Coptér - posouzení dílů - pouze zde

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jmk
Kontaktovat uživatele:

Re: Coptér - posouzení dílů - pouze zde

#2041 Příspěvek od jmk »

to prece neni drzost. kazdy ma prece jine sny a prani takze to respektuju.

jinak nesouhlasim stim ze octo bude spolehlivejsi. zalezi na elektronice zda se dokaze poprat s vypadkem nektereho z ramen. pokud ne, tak plati pravidlo jako u motorek: 2 valce 2 problemy, 4 valce 4 problemy. takze cim slozitejsi tim vice pravdepodobnost poruchy.

ta 4s neni obecne spatne. ale pro 3s nebo 4s neplati pravidla jako u letadel bo vrtulniku. na 4s letadlo bude mit velky vykon poleti rychleji apod. kdezto u copter to uplne neplati. protoze ridici clen je vzdy ta elektronika. treba naza ma svoje limity takze 3 nebo 4s nehraji tak velkou roli, protoze vykon motoru stejne ridi ona. rychlost letu je v jejim pripade taky v nejakem jejim limitu. stejnetak naklon apod. takze pokud elektronika dovoli pustit do motoru max voltaz z 4s nebo ma svuj limit je podstatna info. nevim uplne jak ten pixhawk funguje.
treba FCcka pro race tohle neresi, takze pocet S Ti udava i vykon koptery.

jestli mas tiskarnu tak samo to laka postavit neco sveho. bo neco hotoveho z STLka. sam si koptery navrhuju a tisknu. treba: https://www.rcalbum.cz/model/9529-mikro ... 128mm.html
jmk
Kontaktovat uživatele:

#2042 Příspěvek od jmk »

jinak jak urcit kolik S ma mit baterka je vzdy zavisle na vaze modelu. podle toho se zvoli motor a nakonec se vybere akucko pro ten dany motor a potrebny tah.
mel jsem h550 o vaze 3,5kg kde jsem mel ty mnou uvadene lowprofily a litalo to na 3ska super.
Amper

#2043 Příspěvek od Amper »

pixhawk octo umi a ma i odolnost vuci vypadku motoru

zda 4s/5s zalezi na datech z motoru, chtelo by to najit.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
jmk
Kontaktovat uživatele:

#2044 Příspěvek od jmk »

mno 5s davat na ty 980 sunny je absolut nesmysl.
ucinnost bude uplne na ho... pro ty sunny max 4s a to mi prijde uz moc. spis zvolit motor s mene kv vetsim kroutakem a dat dle toho radnou vrtuli a Aku
Jebediah11

#2045 Příspěvek od Jebediah11 »

Prosím mohli by jste mi navrhnout nějaký konkrétní setup? Ideálně z obchodů ze kterých mi to příjde rozumně rychle. Jestli můžu poprosit, a najde se někdo tak ochotný, který by mi pomohl to dát dohromady tak nějak se vším všudy byl bych nesmírně rád. Bojím se že bych udělal nějakou hloupou chybu... Rám bych si teda s velkou pravděpodobností udělal sám. Uvidím jak se mi zadaří. Když nebudu spokojený s tuhostí tak si dokoupím hotový. Myslím že mám na stavbu dobré podmínky - k dispozici i CNC pro případné řezání balzy a podobně. Dost se mi zalíbily ty karbonové čtvercové profily, ale obávám se doby doručení.

Edit: Omlouvám se nevšimnul jsem si že jsou i na EU skladě.
Amper

#2046 Příspěvek od Amper »

jmk píše:mno 5s davat na ty 980 sunny je absolut nesmysl.
ucinnost bude uplne na ho... pro ty sunny max 4s a to mi prijde uz moc. spis zvolit motor s mene kv vetsim kroutakem a dat dle toho radnou vrtuli a Aku

ja taky doporucoval 5S na ty puvodni motory a ne na 980tky sunny. Ty jsou psane na 3S max
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#2047 Příspěvek od Amper »

Jebediah11 píše:Když nebudu spokojený s tuhostí tak si dokoupím hotový. Myslím že mám na stavbu dobré podmínky - k dispozici i CNC pro případné řezání balzy a podobně. Dost se mi zalíbily ty karbonové čtvercové profily, ale obávám se doby doručení.

Hckovej ram je v pohode (teda i #) protoze kdyz pouzijes 80cm "trubky" tak je muzes prosroubovat skrz a pripadne slepit a myslim ze tuhost musi byt dostatecna. Pokud ten vnitrek vyplnis nahore a dole nejakou deskou tak vznikne slusnej torzni box a uvnitr budes mit prostor na elektroniku atd....

