Jak havarovat

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Jak havarovat

#1 Příspěvek od Celeron »

Dnes si poletuju s YAK 54 od RC-Factory a na konci jednoho letu pár metru nad zemí rychlej náklon na křídlo a jeb do zeměkoule. Nejdřív jsem myslel, že jsem lítal na malej plyn přehvízdnul čas a totálně umřela baterka a BEC už neukrnil přijímač a serva. Dám nový baterky, letím asi 100m a najednou šturcka až do země. Kdyř jsem k tomu přišel, všechny serva na doraz a vrčely a regl (motor) podivně chrochtal. Odpojil jsem baterky a šel k autu. Tam jsem začal zkoušet RC. Vše chodilo dokud jsem nešáhl do křidýlek, okamžitě vše nadoraz krom jednoho serva křidýlek. Přijímač blikal červeně. Napadlo mě odpojit servo, co se nehejbalo a ejhle, vše ok, dokonce jsem si ještě zalítal na jedno křidýlko s odpojeným servem.
Divný je, že pokud najedou serva na doraz a to vadný servo se vyškubne z konektoru přijímače, stejně se přijímač znova nechytne. Regl je JETI, kolem 20A číslo nevím. Možná se při proudovým přetížení BECu nedokáže restartovat jinak než odpojením baterky.
Doma jsem servo rozdělal, připojil přes tester na 4,8V Eneloop. Když jsem zkusil vzít za páku serva, na obě strany neutrálu měla odpor, ale jakmile jsem pohnul testerem, unikl ze serva poslední zbytek pracovního média (dýmu) a od tý doby mrtvola. Mikroservo Turnigy TGY90 nebo tak nějak.
Docela mě překvapilo, že na takovým nevibrostroji dokáže odejít servo za letu a ještě víc, že YAK oba jebance přežil bez sebemenšího poškození. Aspoň že tak, s 2,6m benzínem by to bylo horší. :wink:
Jirka
HonzaS

Re: Jak havarovat

#2 Příspěvek od HonzaS »

Nejspíš motorek v servu, probroušený kartáčky na komutátoru... to by odpovídal ten zvýšený odběr a nakonec i čmoud.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Lark

#3 Příspěvek od Lark »

Docela by mě zajímalo, co se v tom odehrálo. Kdyby vypnul BEC kvůli zkratu v jednom servu, kde se vzala šťáva, aby všechna serva ujela na doraz? Na to je přece potřeba dost energie. Teoreticky by mělo všechno jen zastavit. Škoda že si to vadné servo úplně vyčoudil.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jameson »

Tipujem, že BEC nevypol, iba na ňom výrazne pokleslo napätie. To už nestačilo na napájanie prijímača, ten sa z toho zakusol a "zbláznill" a poslal servám sprasený signál, ktorý spôsobil, že išli do krajných polôh. Zakusnutý teda nebol BEC, ale RX. Bohužiaľ, tento problém sa vyskytuje u dosť veľkého množstva RX - po znížení napätia na kritickú hodnotu a následnom obnovení napájania ostanú zažraté ako špina v reklame na prací prášok...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Lark

#5 Příspěvek od Lark »

To s tím BECem se mi ale moc nezdá, protože aby tolik pokleslo napětí, musel by téct hódně velký proud a měla by rychle zaeagovat nadproudová ochrana, takže to napětí by spadlo rychle. Nikdy jsem nic takovýho nezažil. Přetížený BEC vždy spadnul rázem, takže serva neměla čas někam ujet, natož až na dorazy. Ale třeba je moje úvaha špatná.
Jirko co máš za rádio (přijímač)?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Celeron »

Fujtajbu 30 a k tomu do bubliňáku RX Oranžáda Fasst. :oops: Do lepších strojů samozřejmě origa RX Fujtajba
Jo ještě k tomu zažvejknutí po vyškubnutí konektoru vadnýho serva. Na RX svítila červená a blikala zelená. Divnej stav, červená svítí bez signálu a zelená bliká při normální funkci. Nebo svítí? Zítra se podívám.
No hlavně mě překvapilo, že servo drželo neutrál a nebyl jsem schopnej ho přetlačit na obě strany. Ale jak se ťuklo do páky a nebo knoflíku servotrapiče, už jelo na doraz a uteklo médium.
Přemejšlel jsem nad tím, jak se servo chovalo při napájení z reglu a potom doma na baterky. BEC má asi nadproud hlídání a stáhne napětí, kdežto baterky na přímo elektroniku serva ušťaví. Škoda že jsem si nevšiml, odkud přesně uteklo pracovní médium. Šahal jsem na 4 koncový trandy a nepřišlo mi, že by byl některej rozšvicovanej. Na švábovi taky není puchejř. Napájel jsem do toho odešlýho Turnigáče servozesík z mechanicky polámanýho serva FMS a motorem to asi není, na trapič servo jezdilo hodinu sem a tam a chodí.
Jirka
Lark

