Materiál pro výstelku bedny na LiPolky

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Materiál pro výstelku bedny na LiPolky

#1 Příspěvek od Woita »

Ahoj všichni, chytil jsem inspiraci při prohlížení jiného vlákna...

Na LiPolky používám 1. plechovou schránku na dopisy a také 2. Hliníkový kufr na nářadí (oboje pochází z Obi).
Nápad: Bylo by asi fajn pro všechny případy vystlat tyto plechové kastlíky nějakou hmotou, která při zahřátí (hoření) uvolňuje nějaký zhášecí plyn. Představuju si něco ve formě desek, kterými bych ty bedýnky uvnitř kompletně obložil. Pak při "LiPol_nehodě" by se uvolnil nějaký ukrutný plyn, který by pomohl s hašením požáru. Jestli by plyn byl jedovatý nebo ne, to by nevadilo, zvíře doma nemáme, a tohle by bylo opatření hlavně pro případ takového incidentu v nepřítomnosti).

Tedy: nemáte někdo tip na vhodný materiál pro takovou výstelku?
Děkuji za nápady!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
kope
Kontaktovat uživatele:

Re: Materiál pro výstelku bedny na LiPolky

#2 Příspěvek od kope »

Ahoj, plyn to sice neuvolňuje, ale třeba to pro tebe bude užitečné:
http://www.rempo.cz/produkt/1135/Nehorl ... -seda.aspx
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Woita
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Woita »

Myslel jsem i na různé "ochranné sáčky", co se prodávají jako originál na ochranu při nabíjení LiPolek. Ale viděl jsem dost videí kde tyto sáčky shožely plamenem, navíc jsou dost drahé na to, abych jich koupil dost na včechny své LiPolky co doma mám.

Z téhle látky cos dal odkaz by se dalo za 2 stovky ušít hafo sáčků. Akorát - jakou nití to šít? Všechny nitě co znám by shořely ihned a pak by ze sáčku nebyl sáček. Nebo se na sáček vybodnout a LiPolky do toho prostě zamotat jako mimino do povijanu. To mi připadá jako dobrý způsob.

Každý způsob který trochu zvýší bezpečnost uskladnění těch časovaných bomb co máme doma, se hodí...

Edit: Další inspirace:

https://www.google.cz/search?q=po%C5%BE ... 8wei6pCgBg

https://www.youtube.com/watch?v=3hvqAqgBSBo
tomashr

#4 Příspěvek od tomashr »

Navrhuji zařadit do seznamu chorob také "lipolofóbii" :-)
Vážně - hlášky o časovaných bombách mi už přijdou téměř ujeté, hořících LiPOL jsem sice pár viděl, ale všechno to bylo při nabíjení, ráně či podobné zdůvodnitelné události. Rozumné řešení nabíjecího místa je tedy bez diskuse na místě, ale manévry kolem skladování LiPOL v normálním stavu mi někdy přijdou hodně přehnané.

Abych nebyl jen negativní, tak ale musím říct, že když už to řešit, tak se mi námět řešení od kope docela líbí. Místo předražených nákupů vzít metráž tkaniny s patrně lepší certifikací a udělat si to na míru je velmi rozumný přístup. Co se šití týče, tak by to šlo kevlarovou nití, ale smysl by to mělo i normální nití - když se udělá dvakrát přeložený okraj, prošitý víceméně zvenku, tak bude přehoření nitě trvat docela dlouho (plamen se k ní přímo dostane jen omezeně) a navíc i pak zůstane pytlík obvykle dost zavinutý.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Woita »

tomashr píše: hořících LiPOL jsem sice pár viděl, ale všechno to bylo při nabíjení, ráně či podobné zdůvodnitelné události.

