Ulétnutá NAZA

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět

Uletěla vám někdy Naza?

Ano, jednou, myslím, že to byla její chyba.
1
4%
Ano, jednou, nevylučuji chybu pilotáže nebo špatné instalace.
5
22%
Ne, nikdy se mi to nestalo.
15
65%
Stalo se mi to už víckrát.
1
4%
Uletěla, ale byl to únos!
1
4%

Celkem hlasů: 23

Zpráva
Autor
Drondys

Re: Ulétnutá NAZA

#61 Příspěvek od Drondys »

JosefSvejk píše:To je citace z Dikobrazu, ne?

Je to z webu městské policie, ale různá podobná vyjádření jsou i na webech policie ČR třeba viz tento odkaz nebo viz tento odkaz apod.

Citace z Trestního zákoníku.

Zdroj: viz tento odkaz

§ 219 Zatajení věci

(1) Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.

(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.

Na doplnění k tomu uvedu citace příslušných paragrafů z OZ ohledně pravidel jak nakládat s nálezem.

Zdroj: viz tento odkaz

Nález

§ 1051
Má se za to, že si každý chce podržet své vlastnictví a že nalezená věc není opuštěná. Kdo věc najde, nesmí ji bez dalšího považovat za opuštěnou a přivlastnit si ji.

§ 1052
(1) Ztracenou věc vrátí nálezce tomu, kdo ji ztratil, nebo vlastníkovi proti úhradě nutných nákladů a nálezného.
(2) Nelze-li z okolností poznat, komu má být věc vrácena, a nepovažuje-li se věc za opuštěnou, oznámí nálezce bez zbytečného odkladu nález obci, na jejímž území byla nalezena, zpravidla do tří dnů; byla-li však věc nalezena ve veřejné budově nebo ve veřejném dopravním prostředku, odevzdá nálezce nález provozovateli těchto zařízení, který se zachová podle jiných právních předpisů, a není-li jich, postupuje, jako by byl nálezcem.

§ 1053
(1) Obec vyhlásí nález obvyklým způsobem. Nepřihlásí-li se v přiměřené době ten, kdo věc ztratil a má-li věc značnou hodnotu, učiní obec vhodné opatření, aby nález vešel v širší známost.
(2) Zjistí-li obec sama vlastníka, zejména z nezaměnitelného označení věci, oznámí mu nález a vyzve ho, aby si věc převzal.

§ 1054
(1) Obec rozhodne, jak bude nalezená věc uschována. Souhlasí-li s tím nálezce či jiná osoba a je-li to vhodné, může obec rozhodnout, že věc bude uschována u této osoby. Věci značné hodnoty, zejména peníze o vyšší částce, obec odevzdá zpravidla do soudní úschovy nebo je uloží jiným vhodným způsobem.
(2) Věc, která se nedá uschovat bez patrné škody nebo kterou lze uschovat jen s nepoměrnými náklady, obec prodá ve veřejné dražbě a s výtěžkem naloží podle odstavce 1; předtím však odečte vlastní náklady s dosavadní správou věci. S neprodejnou věcí obec naloží libovolným způsobem; to neplatí, jde-li o věc, o níž nelze mít pochybnost o její výjimečnosti a hodnotě.

§ 1055
Věc nebo výtěžek za ni stržený vydá obec včetně plodů a užitků a po odečtení nákladů a nálezného tomu, kdo věc ztratil, nebo vlastníkovi, pokud se přihlásí do jednoho roku od vyhlášení nálezu.

§ 1056
(1) Nálezné náleží nálezci i tehdy, když lze vlastníka zřejmě poznat ze znamení na věci, nebo z jiných okolností.
(2) Nálezné činí desetinu ceny nálezu. Má-li však ztracená věc hodnotu jen pro toho, kdo ji ztratil, nebo pro jejího vlastníka, náleží nálezci nálezné podle slušného uvážení.

