Ulétnutá NAZA

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět

Uletěla vám někdy Naza?

Ano, jednou, myslím, že to byla její chyba.
1
4%
Ano, jednou, nevylučuji chybu pilotáže nebo špatné instalace.
5
22%
Ne, nikdy se mi to nestalo.
15
65%
Stalo se mi to už víckrát.
1
4%
Uletěla, ale byl to únos!
1
4%

Celkem hlasů: 23

Zpráva
Autor
graup15

Re: Ulétnutá NAZA

#76 Příspěvek od graup15 »

Při změně jaké-koli komponenty na palubě, nebo nedej bože přesunutí kontroleru na jiný rám..je kalibrace kompasu naprostá nutnost!!!! Pokud jsi to neudělal..je jasná chyba u tebe. Naza za to nemůže.
To nemá s přeflashováním naprosto nic společného.
Mám vyzkoušené,že jsem jen posunul držák kamery (a tím i kameru) o 2 cm jinam...a před tím naprosto stabilní mašina,začala tanečky v luftu. Po nové kalibraci toto přestalo okamžitě. A teď si vem,že jsi ji dal (Nazu a GPS) na naprosto jiný stroj.
equilibrium

#77 Příspěvek od equilibrium »

graup15 píše:Při změně jaké-koli komponenty na palubě, nebo nedej bože přesunutí kontroleru na jiný rám..je kalibrace kompasu naprostá nutnost!!!! Pokud jsi to neudělal..je jasná chyba u tebe. Naza za to nemůže.
To nemá s přeflashováním naprosto nic společného.
Mám vyzkoušené,že jsem jen posunul držák kamery (a tím i kameru) o 2 cm jinam...a před tím naprosto stabilní mašina,začala tanečky v luftu. Po nové kalibraci toto přestalo okamžitě. A teď si vem,že jsi ji dal (Nazu a GPS) na naprosto jiný stroj.

Sypu si za to popel na hlavu, opravdová hloupost :( jsem stále začátečník takže pořád dělám chyby. Sice se přiznám že mi stále vrtá v hlavě že pokud to bylo tím "kompasem na jiném rámu" jakto že to při první zkoušce letělo úplně normálně až při druhé na konci začaly být problémy a až při 3tím letu se stalo toto ale už to nechám být.
Koptérku jsem rozebral a zachránil co šlo a bohužel v tomto případě to na první pohled vypadalo lépe než to bylo, některé motory zadrhávají, všechny unašeče vrtulí zničené (navíc jsem vše pojistil lepidlem takže paráda) vrtule všechny zničené, většina výkonových led je v poho ale všechny chladiče to odnesly a rám je neopravitelný, baterky mají oděrky a promáčkliny atd atd.....
Každopádně mám v plánu tuto koptérku postavit znovu (a snad i lépe) tak uvidíme....
BoŠ

#78 Příspěvek od BoŠ »

Ještě ti doporučuji namapování volby Manual a natrénování létání v tomto režimu. Jak již bylo napsáno, je to jediný režim, který může vyřešit spoustu problémů s neovladatelností. Ono v režimu GPS Atti stačí krátký výpadek signálu z vysílače, a koptéra je do přepnutí do Atti módu omezeně ovladatelná. Krátký výpadek signálu může být způsoben nejen překážkou v přímé viditelnosti, ale i nevhodně umístěnými anténami přijímače, resp. i vysílače, případně v kombinaci s polohou koptéry.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
equilibrium

#79 Příspěvek od equilibrium »

BoŠ píše:Ještě ti doporučuji namapování volby Manual a natrénování létání v tomto režimu. Jak již bylo napsáno, je to jediný režim, který může vyřešit spoustu problémů s neovladatelností. Ono v režimu GPS Atti stačí krátký výpadek signálu z vysílače, a koptéra je do přepnutí do Atti módu omezeně ovladatelná. Krátký výpadek signálu může být způsoben nejen překážkou v přímé viditelnosti, ale i nevhodně umístěnými anténami přijímače, resp. i vysílače, případně v kombinaci s polohou koptéry.

