Coptér - posouzení dílů - pouze zde

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Amper

Re: Coptér - posouzení dílů - pouze zde

#2056 Příspěvek od Amper »

2Jebediah : Jak vidis tak motoru je hodne a kazdy ma svoje plus a minus. NTM me slapou dobre ale jdou o nich zpravy ze jim upadavaj magnety nebo co. Na druhou stranu se daj koupit za dobre penize takze si clovek muze vzit jeden nahradni a vedet ze ma rezervu (ja beru ke kezde coptere vzdy nahradni motor a regulator abych v pripade problem nemusel cekat).

Vyber je na tobe, takto o tom totiz muzeme diskutovat do nekonecna :-D

BTW: Pres zimu chci stavet nahace (lehky copter bez kapotaze) s dlouhou dobou letu a planovane pomalym letem. A tam budu brat prave ty placaky (jeste nevim ktere, se uvidi). Ale na Y6 kterou mam na agilnejsi litany mam mensi NTMka s 900kV a na octo koptere pro uplne akcni letani mam 8 motoru co se davaj na zavodni 250tky :-D
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
jmk
Kontaktovat uživatele:

#2057 Příspěvek od jmk »

Amper píše:Prosim te kde jsi prisel na to ze ten motor ma 4kg tah ? Nejvetsi tah to ma s 14x4.7 a to cca 1700g........

jo pardon blbe jsem koukal 2.5kg /motor s 14" vrtkou
nicmene nesouhlaim stim ze vic kv = agilnejsi. musis hlavne pamatovat na to z sice oba maji podobny zatizeni 300w jenze ten placak bude mit vetsi kroutak. takze pri zatezi bude mit vetsi silu. ubytek otcek je nizsi.
ja ty ntmka mel. jedina vyhoda cena, ale do koptery bych je uz nedal. jen jsem mu dal svoji verzi co bych udelal ja. co si z toho vybere je jeho volba na zaklade jeho moznosti.
jmk
Kontaktovat uživatele:

#2058 Příspěvek od jmk »

jmk píše:jo pardon blbe jsem koukal 2.5kg /motor s 14" vrtkou
nicmene nesouhlaim stim ze vic kv = agilnejsi.

beru z5. mas pravdu ze vice otacek bude vetsi zihadlo. opacne bude moct mit vetsi naklad. protoze na motor s vetsim kroutake da tu vrtuli vetsi.

volba je na nem. pro zacatecnika bych volil druhou variantu kde ma vetsi rezervu.

o koptery s vetsim poctem otacek to musi mit lepe navrhnute protoze kdyz to bude mit moc tezke tak to pak bude trpet. kdezto u motoru ktere unesou hodne mu to nebude vadit.
Jebediah11

#2059 Příspěvek od Jebediah11 »

Děkuji všem mockrát za pomoc. Nakonec se pustím do levnější varianty. Každopádně se mi zamlouvá i druhá varianta. Snad se k ní časem dopracuji. :D

Mnohokrát děkuji :)
tomas1987

#2060 Příspěvek od tomas1987 »

Doporučíte mi prosím ke koptéře s pixhawkem nějaký příjmač? mám frsky, ideálně aby mi vysílač říkal že se blížím limitu vzdálenosti a mohl jsem využít na OSD RSSI? ideálně něco z hobbykingu nebo banggoodu
Taranis 9D, x210 race, TBS disco clone, H 450 FPV, durango desc210R
Amper

#2061 Příspěvek od Amper »

Cokoliv s SBUSem nebo CCPM.

https://rcstudio.cz/cs/prijimace-frsky/ ... y-xsr.html - tendle ma oboje i telemetrii (staci k tomu koupit nebo udelat prevodnik)
https://rcstudio.cz/cs/prijimace-frsky/ ... 4r-sb.html - tendle je to same ale ma vyhodu ze ho muzes vyskubnout z copteru a mas vystup na 3 serva
https://rcstudio.cz/cs/prijimace-frsky/8-x8r.html - tendle ma i RSSI vyvod.

Takze pokud chces vsechno co pises tak ten x8r. Pro SBUS nepotrebujes invertor. Pro SPort telemetrii potrebujes signal invertovat a diodou sloucit RX/TX.

OSD RSSI nepouzivam - pokud tam vidim vzdalenost a RSSI me rika vysilac tak nevidim duvod proc to mit jeste na OSDcku. Jinak pro telemetrii na vysilacce pouzivam toto : http://ilihack.github.io/LuaPilot_Taranis_Telemetry/ , ma to v sobe audio pro mody a nemesis zase toho tolik stelovat. Varovani na vzdalenost jsem neresil/nezkoumal taze to nevim.

