DJI Phantom 4
Re: DJI Phantom 4
předvčírem jsem updatoval firmware P4 (nejprve stroj pak RC a pak po výměně druhé baterie znovu stroj (to už se udělal update jen druhé baterie)
Ještě jsem nelítal ale zdá se vše ok - nepozoruji na zahraničních forech zmiňovanou neostrost obrazu ani zde zmiňovaný šum ve 4K
Ještě jsem nelítal ale zdá se vše ok - nepozoruji na zahraničních forech zmiňovanou neostrost obrazu ani zde zmiňovaný šum ve 4K
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
- vladimirek
texmur píše:předvčírem jsem updatoval firmware P4 (nejprve stroj pak RC a pak po výměně druhé baterie znovu stroj (to už se udělal update jen druhé baterie)
Také jsem updatoval firmware, ale nenapadlo mě, že je nutné provést update i s druhou baterií. Jinak popisovaný problém s šumem po updatu nezmizel.
vladimirek píše:Také jsem updatoval firmware, ale nenapadlo mě, že je nutné provést update i s druhou baterií. Jinak popisovaný problém s šumem po updatu nezmizel.
A budeš to nějak řešit? Já mám v pátek volat do Pelikána, tak jsem zvědav...
Z.
Phantom 4P+ / Mavic Pro + DJI Googles + MarcoPolo Locator
- vladimirek
Zoolx píše:A budeš to nějak řešit? Já mám v pátek volat do Pelikána, tak jsem zvědav...
Z.
Zatím nebudu, počkám co ti odpoví u Pelikána. Jak jsem psal výše, zatím používám FHD/50 formát videa. Nerad bych byl měsíc bez stroje...
Tak P4 je zpět... GEIS ji přivezl po 13 dnech od chvíle, kdy jsem ji osobně dovezl do Pardubic k Pelikánovi. (U Pelikána velmi profesionální a vstřícný přístup technika - děkuji a chválím).
Pln tiché naděje jsem se v průvodce dočetl, že byla reklamace uznána a vyměnili kameru i gimbal.. První hurá...
Rychle jsem vše připravil, vzal syna pro pomoc při testování, stroj zapnul (motory ne), vzal do ruky a šel na balkon, udělal test klopení při 4K/25 fps, rychle vypnul a nedočkavě nacpal kartu do iMaca...
Počáteční hurá mi odumřelo na rtech, šum tam stále byl.
Zprvu jsem myslel, že vylítnu z kůže, ale pak jsem ještě začal testovat.
1. Zkusil jsem jinou paměťovku (abych vyloučil i ji) - bez efektu.
2. U 2,7K také šum
3. U přepnutí na NTSC normu, stejně tak jako při jiných fps také šum...
4. U FHD méně, ale také
Pak jsem v zoufalství vypnul 3D Noise filter a znovu zkusil 4K/25 fps. A hle, šum nikde... Klopení bez šumu.
Krom toho, že jsem možná (těžko říci, ale asi ano) reklamoval stroj zbytečně, tak jsem přišel na to, proč mi to dělalo. Nebudu se pouštět do úvah proč, nebudu rozebírat možné vlivy scény ani funkčnost algoritmu, každopádně při opakovaném testu se ukázalo, že:
zapnutí 3D Noise filtru způsobuje při klopení kamery (tilt gimbalu) zrnění v celé ploše obrazu
Závěr? Filtr mám vypnutý, dávám si Plzeň jako odměnu za testování a předsevzetí do budoucna, že budu více testovat, než si udělám cestu k prodejci...
Z.
Pln tiché naděje jsem se v průvodce dočetl, že byla reklamace uznána a vyměnili kameru i gimbal.. První hurá...
Rychle jsem vše připravil, vzal syna pro pomoc při testování, stroj zapnul (motory ne), vzal do ruky a šel na balkon, udělal test klopení při 4K/25 fps, rychle vypnul a nedočkavě nacpal kartu do iMaca...
Počáteční hurá mi odumřelo na rtech, šum tam stále byl.
Zprvu jsem myslel, že vylítnu z kůže, ale pak jsem ještě začal testovat.
