Serva Hextronik HX5010 - NEBRAT
Serva Hextronik HX5010 - NEBRAT
Přidám své zkušenosti s těmito servy. Chci všechy upozornit na tyto šunty.
Zatím vždy jsem používal Hitec nebo Futaba serva, nikdy žádný problém. Nakonec jsem se nechal zlákat cenou a "prý dobrými" vlastnostmi serva diskutéry na netu (já osel).
Ze sedmi těchto serv (Hextronic HX5010) mi hned na stole odešly během minuty dvě. Na zadní straně se vypálil do krabičky "důlek" a servo se nedalo chytit ani holou rukou, jak bylo žhavé. 5 je jich zatím OK a 2 KO. Do letadla je teda nedám. Kvůli pár ušetřeným korunám za serva neroztřískám éro na kterém jsem dělal stovky hodin.
Mrkněte na fotky: http://sunny-x.rajce.idnes.cz/Hextronik_servo_NEBRAT/
Zatím vždy jsem používal Hitec nebo Futaba serva, nikdy žádný problém. Nakonec jsem se nechal zlákat cenou a "prý dobrými" vlastnostmi serva diskutéry na netu (já osel).
Ze sedmi těchto serv (Hextronic HX5010) mi hned na stole odešly během minuty dvě. Na zadní straně se vypálil do krabičky "důlek" a servo se nedalo chytit ani holou rukou, jak bylo žhavé. 5 je jich zatím OK a 2 KO. Do letadla je teda nedám. Kvůli pár ušetřeným korunám za serva neroztřískám éro na kterém jsem dělal stovky hodin.
Mrkněte na fotky: http://sunny-x.rajce.idnes.cz/Hextronik_servo_NEBRAT/
Život je PES a pes je nejlepší přítel člověka.
Re: Serva Hextronik HX5010 - NEBRAT
5010 jsou ted digitalni, ja mel jeste analog a byly v pohode.
BTW : Asi te to nepresvedci ale na podobne pripady vetsinou dobre funguje zaruka u HK a poslou bezplatne nove
BTW : Asi te to nepresvedci ale na podobne pripady vetsinou dobre funguje zaruka u HK a poslou bezplatne nove
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
ja mam s nimi take vselijake skusenosti. V 2,7m piperi ich mam na kridelkach. Na krabičke je písané že sú digital. Od zaciatku som pozoroval problem ze v neutrale sem tam ako by zavybrovali. Keď som pohybal pákami tak prestali . Zo zaciatku to bolo menej a po cca 2,5 sezony sa to zhorsilo (viem som dobrodruh a nezodpovedný modelár a čo ja viem čo ešte ked som ich tam mal 2,5 sezony ). no a tak som objednal iný typ a idem ich vymeniť. Viac sa už tieto servá nechystám používať, nedôverujem im. Možno že sa toto vrčanie a mierne kmitanie okolo neutrálu prejavuje len v spojení s prijímačom futaba (moj prípad). Skúšal som meniť aj HS a LS mod aj posuvať trim o jeden krok a robí to stále. Zase na druhej strane kamarát ktorý ide na Hitec ich používa a nesťažuje si.
rct, jen pro zajímavost, ty zbývající serva (těch pět co vydrželo), hřejí se také?
Myslím jestli je to jejich vlastnost nebo ty dvě byly zmetky?
Myslím jestli je to jejich vlastnost nebo ty dvě byly zmetky?
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Záruku na HK jsem uplatnil a posílají nové. Ale novou důvěru v serva již poslat nedokážou. Když shoří 2ks ze 7 ,tak to je 35% zmetkovost.
Důvěru v tyto serva jsem již ztratil a do éra na ovládání je dávat nebudu, pouze na nějaké přídavné funkce (např. otevírání nákladových vrat atd.) a to ještě přes pojistku vřazenou do napájení pro každé servo.
Roztřískat éro s tím se žít dá, ale někoho na letišti zranit kvůli levným šmejdům??? To nechci.
Zase se mi potvrdilo rčení, že nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci....
PS: to kmitání kolem nulové polohy jsem taky pozoroval, ale zatím jsem tomu nevěnoval pozornost, bylo to na stole v dílně. Po pohnutí kniplem to zmizelo. Používam JeTi DUPLEX.
PS_2: Ostatní serva se nehřejí. Jen ty zmetky prostě shořely, ale pro upřesnění. Všech 7 serv jsem měl zapnutých POUZE cca 10 min při programování vysílače. Tehdy jsem si všimnul, že dvě serva nefungují. Chytnul jsem křídlo do ruky a potah už skoro hořel, jak to bylo žhavé.... Tak uvidím dále, možná ty ostatní shoří taky , nebo ne? = důvěra je pryč a proto všechny varuji, aby nedělali stejnou chybu jako já.
