Celeron píše:No já už to nakupování levnejch věcí v číně přehodnotil v vybírám co má smysl. Ono když se připočítá dph, deklarace, clo, čekání, problém se zárukou, tak některý věci u nás vycházej vcelkou podobně. Třeba jsem zvažoval jestli koupit tohle na Aliexpresu nebo Unimaxu a vyhrál Unimax i když je zdánlivě jednou z tolik ale zase si odečtu DPH mám to pozítří doma a pokud nevyhoví, můžu vrátit.
Clo se týká jen dražších věcí nad 150 EUR. Levné věci do 22 Eur většinou procházejí zcela bez požadavku na doložení dokladů a k uplatnění připočtení poštovného bude docházet spíš jen výjimečně.
Zrovna ten tloušťkoměr stojí v to odkazovaném eshopu 422,- Kč včetně DPH plus cca dalších 120 Kč za poštovné zatímco na eBay je k mání za pouhých 120 Kč s free shippingem
viz tento odkaz a vzhledem k tomu, že to dle mého názoru nebude nijak zvlášť těžká zásilka tak i kdyby připočetli poštovné dle sazby ČP tak to stejně bude pod limitem DPH. Takže je jen velmi málo pravděpodobné, že by k tomu při dovozu účtovali DPH. Když se tedy porovná celková suma 542 Kč oproti cca 120 Kč tak to už je 4,5 krát nižší částka, za stejný produkt včetně poštovného.
Samozřejmě svoji roli může hrát rychlejší doručení, ale bohužel ani u českých eshopů nelze 100% zaručit, že se někomu doručení neprotáhne třeba i na dobu podobnou té, za kterou by to přišlo z Číny. Samozřejmě u zásilek v rámci ČR je více pravděpodobné, že to přijde dříve, ale zase je otázkou jestli na to či ono někdo tak moc spěchá, že mu za to stojí takový rozdíl v nákladech viz třeba v tomto případě cca 4,5 násobek. Navíc když už na něco spěchám až tak, že jsem ochoten zaplatit i podobně vysoký cenový rozdíl tak se nejdříve snažím si podobný produkt koupit spíš v nejbližším kamenné obchodě a mám ho třeba do hodiny doma.
Otázka případného vrácení zboží popravdě pro mne nemá moc velkou váhu jelikož si nevzpomínám, že bych někdy potřeboval této možnosti využít, a to jsem si toho přes internet koupil už mnoho jak v rámci ČR tak i ze zahraničí. Takže to beru spíš jen jako velmi výjimečně používanou možnost, která často nestojí za ten cenový rozdíl.