1. Zkusil jsem jinou paměťovku (abych vyloučil i ji) - bez efektu.
2. U 2,7K také šum
3. U přepnutí na NTSC normu, stejně tak jako při jiných fps také šum...
4. U FHD méně, ale také
Pak jsem v zoufalství vypnul 3D Noise filter a znovu zkusil 4K/25 fps. A hle, šum nikde... Klopení bez šumu.
Krom toho, že jsem možná (těžko říci, ale asi ano) reklamoval stroj zbytečně, tak jsem přišel na to, proč mi to dělalo. Nebudu se pouštět do úvah proč, nebudu rozebírat možné vlivy scény ani funkčnost algoritmu, každopádně při opakovaném testu se ukázalo, že:
zapnutí 3D Noise filtru způsobuje při klopení kamery (tilt gimbalu) zrnění v celé ploše obrazu
Závěr? Filtr mám vypnutý, dávám si Plzeň jako odměnu za testování a předsevzetí do budoucna, že budu více testovat, než si udělám cestu k prodejci...
Z.
Naposledy upravil(a) Zoolx dne sob 11.06.2016 8:23, celkem upraveno 2 x.
- vladimirek
Zoolx píše:zapnutí 3D Noise filtru způsobuje při klopení kamery (tilt gimbalu) zrnění v celé ploše obrazu
Z.
Před týdnem jsem tu psal o vypnutí filtru šumu, které mi ještě víc obraz zašumělo. Je to divné, že ti to bez něj nešumí. Můžeš pro porovnání ukázat video s vypnutým filtrem a třeba při horších světelných podmínkách? Tam by se vypnutí filtru mělo nejvíc projevit. Já to naopak ještě vyzkouším s vypnutým filtrem při dobrém osvětlení.
vladimirek píše:Před týdnem jsem tu psal o vypnutí filtru šumu, které mi ještě víc obraz zašumělo. Je to divné, že ti to bez něj nešumí. Můžeš pro porovnání ukázat video s vypnutým filtrem a třeba při horších světelných podmínkách? Tam by se vypnutí filtru mělo nejvíc projevit. Já to naopak ještě vyzkouším s vypnutým filtrem při dobrém osvětlení.
Tady máš srovnání s filtrem a bez filtru zatím za lepších podmínek, pak ještě udělám jeden za zhoršeného světla. Nicméně rozdíl je vidět na 1. pohled...
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UQhoVHjTmyw[/youtube]
Co na to říkáš?
Z.
- vladimirek
Zkusil jsem zatím statické záběry (ne v letu) a vypadá to, že vypnutí filtru za jasného počasí skutečně odstraní šum. Nicméně obávám se, že za horších světelných podmínek (navečer) budou záběry bez zapnutého filtru hodně zašuměné.
- gardenroute
Pánové, my co máme předchozí zkušenosti i s většími gimbaly Zenmuse z P1/P2, jsme nikdy nemívali tak rychlé nastavení tiltu (tzn. náklonu) gimbalu, jak je vidět na Vašich ukázkách (to zná i Zdeněk). Pro horizontální švenky jsme si dokonce instalovali hardwarová zpomalení, nyní řešitelná pomocí exp v kontroleru.
Včera jsme to s Tomášem probírali, zmínil, že je pravděpodobné, že při tak rychlém vertikálním švenku gimbalu, jaký máte z výroby nastavený, komprese kamery asi nestíhá, a objevují se ty kompresní artefakty (zvláště s tím podivně fungujícím 3D filtrem), které nevypadají jako šum. To mě v první chvíli nenapadlo, ale je to evidentní. Upravte si hodnoty exp pro pohyb gimbalu, zejména rozjezdy a dojezdy, a celkové zpomalení pohybu gimbalu, kdo měl Zenmuse, ví o čem mluvím. Není důvod, aby se pohyboval tak rychle, zvláště pro filmovou práci - to je spíše na škodu.
Zítra to zkusím, pokud bude pěkné počasí.
