LiPol baterie do akuvrtačky
Re: LiPol baterie do akuvrtačky
Mám pípák z aukra za necelou stovku. Má to 4 diody zelené a 4 bílé plus dva asi piezoměniče. Může to měřit 2-4S články.
jamesgsf píše:... za pár dní to začne řvát nejlépe tak ve 3 v noci ...
Takže není co řešit, pípák klidně nechat připojený, postará se sám
jyrry.webnode.cz
Dobrý den, po delší době jsem se vrátil k úpravám akuvrtačky, ať to nemám pořád jen provizorně.
Zajímal by mě hlavně ten balanční konektor. Když to jen přepinuji z původních dvou 2S konektorů každé baterie do jednoho 4S, tak to zapojím podle jyrryho. Ale zjistil jsem, že ty moje kleště z GM Electronic, tedy jen čelisti si moc s těmi miniaturními piny do balančních konektorů moc nerozumí.
Ale nebudu vynechávat ten jeden černý tenký káblík a spojím ho s tím červeným jak bylo na prvním obrázku a snad se mi nějak povede nakrimpovat dva káblíky do jednoho pinu. V nejhorším bude pájení, no.
A další věc. Neměl by někdo prosím nějaký nápad, jak to vyřešit s tím pípákem? Jsou tam LED diody a dva piezoměniče. Mám to tedy udělat tak, že bude hlavním prvkem jen pípání a LED diody nebudou důležité, tedy nepůjdou vidět, nebo jak? Potom s tím zapojením. Mohu to tedy nechat připojené trvale, i když to bude jemně vybíjet? Jestli to vybije akumulátor třeba jednou za měsíc, to mi nevadí, alespoň bude baterie jednou za čas nabitá.
Zajímal by mě hlavně ten balanční konektor. Když to jen přepinuji z původních dvou 2S konektorů každé baterie do jednoho 4S, tak to zapojím podle jyrryho. Ale zjistil jsem, že ty moje kleště z GM Electronic, tedy jen čelisti si moc s těmi miniaturními piny do balančních konektorů moc nerozumí.
Ale nebudu vynechávat ten jeden černý tenký káblík a spojím ho s tím červeným jak bylo na prvním obrázku a snad se mi nějak povede nakrimpovat dva káblíky do jednoho pinu. V nejhorším bude pájení, no.
A další věc. Neměl by někdo prosím nějaký nápad, jak to vyřešit s tím pípákem? Jsou tam LED diody a dva piezoměniče. Mám to tedy udělat tak, že bude hlavním prvkem jen pípání a LED diody nebudou důležité, tedy nepůjdou vidět, nebo jak? Potom s tím zapojením. Mohu to tedy nechat připojené trvale, i když to bude jemně vybíjet? Jestli to vybije akumulátor třeba jednou za měsíc, to mi nevadí, alespoň bude baterie jednou za čas nabitá.
varok píše:... zjistil jsem, že ty moje kleště z GM Electronic, tedy jen čelisti si moc s těmi miniaturními piny do balančních konektorů moc nerozumí. ...
tyhle si s nimi rozumí velmi dobře; mám je (kromě těch na servokonektory).
Jinak LEDky bych asi nechal koukat a to tak aby na ně bylo vidět při běžném držení vrtačky. Upozorní tě na vhodnost nabití v předstihu, ne až pípák oznámí že brzy padnou... Si tak myslím.
jyrry.webnode.cz
No on ten modul co mám je tak dost blbě vyřešený. Ty měniče zvuku jsou vyšší než LED diody, tak už hooodně dlouho dumám nad tím, jak nějak rozumně to vymyslet. Uvažoval jsem nad několika možnostmi:
1. Pípák dát na volné místo v krytu akumulátoru, měniče pro zvuk předvrtanými vytáhnout ven tak hodně, až budou vidět i LED diody.
2. Modul dát tak, že předvrtám dírky na LED diody, měniče pro zvuk odpájím od modulu a propojím drátky. To sice ztratím záruku, ale není to tak hrozně drahé.
http://aukro.cz/hlidac-lipol-baterii-s- ... 74547.html
1. Pípák dát na volné místo v krytu akumulátoru, měniče pro zvuk předvrtanými vytáhnout ven tak hodně, až budou vidět i LED diody.
2. Modul dát tak, že předvrtám dírky na LED diody, měniče pro zvuk odpájím od modulu a propojím drátky. To sice ztratím záruku, ale není to tak hrozně drahé.
http://aukro.cz/hlidac-lipol-baterii-s- ... 74547.html
Tak jsem zjistil, že konektor s piny co jsem nedávno koupil v GESu jsou úplně jiné než ty co jsou originál na akumulátorech. Tak jsem rozebral konektor 4S co jsem měl doma, takový ten s kousky káblíků a jen přeházel piny s tím, že jeden černý jsem nezapojil vůbez, jak dával obrázek pan jyrry.