No, sám vím osobně o události, kdy modelář dolítal, dal letadlo do auta, kde bylo ještě pár minut, pak se vydal na cestu a LiPolka začala hořet až během té jízdy. Tam žádná zdůvodnitelná událost nebyla. Další nachlup stejná příhoda je z druhé ruky, popsaná zde na RCM. Ty LiPolky opravdu občas zahoří, a to i bez zjevné vnější příčiny.
Počítám že žádnou fobii nemám, LiPolky mám jednak v těch kovových bedýnkách a jednak další mám volně na polici, jednu vedle druhé, a to i LiPolky, které jsou poněkud deformované po haváriích. Teď jsem prostě dostal chuť to trochu líp zabezpečit.
Inspirací je mi vedlejší vlákno o rovnání ohnuté LiPolky, kterou má modelář doma a projevil obavu jestli mu nemůže blafnout. Právě že kdyby byla dostupná ta zhášecí hmota (představuju si jí ve formě desek, něco jako polystyrenové desky), rád bych jí ty bedýnky vystlal. Už proto že (vzhledem k mým prostorovým možnostem) jsou ty moje bedýnky vedle dalších hořlavých materiálů.
malé zvíře

#6 Příspěvek od malé zvíře »

Na Yt jsem viděl Lipolku hořet i pod vodou, takže nějaký hasící plyn asi moc k užitku nebude. Já lipolky skladuju v krabici z litého hliníku s vodotěsným (vzduchotěsným) víkem. Baterie mám buď v obalech z HK, nebo zamotané ve skelné textilii. Spíš než "hasit" se snažím udržet případný problém uvnitř.

Ohledně lipo fóbie: nemyslím si, že mi baterka vybuchne do obličeje hned jak ji koupím, ale protože musím baterie skladovat doma pod postelí, tak radši budu před pár jedinci za blbce, než potom být ten jeden z milionů kdo dostal vadný kus a vyhořel.
Last one alive, lock the door!
tomashr

#7 Příspěvek od tomashr »

Ono se řekne "žádná zjevná příčina", ale pokud je LiPOL čerstvě dolétaná pod velkou zátěží, tím pádem pořádně teplá a třeba podvybitá, tak to už není stav, který jsem označoval za "skladování", to mi spíš spadá do těch rizikových bodů. A nehledě k tomu, že u jednoho podobně popisovaného případu bych si docela hodně vsadil na to, že se dotyčnému lipolka ponechaná v modelu o jeho části vyzkratovala...

Jinak sice řešíš proti mě daleko více skladování, ale musím říct, že já mám naopak větší fóbii z těch "pomačkaných" a ty mám sklony likvidovat a nic s nimi neřešit. Jde o to, že pomačkaná LiPOL může fungovat perfektně, ale nemáš absolutně tušení, zda se nenarušila struktura mezi elektrodami a pak ti najednou může nastat zcela bez výstrahy vnitřní zkrat (třeba i jen namáháním z přetížení za letu) :?

Ad hoření pod vodou - já měl možnost vidět "výbuch" LiPOL při nabíjení na vlastní oči a je si třeba uvědomit, že to má dvě fáze. Ta první "efektní" je v podstatě chemická reakce, kde opravdu žádný samozhášecí materiál nepomůže. Zde je spíš přínos "pytlíku" ve zpomalení, aby nešlehaly vysoké plameny atd. Pak následuje druhá fáze, kdy dohořívají zbytky, to je spíš pomalé doutnání, ale přirozeně pokud leží baterky na něčem dobře hořlavém, tak to může na zapálení stačit. V té druhé fázi by možná nějaký samohasicí materiál pomoci mohl.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ddano007 »

Woita píše:... Každý způsob který trochu zvýší bezpečnost uskladnění těch časovaných bomb co máme doma, se hodí...

Po lietaní nechať vychladnúť, kufrík - keď tak - vystlať molitanom na tlmenie nárazov. Síce som už tiež nejaké LiPol-ky videl "v akcii", ale buď to bolo po hlbokej orbe, alebo kúpaní sa v mori, alebo pri nabíjaní na NiCd nabíjačke :mrgreen: Pri bežnom skladovaní nie. Ale proti gustu žiadny dišputát...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
romanCM

#9 Příspěvek od romanCM »

Možní by bylo dobré mít ve svém skladu baterií a při používání toto: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90148587/
Tarot 680 Pro | Phantom 4 | 250 vlastní 3D tisk
tomashr

#10 Příspěvek od tomashr »

romanCM píše:Možní by bylo dobré mít ve svém skladu baterií a při používání toto: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90148587/

