Teorie okolo dvourotoru...?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

Teorie okolo dvourotoru...?

#1 Příspěvek od Pucmeloud »

Tak jsem dospěl k závěru, že mé teoretické poznatky okolo řízení dvourotoru potřebují širší konzultaci v tomto slovutném fóru.
Mým neustálým problémem je pomalá rotace vrtulníku podél svislé osy doprava, tedy ve směru hodinových ručiček. V mém přijímači je jeden jediný nastavovací trimr, kterým se nastavuje...no to je právě záhada co ?!?! Mělo by to být nastavení vzájemných rychlostí rotorů. Tedy lze tímto trimrem opravdu dosáhnout toho, že se oba rotory roztočí současně. To však platí jen při daném napětí baterie. Jakmile baterii poklesne napětí, začne pomalinku rotace doprava...řešením je "potáhnout" zase trimr a zase to srovnat. To je ovšem nekonečný kolotoč a nesmyslný. Snažil jsem se najít nějakou korelaci mezi napětím baterie, rychlostí rotace a polohou onoho trimru. Marně...
Ale objevil jsem jiný zajímavý fakt: když při libovolném napětí trimrem "srovnám" rychlosti rotorů, výrazně se změní odezva na rotaci: při kniplu doprava se helina bleskově otáčí doprava, ale při pohybu doleva se taktak pooomalu otáčí doleva. Patrně je v tom nějak zainteresované gyro...
Lze najít polohu (opravdu vprostřed trimru), kdy vrtulník reaguje přibližně stejně rychle na levý i pravý povel kniplu. Ovšem v té poloze se projevuje ona nešťastná pomalá rotace doprava, kterou posléze lze zkorigovat trimem na vysílači, později už vůbec ne. Ale jde pořád vcelku rovnoměrně zatáčet vlevo/vpravo.
Zajímavý je vliv trimu u plynového kniplu: normálně při startu má být staženy dolu. O jeho použití během letu se v návodu (u mé heliny) nic nepíše. Ale přečetl jsem si jiný návod od mé identické heliny (jiný výrobce!?), kde doporučují po odlepení heliny od země jej vytáhnout na maximum !!!, protože to údajně zlepší ovládání (zjemní) plynu. Opravdu je to lepší!!! I přistání je "měkší", ale horní rotor se pořád točí. Nejlepších výsledků jsem dosáhl, když jsem nejdříve vytáhl trim nahoru (oba rotory se roztočí a helina se jakoby "srovná" a potom teprve začnu kniplem přidávat plyn. Trochu honička je ale když potřebujete rychle stáhnout plyn (zachránit listy před křápnutím do překážky): honem plyn i trim společně na minimum.
V tomto druhém návodu jsem se taky dočetl, že při startu a přidávání plynu se má nejdříve roztočit SPODNÍ rotor !!! No to u mé heliny nedosáhnu nikdy....vždycky se nejprve roztočí horní. Pouze když to "vytrimuju" trimrem v přijímači, ale jak jsem uvedl výše, platí to jen chvíli a rozhodí se tím symetrie zatáčení. Přehodit motory na konektorech v přijímači nelze, ihned se "zblázní" gyro a vrtulník se divoce roztočí hned na zemi. Z toho je jasné, že gyro reguluje jen dolní rotor s nějakou prapodivnou vazbou na horní rotor. Evidentně chybí možnost samostatného řízení gyra, jako u normálních helin. Je to potvrzení toho, že je to nutnost (ovšem to je další kanál).
Takže tím jsem skončil...no a teď by mě zajímaly vaše postřehy a praktické zkušenosti. Předesílám že vím, že se bavíme o primitivní hračce a jejím primitivním řízení. Přesto je mi toto chování záhadou, protože si dovedu teoreticky pžedstavir, že řídit oba výstupy pro motory při libovolném napětí v symetrii není z hlediska řídící elektroniky žádný problém. Tedy aby vždycky měly oba rotory stejné otáčky a eliminoval se tak onen gyroskopický efekt, který právě tato konstrukce protiběžných rotorů má eliminovat. Proč tomu ale tak není, nevím....
niky79

Re: Teorie okolo dvourotoru...?