To určitě udělám, nerad bych znovu byl pouze divák a koukal jak tolik práce a peněz míří k zemi.
gardenroute

#80 Příspěvek od gardenroute »

BoŠ píše:Ještě ti doporučuji namapování volby Manual a natrénování létání v tomto režimu. Jak již bylo napsáno, je to jediný režim, který může vyřešit spoustu problémů s neovladatelností. Ono v režimu GPS Atti stačí krátký výpadek signálu z vysílače, a koptéra je do přepnutí do Atti módu omezeně ovladatelná. Krátký výpadek signálu může být způsoben nejen překážkou v přímé viditelnosti, ale i nevhodně umístěnými anténami přijímače, resp. i vysílače, případně v kombinaci s polohou koptéry.
To je myslím naopak, právě v případě výpadku signálu dopomůže stabilizace (ať už GPS či jen ATTi) obvykle okamžitému pádu v režimu Manual, kdy je potřeba letadlo neustále ovládat. Při výpadku RC řízení by měla koptera provést FS a následně předem nastavenou akci po FS. Stabilizace stále běží bez ohledu na ztrátu řízení.
Manuál je vhodný pro předejítí pádu po chybě stabilizace, tj. např. kompasu, jak jsem zmiňoval již několikrát výše. Pleteš tu hrušky s jablky.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
BoŠ

#81 Příspěvek od BoŠ »

gardenroute píše:To je myslím naopak, právě v případě výpadku signálu dopomůže stabilizace (ať už GPS či jen ATTi) obvykle okamžitému pádu v režimu Manual, kdy je potřeba letadlo neustále ovládat. Při výpadku RC řízení by měla koptera provést FS a následně předem nastavenou akci po FS. Stabilizace stále běží bez ohledu na ztrátu řízení.
Manuál je vhodný pro předejítí pádu po chybě stabilizace, tj. např. kompasu, jak jsem zmiňoval již několikrát výše. Pleteš tu hrušky s jablky.

Měl jsem na mysli hlavně úlety.

Odesláno z mého SM-A500FU a podpis odstraním
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
gardenroute

#82 Příspěvek od gardenroute »

No napsal jsi s to v souvislosti s "výpadkem ovládání", cituji "...je to jediný režim, který může vyřešit spoustu problémů s neovladatelností. Ono v režimu GPS Atti stačí krátký výpadek signálu z vysílače, a koptéra je do přepnutí do Atti módu omezeně ovladatelná...", takže v případě výpadku RC řízení je naopak Manual režim zcela nežádoucí, neboť není koptéra NIJAK vůbec stabilizovaná, a jde bez "páčkování" obvykle rovnou k zemi. To je docela zavádějící... :?

A ano, Manual režim je vhodný při potížích s FlyAway, a to jsem zde psal již 12.7.: "...v ATTi je neaktivni pouze GPS stabilizace, takze i nadále je aktivni inercialni stabilizace/navigace na zaklade ostatních senzoru, tj. kompas, akcelerometr, gyro, barometr, prepnuti do ATTi by nepomohlo, proto se mapoval prave Manual..."

Asi by to vždy chtělo číst vše... :(
BoŠ

#83 Příspěvek od BoŠ »

gardenroute píše:No napsal jsi s to v souvislosti s "výpadkem ovládání", cituji "...je to jediný režim, který může vyřešit spoustu problémů s neovladatelností. Ono v režimu GPS Atti stačí krátký výpadek signálu z vysílače, a koptéra je do přepnutí do Atti módu omezeně ovladatelná...", takže v případě výpadku RC řízení je naopak Manual režim zcela nežádoucí, neboť není koptéra NIJAK vůbec stabilizovaná, a jde bez "páčkování" obvykle rovnou k zemi. To je docela zavádějící... :?

A ano, Manual režim je vhodný při potížích s FlyAway, a to jsem zde psal již 12.7.: "...v ATTi je neaktivni pouze GPS stabilizace, takze i nadále je aktivni inercialni stabilizace/navigace na zaklade ostatních senzoru, tj. kompas, akcelerometr, gyro, barometr, prepnuti do ATTi by nepomohlo, proto se mapoval prave Manual..."