Nabíjet to nabíjí, signalizuje na pípáku. Už jen dořešit tu mechanickou část uchycení pípáku a hotovo. Pak dám fotečky a zatím moc děkuji
Nabíjet to nabíjí, signalizuje na pípáku. Už jen dořešit tu mechanickou část uchycení pípáku a hotovo. Pak dám fotečky a zatím moc děkuji
Chtěl bych se prosím ještě zeptat na tu indikaci. Mám tu se dvěma měniči a dvě řady LED diod po 4 ks. První řada je zelená, druhá čiré, ale svítí červeně. Když připojím servisní konektor baterií, tak indikace párkrát zapípá a současně zablikají všechny LED diody.ak ale diody zhasnou a rozsvítí se jen 2 zelené. Baterie mám čerstvě nabité, zapojené sériově a servisní konektor podle jyrryho. Jeden černý nemám zapojený.
Nevím na jakém principu funguje ta indikace.
Naposledy upravil(a) varok dne ned 18.12.2016 18:27, celkem upraveno 1 x.
- JosefSvejk
Rozsvítí se tolik zelených LED diod, kolik je připojených článků.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Aha, takže když mám zapojené baterie 2x2S 1300mAh seriově, takže jakoby 4S článek, tak by se měli rozsvítit všechny zelené LED diody? Mě svítí jen dvě, takže jednu baterii to jakoby nepočítá? Když to ale změčím měřákem na hlavním konektoru, tak je na měřáku kolem 16,4V. To by mělo být OK ne?
Takže co tady dával jyrry obrázek zapojení servisního konektoru a psal mi že nemusím jeden černý zapojit, tak je to špatně?
Takže co tady dával jyrry obrázek zapojení servisního konektoru a psal mi že nemusím jeden černý zapojit, tak je to špatně?
jyrry píše:Stačí jen ten 4s balanční konektor; z původních 3-pinových ty piny vytaháš a zapojíš do toho 5-ti pinového přičemž jeden můžeš zrušit (díky tomu propojení silových):
Takhle to mám zapojeno, jen msto modré je bílá.
Nevím jako to máš zapojené, ani neznám ten hlídač co máš. Já používám takové ty z číny co ukazují přímo napětí.
Ale tady máš obrázek zapojení jak 2s tak 4s. Je tam vidět rozdíl i zapojení, tak můžeš provnat.
http://i972.photobucket.com/albums/ae210/mahgninnuc1/LipoWiring-1.jpg
Ale tady máš obrázek zapojení jak 2s tak 4s. Je tam vidět rozdíl i zapojení, tak můžeš provnat.
http://i972.photobucket.com/albums/ae210/mahgninnuc1/LipoWiring-1.jpg
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.
jyrry.webnode.cz
- JosefSvejk
varok píše:Aha, takže když mám zapojené baterie 2x2S 1300mAh seriově, takže jakoby 4S článek, tak by se měli rozsvítit všechny zelené LED diody? Mě svítí jen dvě, takže jednu baterii to jakoby nepočítá? Když to ale změčím měřákem na hlavním konektoru, tak je na měřáku kolem 16,4V. To by mělo být OK ne?
Vyfoť to a bude jasno
Když máš čtyřčlánek, musí mít servisní konektor 5 pinů. Všech pět pinů (kablíků) musí být zapojeno do toho hlídače. Hlídač musí mít taky nejméně 5 pinů (vstupů) a 4 páry ledek.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Však to mám zapojené jak dal obrázek p. jyrry. Zapojené to mám dobře. Baterie mám spojené sériově, tedy + jedné baterie je spojen s - druhé. Zbývající vývody jsou pracovní. Servisní konektor mám 5 pinový, zapojeno je všech 5 pinů, jen jsem nezapojil jeden tenký černý vývod jak psal jyrry, že se nemusí zapojovat.
Na obrázcích je moje baterie, na druhém je ten pípák.
Na obrázcích je moje baterie, na druhém je ten pípák.
Vyfoť to, nebo nakresli, protože je v popisu trošku víc zmatků.
2x2 je paralelně, ale zase by si nenaměřil 16,4V na silových kabelech. Seriové propojení by bylo 2+2 a napětí odpovídá Tebou naměřenému.
A o kousek jinde píšeš:
varok píše:Aha, takže když mám zapojené baterie 2x2S 1300mAh seriově, takže jakoby 4S článek........
Když to ale změčím měřákem na hlavním konektoru, tak je na měřáku kolem 16,4V.
2x2 je paralelně, ale zase by si nenaměřil 16,4V na silových kabelech. Seriové propojení by bylo 2+2 a napětí odpovídá Tebou naměřenému.
A o kousek jinde píšeš:
varok píše:Chtěl bych se prosím ještě zeptat na tu indikaci. Mám tu se dvěma měniči a dvě řady LED diod po 4 ks. První řada je zelená, druhá čiré, ale svítí červeně. Když připojím servisní konektor baterií, tak indikace párkrát zapípá a současně zablikají všechny LED diody.ak ale diody zhasnou a rozsvítí se jen 2 zelené. Baterie mám čerstvě nabité, zapojené paralelně a servisní konektor podle jyrryho. Jeden černý nemám zapojený.