§ 1057
(1) Nepřihlásí-li se nikdo o věc do jednoho roku od vyhlášení nálezu, může nálezce, obec nebo jiná osoba, které byla věc svěřena, nakládat s věcí jako poctivý držitel. Spočívá-li však nález v penězích, mohou je tyto osoby jen užívat; to platí i o výtěžku za věc strženém.
(2) Přihlásí-li se ten, kdo věc ztratil, nebo její vlastník po uplynutí doby jednoho roku od vyhlášení nálezu a před uplynutím tří let od vyhlášení nálezu, vydá se mu věc nebo výtěžek za ni stržený po zaplacení nákladů a nálezného.
(3) Uplynou-li tři roky od vyhlášení nálezu, nabude nálezce, obec nebo jiná osoba, které byla věc svěřena, vlastnické právo k věci nebo k výtěžku za ni strženému.

§ 1061
Nálezci, který nález neoznámí, přisvojí si jej nebo jinak poruší své povinnosti, nenáleží úhrada a nálezné, ani nemůže nález užívat nebo nabýt k němu vlastnické právo podle ustanovení tohoto zákona o nálezu. Tím není dotčena jeho povinnost nahradit škodu.
equilibrium

#62 Příspěvek od equilibrium »

Ach jo,
pánové musím přidat svoji trošku do mlýna s ulétnutou nazou... Včera jsem dokončil nového dro.na a osadil ho zaběhnutou vyzkoušenou jednotkou naza m lite flashnutou na V2... Dnon slouží k osvětlování tak jsem ho zkoušel v noci.... cca prvních 30 minut letu probíhalo naprosto bez problémů pak jsem začal mít problémy s couváním a až při plné výchylce se trochu podvolil tak jsem raději přistál....
dnes jsem vše překontroloval a provedl novou kalibraci a šel jsem to vyzkoušet. okamžitě jsem měl problémy s řízením nejdřív nechtěl jen couvat pak ani klesat nakonec sám poodletěl 50m (to už jsem zkusil vše i failsave) a tam chvíli zavisel a nakonec přešel do levého náklonu 40až60 stupňů se strašným klesáním než narazil do země. Nepředstavitelná bezmoc!
Má někdo zkušenost s podobným scénářem? je jasné že chyba není v přijímači (frsky) protože do takového náklonu by se V2 ani neměla dostat.
Děkuji
Přílohy
dron.jpg
gardenroute

#63 Příspěvek od gardenroute »

Když pominu ty negativní okolnosti (flashnutá NAZA, létání v noci), tak mě to trochu připadá jako potíže s kompasem...
Nepíšeš, v jakém letovém režimu se to přihodilo (GPS/ATTi/Man ?), jestli tam máš GPS, jestli byla správně udělaná kalibrace IMU a později v místě startu i kalibrace kompasu...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
equilibrium

#64 Příspěvek od equilibrium »

gardenroute píše:Když pominu ty negativní okolnosti (flashnutá NAZA, létání v noci), tak mě to trochu připadá jako potíže s kompasem...
Nepíšeš, v jakém letovém režimu se to přihodilo (GPS/ATTi/Man ?), jestli tam máš GPS, jestli byla správně udělaná kalibrace IMU a později v místě startu i kalibrace kompasu...

No v režimu GPS, kalibrace imu jsem dnes delal ale kalibraci kompasu jsem dělal jen jednou pri první instalaci a od te doby jsem s ni naletal asi 100 hodin bez problémů... jeste jedna vec kdyz presel do toho naklonu slyšel jsem jak motory zabraly na maximum... je to zvláštní, zdalo se jako by naza mela vlastní hlavu... nejhorší je ze jsem zcela ztratil důvěru v naza!
gardenroute