Včera jsme to s Tomášem probírali, zmínil, že je pravděpodobné, že při tak rychlém vertikálním švenku gimbalu, jaký máte z výroby nastavený, komprese kamery asi nestíhá, a objevují se ty kompresní artefakty (zvláště s tím podivně fungujícím 3D filtrem), které nevypadají jako šum. To mě v první chvíli nenapadlo, ale je to evidentní. Upravte si hodnoty exp pro pohyb gimbalu, zejména rozjezdy a dojezdy, a celkové zpomalení pohybu gimbalu, kdo měl Zenmuse, ví o čem mluvím. Není důvod, aby se pohyboval tak rychle, zvláště pro filmovou práci - to je spíše na škodu.
Zítra to zkusím, pokud bude pěkné počasí.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
- gardenroute
Ještě jedna poznámka
Nepovažuji za vhodné a doporučené použití jakýchkoliv sw filtrů a vůbec jakéhokoliv preprocesingu úprav ještě v kameře, která je již tak dost zaměstnaná zpracováním obrazu, k tomu zásadně slouží až postprodukce. V této cenové kategorii kamer zvláště...
Vyzkoušejte nastavení :
ostrost "-2"
kontrast "-3"
saturace “-2”
(více zde)
Syrový obraz sice z kamery nebude nicmoc (není to ryzí začátečníky a úplné amatéry), ale postprodukcí z něj dostanete maximum, a vyhnete se vzniku artefaktů zbytečným a nedokonalým vylepšování obrazu ještě v kameře.
Nepovažuji za vhodné a doporučené použití jakýchkoliv sw filtrů a vůbec jakéhokoliv preprocesingu úprav ještě v kameře, která je již tak dost zaměstnaná zpracováním obrazu, k tomu zásadně slouží až postprodukce. V této cenové kategorii kamer zvláště...
Vyzkoušejte nastavení :
ostrost "-2"
kontrast "-3"
saturace “-2”
(více zde)
Syrový obraz sice z kamery nebude nicmoc (není to ryzí začátečníky a úplné amatéry), ale postprodukcí z něj dostanete maximum, a vyhnete se vzniku artefaktů zbytečným a nedokonalým vylepšování obrazu ještě v kameře.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
- vladimirek
Měl jsem nastavené EXP na jiné hodnoty než výchozí (Rudder na 0,30), ale po aktualizaci firmware se hodnoty vrátily na původní nastavení. Nyní mi nejdou tyto hodnoty změnit (po změně hodnoty EXP, návratu zpět v menu a novém vyvolání EXP se zobrazí původní hodnota 0,40). Můžete to někdo vyzkoušet prosím?
Jak máte nastavené hodnoty Gimbal Tilt, Gimbal Tilt SmoothTrack, Gimbal Dial Speed, Sensitivity, Gain a Exp?
Jak máte nastavené hodnoty Gimbal Tilt, Gimbal Tilt SmoothTrack, Gimbal Dial Speed, Sensitivity, Gain a Exp?
Jak moc je použitelnej ten originální kufr pro běžné přenášení cca 1-2x týdně autem z domova někam ven ? Kupovali jste někdo něco lepšího, nebo je ten origo dostatečnej ? Nemyslím tím že jste už třeba před koupí P4ky měli lepší kufr pro P3ku a ten jste použili na P4ku, ale jestli jste kupovali novej, protože se ten origo zdál nedostatečnej. Jde mi fakt jen o bezpečné převážení v autě.
DJI - Phantom 4
- vladimirek
jarda33 píše:Jak moc je použitelnej ten originální kufr pro běžné přenášení cca 1-2x týdně autem z domova někam ven ? Kupovali jste někdo něco lepšího, nebo je ten origo dostatečnej ? Nemyslím tím že jste už třeba před koupí P4ky měli lepší kufr pro P3ku a ten jste použili na P4ku, ale jestli jste kupovali novej, protože se ten origo zdál nedostatečnej. Jde mi fakt jen o bezpečné převážení v autě.
Kufr používám cca měsíc a pro převoz autem naprosto postačující a ideální. Zatím žádné známky opotřebení. Uvažoval jsem pro přepravu na kole o batohu, který prodává Pelikán, ale zdá se mi zbytečně těžký a veliký. Zatím nemám vyřešeno pro cestování kolmo...