Vibrace při plném plynu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
dudaj

Re: Vibrace při plném plynu

#46 Příspěvek od dudaj »

mikymikes píše:

Jestli čekáte na reakci na předek tak sorry nevšiml sem si. Předek sem vyztužil tak že bych s ním mohl bourat skály, rukou se nedá smáčknout ani o mm a problém je pořád. Takže jak sem psal výše....asi unašeč.

Pokud je to unašeč, měly by být lehce znatelné vibrace i při nízkých otáčkách , ale hlavně musí být rozhozená stopa listu při nízkých otáčkách.
Přílohy
11.jpg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od jyrry »

mikymikes píše:... tip na pořádný unašeč s kleštinou 5mm ...

MPJet ...

China je loterie, ze čtyř klidně tři hází.
Jistota je ovšem zadní montáž... I když jsem ji dříve moc nepropagoval.
jyrry.webnode.cz
mikymikes

#48 Příspěvek od mikymikes »

jyrry píše:MPJet ...

China je loterie, ze čtyř klidně tři hází.
Jistota je ovšem zadní montáž... I když jsem ji dříve moc nepropagoval.

Díky za tip koukal sem nato a vypadá to dobře, o zadní montáži sem taky přemýšlel ale to bych musel překopat celý předek...

http://www.mpjet.info/market/index.php? ... cts_id=603 - mohl by být tento?
Naposledy upravil(a) mikymikes dne ned 31.07.2016 15:46, celkem upraveno 2 x.
Turnigy 9x, Bushmaster, Flopík
Amper

#49 Příspěvek od Amper »

jyrry píše:

Jako ze zadni montaz mini haze ? Nebo proc je to jistota ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Grugh

#50 Příspěvek od Grugh »

Zadní montáž má výhody např. menším momentu působícím na motorovou přepážku: M = F . l, kde F je síla vzniklá např. nevyvážením vrtule, l je vzdálenost vrtule od přepážky.
To samé platí pro ložiska, hřídel apod.
Výsledek je, že ta samá vrtule bude při zadní montáži citelně méně házet.
Petr

Edit:
Teď jsem se ve starších příspěvcích z roku 2009 dočetl, že údajně zadní montáž více namáhá ložiska. A to od pravděpodobně velmi zkušených modelářů.
Pokud někdo zná důvod, tak se zde prosím rozepiště.
Jediné, co mě napadá, že zapomněli poupravit svá obecná moudra z dob stejnosměrných motorů po příchodu motorů s rotačním pláštěm.

Edit2:
Potom, co mi bylo vysvětleno, co je to ta zadní montáž, jsem obrázek opravil. Ale v tom případě bych zadní montáž moc nedoporučoval.
Všem se moc omlouvám.
Přílohy
img01.png
img01.png (6.94 KiB) Zobrazeno 1806 x
Naposledy upravil(a) Grugh dne ned 31.07.2016 1:14, celkem upraveno 1 x.
zelkar

#51 Příspěvek od zelkar »

Jestli nemůže být problém v tom, že se pojmy přední a zadní montáž někdy vykládají obráceně, třeba zde http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?p=316930
FrSky / Dingo, F5J ...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od jyrry »

Pri zadni montazi se vyuzije unasec vrtule montovany primo na celo plaste motoru. Ten je vyrobne jednodussi nez klestinovy na hridel a tudiz vyrobce ho (skoro) nema jak zmrsit.
Jeste se mi nestalo ze by takovy unasec hazel.
Jinak ano, ostatni popsane negativni jevy to ma. Nedoporucil bych to pri vyssich otackach motoru.
jyrry.webnode.cz
dudaj

#53 Příspěvek od dudaj »

Petře s tím nedoporučováním trochu nesouhlasím :D .

Vše má svoje výhody a nevýhody.
Na ložiska má hlavně vliv vyvážení celé jednotky.
1.Jsou oběžky vyvažované (snadno se to pozná ) a ty kde to výrobci neřeší.
2.Takže ty vyvážené s dobře vyváženou vrtulí - výhody zadní montáže :
Snadné namontování na přepážku, snadněji se zajišťuje chlazení.
Při havárii je lépe chráněná hřídel proti ohnutí.Navíc mám jistotu, že mi nesklouzne kleštinový unašeč .
Na vrtuli se mi to nestalo, ale na EDF několikrát.
Nelze použít pro štíhlé trupy . Ale tam není možnost výběru.
mikymikes

#54 Příspěvek od mikymikes »

Tak sem zakoupil unašeč od MP jetu a bohužel žádná změna od třičtvrtě plynu to pořád vibruje. Zkoušel sem to se dvěma motory a třemi vrtulemi a pokaždé stejný průběh... Ještě nějaký nápad než to celé vykuchám a zkusím zbastlit komplet nový vnitřek??? Mám to risknout a vyzkoušet ve vzduchu?? Díky.
coro

#55 Příspěvek od coro »