#65 Příspěvek od gardenroute »

equilibrium píše:No v režimu GPS, kalibrace imu jsem dnes delal ale kalibraci kompasu jsem dělal jen jednou pri první instalaci a od te doby jsem s ni naletal asi 100 hodin bez problémů... jeste jedna vec kdyz presel do toho naklonu slyšel jsem jak motory zabraly na maximum... je to zvláštní, zdalo se jako by naza mela vlastní hlavu... nejhorší je ze jsem zcela ztratil důvěru v naza!
Takto popisovane flyaway u NAZA bylo často zapricineno spatnou funkci kompasu, zejména když nebyly dodrzeny podmínky pro jeho instalaci, napr. v tesne blizkosti silovych napajecich vodicu, jeho nezkalibrovanim po nejakem vetsim presunu, nebo nedodrzeni povolenych meznich hodnot při kalibraci IMU jednotky. Tipl bych si, ze na 90% byl problém nekde tady... :(

Duveru v NAZA není třeba ztrácet, většinu problemu s NAZA byla vždy v pilotovi, tim samozrejme nerikam, ze to byl Tvuj pripad, nicmene v Tvem pripade bych se na ni jiste nespolehal na 100%, když by to byla prehlashovana "M lite" jednotka, byt rada lidi by to rada rozporovala. Proste jednotka není tak, jak byla dodana vyrobcem, a není mozne potvrdit jeji funkci na 100%, je to porad kontroler letadla, k tomu je tak potřeba pristupovat...
equilibrium

#66 Příspěvek od equilibrium »

gardenroute píše:Takto popisovane flyaway u NAZA bylo často zapricineno spatnou funkci kompasu, zejména když nebyly dodrzeny podmínky pro jeho instalaci, napr. v tesne blizkosti silovych napajecich vodicu, jeho nezkalibrovanim po nejakem vetsim presunu, nebo nedodrzeni povolenych meznich hodnot při kalibraci IMU jednotky. Tipl bych si, ze na 90% byl problém nekde tady... :(

Duveru v NAZA není třeba ztrácet, většinu problemu s NAZA byla vždy v pilotovi, tim samozrejme nerikam, ze to byl Tvuj pripad, nicmene v Tvem pripade bych se na ni jiste nespolehal na 100%, když by to byla prehlashovana "M lite" jednotka, byt rada lidi by to rada rozporovala. Proste jednotka není tak, jak byla dodana vyrobcem, a není mozne potvrdit jeji funkci na 100%, je to porad kontroler letadla, k tomu je tak potřeba pristupovat...

Dobrá beru na vědomí, jen jak říkám min. 100 hodin naletala bez problémů, po přesunu toto. No mel jsem udalat tu kalibraci kompasu (zapomněl jsem) ale pokud je to tím tak se mi moc nelíbí jak snadno se vymkne kontrole. A ještě jsem si uvědomil ze vcera jsem ji testoval do všech poloh a všechny režimy za stejnych podmínek...
equilibrium

#67 Příspěvek od equilibrium »

Neda mi to, jeste se zeptam.... po uletu naza nereagovala ani na plyn kdyz jsem pridal nebo uplne stahnul nulová reakce jako by vubec neprijmala signal... i toto muze zpusobit kompas?!?!?!???
gardenroute

#68 Příspěvek od gardenroute »

equilibrium píše:Neda mi to, jeste se zeptam.... po uletu naza nereagovala ani na plyn kdyz jsem pridal nebo uplne stahnul nulová reakce jako by vubec neprijmala signal... i toto muze zpusobit kompas?!?!?!???
To si nejsem zcela jisty (jinak staci jeden vykricnik a jeden otaznik :wink: ), nebot pro zachovani stability (nebo jejiho zdani) jednotka motory ovlada i sama, ale muze to způsobit nejaka chyba napr. na RC prijimaci, nebo jeho konektivite k NAZA jednotce. Pokud by jsi okamzite nepouzil CSC (to ma nejvyšší prioritu) pro uplne zastaveni motoru, tak při ztrate stability se NAZA snazi (jak jinak nez motory) o navrat do stabilního rezimu, a v takovou chvilu je nadrazene jejich rizeni jednotkou (FlyByWire) oproti kniplum, s temi mas plnou vladu jen v Manual rezimu...

Apropo, jak jsi mel nastaveny FailSafe ?

