Rodí se maketa Mi-24

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
OPR
Kontaktovat uživatele:

Re: Rodí se maketa Mi-24

#106 Příspěvek od OPR »

švíco píše:Tak jsem byl zase proletět mi-24 a zjistil jsem, že mi nevyhovuje aerodynamický projev.......

To je spíš vlastnost toho pětilistu. S vícelistou hlavou ten letový projev jde vždy srát. Je to náchylnější na vítr, je to neposednější na turbulence při zemi. A vůbec zásahy do řízení jsou takové nepředvídatelné.
S tím dvoulistem by jsi si měl to létání o dost zpříjemnit. Pokud nemáš numéro úno prvotní zájem na vzhledu tak to sundej, prodej a jdi do toho dvoulistu. Konec konců i to bezpádlo se ti bude lépe ladit na tom dvoulistu. Jeden vrtulníkář - modelář, který už sice nelétá ale v Rakousku se živil tím že montoval makety na zakázku říkal prý .... chceš li mít problémy, pořiď si maketovou hlavu a pokud chceš mít ještě větší, pořiď si maketový fenestron :mrgreen:

Dvou list, pádlo a musí to letět :mrgreen:
pavel123

#107 Příspěvek od pavel123 »

Ahoj,
já u chystaného velkého Hughese ani o vícelistý hlavě neuvažuju. Přesně jak píšeš, nejde mi o vitrínu, ale o to, aby se stím pokud možno příjemně lítalo.
Osobně s vícelistem nemám zkušenosti, takže opravdu odborně nedokážu poradit nebo posoudit, ale volil bych taky sundání 5tilistu a aspoň to vyzkoušet s dvoulistem a uvidíš.
Pavel
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
Relax

#108 Příspěvek od Relax »

O pětilistu jsem nikdy žádné zázraky nečetl, váhal a váhal. Na druhého Hughese mě to svrbělo dost ale z MSC se to nepovedlo, ani nevím kam ji prodal obalrada a z Německa vyšla s listami na 16tisíc :-(. Tak mě přešla chuť a dokud ses letos neozval že váháš to prodat, bylo mi to jedno. Polosouměrné Spinblades 600mm hloubka 72mm letí perfektně, ostatně viděl jsi to v Klenčí. Klidně Ti je půjčím ale jsou kratší než chceš. Pětilist bych na Tvém místě pustil z hlavy, OPR i Pavel mají pravdu. Buď to prodej nebo ho nech na zimu až bude Hind na stojance :-).
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od pkotatko »

Dvoulist vyzkouset, o tom zadna. Ale petilist bych uplne nezatracoval. Kouknul bych se po delsich listech, protoze proporcne to opravdu nesedi. Ten rotor je strasne maly. Nebal bych se ani soumernych listu. Zatizil mechaniku zavazim. Ted je to strasne lehke. Je jasne ze je to uskakane. Klidne bych pridal dve, tri kila zavazi a ver ze se to zklidni a chytne takovou dynamiku podobnou velke heline.
U Bella byl strasny rozdil pokud jsem lital jen samotnou mechaniku. Zklidnilo se to pridanim dvou kilo pod ram. V trupu uz je to dobre, protoze ten celkove vazi pres dve kila. A porad si myslim, ze pridanim dalsiho kila az dvou by to jen ziskalo. Mam v planu to vyzkouset.
Petilist musi litat. Prece nebude Mi8 s dvoulistem. To je blbost

Petr
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
švíco

#110 Příspěvek od švíco »

V žádném případě jsem to nemyslel tak, že je pětilist obecně špatně! Vztahuju to na poznatky o mé konfiguraci... prostě jsem měl koupit 700 listy
https://spinblades.com/Matt-Black-Scale-5-Blatt-700_1
Bohužel jsem to neudělal, jelikož jsem se bál moc velkého krouťáku.
Problém je, že už se mi nechce experimentovat. Dávat zase šest tisíc za listy a doufat, že tentokrát to bude ono... nevím.
Zkusím ten dvoulist, když mě to chytne za srdce, zůstane tam a pětilist si nechám na menší vrtulník v budoucnu - třeba na stávající 550, kdo ví :)
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od pkotatko »

Zkus jeste ted ten petilist vic zatizit. Pridej dve kila na mechaniku. V potapecskych prodejnach maji levne pekne pytliky s olovem jako zatez. Daji se provizorne privazat jen zdrhovacimi paskami pod ram mezi podvozek. To je nejrychlejsi a nejlevnejsi reseni. A vyzkousej to. Uvime co to udela.
Petr
Michael Gulyj