Dovolím si úplne nevedecky napísať, že pevnejší držiak motoru bola jediná šanca ako som sa dostal z problémov s rezonanciou - snaha vyvažovať vrtule či dokonca rotor motoru, mi problém nikdy nevyriešila na viac ako jeden-dva lety - to je podľa mňa vlastnosť rezonancie, že stačí málo ale bez tlmenia sa postupne amplitúda zvyšuje do nekonečna (presnejšie buď do deštrukcie alebo do stavu kedy sa prejaví tlmenie nejakým extrémne preťaženým miestom).
Ako dosiahnuť tlmenie, to neviem, možno keby ste mohli navrhnúť nejaké princípy ako dosiahnuť tlmenie ešte pri malej výchylke (naozaj drobné nevyváženie)?

Rezonanciu jednoducho odstrániť nijak neviem, len posunúť do vyšších frekvencií ktoré motor ani pri maximálnom výkone nedosiahne.
Začal som používať hliníkové držiaky motoru, lebo mám POCIT (nevedecký) že plasty ani preglejka mi neudržia relatívne malú ploochu čela motoru s dostatočnou tuhosťou (plus má to vplyv na chladenie vedením tepla) - ale to je len výsledok pokusov a naozaj pocit. Samozreme v pevnom laminátovom štíhlom trupe mi motor nevibruje ani na laminátovej prepážke, ale tam je tuhosť celého predku neporovnateľná.

Napríklad u "gumovej" PC Cessna som mal problém už pri malých výkonoch motoru, a hliník som tam použil v dĺžke cez 20cm plynule ohnutý popod celý kryt motoru až za prepážku (len 1,5mm húbka 20mm šírka a to je "blatový hliník" z nejakého bauxx - ale žiadna rezonancia sa odvtedy neprejavila, napriek tomu že pristávam bez podvozku do trávy a vrtule alebo hlavne unášače či dokonca oska motoru, už zrejme v ideálnom stave nie sú.
Podobne sa píše o probléme s FunCubom od MPX (a inými, ja mám Gemini) kde duralová prepážka problémy rieši a inak vyzerajú neriešiteľne.
dagx
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od dagx »

Měl jsem stejný problém na podobném modelu(acromaster).Od třičtvrtě plynu destrukční vibrace.Na zemi i ve vzduchu se to projevovalo stejně.Našel jsem fotky podobně postižených kteří neubrali plyn včas a došlo k utržení celého předku modelu i s motorem.Zkoušel jsem různé motory,vrtule,unašeče.Nic nepomohlo.Až nový držák motoru.Acromaster má uložení trochu jinak řešené.Je tam taková plastová destička,já jen kvůli změně motoru propiloval dvě díry ze čtyř které drží motor asi o půl milimetru.Zřejmě došlo k nějakému zeslabení které už na to mělo vliv.Vyrobil jsem destičku z duralu a až tím jsem se toho zbavil.Takže když říkáš že byla předtím nějaká havárie,může být to motorové lože někde naprasklé,uvolněné... Blbý je,že to okem nemusí být vůbec patrné.
Zkus projít tohle vlákno.Něco tam s uložením motoru taky řeší
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2193440
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Grugh

#57 Příspěvek od Grugh »

V jednom z předchozích příspěvků jsi psal, že máš předek vyztužený na "bourání skal". Není možné, že je něco prasklé / změklé o kus dál? Nedá se z vibrací něco poznat? Kde se to nevíc ohýbá apod? Co si to natočit co nejvyšší rychlostí a pak přehrát zpomaleně....
mikymikes

#58 Příspěvek od mikymikes »

Grugh píše:V jednom z předchozích příspěvků jsi psal, že máš předek vyztužený na "bourání skal". Není možné, že je něco prasklé / změklé o kus dál? Nedá se z vibrací něco poznat? Kde se to nevíc ohýbá apod? Co si to natočit co nejvyšší rychlostí a pak přehrát zpomaleně....

Je možné že to tak bude zatím vidím jediné řešení udělat jinak lože a to tak aby bylo primárně připevněné na plošinku které jede skrz půlku trupu a je na ní uložená bateka a výbavička a nebo prostě přes předek až k půlce vlepit nějakej uhlík....
coro

#59 Příspěvek od coro »

Vyskúšaj hlavne tuhosť uchytenia motora, či ho nepotočíš o nejaké milimetre okolo montážnej prepážky ani hore-dole, ale ani doľava-doprava (ono to môže rezonovať aj v jednom smere, nemusí to byť do kruhu). Treba si uvedomiť že keď to vibruje, nie je to nič nežné a berie za to celkom slušná sila (gyro moment rotočeného kompletu..). A schválne som nepoužil slovo pevnosť ale tuhosť, nakoľko ide o to aby to ani nepružilo.
Teoreticky stačí strhnúť závit upevňovacieho šroubu motora, a je problém na svete.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“