Ja osobne bych se toho nebal, jak jsem psal - jedine co se me nezda je ta rozvodna deska a zkusil bych si nekde najit data toho motoru kvuli vrtuli
Amper

#2048 Příspěvek od Amper »

Nasel jsem tendle test : https://www.youtube.com/watch?v=_q4zQ9rmp1g

A pokud to chces provozovat na 4S tak bych fakt vzal ty motory co jsi chtel a jen jine vrtule. 12x4.5 i 12x6 jsou v pohode k disposici. Akorat ze na ty NTMka asi nejsou k disposici T style unasece a tydle vetsi vrtule v carbon uz vetsinou jsou jen T style.

Tak z meho seznamu tim padem zustava jen rozvodna deska (tu muzes poresit sletovanim dratu) a senzor. Senzor se da poresit tak ze ho pripojis jako neprubezny a tim padem nebudes merit proud ale jen napeti. Coz pro ochranu proti podelani baterek staci a vyresi to tvuj problem s malym rozsahem senzoru.
Amper

#2049 Příspěvek od Amper »

jen jedna poznamka - pro tendle setup jsou i vhodnejsi motory nez ty NTMka (napr. placete co maji jeste mensi kV) ale chteji pak treba provoz na 5S/6S. Ale myslim ze ty NTMka jsou dostatecne pouzitelne.
Jebediah11

#2050 Příspěvek od Jebediah11 »

Děkuji mnohokrát. Mohl by jste mi ještě prosím doporučit konkrétní baterii? Je to asi dost hloupé ale bojím se že něco přehlédnu.

Amper: Mimochodem z Vaší přednášky která je na YT z Barcampu jsem do dost dozvěděl, pomohla mi ujasnit si některé záležitosti.
Amper

#2051 Příspěvek od Amper »

posilal jsem uz pred tim - osobne bych vzal nejaky 6000 / 4S / 40C (minimum). Ja pouzivam zlute ZIPPY Compact. Prijdou me pouzitelne za rozumnou cenu. Pokud clovek neleta zavodne tak stejne aku zdechnou za rok/dva at jim clovek dava za usi a nebo jen lezej.
Jebediah11

#2052 Příspěvek od Jebediah11 »

Dobře, děkuji mnohokrát všem! :)
jmk
Kontaktovat uživatele:

#2053 Příspěvek od jmk »

Nejak jsem nepochytil jak to ma byt velke. Rozpeti motor to motor. Pozor na dlouha ramena. At jsou opravdu hodne tuhe. Protoze dlouha netuha ramena muzou mit rezonancni zachvevy a to je pro FC smrtici.

Pochopil jsem za 80cm?
Pro 4s bych tedy zvolil tyhle http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... unner.html
Esc tyhle treba http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Opto_.html
Mno a vrtule http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... pair_.html
Tahle sestava by mela zvednout i 15kiloveho drouna. Kazdy motor by mel mit az 4kg tah

Pro mensiho drouna 500-650 bych dal treba http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... unner.html
K to vrtku. http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 2pcs_.html ale bacha u 500 by uz pravdepodobne o sebe skrtaly.
Jebediah11

#2054 Příspěvek od Jebediah11 »

Musím uznat že ty čísla vypadají absolutně brutálně. Motor <=> motor cca 90cm. Popřemýšlím nad tím, vypadá to lákavě.
Amper

#2055 Příspěvek od Amper »

jmk píše:Pro 4s bych tedy zvolil tyhle http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... unner.html
Tahle sestava by mela zvednout i 15kiloveho drouna. Kazdy motor by mel mit az 4kg tah

Prosim te kde jsi prisel na to ze ten motor ma 4kg tah ? Nejvetsi tah to ma s 14x4.7 a to cca 1700g coz odpovida lepsimu prubehu. Ma to mensi kV a az tadle masle ho dostane na 300W spotrebu. Ale pokud vymackne 300W z toho NTMka tak se dostane na cislo relativne blizko kdyz 12x6E - 14.8V / 276W / 18.7A / 1.20kg thrust takze na 300W to bude nekde na 1.3-1.4kg. Plus 8 tech placaku zvedne hmotnost o 240g.

Jiste je to mene ale mozna bych jen upozornil na to ze ten placak je za 27 euro kdezto NTM je v akci v UK shopu za 9.19 euro. To je rekneme 5800Kc vs 2180Kc :-D Pokud to ma byt maturitni prace s potencialnim vyuzitim po tom tak bych nevahal protoze za ten rozdil ceny se da v klidu prihodit jeden motor jako nahradni a jeste zbude na hafo dalsich dilu.

Kdyz se na to clovek podiva ciste technicky tak je ten TGY lepsi. Ale rozhodne nedava 4kg kazdej motor, to je blbost. Pokud se vejdou vrtule a rozdil ceny neni problem tak jsou urcite vhodnejsi. Teda pokud ma byt copter pomalej nosic kamery. Pokud ocekavas agilnejsi projev tak jsou lepsi motory co trochu vic toci a maj mensi vrtule (aspon me to tak prijde).
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“