Česká pošta - náhradní dodání zásilky

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

Česká pošta - náhradní dodání zásilky

#1 Příspěvek od Jindra_S »

Tak dokud ještě vidím rudě, popíšu dnešní zkušenost s poštou. Očividně se snaží vylepšovat množství dodaných balíků, tak přišli s novou fintou, kterou u nás ještě nepraktikovali - Náhradní dodání zásilky.
A balíček se zbožím v hodnotě 11000,- (A bohužel teď nezjistím, kolik tam obchod cenu uvedl) dodali sousedce bydlící o 2 vchody dál. No a do schránky vhodí lísteček, komu to doručili a kde si to můžete vymáhat.
Paní na jejich infolince mi nejdříve sdělila, že to platí jen v jednom domě, nicméně po přečtení jejich poučení a popsání mého případu uznala, že to vlastně bylo z jejich strany v pořádku. A že pokud nechci, musím si na poště vyplnit jednoduchý formulář, jinak to defaultně to prostě doručují komukoliv v okolí, kdo kývne.

Co mi samozřejmě nedokázala vysvětlit, je co by se stalo, kdyby mi soused zásilku nechtěl předat.

Tak ať se jednou nedivíte, komu se zásilka pro vás může dostat.
Přílohy
Poučení - zásilku prostě někomu dáme a máme hotovo!
Poučení - zásilku prostě někomu dáme a máme hotovo!
-
kroxigor

Re: Česká pošta - náhradní dodání zásilky

#2 Příspěvek od kroxigor »

Když už ČP tak jedině Balík do ruky, nebo v případě, že nejsem doma Balík na poštu ...
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
corsair
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od corsair »

a když jdeš na poštu pro cokoliv tak bez OP se s tebou mimo normálních/nedoporučených/zásilek odmítnou bavit a tady to nacpou komukoliv, takže buď podepsat to prohlášení na poště a nebo všechno na dobírku. Už jsou na tom jako GLS ty to taky nacpou komukoliv kdo bydlí s tebou v paneláku nebo v okolí a tomu Balíku do ruky bych od této chvíle už taky nevěřil.

PS: Tvůj obrázek jsem si dovolil zneužít a dát ho na konkurenční forum jako vtip,abych udrželi osvětu o práci ČP.
Naposledy upravil(a) corsair dne stř 21.09.2016 5:12, celkem upraveno 1 x.
dudaj

#4 Příspěvek od dudaj »

Docela by mne zajímalo, kdo by byl zodpovědný za převzetí poškozené zásilky.
Nejspíš soused.
Já bych osobně bez předchozí dohody s příjemcem nic jako soused nepřebíral .
A doufám, že mí sousedi jsou stejně opatrní.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jindra_S »

No, tady Vás zklamu - tohle byl právě balík do ruky:
https://www.postaonline.cz/trackandtrace/-/zasilka/cislo?parcelNumbers=DR9544308475C%0D%0A

A mimochodem, Českou poštu jinak využívám (jsem využíval) rád - normálně když mě nezastihli, nechali balík na poště, takže jsem se pro něj druhý den mohl zastavit.

Schválně se druhý den zeptám sousedky, jak předání probíhalo - zda na ní zazvonil nebo si ji zkontroloval aspoň podle občanky.
-
Amper

#6 Příspěvek od Amper »

Ja ted resim situaci kdy si spletli Kvetinovou a Kvetnovou a balicek skoncil na druhe strane plzne. Aspon ze ho tupe nedali tomu kdo bydli na te druhe adrese ale ze by jim to prislo divne a zjistili ze adresa je blbe to teda ne.

Bez trackingu ani ranu
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Blurcak
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Blurcak »

Jj ČP sou masnaci, balicky bez tracku nechava postacka u dveri. Stalo me to vrtule na v929 a pak prevodnik D-SUB->A/V teda Banggood po 5 mesicnim cekani uznaly a refundovaly.
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jindra_S »

Opravdu mě to dost naštvalo, tak jsem jim dokonce sepsal následující dopis:
Dobrý den,
při doručování balíku do ruky (podací číslo DR9544308475C, není to však důležité pro tento dotaz) jste balík doručili mým sousedům. Se sousedy mám dobré vztahy, takže mi balík bez problémů předali a dá se říct, že vše tedy dopadlo dobře. Přesto bych se rád zeptal na pár dotazů, na které jsem nezjistil odpovědi na Vaší infolince:
- Pokud by mi "náhradní příjemce který má sídlo v mém sousedství" balík nepředal, po kom bych náhradu vymáhal? Po tomto náhradním příjemci, se kterým jsem žádnou dohodu neměl nebo po poště, která této osobě přenechala balík?
- Jakým způsobem si doručovatel ověřuje náhradního příjemce? Vyžaduje občanský průkaz nebo jinou identifikaci?
- Nebo by náhradu v případě, že by náhradní příjemce např. nekomunikoval, měl vymáhat odesílatel?
- Na infolince jsem se dozvěděl, že mohu formulářem zamezit předávání náhradnímu příjemci. Proč je výchozí volba nastavena na možnost doručení de-facto komukoliv a nikoliv naopak - t.j. doručení jen adresátovi?
Děkuji předem za odpovědi

