Rodí se maketa Mi-24
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rodí se maketa Mi-24
No to je Kamil. Pokud mam duveryhodne informace, tak si to nechal postavit kompletne u Heliclassics. Jednou mu to nejak spadlo na technickou zavadu.
Kamila znam osobne, litali jsme spolu v Karizku. Ale nevidel jsem ho co jsem v Africe. Takze skoro sedm let. Jsou kamaradi s Radkem Sukem, coz je cesky turbinovy guru.
Kamila znam osobne, litali jsme spolu v Karizku. Ale nevidel jsem ho co jsem v Africe. Takze skoro sedm let. Jsou kamaradi s Radkem Sukem, coz je cesky turbinovy guru.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Úžasná práce - obě videa. Na druhém dal i perfektní muziku. Spadnout s takovou mašinou musí být na infarkt, co dodat. Asi cokoliv je dobré pokud se toho vyvaruje. Časem ho určitě zase potkáš.
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Včera jsem si byl zalítat s Bellem, ale o víkendu jsem dal přednost měřítku 1:1... 
No páni, tak to se nedivím proč to chceš aspoň jako model doma 
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
Přesně tak, mám to přes kopec.... akorát jsme v tom dešti měli problém s nahozením levého motoru, tak jsem zůstal na zemi 
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
No, jeste ze jste ten motor nenahodili, na rotoru chybi par sroubku... 
Okukoval jsem to tam v lete.
Okukoval jsem to tam v lete.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Tak co ? Nejaky pokrok ? Jsem zvedavy.
Ahoj,
dost jsem toho teď nalítal s Bellem 427, včera jsem musel "nouzově" sednout, jelikož se mi odporoučela baterka do věčných lovišť. Holt už je to pět let stará babička. Naštěstí jsem to posadil jako do peřinky. (prostě najednou nestačila proudově, dost foukalo a byla zima, tak se to víc projevilo).
Na mi-24 se vrhnu až teď, chtěl jsem toho do zimy stihnout hodně na baráku, což se povedlo...
Každopádně když vidím, jak chodí bell, rozhodl jsem se pro cestu maximální jednoduchosti při mých všech projektech. Prostě bude dvoulist a hotovo
(zájemci o pětilist na 600 heli- pište SZ 
Mám dilema, do jaké délky rotorových listů jít... Rozhoduji se mezi 700 a 720 mm. Samozřejmě bych rád pořídil co nejdelší. Při délce 720mm mi zůstane mezi tečnami rotorových disků mezera 20mm, nebude to dělat aerodynamický bordel? Při 700 mm listech tam bude už příjemných 40 mm mezera. PS: je vůbec šance nějak zásadně rozlišit vlastnosti heli s o 20 mm delšími / kratšími listy?
švíco
dost jsem toho teď nalítal s Bellem 427, včera jsem musel "nouzově" sednout, jelikož se mi odporoučela baterka do věčných lovišť. Holt už je to pět let stará babička. Naštěstí jsem to posadil jako do peřinky. (prostě najednou nestačila proudově, dost foukalo a byla zima, tak se to víc projevilo).
Na mi-24 se vrhnu až teď, chtěl jsem toho do zimy stihnout hodně na baráku, což se povedlo...
Každopádně když vidím, jak chodí bell, rozhodl jsem se pro cestu maximální jednoduchosti při mých všech projektech. Prostě bude dvoulist a hotovo
Mám dilema, do jaké délky rotorových listů jít... Rozhoduji se mezi 700 a 720 mm. Samozřejmě bych rád pořídil co nejdelší. Při délce 720mm mi zůstane mezi tečnami rotorových disků mezera 20mm, nebude to dělat aerodynamický bordel? Při 700 mm listech tam bude už příjemných 40 mm mezera. PS: je vůbec šance nějak zásadně rozlišit vlastnosti heli s o 20 mm delšími / kratšími listy?
švíco
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
700mm listy doma mas. Nevadi ze to jsou symetricke. Tak je nasad a uvidis. Jen nezapomen vratit virtualni pootoceni desky cykliky do nuly v bezpadlu.
Jasně, se 700 mm listy to zkusit můžu, ale to mi pořád nedá odpověď na to, jak by se to chovalo se 720 mm listy...
Dalo by se to nějak přirovnat? Nezkoušel jsi někdy listy s podobným délkovým rozdílem na stejné heli?
Ono to bude asi něco jiného na 3D helině a těžké maketě. Obecně ale čím větší rotor a "hmotnost" (hmotnost do určité míry), tím lépe pro chování heli.
Snažím se odvodit, zda má smysl riskovat nějaké aerodynamické nekalosti při malé mezeře mezi rotory...
Dalo by se to nějak přirovnat? Nezkoušel jsi někdy listy s podobným délkovým rozdílem na stejné heli?
Ono to bude asi něco jiného na 3D helině a těžké maketě. Obecně ale čím větší rotor a "hmotnost" (hmotnost do určité míry), tím lépe pro chování heli.
Snažím se odvodit, zda má smysl riskovat nějaké aerodynamické nekalosti při malé mezeře mezi rotory...
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Zkousel jsem listy 690 a 703 na stejne heline. Ale nebyly to listy stejneho vyrobce. Takze se tam mohou projevit i jine veci. Pro me se jevily lepsi ty delsi listy. Stejna odezva na kolektiv pri nizsich otackach.
Neumim ti odpovedet na to na co se ptas. Jedine asi vyzkouset oboji, coz se zase prodrazi.
Neumim ti odpovedet na to na co se ptas. Jedine asi vyzkouset oboji, coz se zase prodrazi.
Já zkoušel listy 600 a 620 mm na stejném vrtulníku. Ty delší se mi zamlouvaly víc. Létalo to s větší lehkostí, byl znatelný vyšší tah. U těch sedmistovek bych předpokládal menší rozdíl jako v mém případě, ale i tak bych tam strčil ty delší listy. A řekl bych, že na maketě bude vzdálenost 20mm mezi listy rotoru a vrtulky v pohodě. Tictocy ani inverty s tím zřejmě lítat nebudeš a i kdyby, tak to bez problému vrtulník snese.
Pro milovníky asi není potřeba nějak zvlášť představovat Rosťu. Tady je ještě před odletem do Zaragozy. Nevím jestli to sem úplně patří, ale kam jinak hodit fotky 24ky?
Je to pěkná mašina, o tom žádná! Mně se ale víc líbí klasika - maskáč.
Fotky mi-24 určitě patří sem, kam jinam
Díky taky všem za postřehy ohledně délky listů.. zjistil jsem, že dvoulistá hlava bude mít cca o 15 mm menší průměr než pětilistá, takže budu mít mezi disky rotorů mezeru skoro tři centimetry v případě, že zvolím 720 mm listy. Takže sáhnu rovnou po těch delších a bude to...
Fotky mi-24 určitě patří sem, kam jinam
Díky taky všem za postřehy ohledně délky listů.. zjistil jsem, že dvoulistá hlava bude mít cca o 15 mm menší průměr než pětilistá, takže budu mít mezi disky rotorů mezeru skoro tři centimetry v případě, že zvolím 720 mm listy. Takže sáhnu rovnou po těch delších a bude to...