Při těchto FlyAway událostech, zpusobenych kompasem ci jinymi senzory IMU (jednotka si myslí, ze poloha letadla je jina, nez je realna...) se to obvykle takto udalo, prudky naklon, rizeni zdanlive nereagovalo (jednotka si zasah do rizeni vyložila jinak nez pilot)a rychly pad. Mnoho pilotu si namapovalo na prepinaci letovych rezimu i Manual mode, ve kterem slo toto nejak resit, bez fatálního dusledku... A typicky se to delo prave v rezimu GPS 8O ...

Ale jak jsem jiz napsal dvakrát, pokud mas jakkoliv preflasovanou ci modovanou jednotku, není mozne se na ni na 100% spolehnout :? To bych pouzil jen na nejake experimenty, ale litat s tim na finalnim drahem stroji je dle me spatne kalkulovany hazard :(
equilibrium

#69 Příspěvek od equilibrium »

gardenroute píše:To si nejsem zcela jisty (jinak staci jeden vykricnik a jeden otaznik :wink: ), nebot pro zachovani stability (nebo jejiho zdani) jednotka motory ovlada i sama, ale muze to způsobit nejaka chyba napr. na RC prijimaci, nebo jeho konektivite k NAZA jednotce. Pokud by jsi okamzite nepouzil CSC (to ma nejvyšší prioritu) pro uplne zastaveni motoru, tak při ztrate stability se NAZA snazi (jak jinak nez motory) o navrat do stabilního rezimu, a v takovou chvilu je nadrazene jejich rizeni jednotkou (FlyByWire) oproti kniplum, s temi mas plnou vladu jen v Manual rezimu...

Apropo, jak jsi mel nastaveny FailSafe ?

Při těchto FlyAway událostech, zpusobenych kompasem ci jinymi senzory IMU (jednotka si myslí, ze poloha letadla je jina, nez je realna...) se to obvykle takto udalo, prudky naklon, rizeni zdanlive nereagovalo (jednotka si zasah do rizeni vyložila jinak nez pilot)a rychly pad. Mnoho pilotu si namapovalo na prepinaci letovych rezimu i Manual mode, ve kterem slo toto nejak resit, bez fatálního dusledku... A typicky se to delo prave v rezimu GPS 8O ...

Ale jak jsem jiz napsal dvakrát, pokud mas jakkoliv preflasovanou ci modovanou jednotku, není mozne se na ni na 100% spolehnout :? To bych pouzil jen na nejake experimenty, ale litat s tim na finalnim drahem stroji je dle me spatne kalkulovany hazard :(

Dobrá děkuji moc, failsave mam nastaveny v naza jako 3ti polohu misto manual modu, tudíž manual mod jsem neměl vůbec k dispozici. Sebehlo se to tak rychle ted uz si nejsem jistý jestli jsem zkusil i atti mod (kde by teoreticky gps ani kompas do toho taky neměli mluvit), je to hrozna skoda všechno bylo nove, motory i vrtule orginal APC :( na tom ramu jsem stravil hromadu casu a vse je pryc behem par sekund ... kdyby sla alespon k zemi ale ne v plne rychlosti.... alespon jsem se ponaucil pro příště ze nic dokonaleho neexistuje... a uz nikdy nebudu preflashovavat jednotku a koptery budu mit vzdy privazane
gardenroute

#70 Příspěvek od gardenroute »

equilibrium píše:Dobrá děkuji moc, failsave mam nastaveny v naza jako 3ti polohu misto manual modu, tudíž manual mod jsem neměl vůbec k dispozici. Sebehlo se to tak rychle ted uz si nejsem jistý jestli jsem zkusil i atti mod (kde by teoreticky gps ani kompas do toho taky neměli mluvit), je to hrozna skoda všechno bylo nove, motory i vrtule orginal APC :( na tom ramu jsem stravil hromadu casu a vse je pryc behem par sekund ... kdyby sla alespon k zemi ale ne v plne rychlosti.... alespon jsem se ponaucil pro příště ze nic dokonaleho neexistuje... a uz nikdy nebudu preflashovavat jednotku a koptery budu mit vzdy privazane
Uz jen par poznámek :
- v ATTi je neaktivni pouze GPS stabilizace, takze i nadále je aktivni inercialni stabilizace/navigace na zaklade ostatních senzoru, tj. kompas, akcelerometr, gyro, barometr, prepnuti do ATTi by nepomohlo, proto se mapoval prave Manual
- preflashovana jednotka nepatri na ostry stroj, to jsem jiz ale psal :(
- při ztrate rizeni a nereagovani ani FS (na pocatku testovani bych nastavil na okamzite pristani) jdi hned do CSC, nez to uleti, ci nastoupa moc vysoko, to ale nepomuze, pokud ja zatím ztrata RC ovladani :(
equilibrium