Jo a jinak bacha na to ze prijimace muzou mit ty ruzne firmwary (LBT, EU atd....) takze ja kupuju prijimace radsi v CZ. Rozdil ceny (se zapocitanym postovnym) je vetsinou tak stovka coz me prijde zanedbatelne na to abych pak resil problem, zaruku, podporu atd.... Ale to bude mozna tim ze ja jsem zvyklej na Jeti ceny (prakticky presne 2x tolik - RSat co odpovida XSR je za 1600, R9 je za 2300) takze stovku fakt neresim a mam prijimac doma rychle bez toho abych cekal mesic a jeste se drbal s FW.

Jinak realne - XSR jsem zkousel neletel (pujde na Beasta), X4 SB mam na Beastu. X8 jsem zkousel na stole - Sbus a telemetrii kdyz jsem si delal prevodnik, pujde do letadla s Pixem. RSSI vystup jsem nezkousel
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
tomas1987

#2062 Příspěvek od tomas1987 »

Dík za typ, vezmu tedy ten prostřední cos poslal, líbí se mi velikost. RSSI v osdčku tedy vypustím a nebudu řešit. Dík za typ
Taranis 9D, x210 race, TBS disco clone, H 450 FPV, durango desc210R
Amper

#2063 Příspěvek od Amper »

Jinak se mrkni na toto : https://oscarliang.com/rssi-ppm-channel-taranis/ , posilaj si RSSI zpet do copteru jako hodnotu jednoho AUXu

A tady https://www.reddit.com/r/Multicopter/co ... pad_yesno/ nasli RSSI vystup jako pad na XSR takze i ten by plnil to co chces.

Tady mas jak nastavit MinimOSD pro zobrazovani RSSI z kanalu 8 https://github.com/diydrones/MinimOSD-E ... figuration
Amper

#2064 Příspěvek od Amper »

jinak nekde jsem snad zahlid ze ten SBUS se da prepnout nekde na tistaku na kanal. Takze vyhoda toho X4 je to ze pokud coptery zakazkou tak se da strcit do nejake poletuchy :-)
JodiBB

#2065 Příspěvek od JodiBB »

Zdar,
Mam dotaz ohladne kabelaze. Potrebujem presunut napajanie na white sheep a kabel z power modulu je kratky. Je tam 12AWG ale ten doma momentalne nemam. Nasiel som ale TENTO 2,5mm silikon, ktory by mal byt podla datasheetu 14AWG. Bude dostatocny alebo je nutne zohnat 12AWG s vacsim priemerom?
Dik
Minno

#2066 Příspěvek od Minno »

JodiBB píše:Zdar,
Mam dotaz ohladne kabelaze. Potrebujem presunut napajanie na white sheep a kabel z power modulu je kratky. Je tam 12AWG ale ten doma momentalne nemam. Nasiel som ale TENTO 2,5mm silikon, ktory by mal byt podla datasheetu 14AWG. Bude dostatocny alebo je nutne zohnat 12AWG s vacsim priemerom?
Dik

daj taky ake baterky pouzivas... ak tvoje baterky maju 14 AWG tak daj aj 14 AWG ale ak ma baterka 12 AWG tak by si mal pouzit 12.. ono aj 14 by stacila ako docasne, zalezi aky mas odber v [A].
JodiBB

#2067 Příspěvek od JodiBB »

Mam tam 4s 5000 25c
30A afro a sunnysky x2212 kv980
Minno

#2068 Příspěvek od Minno »

JodiBB píše:Mam tam 4s 5000 25c
30A afro a sunnysky x2212 kv980

ja mam tiez sunysky tie iste, a mam 20A regle, maju odber max tusim 17-18 A.. cize pri plnom zatazeni pocitaj tak 18x4=72A ale na plne asi stale nepojdes :).. podla toho dimenzuj AWG... presne parametre su volne dostupne cez google..
este dodam ze ja mam 3s baterku.. ty ked mas 4s baterku tak podla P=U.I to znamena ze rovnaky vykon budes mat pri mensom prude oproti mojmu 3s clanku.. cize cim vacsie napatie tym mensi prud
JodiBB

#2069 Příspěvek od JodiBB »

Nj, vychadza to bohuzial na ten 12awg. Skoda, uz len kvoli tomu ze napajet ten hruby 12awg na white sheep je pre mna celkom challenge.
Minno

#2070 Příspěvek od Minno »

JodiBB píše:Nj, vychadza to bohuzial na ten 12awg. Skoda, uz len kvoli tomu ze napajet ten hruby 12awg na white sheep je pre mna celkom challenge.

hm a preco ? ved tam nieje az taky rozdiel medzi 12 a 14.. v com spociva ako ten chalenge ?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“