažoval
, protože tohle nebo něco podobného se může stát kdykoliv...
P.
včera jsem měl ne moc příjemný zážitek při lítání. Píšu to sem, protože se to týká mojí benzínové mechaniky, která by po úpravách (možná z ní bude úplně jiná mechanika
Ale ať bude upravená jakkoliv, elektroniku jsem zamýšlel použít tu, kterou tam mám teď.
Jenže včera mi během letu najednou přestala reagova vrtulka, heli se roztočila, naštěstí se podařilo přistát jakž takž autorotací, ale do pole a za keře, takže jsem to cca 2m nad zemí ztratil z dohledu.
Škody minimální, ale co je nejhorší, že na zemi vrtulka normálně funguje dál a to i za chodu motoru, i v dost vysokých otáčkách.
Takže co s tím? První co mě napadlo je servo (paradoxně jediné, které je na heli "značkové" - Futaba - nevím z hlavy označení, ale koupil jsem ho kdysi s gyrem 401).
A zatím mě nic jiného nenapadlo. Kabel povytažený nebyl, rádio je Futaba FF9 (2,4GHz), gyro Spirit.
A před cca 3 týdny jsem viděl pád Goblina, podle pilota na servo vrtulky.
Takže abych to zkrátil, jestli jsem měl někdy chuť si Hughese trošku vymazlit a dělat tam nějaké maketové detaily, tak mě ta chuť na nějakou dobu přešla a jsem velmi rád, že jsem se pustil do výroby formy a ne jen jednoho kusu, jak jsem úplně zpočátku uvažoval
P.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Ufff, tak drzim palce at na zavadu prijdes.
Ten Goblin spadnul pry uz podruhe na stejnou zavadu. Se stejnym servem (stejny kus).
Ten Goblin spadnul pry uz podruhe na stejnou zavadu. Se stejnym servem (stejny kus).
Díky
Jo, to jsem slyšel, že s tím Goblinem to bylo bylo už podruhý.
Já spíš počítám, že na nic nepřijdu, koupím jiný servo a budu doufat, že to bylo třeba potenciometrem nebo že motor v servu měl opotřebovaný kartáčky nebo něco takovýho...
Počítám, že kdyby nedejbože nějak zazlobil Spirit kvůli vibracím, že by to snad nezpůsobilo úplný zmrtvení serva, spíš bych čekla, že by odjelo někam do kraje, což se ale podle chování heli nestalo.
Jo, to jsem slyšel, že s tím Goblinem to bylo bylo už podruhý.
Já spíš počítám, že na nic nepřijdu, koupím jiný servo a budu doufat, že to bylo třeba potenciometrem nebo že motor v servu měl opotřebovaný kartáčky nebo něco takovýho...
Počítám, že kdyby nedejbože nějak zazlobil Spirit kvůli vibracím, že by to snad nezpůsobilo úplný zmrtvení serva, spíš bych čekla, že by odjelo někam do kraje, což se ale podle chování heli nestalo.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Mozne je vsechno, ale pochybuju ze by to bylo Spiritem. Byl jsem u toho, kdyz T700 mela takove vibrace od vrtulky, ze se vysroubovavaly srouby co drzi serva pohromade. A letelo to.
Ale benzin je svina. Ma vibrace na vyssich kmitoctech. Klidne by to mohl byt nekde nejaky studenak. Bude se to blbe hledat.
Ale benzin je svina. Ma vibrace na vyssich kmitoctech. Klidne by to mohl byt nekde nejaky studenak. Bude se to blbe hledat.
Taky pochybuju, že by to bylo v gyru. Rozeberu servo a třeba něco najdu 
- Michael Gulyj
Taky držim palce, někdy je to boj na dlouhou trať, ale jiná cesta neni.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
- dagx
- Kontaktovat uživatele:
To je vážně nemilé.Píšeš žes ho kupoval kdysi.Z toho mám já asi největší strach.Jaká je životnost serva? Kdy ho preventivně vyměnit? Ve své době nejlepší serva ke gy 401 (9254,9257) vzpomínám,měli ale občas i své problémy.Pokud už s tím lítáš dýl a fungovalo to,asi nemá cenu hledat tímto směrem.
Nenapadlo tě po havárii sáhnout na servo kvůli teplotě? Sám jsem řešil stejný problém opakovaně s odstaveným servem (sice na mikroheli ale třeba tě to někam posune) a nakonec za to mohla banalita.Lehce posunutý mechanický doraz serva.V rámci neustálého ladění jsem si nevšiml a servo se namáhalo,zahřívalo až přestalo fungovat.Pak zase nějakou dobu šlo než se to stalo znova.
Nenapadlo tě po havárii sáhnout na servo kvůli teplotě? Sám jsem řešil stejný problém opakovaně s odstaveným servem (sice na mikroheli ale třeba tě to někam posune) a nakonec za to mohla banalita.Lehce posunutý mechanický doraz serva.V rámci neustálého ladění jsem si nevšiml a servo se namáhalo,zahřívalo až přestalo fungovat.Pak zase nějakou dobu šlo než se to stalo znova.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Michael Gulyj píše:Taky držim palce, někdy je to boj na dlouhou trať, ale jiná cesta neni.
Díky, doufám, že výměna serva to vyřeší
dagx píše:To je vážně nemilé.Píšeš žes ho kupoval kdysi.Z toho mám já asi největší strach.Jaká je životnost serva? Kdy ho preventivně vyměnit? Ve své době nejlepší serva ke gy 401 (9254,9257) vzpomínám,měli ale občas i své problémy.Pokud už s tím lítáš dýl a fungovalo to,asi nemá cenu hledat tímto směrem.
Ahoj,
to servo jsem kupoval do téhle benzínové heli, když jsem ji stavěl, odhaduju, že to bylo tak před 10ti lety - čas hrozně letí. Takže věkem má asi nárok, ale nalítáno zas tak moc nemá. Mám to napsaný, ale nepamatuju si to, myslím, že víc než 200 letů to nebylo. Ale zítra, když mi to vyjde, koupím Savoxe, už ho mám zamluvené a uvidíme
S tou teplotou je to zajímavý nápad, vůbec mě to nenapadlo
Pavel
- dagx
- Kontaktovat uživatele:
Taky to nedělám ůplně pokaždé ale před startem osahám mechanické věci a po přistání elektroniku.Beru to jako takové preventivní minimum ale dá se občas zjistit že něco je jinak než by mělo být .V maketě je tahle možnost ale dost omezená.A po havárii je člověk na chvíli trochu mimo a má ty první vteřiny jiné starosti.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos