Prerobenie BLDC modelárskeho motora na indukčný AC motor

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

Prerobenie BLDC modelárskeho motora na indukčný AC motor

#1 Příspěvek od lakotamm »

Ahojte,
už som sa tu nejaký ten piatok neozval... No začal som pracovať na jednej zaujímavej veci, čo by stála za zverejnenie (tých vecí by sa našlo viac, no táto nieje pod firemným tajomstvom :lol: ).

Nejaký ten piatok (či rok?) do zadu som zrušil stator na motore Hyperion GS3025-10 a kúpil druhý... havaroval aj s tým... a nastala otázka čo s motorom keďže model je po smrti.

Čo? no predsa prerobiť ho na indukčný motor. :D Tak teda foto po mechanickej úprave...
P1100714.JPG

Aký ja plán? snímať RPM, upraviť regulátor na vektorovú reguláciu a otestovať výkony tohto stroja. Samozrejme budem musieť do vinutia tlačiť sínus aby to išlo. :wink:

Rátam s nárastom KV, podstatným. (EDIT, toto je somarina, indukčný motor nemá KV...) Takže, teším sa na testovanie! Len otázka znie kedy sa k nemu dostanem.
Přílohy
P1100713.JPG
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
bundes
Kontaktovat uživatele:

Re: Prerobenie BLDC modelárskeho motora na indukčný AC motor

#2 Příspěvek od bundes »

Vypadá to zajímavě, určitě nám o tom napiš víc :wink:
Letuschopno: Diablotin 8,5 ccm, Mig 7 (EPA kombat)
Wormsnake

#3 Příspěvek od Wormsnake »

Jaky je rozdil mezi BLDC a indukcnim motorem?

Edit:
Uz se si to nasel vlasne to znam jedna se o asynchronní motor s kotvou se zavity nakratko.

Myslim ze jak mas tu kotvu to fungovat nebude...
Kotva by mela tvorit "klec" a ne byt z jednoho kusu.
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JirkaA »

Fungovat to bude, ale s minimálním momentem a obrovskými ztrátami. Musel bys udělat klec v magneticky vodivém materiálu.
OK2WY
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od lakotamm »

Chlapi... po dlhom čase som sa dostal k odpovedi.

Primárne pracujem momentálne na úplne iných projektoch. Ak chcem popri tom aj trochu "žiť", proste nestíham. Možno sa k tomu dostanem cez víkend ak sa mi NEpodarí zohnať niečo iné. :lol:

Bol mi pridelený tento regulátor:
http://wiki.mikrokopter.de/en/BL-Ctrl_2.0

Atmega168PA s interným oscilátorom len 3 timermi na 3 pinoch, 3 piny sú len normálne, ani shoot-proof nieje... no a napíš na to 3f sínus - to bude sranda. 8O

Existujú asynchrónne motory s rotorom z jedného kusu. Sú citlivé na "kvalitu" sínusu a poväčšinou sú dobré na vysoké RPM. Samozrejme že klietka + jadro by bolo lepšie. Čo je problém? Urobiť jadro pre obežku. Preto som na prvý pokus zvolil toto.

V súčasnosti je tam dosť veľká medzera medzi vonkajším magnetickým plášťom a statorom. Navyše vyplnená hliníkom. Nečakám od toho zázraky. No krútiaci moment asynchrónneho motora narastá s druhou mocninou napätia. Momentálne ani netuším aký to bude mať priebeh krúťáku - či sa bude viac podobať klietke s veľkým alebo malým odporom. Ale je tu istá šanca že pri 50V? by to mohlo mať "nejaký" krútiaci moment.

Možno píšem moc komplikovane... Kľudne to preložím. :)
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“