#71 Příspěvek od equilibrium »

gardenroute píše:Uz jen par poznámek :
- v ATTi je neaktivni pouze GPS stabilizace, takze i nadále je aktivni inercialni stabilizace/navigace na zaklade ostatních senzoru, tj. kompas, akcelerometr, gyro, barometr, prepnuti do ATTi by nepomohlo, proto se mapoval prave Manual
- preflashovana jednotka nepatri na ostry stroj, to jsem jiz ale psal :(
- při ztrate rizeni a nereagovani ani FS (na pocatku testovani bych nastavil na okamzite pristani) jdi hned do CSC, nez to uleti, ci nastoupa moc vysoko, to ale nepomuze, pokud ja zatím ztrata RC ovladani :(

Děkuji za vyjasnění. Pro příště budu zas o neco chytřejší ale nevím jestli se neobjeví zas neco.
martin z

#72 Příspěvek od martin z »

Taky mám přeflešnutou Lite na V2 a protože jsem nikdy neměl problém, tak se chci ujistit, že jsem správně pochopil, že jednotka sice nalítala 100 hod bez nehod, ale ne na tomto rámu? Děsil bych se v případě kdyby zazlobila po těch 100 hodinách z ničehonic na tom samém osvědčeném rámu a po kalibraci kompasu. Ale takhle bez kalibrace je to jako naříkat, že jsem si dal osvědčený komponent do nového modelu a ani jsem si ve vysílači nepřepnul model, prostě hledej chybu u sebe.
equilibrium

#73 Příspěvek od equilibrium »

martin z píše:Taky mám přeflešnutou Lite na V2 a protože jsem nikdy neměl problém, tak se chci ujistit, že jsem správně pochopil, že jednotka sice nalítala 100 hod bez nehod, ale ne na tomto rámu? Děsil bych se v případě kdyby zazlobila po těch 100 hodinách z ničehonic na tom samém osvědčeném rámu a po kalibraci kompasu. Ale takhle bez kalibrace je to jako naříkat, že jsem si dal osvědčený komponent do nového modelu a ani jsem si ve vysílači nepřepnul model, prostě hledej chybu u sebe.

Ano 100 hodin v pohodě na jiném rámu (včetně prijmace frsky ktery jsem přesunul s ni). Na tomto fungovala naptosto bez problémů celkem 45 minut, nejdřív se objevil problém když jsem chtěl aby couvala pak az se vymkla kontrole.... problém hledam u sebe. Na tu kalibraci kompasu jsem opravdu zapomněl.
gardenroute

#74 Příspěvek od gardenroute »

Ještě na konec, jestli tu nehodu NAZA přežila, připoj jí k DJI Asisstant, a mrkni na to, jak jsou na tom jednotlivé hodnoty senzorů v IMU kalibraci, možná tam nějaký problém najdeš, vč. kompasu...
equilibrium

#75 Příspěvek od equilibrium »

gardenroute píše:Ještě na konec, jestli tu nehodu NAZA přežila, připoj jí k DJI Asisstant, a mrkni na to, jak jsou na tom jednotlivé hodnoty senzorů v IMU kalibraci, možná tam nějaký problém najdeš, vč. kompasu...

Tak se zdá že naza to přežila ale nepoznám jestli je tam něco špatně....
Přílohy
Snímek obrazovky (13).png
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“