Asi by to vždy chtělo číst vše... :(

Pokusím se to upřesnit - v případě režimu GPS Atti se při krátkodobém výpadku signálu spojení vysílač-přijímač v případě správně nastaveného FS dojde k RTH. V RTH to zůstane i při obnovení spojení, a to až do přepnutí do režimu Atti (zkušenosti s úletem P3 mého kolegy a následné řešení problému).
Režimem manuál jsem například zachránil koptéru v situaci, kdy jsem se dostal do vírového prstence, a automatika se v režimu GPS atti i Atti snažila výkyvy vyrovnat, takže mé snahy o zásah do řízení se míjely účinkem, teprve v manuálním režimu jsem mohl z víru vyletět do boku, a koptéru zachránit.

Btw, pokud nemám spojení, tak nepřepnu ani letový režim.

Cílem mého původního příspěvku byla rada, že by se měl každý kopterista naučit létat jenom s gyrem, čili v manuál režimu. Asi jsem to nepopsal dostatečně srozumitelně, za to se omlouvám.
gardenroute

#84 Příspěvek od gardenroute »

BoŠ píše:...v případě správně nastaveného FS dojde k RTH... V RTH to zůstane i při obnovení spojení, a to až do přepnutí do režimu Atti (zkušenosti s úletem P3 mého kolegy a následné řešení problému)...
Tady bych jen doplnil (a to zde samozřejmě všichni ví), že k RTH dojde pouze v případě, že to je tak v NAZA nakonfigurováno. Implicitně je nastaveno okamžité přistání, a Doplněk X to tak i nějakou dobu i vyžadoval...
BoŠ píše:...Režimem manuál jsem například zachránil koptéru v situaci, kdy jsem se dostal do vírového prstence, a automatika se v režimu GPS atti i Atti snažila výkyvy vyrovnat, takže mé snahy o zásah do řízení se míjely účinkem, teprve v manuálním režimu jsem mohl z víru vyletět do boku, a koptéru zachránit...
Ano, opakovaně souhlas (i já jsem to již zmiňoval), ale nemá to nic společného s výpadkem RC řízení, v jehož kontextu jsi to uvedl, má reakce byla proto, aby to někdo nechápal zavádějícím způsobem, že mu Manual mode pomůže při výpadku řízení...
BoŠ píše:...Cílem mého původního příspěvku byla rada, že by se měl každý kopterista naučit létat jenom s gyrem, čili v manuál režimu. Asi jsem to nepopsal dostatečně srozumitelně, za to se omlouvám...
Zde nesouhlasím, je to obecně pravda u nějakých jednoduchých, malých či laciných koptér, ale u dnešních velmi drahých foto/video systému typu DJI Inspire1/P3/P4 to za prvé ani již nastavit nejde, a asi málokdo bude hazardovat kvůli možné havárii létání s takovým, obvykle velmi nevyváženým strojem (víceméně pro svou podstatu vyžadující Fly-By-Wire řízení se stabilizací) v Manual mode (i pokud by to šlo) a riskovat tak zničení drahé on-board výbavy takového sofistikovaného stroje. Mimoch., už jsem to zmiňoval předtím, např. DJI P4ka má na palubě modifikovanou A2 jednotku se 2 kompasy a 2 IMU jednotkami, které velmi omezují takové "kompasové" události známé z NAZA jednotek.