Důvěru v tyto serva jsem již ztratil a do éra na ovládání je dávat nebudu, pouze na nějaké přídavné funkce (např. otevírání nákladových vrat atd.) a to ještě přes pojistku vřazenou do napájení pro každé servo.
Roztřískat éro s tím se žít dá, ale někoho na letišti zranit kvůli levným šmejdům??? To nechci.
Zase se mi potvrdilo rčení, že nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci....
PS: to kmitání kolem nulové polohy jsem taky pozoroval, ale zatím jsem tomu nevěnoval pozornost, bylo to na stole v dílně. Po pohnutí kniplem to zmizelo. Používam JeTi DUPLEX.
PS_2: Ostatní serva se nehřejí. Jen ty zmetky prostě shořely, ale pro upřesnění. Všech 7 serv jsem měl zapnutých POUZE cca 10 min při programování vysílače. Tehdy jsem si všimnul, že dvě serva nefungují. Chytnul jsem křídlo do ruky a potah už skoro hořel, jak to bylo žhavé.... Tak uvidím dále, možná ty ostatní shoří taky , nebo ne? = důvěra je pryč a proto všechny varuji, aby nedělali stejnou chybu jako já.
Napájení bylo kolik V?
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Nova elektronka, tak sa chlapci zase musia naucit spajkovat, ostatne otvor a skontroluj. Ci pri skladani nepriskrtili nejaky kablik. Mne takto na stole zhorelo :JX servo PDI-HV6214MG ,
Ked som ich otvoril, tak mali horsie prevedenie ako tie hxt-ka . Inak tie povodne analogy boli ozaj bezproblemove a zniesli aj 2xA123.
Podobna situacia bola aj s hxt12. Najprv boli ok, potom zmenili elektronkku a ked si objednal 4 ks. , tak jedno bolo hned vadne, ale nehoreli, len boli nefunkcne, , teraz su ok aspon sa mi zda.
Ked som ich otvoril, tak mali horsie prevedenie ako tie hxt-ka . Inak tie povodne analogy boli ozaj bezproblemove a zniesli aj 2xA123.
Podobna situacia bola aj s hxt12. Najprv boli ok, potom zmenili elektronkku a ked si objednal 4 ks. , tak jedno bolo hned vadne, ale nehoreli, len boli nefunkcne, , teraz su ok aspon sa mi zda.
rct píše:... jsem se nechal zlákat cenou ...
... éro na kterém jsem dělal stovky hodin. ...
No, už tohle je na pováženou, implantovat do takového éra servo za 131,-Kč ...
To ta cena ale musela lákat
Myslím že ho mám na tahání ventilu pneupodvozku a to ještě jen proto že zrovna nějak bylo doma, dát ho jinam (i třeba klapky) jsem se bál.
P.S. přesunul jsem to z dílny tam kam to spíš patří...
jyrry.webnode.cz
Napájení mám vždy 5V. Polarita seděla. Vše jsem 2x zkontroloval před zanutím napájení a 2x zkontroloval po shoření. Byly připojeny na SBEC 20A, tak tomu to nevadilo a narval do nich proudu co se vešlo.
Když ty serva přišli z HK, tak jsem jedno otevřel a provedení bylo OK, ALE když ty dvě shořely, tak i součástky na desce byly odpařené. Viz foto...odkaz v prvním příspěvku.
Když ty serva přišli z HK, tak jsem jedno otevřel a provedení bylo OK, ALE když ty dvě shořely, tak i součástky na desce byly odpařené. Viz foto...odkaz v prvním příspěvku.
No tak to bych je nedal ani na to otvírání dvířek.
Na funkci například otvírání nákladových vrat je klidně dám, ale vyrobím si na tyto serva rozvod napájení s pojistkou F315mA na každé servo. Měřil jsem jejich odběr (na 5V) a dle pohybu berou 180mA(v klidu) až 230mA(při pohybu se zátěží). Dle poškození serva při hoření tam tekly řádově již ampéry a rychlá pojistka Fko to pobere v pohodě.
Nicméně příště se vrátím do starých kolejí k Hitec nebo Futaba serv. Ať nám to lítá...
Nicméně příště se vrátím do starých kolejí k Hitec nebo Futaba serv. Ať nám to lítá...
jenom se zeptám (já jsem prostě takovej šťoura
)
ty jsi osadil serva do modelu, aniž bys najel servem na střed a pohnul s ním mimo model ?
