Výpadky signálu spektrum ar636a

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
ferocut

Re: Výpadky signálu spektrum ar636a

#16 Příspěvek od ferocut »

Je třeba si říct, že žádný systém není 100% spolehlivý a je třeba s tím počítat, že se vždy něco může pokazit. Když se létalo na MHz tak byly nějaké výpadky a rušení na denním pořádku a nikde se neřešilo že to nebo ono rádio je horší nebo lepší, prostě se s tím počítalo, ero se občas roztřískalo a zase slepilo. S nástupem wifi to vypadá tak, že si lidi myslí, že to je 100% spolehlivé - není a na vině obvykle není samotné rádio ale bordel v éteru a řekl bych, že ta spolehlivost je přesto všechno o řád a víc vyšší než u MHz, ale stejně to spoustě lidí nestačí. Řekněte si sami, jestli se vám někdy stalo, že vám z nějakého neznámého důvodu vypadla doma nebo na mobilu wifina a po restartu běžela normálně - je to zcela běžné a nikdo se nad tím nepozastavuje - a modelářské vysílače jsou v podstatě totéž.

Jak jsem onehdá četl v RC revue, borec měl nějaký JET a všechno v něm měl zdvojené, kromě power boxu - no a zrovna ten mu kiksnul a éro na kaši - prostě era občas padaj, tak se s tím smiřte a lítejte tak, abyste nikoho nezabili. Vyhnul bych se generalizování, protože jestli se někde padá na Spektrum, na jiné lokalitě se zas může padat na něco jiného.

Jak to tady čtu, zdá se, že odolnost proti výpadkům a rušení je jediný parametr pro výběr rádia a vlastně se padá na všechno, kromě FrSky - ten je nejspolehlivější, nejlevnější a nepadá se s ním - tak proč už ho teda sakra vlastně nemaj všichni - to je ale přece blbost ne? Vybírám rádio třeba taky podle toho, jak se mi líbí, protože na něj čumim celkem dost dlouho, jak se drží, jak je těžký, jak jsou dostupný knoflíky, jak jde snadno a rychle nastavit, jak vydrží na baterky, co k němu jde připojit za přijímače a éra, jestli to nebudu muset složitě flashovat atd. Jestli chcete 100% spolehlivost přenosu, tak lítejte upoutance a máte to.
DX9 / HERON / XENO / Meridian / Edge 540QQ / Visionaire / Radian Pro / Bl 120S / Bl 230S / TRX Aton
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od jyrry »

ferocut píše:... Když se létalo na MHz tak byly nějaké výpadky a rušení na denním pořádku a nikde se neřešilo že to nebo ono rádio je horší nebo lepší...
:lol: :lol: :lol:

ferocut píše:... Jak to tady čtu, zdá se, že odolnost proti výpadkům a rušení je jediný parametr pro výběr rádia ...
Tak to čteš buď špatně nebo jen toto vlákno...

ferocut píše:... Jestli chcete 100% spolehlivost přenosu, tak lítejte upoutance a máte to.
Kdybys je lítal, nenapsal bys 100% ... :roll:

Jinak - často vázne přenos mezi šedou kůrou mozkovou a RC_kniplem/CL_heftem, pak to ani FrSKy :mrgreen: nezachrání...

Netahal bych sem ty řeči o FrSky apod., nechme reálné (minulé) uživatele Spektra ať popíší své zkušenosti a svá řešení. Někdo přešel na FrSky, někdo na Hott, jiný třeba na něco jiného.

Pokud dotyčný padal na nějaký systém a bylo to zprasenou instalací, měl by padat i na ten nový systém, ne? To nemá logiku?
jyrry.webnode.cz
modrus

#18 Příspěvek od modrus »

Tož abych přidal taky své zkušenosti :)
Nyní mám DX9 (předtím DX8), k tomu většinu přijímačů s DSMX a jeden s DSM2 v malým akrobatu (EPP).
Za celou dobu používání jsem nezaznamenal, jediný případ, kdybych měl výpadek signálu a éro šlo k zemi a to létám takřka každý víkend a když se zadaří i přes týden.