Pokud odpoví, přepošlu odpověď.
Jinak mám skoro chuť jím házet kameny do okna - a kdyby se jim to náhodou nelíbilo, tak bych jim sdělil, že stačí, aby mi podepsali formulář, že si to nepřejí a já přestanu. :D
-
JosefSvejk

#9 Příspěvek od JosefSvejk »

Jindra_S píše:Jinak mám skoro chuť jím házet kameny do okna - a kdyby se jim to náhodou nelíbilo, tak bych jim sdělil, že stačí, aby mi podepsali formulář, že si to nepřejí a já přestanu. :D

Jo, jo, to je fakt dobrý :wink: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ufon13 »

no faktem je , že mi nedávno přistál v KASTLÍKU doporučený dopis kde nesouhlasilo jméno adresáta ale souhlasila z poloviny adresa ....
nic jsem nepodepisoval ......
následoval odchyt poštačky další den a bylo mi zděleno že jsou instruováni , že dopis musí dodat do čísla popisného..... pokud souhlasí PSČ místo ani adresát je zajímat nemusí.......
P.S. šlo o upomínku z ČEZu do vedlejší vesnice se stejným PSČ (máme PSČ městečka 7km vzdáleného......)
pošta je zajímavý spolek........
malé zvíře

#11 Příspěvek od malé zvíře »

Když to tak čtu, tak asi začnu obcházet sousedy, jestli někdo náhodou nemá můj balíček s vrtulemi za 2000Kč...

Službám České Pošty se snažím uz delší dobu obloukem vyhýbat, jenže občas prostě není jiná možnost... :(
Last one alive, lock the door!
modreflek

#12 Příspěvek od modreflek »

ČP jsou velcí kouzelníci.
Ve schránce jsem měl oznámení o doručování zásilky (adresát nezastižen, k vyzvednutí na poště... )
Samozřejmě doma byl celý den někdo k zastižení. No dobře tedy.
Odpoledne na poště za přepážkou kamarádka, tak ji poprosím o balíček a ona že tam nic nemám...
Ale teď prý přijelo auto z depa, že se podívá jestli to tam není.
Bylo to tam, no sláva!
Ale že mě ho vydá nejdřív za půl hodiny, že ho musí nejdřív dostat do "systému".
Kdo si počká, ten se dočká! :roll:
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jindra_S »

Mám pocit, že to přeoptimalizovali a snaží se dosáhnout nerálného počtu dodaných zásilek.
Možná jsem se trefil do špatné chvíle, nicméně v úterý jsem do jedné firmy objednával tiskárnu - balík do ruky, plánované doručení ve středu dopoledne, vše naplánováno na instalaci odpoledne.
Ještě v úterý došla SMS, že zásilka bude doručována ve středu dopoledne. A bohužel - nikdo se ani neukázal, neomluvil, termín neposunul. Zásilka byla včera odpoledne ještě pár set km daleko.
No doufám, že dojde dneska.
-
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ufon13 »

časem to budou sypat z poletuch nad ulice... on si to někdo rozebere. :lol:
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Jindra_S »

Tak mi odpověděli z České pošty:
Česká pošta musí podle poštovních podmínek povinně učinit pokus o tzv. náhradní dodání (sousedovi). Česká pošta se nepokusí o náhradní dodání pouze v případě, že si to nepřeje odesílatel nebo předal adresát poště písemné prohlášení (viz příloha), že tento způsob vylučuje.

Při náhradním doručení je do domovní schránky adresáta vkládán vyplněný tiskopis “Upozornění na náhradní dodání zásilky“. Tento tiskopis si mají sousedé při převzetí zásilky předat.

Jen upozorňuji, že se jedná na přímou odpověď na předchozí mail obsahující čtyři zřetelné samostatné otázky. :(
Nicméně zeptal jsem se znovu na ověřování a zodpovědnost - tak uvidíme.

Občas mě děsí, kam se to řítíme - pošta slibuje, že doručí balík do druhého dne. No a když ne, tak ho prostě nedoručí. A nejhorší je, že si na ten stav začínáme zvykat a bereme to jako normální "Přece si nebudu stěžovat pošťákovi, on za to nemůže". Taky je mi jasné, že poslední článek je v tom nevinně, ta infolinka, kterou otravuji dotazy taky ne, ale kdo tedy dává ty sliby, které se pak neplní? Hlavně mě děsí, co budou dělat v okamžiku, až zase bude potřeba meziročně ukázat zlepšení počtu dodaných balíků - současná definice a předpisy jim (dle mého názoru) umožňuje stát před poštou a rozdávat balíky kolemjdoucím. A až to nastane, v klidu se odvolají na staré předpisy.
Stejně to se sliby pokračuje v ostatních, technických oborech - zdroje do PC s udanou hodnotou 420W dodají max. 200 W (viz pctuning.cz - tak nějak jsme si na to zvykli a zdroje dáváme raději větší). A pokud zůstaneme u modelařiny, přečtěte si vlákno o parametrech LiPol - zjistíte, že parametry jsou více než orientační, neověřitelné a některým to nejen nevadí, ale považuji tento stav se normální.
-
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“