Chápu to správně ?
Po dvě minuty při zapnutí elektroniky jsi neřešil dorazy a to kde je servo najeté a jestli je funkční ?
Nebo jsi zkusil s nimi hýbat , nechal na středu a po té namontoval do modelu ?
ty jsi osadil serva do modelu, aniž bys najel servem na střed a pohnul s ním mimo model ?
Chápu to správně ?
Po dvě minuty při zapnutí elektroniky jsi neřešil dorazy a to kde je servo najeté a jestli je funkční ?
Nebo jsi zkusil s nimi hýbat , nechal na středu a po té namontoval do modelu ?
Já to dělám tak, že serva namontuji do modelu bez páky, pak je zapnu (serva se srovnají) a až poté nasunu páky na servo. Posléze začínám upravovat délku táhla na závitech (nastavuji optimální délku táhla). Závity na táhlech si řežu levý/pravý abych mohl točit táhlem a páka se mi mezi vidličkami buď zkracovala nebo prodlužovala. Nerad to dělám elektronicky ve vysílači a to z důvodu, že se snažím vždy využít celou dráhu serva a ne ho SW omezovat. A nikdy jsem za posledních 20 let neměl problém s NOVÝMI servy, až teď.
Chápu já správně to, že se vám všem doma povalují čínská serva jen náhodou a sami jste si je nikdy neobjednali? (toto je řečnická otázka, neodpovídejte a raději se zamyslete)
Chápu já správně to, že se vám všem doma povalují čínská serva jen náhodou a sami jste si je nikdy neobjednali? (toto je řečnická otázka, neodpovídejte a raději se zamyslete)
nejde o to jestli čínská, vietnamská, nebo jaká.
pokud se dělají v Japonsku, nebo Německu, stejně obsahují čínskou elektroniku, nebo alespoň čipy. (pokud je tam nedělaj celý)
Ale to není k řešení.
Jde o cenu, a pokud si koupím něco hodně levného, věnuji podstatně víc pozornosti při použití, než když koupím standart
za běžnou cenu.
Ty dvě serva mohly bejt jakýkoli, ale že se nehýbou a hřejou, jsi měl zjistit mnohem dřív, než až když se vytavily.
To je můj názor.
Dneska se vše dělá rychle se snahou co nejlevněji a co nejvíc vydělat. A podle toho vypadá kvalita.
O to víc musí být člověk obezřetnější.
Ale to že dvě nevydržely, neznamená, že ty další půjdou za nimi.
Pokud tady byla na vině elektronika, tak ta buď chodí, nebo ne.
A většinou jde o špatné pájení, nebo zalisovaný kablík.
Mám regl Castle 160 A. Chodí v pohodě, ale mám dilema.
Silové kabely jsou připájené tak , že jsou zakouslé jeden do druhého a mám obavy, aby časem a vibracema nezkratovaly.
Pokud to rozeberu, přijdu o záruku.
A to nejsou úplně laciné regly.
pokud se dělají v Japonsku, nebo Německu, stejně obsahují čínskou elektroniku, nebo alespoň čipy. (pokud je tam nedělaj celý)
Ale to není k řešení.
Jde o cenu, a pokud si koupím něco hodně levného, věnuji podstatně víc pozornosti při použití, než když koupím standart
za běžnou cenu.
Ty dvě serva mohly bejt jakýkoli, ale že se nehýbou a hřejou, jsi měl zjistit mnohem dřív, než až když se vytavily.
To je můj názor.
Dneska se vše dělá rychle se snahou co nejlevněji a co nejvíc vydělat. A podle toho vypadá kvalita.
O to víc musí být člověk obezřetnější.
Ale to že dvě nevydržely, neznamená, že ty další půjdou za nimi.
Pokud tady byla na vině elektronika, tak ta buď chodí, nebo ne.
A většinou jde o špatné pájení, nebo zalisovaný kablík.
Mám regl Castle 160 A. Chodí v pohodě, ale mám dilema.
Silové kabely jsou připájené tak , že jsou zakouslé jeden do druhého a mám obavy, aby časem a vibracema nezkratovaly.
Pokud to rozeberu, přijdu o záruku.
A to nejsou úplně laciné regly.
Odpovím na řečnickou otázku aniž bych se zamýšlel - objednávám pro řadu kolegů ledasco i kdejaké hrůzy které si vymyslí a tu a tam mi tady něco zbyde.
Takže náhodu bych vynechal
Takže náhodu bych vynechal
jyrry.webnode.cz