Mi-8

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

Re: Mi-8

#16 Příspěvek od pkotatko »

Jak znam kluky, tak po vyloupnuti z formy se vlozi baterky a pujde se litat... :D :D
Ne, ted vazne. Loboval jsem za kompletni povrchovku. Panely, nyty. Vse co mozna nejvernejsi a presne jako original.
Aby se z toho pripadne dala postavit i soutezni maketa. Kdyz uz se tomu venuje tolik energie, jsou moznosti a znalosti, tak by bylo skoda to nedotahnout k dokonalosti. Kdyz uz je kopyto tvarove presne.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Michael Gulyj

#17 Příspěvek od Michael Gulyj »

Jak píše Petr- do forem uděláme všechno, co půjde. Na vrtulníku je ale spousta detailů, který se udělat nedaj, protože by se trup z forem prostě nevyloupl. Ty tam alespoň naznačíme.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Michael Gulyj

#18 Příspěvek od Michael Gulyj »

První z maratonu broušení je za námi. Do polystyrenu se už na fréze udělal tunel na jekl, nalepily se čela z laminátové desky s čepy (díry pro ně byly rovněž z frézy), něco málo bylo třeba dotmelit a všechno lehce dobrousit. Vzhledem k Martinově precizní práci toho nebylo moc, ale ruce mě štípou- měl jsem krátkej rukáv :D .
Přílohy
P1050102.JPG
P1050095.JPG
P1050093.JPG
P1050089.JPG
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
pavel123

#19 Příspěvek od pavel123 »

Tak to vypadá naprosto perfektně. To dělení trupu - roviny, kolíky a futra pro ně - všechno to vypadá dokonale, klobouk dolů! :)
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od pkotatko »

Jj, vypada to, ze to kluci nedelaji poprve..... :wink:
Uz se moc tesim. Jsem v poradniku na jeden kousek. To si nemohu nechat ujit.
A predloha bude :
mi8t-praha-vinohradska-26_1200x900_w.jpg
Michael Gulyj

#21 Příspěvek od Michael Gulyj »

Kluci dík, trup je v první vrstvě tmelu a já se dal do broušení- vypadam jak mlynář.
Pavel123: dyť ty to máš taky pěkný, naprosto dokonalý tvary.
Přílohy
P1050103.JPG
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
pavel123

#22 Příspěvek od pavel123 »

Michael Gulyj píše:Kluci dík, trup je v první vrstvě tmelu a já se dal do broušení- vypadam jak mlynář.
Pavel123: dyť ty to máš taky pěkný, naprosto dokonalý tvary.

Díky :) na vašem trupu se mi moc líbí čistota těch dělících rovin a dělení polystyrenovýho kopyta rovnou při frézování. Já mám tyhle fáze dělaný ručně, ve finále to sice bude fungovat, ale bylo to hrozně pracný. Při příštím typu to musím líp technicky podchytit :mrgreen:
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
dartananr

#23 Příspěvek od dartananr »

Michael Gulyj píše:Kamarád Martin a já jsme se pustili do dalšího projektu- když už nám ta spolupráce tak pěkně jde. Vrtulník Mil Mi-8 v měřítku 1:11, pro listy 800-840mm, délka trupu 165 cm. Postup bude klasický a začal vyfrézováním trupu do extruďáku. Rozhodně počítáme s negativními formami.

Otázka na telo :D keby som chcel jeden taký kúsok čo musím urobiť?
Michael Gulyj

#24 Příspěvek od Michael Gulyj »

Mít trpělivost a vydržet až to dorazíme :D . Do konce roku věříme, že to zvládnem. K vrtulníku bude taky maketovej, odpruženej podvozek, zadní převodovka na míru a když modelářskej bůh dá :) i maketová hlava specielně pro tenhle model. Tolik naše plány, tak snad to vyjde.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
dartananr

#25 Příspěvek od dartananr »

Super, trpezlivosti mam dost takze sa uz teraz tesim. :D
dagx
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od dagx »

Profesionální práce.Pokud se tolik pečlivosti věnovalo dosavadní práci,jsem vážně zvědavý na to co bude dál.Už je jasné že i po mechanické stránce to bude na vysoké úrovni,takže otazníky pro pozorující se zaměřují na vzhled a detaily.Zajímalo by mě jestli je celá stavba předem promyšlená jen Tebou(a tvým kamarádem) nebo jedete podle nějakého vzoru třeba na nějakém foru.Pokud ano mohl bys dát nějaký odkaz? A jedna konkrétní otázka: Ten dělený ocas od trupu,to je jen pro účely výroby kopita a formy nebo bude dělený i na finálním trupu?
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Michael Gulyj

#27 Příspěvek od Michael Gulyj »

Za oba děkuji. Na detailach se právě pracuje, je ale problém, jak už jsem psal, že jsou hodně omezeny faktem, že model půjde do forem a z těch musí taky ven. Takže se něco musí ošidit a něco dokonce vynechat- i tak jsme si toho navymějšleli dost, až se někdy bojíme, jestli bábovička vypadne. Stavba vychází z Martinových bohatých zkušeností, takto si postavil už několik turbínových letadel (mnohonásobně větších, teď si libuje, že je to sranda) a dle poučení z krizového vývoje :), je to zas o kousek dokonalejší. Všechno, jak je děleno na modelu, bude děleno i na hotovym trupu. Ocas jsme oddělili z důvodu případného poslání, ale i pro lepší lepení obou polovin trupu, v podstatě vlastně taky kvůli frézování. Na hotovym vrtulníku se počítá se zalepenim, zvažujeme i nějakej zámek pro jednoduchost sestavení.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Michael Gulyj

#28 Příspěvek od Michael Gulyj »

Je na světě pre-forma na výrobu zadního křidélka. To, po doplnění detailů, poslouží teprve jako model pro zaformování.
Přílohy
DSC_6169.JPG
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od pkotatko »

Uz tomu rozumim. Forma na formu pro vyrobu formy. :D
Michael Gulyj

#30 Příspěvek od Michael Gulyj »

Lepší by to snad ani nešlo vyjádřit :D .
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“