Hm, jedna věc je přímo hašení, ale také mi to přijde jako zase další možný zdroj materiálu pro domácí šití, zejména za Ikea Family cenu to není nijak drahé. Tohle snad na zkoušku koupím, shodou okolností asi do Ikea o víkendu budu muset z jiného důvodu, tak to přihodím do košíku...
okno
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od okno »

Někde jsem viděl následující (možná flitetest.com )
Bedna má víko z plastu, polystyrenu nebo něčeho co teplem povolí. Na více je na sypana hromada pisku. Pokud začne hořet víko se zborti a baterky to zasype piskem
pavel123

#12 Příspěvek od pavel123 »

Zdravím,
tahle problematika mě dost zajímá. Lítám s větší heli (velikost 800) na benzín, ale občas přemýšlím, jestli by elektrika nebyla lepší.
Ale mám obavy právě ze skladování velkých baterek v paneláku a navíc by mě zajímalo, jestli by i za cenu snížení životnosti bylo možné přechovávat je během sezony nabité, abych nemusel každé lítání plánovat a nabíjet několik velkých 6ti článků a pak je zas vybíjet, kdybych se nakonec k lítání nedostal, což se mi stává....
Baterky do mikroheli - jedno nebo dvoučlánky max.600mAh jsem míval nabité pořád a nezdálo se, že by jim to vadilo, ale 5000mAh je trošku jiný kalibr, to vzbuzuje značný respekt :)
Pavel
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
guchar

#13 Příspěvek od guchar »

... Bylo by asi fajn pro všechny případy vystlat tyto plechové kastlíky nějakou hmotou, která při zahřátí (hoření) uvolňuje nějaký zhášecí plyn...

PRO SKLADVÁNÍ A PŘEPRAVU. DOSTATEČNĚ PEVNÁ SCHRÁNKA. UVNITŘ:
Za mne tepelná izolace - minerální plst. Pod ní igelitové pytlíky (PET lahve) se slanou vodou, co prostor zatopí.
Pokud pomatuji, uvolněné plyny obsahují jak okysličovadlo, tak hořlavé látky. Výbuch-plameny nejde zadusit.
Hoření mnohdy předchází exploze, což je v uzavřeném přepravním obalu, docela problém.
PRO NABÍJENÍ VYBÍJENÍ - ELEKTRONIKA VNĚ. VODIČE PŘES KONEKTOR, IZOLACE SILIKONOVÁ - SAMOZHÁŠIVÁ

- Na volném prostranství, bez nebezpečí požáru, nejlépe nechat vyhořet.
rakos
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od rakos »

...trochu se přidám... skladuji dost baterií (asi deset) 2200 - 5000 mAh většínou 3S1P a koupil jsem v Bauhausu pěknou kovovou uzavírací krabici,
asi 250x330x100 mm na dva uzavírací klipsy, ani nebyla moc drahá, krásně červeně lakovaná...

Otázka zní, co stane s ostatníma baterkama, když se náhodou jedna baterka utrhne ze řetězu a nedej bože začne hořet. Předpokládám,
že ty ostatní baterky to pomalu ale jistě veme sebou a pak už by to nemusela být legrace....
Zatím uvažuji o nějakých aspoň plechových přepážkách, dost natěsno, aby baterie neměly přímý dotek mezi sebou.

Pak by to snad mohlo být bezpečné?? Jinak baterie skladuji v bytě vyloženě když jsou dlouho v klidu, tak snad nebude problém.... :?:
guchar

#15 Příspěvek od guchar »

Jedna Li-Pol ohrožující další ve stejném boxu. Ať myslím jak myslím, vychází mi, z hlediska ochrany ostatních accu:
Jedna Li-Pol = Jedna přepravka = box.
Těsné a odolné menší (mini) boxy ve větším boxu mi vychází příliš velká hmotnost, pro nutnou odolnost.
Ostatně vyhovující mini-boxy stačí poskládat, a utěsnit proti pohybu, v jákékoliv přepravce s potřebnou nosností.
- Tak nějak to mají i IATA doporučení pro Li-xxx ať už nabíjecí nebo primární-nedobíjecí.
Mezinárodní předpisy týkající se lithiových baterií
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“