#2 Příspěvek od niky79 »

S dvourotory nemam zadne zkusenosti, nicmene alespon neco:

"V mém přijímači je jeden jediný nastavovací trimr, kterým se astavuje...no to je právě záhada co ?!?! Mělo by to být nastavení vzájemných rychlostí rotorů."

Podle meho nazoru tim nastavujes otacky daneho vyrovnavaciho rotoru - jinak receno, hlavni rotor a vyrovnavaci rotor se toci v nejakem pomeru. A tim trimem tomu vyrovnavacimu rotoru "ubiras" nebo "pribiras".

" když při libovolném napětí trimrem "srovnám" rychlosti rotorů, výrazně se změní odezva na rotaci: při kniplu doprava se helina bleskově otáčí doprava, ale při pohybu doleva se taktak pooomalu otáčí doleva."

To je jasne. Pri kniplu doprava se otacis "v souladu s krouticim momentem", pri kniplu doleva jdes proti krouticimu momemtu (ktery musis prekonat.)

Ale s tim poklesem napeti a pomalym otacenim ti moc neporadim :( Imho je to "levnosti" gyra - lepsi by melo srovnat jakykoliv pohyb. Tim chci rici, ze tvuj vrtulnik se otaci tak pomalu, ze to gyro nepozna a nezasahne (nezvysi otacky vyrovnavaciho rotoru) :( Nemas tam nekde nastaveni citlivosti gyra?
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Pucmeloud »

To niky79: To je jasne. Pri kniplu doprava se otacis "v souladu s krouticim momentem", pri kniplu doleva jdes proti krouticimu momemtu (ktery musis prekonat.)

No to právě jasné není, protože kroutící momenty by měly být "vynulované" ! To je základní princip a důvod používání dvou protiběžných rotorů. Jinak by tam stačil jeden a vrtulka na ocasu. :wink:

U své heliny samostatný trimr na řízení citlivosti gyra nemám...
mk2008

#4 Příspěvek od mk2008 »

Pucmeloud píše:To niky79: To je jasne. Pri kniplu doprava se otacis "v souladu s krouticim momentem", pri kniplu doleva jdes proti krouticimu momemtu (ktery musis prekonat.)

No to právě jasné není, protože kroutící momenty by měly být "vynulované" ! To je základní princip a důvod používání dvou protiběžných rotorů. Jinak by tam stačil jeden a vrtulka na ocasu. :wink:

U své heliny samostatný trimr na řízení citlivosti gyra nemám...

Predstav si, ze mas na rece motorovy clun, predek proti proudu. Kdyz srovnas rychlost motoru s rychosti proudu, budes stat na miste (vyrovnani krouticiho momentu u vrtace). A ted si odpovez. Pojede ti clun rychleji proti proudu nebo po proudu reky? Logicky po proudu reky, protoze nemusis prekonat rychlost toku reky.

Vyrovnany kroutici moment proste neznamena, ze tam zadny neni.

A mimochodem, neni to presne naopak? Packa doprava = jdes proti krouticimu momentu (vrtas se zacne otacet doprava)
Naposledy upravil(a) mk2008 dne pon 28.04.2008 12:37, celkem upraveno 1 x.
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Pucmeloud »

mk2008: no jo, ale když hýbu kniplem, jeden rotor se zpomaluje a druhý zrychluje !!! Já to tak mám: horní rotor nemá konstantní otáčky! Takže vlastně já "zrychluju a zpomaluju i ten proud v řece"! Proto je mi to divné. Jinak souhlasím.
mk2008

#6 Příspěvek od mk2008 »

Pucmeloud píše:mk2008: no jo, ale když hýbu kniplem, jeden rotor se zpomaluje a druhý zrychluje !!! Já to tak mám: horní rotor nemá konstantní otáčky! Takže vlastně já "zrychluju a zpomaluju i ten proud v řece"! Proto je mi to divné. Jinak souhlasím.

Aha :lol: A kterym kniplem hybes? Na plyn nebo pro rotaci?

