Vibrace oběžky

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jenda12
Kontaktovat uživatele:

Vibrace oběžky

#1 Příspěvek od jenda12 »

Dobrý den,
chci se s vámi podělit o jednu zkušenost.V minulosti jsem řešil vibrace oběžky a pořád jsem nemohl přijít na příčinu,proč motor ve vyšších obrátkách(od ¾ plynu do maxima) vibruje.
Jako první jsem vyvážil vrtuli APC,vyrobil jsem na soustruhu nové duralové vložky z obou stran otvoru vrtule,aby se lépe vystředila.Nepomohlo to,situace pořád stejná! Potom jsem odstranil vrtulový kužel,trochu se to zlepšilo,ale situace se stoupajícími otáčkami se opakovala. Vyměnil jsem vrtulový kužel,zase nic! Koupil jsem novou hřídel,motor jsem demontoval z modelu a rozebral s tím,že ji vyměním.Podrobnou prohlídkou rotoru se mi nelíbila jejich fixace.Na jedné straně bylo naneseno větší množství lepidla než na druhé. Napadlo mne,že by to mohla být příčina všech nesnází.Prohlédněte si fotky... Rotor jsem vyvážil na jednoduché vyvažovačce.Motor jsem smontoval,nainstaloval zpět do modelu a nyní běží bez problémů. Pokud máte problém s vibracemi jako já, neváhejte motor rozebrat a vyvážit rotor. Třeba vám tento příspěvek pomůže k odstranění problémů s vibracemi...
Přílohy
P6070004.JPG
P6070006.JPG
P6070007.JPG
P6070003.JPG
jirivfr

Re: Vibrace oběžky

#2 Příspěvek od jirivfr »

Ja teda jako prvni u takovych motoru odstranuju nalepky z rotoru. mam tgy 2830 a tam byl jednoznacn
e znat rozdil s nalepkou a bez...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

U řady NTM doporučuji změřit průměr hřídele... "Poněkud" se vaklají v ložiscích a pak se člověk diví... Třeba u NTM3536 pomohlo "na prasáka" zalepení hřídele do ložisek "zeleným slizem" (anaerobní lepidlo)...
jyrry.webnode.cz
Lark

#4 Příspěvek od Lark »

Jenda12 a jak jsi to vyvážil? Ty spáry mezi magnety by si zasloužily stejnoměrně vymáznout po celé délce i kvůli životnosti.
Torm

#5 Příspěvek od Torm »

To vyvážení rotoru na břitech vůbec není špatný nápad. Mám v šupleti nějaké starší 2830 z RCTimeru, pravda, se zkrácenými hřídelkami, ale něco na to vymyslím, nejspíš přestrouhnu jeden náhradní unašeč. třeba se z nich povede zase udělat normální motory :)
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
jenda12
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jenda12 »

Lark píše:Jenda12 a jak jsi to vyvážil? Ty spáry mezi magnety by si zasloužily stejnoměrně vymáznout po celé délce i kvůli životnosti.

Nic složitého,střihl jsem pozinkovaný plech o rozměru 110x50 a v ohýbačce plechů(v nouzi stačí i svěrák) jsem vytvaroval do písmene "U". Platí zásada,že ohyby musí být kolmé a rovnoběžné,pak stačí začistit hrany a je hotovo.
Ano,spáry mezi magnety jsem zalil kvalitním epoxydem,a po zaschnutí opět vyvážil. Motor nyní chodí potichu a bez vibrací.
Lark

#7 Příspěvek od Lark »

Asi jsi mě úplně nepochopil. Nešlo mi o vyvažovačku, ale právě o ten způsob čím jsi dovažoval. :D Udělal bych to taky tak.
jenda12
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jenda12 »

Lark píše:Asi jsi mě úplně nepochopil. Nešlo mi o vyvažovačku, ale právě o ten způsob čím jsi dovažoval. :D Udělal bych to taky tak.

Aha, tak jen ve zkratce. Dal jsem rotor na břity a sledoval otáčení rotoru. Několikrát jsem toto opakoval,abych se ujistil ,že nejtěžší část je dole a na protější stranu jsem přidával pastelínu až se otáčení rotoru vyvážilo.Odhadl jsem její váhu a namíchal přibližně množství epoxy. Ten jsem pak zalil mezi magnety.Po vytvrzení epoxy jsem udělal kontrolu a když to nikam neujíždělo. A rotor zůstal v klidu.Měl jsem jistotu,že rotor je vyvážený.
Torm

#9 Příspěvek od Torm »

Ono už je to nějakých pár desítek let, co jsem teorii polí měl na škole, takže to radši dám k posouzení do pléna - nedělá tam bordel to použití železného plechu? Nebylo by lepší ohnout/sestavit to třeba z hliníku a jako vylepšení jen nahoru přišroubovat břity z vylamovacího nože nebo čepelky?
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
jenda12
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jenda12 »

Torm píše:Ono už je to nějakých pár desítek let, co jsem teorii polí měl na škole, takže to radši dám k posouzení do pléna - nedělá tam bordel to použití železného plechu? Nebylo by lepší ohnout/sestavit to třeba z hliníku a jako vylepšení jen nahoru přišroubovat břity z vylamovacího nože nebo čepelky?

Určitě tím nic nezkazíš,udělej to podle svých představ.Já si nějakého bordelu nevšiml. Teoreticky by to nešlo, stejná vzdálenost magnetů od základny a každý má stejné magnetické pole...
Odpovědět

Zpět na „Dílna“