Nabíjení baterie na auto 2s 4000mAh cca 14 hodin

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
FlyBear

Re: Nabíjení baterie na auto 2s 4000mAh cca 14 hodin

#61 Příspěvek od FlyBear »

No tak to stopni, je nabito.

A vyměň nabíječku, tahle nějak blbě balancuje...
Sám vidíš, že teď je zas pro změnu nabitý první článek a nedobitý ten druhý.
Takhle si to teď může dělat ping pong dalších 13 hodin :mrgreen:

Jinak ale rozdíl 4,21V versus 4,19V (=0,02V) je IMHO pod skutečnou rozlišovací schopnost té nabíječky.
Nejde v jejím menu někde nastavit něco jako "citlivost" balancéru?
Kdyby ta nabíječka při své (ne)přesnosti zbytečně netrvala na nulovém rozílu článků a spokojila s tímhle tím rozdílem, tak by to bylo celkem v pohodě.
Michal.Necek

#62 Příspěvek od Michal.Necek »

IMG_20160926_210311.jpg

Takhle je to teď. A když to nechám do rána, tak se nabije na skoro 3800. Už teď jezdím zhruba 10 minut a pak padla, takhle bych to stáhnul o 30% času, zítra jsem domluvený s kámošem, co má prej nejakou super nabíječku, tak jsem zvědavej, jak to dopadne. Nechám ji nabít až do rána ať ji můžu pořádně vybít a nabít na "super nabíječce,, nějakej návrh, jak to na tom provést?
FlyBear

#63 Příspěvek od FlyBear »

Ty to nechápeš :twisted:

Teď už se ti do toho akumulátoru vůbec nic reálně nenabíjí.
Už je nabitý!!!

To že ta hloupá nabíječka si se dvěma článkama hraje ping pong a přitom spotřebovává další mAh, není už nabíjení, je to jen naprosto zbytečné pálení energie. To, co ti to do rána ukáže navíc na displeji nebude v těch článcích - postupně se to jen spotřebovává na balanční ping pong!
Prakticky každá nabíječka je v tomhle hloupá - ukazuje na displeji jen pro orientaci sumu mAh, které poslala na svůj výstup, což ale neznamená, že se stejný náboj dostal a zachoval v akumulátoru.

Navíc tenhle režim není pro LiPo akumulátor - a jeho životnost - vůbec vhodný.

Prostě ta nabíječka to nezvládá - okamžitě ji odpoj :!:
Počkej si na tu lepší...
Michal.Necek

#64 Příspěvek od Michal.Necek »

Ahaaa, tak odpojeno a zítra dám vědět, jak si aku vedl na lepší nabíječce. Dekuji
Lark

#65 Příspěvek od Lark »

Většina nabíječek nabíjení sama ukončí po poklesu nabíjecího proudu na jednu až dvě setiny nabíjecího proudu, ale koukal jsem do manuálu té tvé a tahle nabíječka asi sama nabíjení neukončí. Alespoň se o tom v manuálu nic nepíše, takže musíš nabíjení ukončit sám. To znamená při nabíjení 4A jí vypínej při poklesu na těch 100mA.
martin1234

#66 Příspěvek od martin1234 »

Ahoj, já dal dneska ve 3-4 hod ráno na nabíječku (Equilibrium 3,5) starou NiMh baterku 2.000 mAh, dal jsem jí 5x vycyklovat (nabíjecí 1A, vybíjecí 0,5A) a ještě stále běží (12:30 hod). Průser je, že nevím kolikátý cyklus. Jsem zvědavý, kolik z ní ještě dostanu. 3.000 mAh baterku jsem zachránil a vycykloval zpátky na 3.000 mAh, tak asi byla nová. Ani nechci vidět, kolik času bude trvat vycyklovat 5.000 mAh. :lol:
Himoto 1:10 Monster Truck EMXT-1
1x 40 MHz - Beetle yellow
1x 2.4 GHz - Beetle blue
Michal.Necek

#67 Příspěvek od Michal.Necek »

No tak dnes, při vybíjení 1A se vybilo cca 800mAh ( včera jsem nabijel prej do plna viz příspěvky o trochu výš) a při nabíjení se nabilo při 5A cca 1850mAH a zahlásilo se nabito,tak nevím, co si o tom myslet
FlyBear

#68 Příspěvek od FlyBear »

Je možné, že ta baterka je poškozená špatným zacházením nebo už je stará. Jeden z projevů je právě to, že ztratí svou kapacitu.
Ale nejen nějakým poškozením, i staré LiPo akumulátory - ať již věkem nebo počtem cyklů - ztrácí svou kapacitu.

- Jak je ten akumulátor starý a kolikrát už byl nabíjen?
- Nestalo se mu, že by byl příliš vybitý (nastavení regulátoru)?
- Nebyl náhodou příliš nabíjen (LiPo nesnáší nabítí nad 4,20 V)?

A taky je možné, že ta tvoje včerejší nabíječka kecá a špatně měří napětí - takže i když už ukazovala cca 4,2 V na článek, tak to tam ve skutečnosti nebylo.

Ale to bys zjistil na té dnešní nabíječce - ovšem musel bys sledovat všechny potřebné parametry:
- jaké bylo napětí při zahájení vybíjení a na jeho konci po vybití těch 800 mAh (celkem i na jednotlivých článcích),
- jaké bylo napětí po dokončení nabíjení o těch cca 1800 mAh (celkem i na jednotlivých článcích),
- jak bude probíhat další vybití...
- umí tahle nabíječka říct, jaký je vnitřní odpor akumulátoru?

Bez průběžných diagnostických údajů bohužel takhle na dálku víc neporadím.
Jsou to jen odhady na základě kusých informací...
Michal.Necek

#69 Příspěvek od Michal.Necek »

No, momentálně bych to viděl tak, že nechám přenastavit a zkontrolovat regl, poté koupim novou baterku a uvidím co se bude dít dál.

Včera jsem se hrabal v papírech a nasel paragon na baterku a zjistil jsem že byla koupená v dubnu 2015, je pravda, že dlouhou dobu jeste lezela, nez byla pouzita, (chybel mi regl, pak zase motor), ale i tak si myslim, ze jde do kytek, vyzkouším tuhle změnu, ale porad jsem nenasel nikoho, kdo by mi pomohl s tim nastavenim, za kym bych mohl dojet...
FlyBear

#70 Příspěvek od FlyBear »

LiPo bohužel stárne i když jen leží ve skladu bez používání.
Máš ji tedy rok a půl plus je otázka, jak dlouho ležela u prodejce.
Takže jejímu znehodnocování bych se nyní nedivil - ale aby dodala jen 800 mAh, to je příliš špatné, zas tak stará není (ale může být poškozená, to jo - a taky nevíme, kolikrít jsi ji použil, protože počet cyklů ji dokáže opotřebit klidně za jednu sezonu).

Rozhodně ji ještě nezahazuj, proveď na té lepší nabíječce tak dva pokusy vybít/nabít s průběžným sledováním nejen mAh, ale i napětí.

- Správné nastavení reglu je dobrý začátek.
- Nezapomeň to nastavování sladit i se svým vysílačem.
- Zvaž koupi lepší nabíječky, protože ten 14 hodinový ping pong LiPo akumulátoru moc neprospívá (v podstatě tím uměle stárne).

Nový akumulátor je jistě dobrá věc, ale dokud nevíš, co a proč se stalo tomuhle, tak si dej bacha, aby taky rychle nezkončil (nenastavený regl nebo blbá nabíječka).
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“