#112 Příspěvek od Michael Gulyj »

pkotatko: Petilist musi litat. Prece nebude Mi8 s dvoulistem. To je blbost
No to bych k..va řek, že je to blbost :D . Petře zkus to fakt zatížit, už kvůli mě :wink: .
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od pkotatko »

Ja vcelku chapu Svicovu znechucenost a nechut dale experimentovat. Hraje si s tou mechanikou uz dlouho. S dvoulistem to poleti. To se vsadim. Mozna ze to co tvrdim je blbost, mozna me tu kluci co tomu rozumi roznesou na kopytech. Mam proste takovou zkusenost, mozna pocit... Ale ne, fakt. I Obluda se chova dobre pri 11ti kilech.
Proste si myslim, ze pokud se to ma maketove chovat, musi byt i rotorovy disk primerene "maketove" zatizen. Pisu primerene, protose tezko se budeme dostavat na stejne plosne zatizeni. Pak by nam ty modylky asi moc nefungovaly. Ta mechanika samotna s petilistem je podle mne proste moc lehka. Proto plave, jankovati a je vzpurna. Pokud se ti do toho jeste chce, tak nez to rozeberes, zkus jeden let se dvema kily zavazi. Nic moc tim neriskujes. Fakt si myslim ze to bude najednou jina helina. To je duvod i proc ti od zacatku rikam, ze nejake doladovani ma cas az to bude v trupu.

Petr
švíco

#114 Příspěvek od švíco »

Vždycky jsem si nechal poradit od zkušených, takže teď to nebude vyjímka. Naložím pod to nějaké zatěžkávátko a uvidím. Když by to byl znatelný posun v projevu, zauvažuju i nad těma listama (blattschmit...3000,- spinblades 6000,-... to už není takovej rozdíl v celkový ceně heliny :)

Až se oženim, budu chvíli zase pokračovat v experimentech... švíco
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od pkotatko »

...Až se oženim, budu chvíli zase pokračovat v experimentech...

No to jsem zvedav v jakych.
Jinak samozrejme vse nej a at ti zena dovoli heliny. :D

Petr
Michael Gulyj

#116 Příspěvek od Michael Gulyj »

Že ses nepochlubil. Mohl jsi koupit flašku a já bych ti to rozmluvil :D .
To je jen legrace, ať se vše vydaří.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
Relax

#117 Příspěvek od Relax »

Myslím že Petr má naprostou pravdu s nereálným projevem toho pětilistu. Jistě, pětilist poletí vždycky trochu jinak než dvoulist ale tu zátěž bych tam určitě dal. Celkem mě pobavilo jak mi ty začátky vypadly z hlavy, přitom jsem řešil podobnou situaci. Hledal jsem jistotu že mi 550 prodloužená na 600 s jedním šestičlánkem s rezervou uveze maketový trup a tak jsem pod ní přikurtoval dvě pásový železa, kilo navrch. Letělo to úplně v pohodě, bylo jasný že by uvezla i víc jak dvoj nebo i trojnásobek, výkon na rozdávání. Maketový trup v pohodě. Ale mechanika se chovala znatelně jinak ( o to tu teď běží ),. Výrazně se zklidnila, byl to větší autobus i když se dal přehodit a držet v pohodě i v invertu :-). Zkus proletět mechaniku s balastem cca ve váze maketového trupu, klidně i o něco víc. Pak teprve řeš listy a investice. S dvoulistem to poletí utčitě ale je to krok zpátky a tam se můžeš vydat vždycky.

S ženitbou velká gratulace ! Divil bych se, pokud bys tuhle situaci promýšlel méně než ty vrtulníky. Takže o výsledek bych neměl sebemenší obavy. "Náklonnost" budoucí drahé polovičky k Tvým "hračkám" je velmi důležitá, na tom se tady všichni shodneme :-).
Přílohy
IMG_2654.JPG
švíco

#118 Příspěvek od švíco »

Tak jsem zpět. Na levém prsteníčku mám nové závaží a v dílně překvápko... jedna je fajn, ale dvě jsou vždycky lepší 8)
Přílohy
20160906_211030.jpg
Relax

#119 Příspěvek od Relax »

?????????????? Ze by svatební dárek ? Nebo se Ti ta první naklonovala ? Gratulace.
švíco

#120 Příspěvek od švíco »

V podstatě hrozná náhoda... byl jsem ve správnou chvíli na správném bazaru. Byla to nabídka, co se neodmítá! Teď můžu být o dost klidnější ve všech dalších pokusech... :wink:
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“