#7 Příspěvek od Lark »

To blikání červená/zelená asi opravdu mohlo být tím že ten BEC zapínal/vypínal a přijímač se z toho splašil, jak psal Jameson. Škoda že si to servo připojil natvrdo na baterku. Lepší by bylo připojit ho na nějaký laboratorní zdroj s proudovou limitací, nebo alespoň přes žárovku. Ale teď už je to jedno. Jestli se ale čoudilo, tak to někde musí být vidět.
Jaký má ten přijímač uvedený minimální napětí?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Celeron »

Takže zpátky na stromy! Dnes při letu s "opraveným" servem půl letu OK a pak zase šturcka. :o
Doma jsem servo rozdělal a protože původní zůstal jen motor a poťák, tak jsem rovnou šel po motoru jak psal HonzaS. Připojil jsem ho napřímo na laboratorní zdroj, 4V omezení na 300mA.
No a co následovalo, jsem stále v šoku. 8O Při jedný polaritě se motor krásně točil a bral 90mA. Ale na druhou polaritu se točil jen hrozně pomalu a proudová pojistka svítila i při nastavení na 1A. To teda čumím, motor - polovodič jsem za 40 roků, co dělám elektriku ještě neviděl. Motor je jen dvoudrátovej, takže případnej zkrat na kostru nemá vliv jako u třídrátů.
No máte na tohle někdo vysvětlení :!: :?: :!: :?: Že by v motoru uvnitř bylo odrušení obousměrným transilem a jeden směr se prosekl? Odpoledne ho rozkuchám, předpokládám, že to co to dělá nebude zajímat jen mě.
Jirka
Lark

#9 Příspěvek od Lark »

Určitě se pochlub, jsem na to zvědavý a určitě nejen já. Možná ojetý kolektor, nebo kartáčky a v jednom směru se šprajcujou. Že by tam byl transil se mi nechce moc věřit. Na kolik spadlo napětí při tý limitaci na 1A?
guchar

#10 Příspěvek od guchar »

Ten popis by na transil seděl. Pokud odrušení bylo navrženo pro éra, tak nemusel být bipolární.
Transily jsou speciální ZD.Unipolární jedna.V jednom směru je paralelně k motoru jen průchozí přechod diody.
Transil Unipolární P6KE15A
P6KE SERIES
Transil Unipolární BZW06-13
BZW06-5V8 ... BZW06-376B - Unidirectional and bidirectional
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Celeron »

guchar píše:Ten popis by na transil seděl. Pokud odrušení bylo navrženo pro éra, tak nemusel být bipolární.
Transily jsou speciální ZD.Unipolární jedna.V jednom směru je paralelně k motoru jen průchozí přechod diody.
Transil Unipolární P6KE15A
P6KE SERIES
Transil Unipolární BZW06-13
BZW06-5V8 ... BZW06-376B - Unidirectional and bidirectional

Nojo, ale pouzdro transila je dlouhý jako cca průměr motoru, těžko by se vešel.
Jirka
JosefSvejk

#12 Příspěvek od JosefSvejk »

guchar píše:Ten popis by na transil seděl. Pokud odrušení bylo navrženo pro éra, tak nemusel být bipolární.
[/url]

Jako že serva v "éru" se mají točit jen na jednu stranu? :? A zpátky třeba pružina? :wink:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
guchar

#13 Příspěvek od guchar »

To: "Celeron" Ani tyhle? Pouzdro DO214AA? Jednosměrné transily SMD
V servu pochopitelně obousměrné = stejně velké? Ostatně jsi správně uvažoval jednostranný průraz.
DO-214AA(SMB)
To:"JosefSvejk"Jako často jsem byl mimo mísu.Z údaje 20A motoru ?AXI 2208/34 průměr 27,7 x délka 26 mm?
Lark

#14 Příspěvek od Lark »

to guchar: Proboha kde jsi zase přišel na AXI 2208/34 průměr 27,7 x délka 26 mm? 8O Tady se bavíme o motorku z pidiserva. Jinak v takovém servu jsem ještě transil neviděl, a když, tak se dává jeden obousměrný mezi přívody, aby ořezával přepěťové špičky.
majlen

#15 Příspěvek od majlen »

Celeron píše:Docela mě překvapilo, že na takovým nevibrostroji dokáže odejít servo za letu a ještě víc, že YAK oba jebance přežil bez sebemenšího poškození.. :wink:
Jirka

....obecně není nic zvláštního když odejde servo za provozu,stalo se mi nejednou a stane zřejmě znovu. :( ....že umí stáhnout celý BEC a tím je to neřiditelná střela se stalo taky :?
...rozhodně se vždy snažím dopátrat všech příčin(včetně pilota a mechanika v hangáru) a tím se poučit pro příště,nejen do provozu,ale i při stavbách a opravách.
EPP , myslím stále potvrzuje proč se stalo tak rozšířené a používané :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“