Tím neříkám, že Spektrum nemá žádné problémy, ale mě nepostihli a doufám, že ani nepostihnou :)
Především F3Káčka, ale i něco omotorované se v hangáru najde
Jeti DS-12 Carbon
helifish

#19 Příspěvek od helifish »

No já létám od začátku tj. cca 9 let na DX7. Vesměs vrtulníky teď poslední dva roky mám Gemininiho od Multiplexu. V MiniTitanu a v Rexovi450s jsem od začátku požíval 6 kanálové příjímače ar6100. Za celou dobu se mi nestalo že bych měl problém s výpadkem signálu. A že jsem na Rexovi 450 míval vůle v ložiscích jak na ruským kombajnu :)
Trex 500 má přijímač AR6210 se satelitem. Problém jsem neměl ani s AllInOne elektronikou na Blade MCPx, Blade 130, Blade MSR. V Geminim mám přijímač Orange z HK z "dlouhou" anténou a opět bez problémů. Na DSM2 nás létalo více kolega měl dokonce rádio od JR a také OK.
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
janva9

#20 Příspěvek od janva9 »

ferocut píše:Jak to tady čtu, zdá se, že odolnost proti výpadkům a rušení je jediný parametr pro výběr rádia a vlastně se padá na všechno, kromě FrSky - ten je nejspolehlivější, nejlevnější a nepadá se s ním - tak proč už ho teda sakra vlastně nemaj všichni - to je ale přece blbost ne? Vybírám rádio třeba taky podle toho, jak se mi líbí, protože na něj čumim celkem dost dlouho, jak se drží, jak je těžký, jak jsou dostupný knoflíky, jak jde snadno a rychle nastavit, jak vydrží na baterky, co k němu jde připojit za přijímače a éra, jestli to nebudu muset složitě flashovat atd. Jestli chcete 100% spolehlivost přenosu, tak lítejte upoutance a máte to.

Ano, i mě se vysílač musí líbit. Ale spolehlivost provozu MUSÍ být na prvním místě. Ona nebude nikdy 100% ale pokud systém potřebuje ke svému fungování hromadu krabiček, které mohou naopak způsobit problémy, tak tomu systému se radši vyhnu. A pokud máš rušáky stejně jako u MHz, tak co s tím? Navíc u DSM2 obnovení spojení trvá strašně dlouho.
A co se zpracování a dizajnu týká, tak Spektrum moc nevyniká. Jsem zmlsaný dizajnem a zpracováním vysílačů JR. :)
Ground Penetration Tester
montykh
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od montykh »

janva9 píše:Kde je chyba?? Rušení tady máme. Přes plochu nám jdou tři WIFI, které krmí vesnici a kemp za letištěm. Vzdálenost mezi stanicemi je pět kilometrů. Ale proč to nevadí HoTTu, proč to nevadí JETI, proč to nevadí jednokanálovému ASSANu V1? Proč se padá jen na Spektrum?

Bych řekl, že nemají dobře napsaný protokol a nezvládá přeskakovat včas a než se sesynchronizuje, tak mu to chvíli trvá.
Ona i argumentace "lítá s tím půl Ameriky" je špatná. V evropě krom České republiky, Slovenské republiky a Polska nejsou tak nahuštěny wifiny jako u nás, protože tam byli operátoři normální a nasazovali technologie včas. Pro Ameriku to platí také, stejné jako pro dálný východ.

Tím pádem stačí drobná chyba, která se "venku" vůbec nemusí za x let projevit. A potom stačí, aby nějaký ISP pustil novou linku přes letiště a je vystaráno. Ale silně pochybuji, že ji pouští v pásmu 2,4 Ghz, bude to od 5ti výše. Takže bych spíš pátral v místě, nějaká přidaná wifina na letišti. Blízké domy, kde by mohl mít někdo chůvičku s video přenosem na 2,4 GHz, nebo někdo s FPV na 2,4 GHz.

Ale opravdu si tipnu, že za to může chyba v protokolu, když to ostatním nevadí. Prostě si neporadí s rušením, ať je jakékoliv.

Ověřit to jde jednoduše. Pozvat si nějakého zkušeného IT na letiště a vysvětlit mu to. Může postavit zkušební trasu (dvě, křížem) na 2,4 Ghz, trochu to "přihulit" a uvidíme...
Naposledy upravil(a) montykh dne čtv 08.09.2016 16:43, celkem upraveno 1 x.
LionE, 5" Mefisto, 3" Meffie, Taranis T9, X7
janva9

#22 Příspěvek od janva9 »

DSM2 nemá přeskok. Tam jsou dva kanály, které si domluví vysílač a přijímač při zapnutí. Pokud je jeden zarušený, tak to přeskočí na druhý. Ale jak se to chová při zahlcení obou silným signálem??? Ty naše anténky berou i 5,2 GHz. Klasický přeskok má až DSMX.

Nejbližší zástavba je kemp vzdálený půl kiláku. Jedna vesnice je kilometr. Druhá vesnice je necelý kilometr ale je zastíněná hangárem. Nevím, že by tu někdo létal FPV. To rušení je celý den.
montykh
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od montykh »

janva9 píše:DSM2 nemá přeskok. Tam jsou dva kanály, které si domluví vysílač a přijímač při zapnutí. Pokud je jeden zarušený, tak to přeskočí na druhý. Ale jak se to chová při zahlcení obou silným signálem??? Ty naše anténky berou i 5,2 GHz. Klasický přeskok má až DSMX.