A jak jsem radil já, i potom Dalibor, kalibrace kompasu nikdy není dost, a nepodceňoval bych to.
Malá zajímavost - nedávno se mě poprvé za mou praxi 3x za sebou nedařilo udělat kalibraci kompasu pro neustálé chyby a rušení IMU jednotek, bylo to ve velmi extrémních podmínkách v blízkosti vysokonapěťových vodičů :( ... Podařilo se až na po 4té, a ani poté letový kontroler nedovolil odarmování motorů, dokud jsem trochu nepoodešel. Ale to již nebyla NAZA, ale právě ta modifikovaná A2...
JosefSvejk

#85 Příspěvek od JosefSvejk »

Takže rada zní: pro případ nouze si nastavte režim manual, ale rozhodně se v tomto režimu neučte létat. Až se vám koptéra bude snažit uletět, budete mít na učení času dost. :roll:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Marek_Km

#86 Příspěvek od Marek_Km »

Petr to myslel trochu jinak. V manuálu se opravdu nelítá moc lehce. Je to jako s 6k, a to Ty určitě znáš, protože je lítáš taky. Na oči se s tím letět dá, ale zas to nesmí být moc daleko, protože je koptéra v dálce blbě čitelná. Na FPV se sice na manuál letět dá (samo že teď nemám na mysli 250), ale nesmí být kamera na gimbalu, jinak nevíš, kam řídíš.
A Petr měl na mysli to, že ten manuál by tam měl být z toho důvodu, aby se zachránila ulétávající koptéra, která by jinak zmizela se zblbnutou Naza jednotkou. A lepší tam vrazit manuál a spadnout, než se prát s neřiditelnou zblázněnou jednotkou. Snad to bylo tak myšleno.
Edit: Spíš bych formuloval: že je lepší tam vrazit manuál a zkusit to uřídit, nebo s tím spadnout, než se s tím prát a nechat to uletět...
tomashr

#87 Příspěvek od tomashr »

On manual je taky FBW, nazev klame. U 250 je v podstate mezi stab a acro rozdil jen v tom, ze acro se po pusteni knyplu nevrati do roviny, jinak ale smer drzi dost silne. Problem u Phantoma a podobneho stroje je v tom, ze zdaleka vzdy neni k dispozici klasicke FPV s pevnou kamerou a podle gimbalu se fakt v podobnem rezimu letet neda.
equilibrium

#88 Příspěvek od equilibrium »

Zajímavá rozprava, mě manuál mod nikdy nešel, druhou svoji koptérku jsem takto rozbil když jsem se v něm snažil naučit a pak jsem nevěděl kde mám předek..... jinak bych rád dodal že v případě této havárie by bylo mnohem lepší kdyby koptéra padla rovnou dolů, protože takto narazila ve velkém náklonu a zničily se všechny unašeče k motorům (mimochodem nevíte jestli se dají někde koupit samostatně?) a je to neuvěřitelné ale ohnuly se duralové (aw2017) pylony a to směrem dovnitř, takže rychlost musela být obrovská.... Jenže i kdybych v tu chvíli měl tu možnost zastavit motory bylo by to velmi těžké rozhodnutí a sled událostí byl hrozně rychlí....

Vím že to sem vůbec nepatří, ale chtěl jsem objednat nové motory v hobbykingu a koukám že jsou mnohem dražší než byly a všechny slevy jako by mi zmizely teď to mám dokonce na svém účtu dražší než když jsem se nepřihlásil a dalo mi to tu "jednorázovou" nabídku, nevíte jak je to možné?
OK2BUH

#89 Příspěvek od OK2BUH »

Podle gimbalu se acro (manual) skutečně moc letět nedá ale když tam je OSD s umělým horizontem tak už to jde. Jenom se člověk musí naučit nevěřit krajině ale horizontu. Já mohu gimbal dálkově zamknout ale když je to zrovna v náklonu tak se zamkne nakřivo a to je ještě horší.
Marek_Km

#90 Příspěvek od Marek_Km »

S Phantomem jsem manuál kdysi hodně dávno na LOS zkoušel a jakž takž to šlo, dokonce i v manuálu přistát, nebo i flipy, ale přes FPV jsem to už nezkoušel, i když jsem tam svého času měl kameru na pevno. Na 250 (koptéře) to občas zkusím, ale jen když jsem o pár metrů výš. Je to něco jiného, protože do toho nekecá stabilizace a let je takový jakoby čistější.
Je to škoda, že se v některých případech ta Naza zblbne. Přitom je to fakt (a nebo aspoň byl) fakt dobrý kontroler.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“