No, jak rikam, dvojrotor nemam :lol:
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Pucmeloud »

No rotací, plyn držím v konstantní úrovni = helina stojí v konstantní výšce.
raging

#8 Příspěvek od raging »

já bych přidal něco z praxe,mám těch dvourotorů několik,to co tady Petře popisuješ,že na jednu stranu se točí rychle a na druhou to bočí velmi vlažně,tak přesně tohle dělají oba mí Blejdi cx2,blejd cx2 má jeden trimr na gyro a druhej mix motorů.U EC V2 je to jinak, ten bočí na obě strany stejně.Tady jsou dva trimry taktéž,jeden je na gyro,druhým se nastavuje velikost výchylky serv.Stav baterií nehraje roli 8)
Rici

#9 Příspěvek od Rici »

Chápu dobře, že dvourotoráky mají plyn (kolektiv) jako klasické letadlo. Tedy když je na vysílačce páčka dole tak se rotor netočí a když je páčka nahoře, tak jsou otáčky na maximu, kdežto dospělejší vrtulníky mají konstantní otáčky a páčka kolektivu na vysílačce je uprostřed a pohybem dolů jdu na - a klesám a pohybem ze středu nahoru jdu do + a stoupam?
raging

#10 Příspěvek od raging »

je to trošku jinak :( modely 4kanálové,ať už jsou to jedno,nebo dvourotory mají konstantní kolektivní úhel náběhu,takže vertikální pohyb se řídí změnou otáček hl. rotoru.U 6kanálových helin se,obecně řečeno,mění s plynem i kolektivní úhel náběhu.Packa je dole,takže když se posouvá nahoru,přidává se plyn a zároveň zvyšuje kol. úhel náběhu.
scarabeus

#11 Příspěvek od scarabeus »

raging píše:je to trošku jinak :( modely 4kanálové,ať už jsou to jedno,nebo dvourotory mají konstantní kolektivní úhel náběhu,takže vertikální pohyb se řídí změnou otáček hl. rotoru.U 6kanálových helin se,obecně řečeno,mění s plynem i kolektivní úhel náběhu.Packa je dole,takže když se posouvá nahoru,přidává se plyn a zároveň zvyšuje kol. úhel náběhu.

Az na vyjimku, kdy je 6kanalova helina v 3D modu, tam totiz stazeny plyn dolu znamena obraceny uhel nabehu listu pro let vzhuru nohama... :-)
raging

#12 Příspěvek od raging »

:) :roll: :oops: :: na pořádné vysvětlení těch mých pár vět nestačí. :wink:
Pepe Cunito

#13 Příspěvek od Pepe Cunito »

Moje EC V6tka ma plyn namixovany s otacenim tak, ze se ubira, nebo pridava jen spodni motor. Tim padem se i projevuje vyse popsany efekt, ze na jednu stranu to otaci pomaleji. Zaroven to take na jednu stranu mirne klesa a na druhu mirne stoupa. Uz jsem si zvykl to automatiky dorovnavat. Jo a ten popis s tim clunem, to je trefne vysvetleno.
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Pucmeloud »

No já jsem nakonec dopadl tak, že jsem nastavil trimr "na střed" a tam to kloní na obě strany skoro stejně rychle, ale při docházející baterce to bere "pravou faleš"...no už s tím víc nenadělám a musím to brát jako fakt. No nějak se s tím naučím žít.... :lol:
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od AdamProg »

Jen bych dodal ze prudke poklesy muzou byt zpusobene virenim a nebo odtrzenim proudu vzduchu na listu rotoru.
Napriklad odtrzeni proudu vznika pokud dvourotarak hodne roztocis, tak se otacky jednoho rotoru prestanou tocit dostatecnou rychlosti a skokove ztrati vztlak a vrtulnicek tak rapidne ztrati celkove tah (tahne to najednou jen jeden rotor) a pritom airodynamicky odpor listu zustava stejny(takze i rychlost toceni je dobra a gyro je spokojene), takze ti to zacne klesat, na coz pridas plyn, ale motory sou zatizene jako by tam ten tah druheho rotoru byl, takze to chvilku trva nez to rozdejcha a zareaguje.
Jinak pri nekterych manevrech je mozne se dostat do vyru ktere mohou zapricinit poklesy ci nestabilitu, napriklad kdyz letas mezi dverma nebo mezi kreslama atd., tak je vrtulnik mene stabilni nez na volnem prostoru.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“