Nejbližší zástavba je kemp vzdálený půl kiláku. Jedna vesnice je kilometr. Druhá vesnice je necelý kilometr ale je zastíněná hangárem. Nevím, že by tu někdo létal FPV. To rušení je celý den.

Anténa toho vezme více, ale jde o to, jak je udělán vstupní filtr.
Pokud budeš mít na rádiu zahlceny oba kanály, tak logicky jde letadlo dolu. A to se může stát velice lehce.
¨
Zapnutá wifi vysílá pořád. A třeba takové čínské video chůvičky jsou pěkné mrchy, přehulený a zaruší půlku pásma.
horejsi
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od horejsi »

Vrele doporucuji precist si na nasem webu clanky o spojeni na 2,4. Autorem je autorita, Ing. Michal Cerny.
Je to tak, dosah neni tak dulezity jako odolnost proti ruseni a doba, potrebna k opetnemu navazani spojeni.
Kdyz jsem narazil na skutecnost, ze moje tehdejsi souprava k tomu potrebuje 3 sekundy (a nespravily to ani satelity a znalci mi to potvrdili) presel jsem okamzite na jinou znacku a od te doby jsem nezaznamenal sebemensi problem.
Treba zalezi na intenzite a frekvenci ruseni v danem miste ...
janva9

#25 Příspěvek od janva9 »

Mám pocit, že čím víc satelitů, tím déle trvá náběh po resetu. :(
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od jyrry »

horejsi píše:Vrele doporucuji precist si na nasem webu clanky o spojeni na 2,4. ...

Vůbec by neškodilo kdyby si modeláři přečetli i ty ostatní články, třeba o servech nebo jiných částech RC výbavy... Pak by odpadly některé dotazy, nejasnosti, dohady, fámy a zaklínadla...
Ale často dělá problém fyzika 7.-9. třídy základky, tím by se leckdy mělo začít...
jyrry.webnode.cz
horejsi
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od horejsi »

Ja nevim.
Zkousel jsem oba extremy, 6100 bez satelitu a ten nejdrazsi "uhlik friendly" - stal hodne penez a delaly to oba.
Nemohu vyloucit smulu, mohl jsem mit treba nejakou verzi modulu, ktera nebyla tak dobra.
Ale Futaba bere snad 100 frekvenci za sekundu a staci, kdyz je spravnych 10%.
Pisu jen z hlavy, opravte mne ...
montykh
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od montykh »

horejsi píše:Vrele doporucuji precist si na nasem webu clanky o spojeni na 2,4. Autorem je autorita, Ing. Michal Cerny.
Je to tak, dosah neni tak dulezity jako odolnost proti ruseni a doba, potrebna k opetnemu navazani spojeni.
Kdyz jsem narazil na skutecnost, ze moje tehdejsi souprava k tomu potrebuje 3 sekundy (a nespravily to ani satelity a znalci mi to potvrdili) presel jsem okamzite na jinou znacku a od te doby jsem nezaznamenal sebemensi problem.
Treba zalezi na intenzite a frekvenci ruseni v danem miste ...

Máš pravdu. Také záleží na charakteristice provozu. Běžná wifi toho moc udělat nemusí, ale videochůva, co přenáší analogový signál je tank.
Také mě ještě napadlo, že se tam může vyskytovat, již dnes běžně nepoužívaná, technologie na 2,4 GHz, která se jmenuje Breezenet. To byla taky pěkná prasečina, z pohledu ostatních zařízení. Z pohledu profesionálního to velice dobře využívalo pásmo a přeskoky už v roce 2003.
montykh
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od montykh »

Čím více přeskoků za vteřinu tím lépe. Vzhledem k tomu, že v oblasti wifi pracuji, s vysílačem a přijímačem, který podporuje jen dva kanály, bych dál, než kolem hlavy, nelítal.

horejsi píše:Ale Futaba bere snad 100 frekvenci za sekundu a staci, kdyz je spravnych 10%.
Pisu jen z hlavy, opravte mne ...
modrus

#30 Příspěvek od modrus »

Když už tu byla zmíněna videochůvička, tak se nám před cca třemi týdny stalo, že pravidelně docházelo k výpadkům wifi v celém bloku, vždy tak na jednu hodinu s odstupem vždy 2 - 3 hodiny. Nakonec se zjistilo, že přes dva baráky si koupili tento přístroj. Po vypnutí a výměnu za jiný model byl zase klid :)
Především F3Káčka, ale i něco omotorované se v hangáru najde
Jeti DS-12 Carbon
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“