Odpovědi na začátečnické otázky

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lark

Re: Odpovědi na začátečnické otázky

#226 Příspěvek od Lark »

Do vlákna to asi nepůjde, protože ten scan bude určitě větší než 1MB, a taky nevím jak by to bylo s autorskými právy. Spíš to pověs třeba na ulozto.cz
BANE

#227 Příspěvek od BANE »

Samozrejme jsem myslel odkaz. Slo mi jen o to ze ve vysilackach nema mz-12 jeste vlakno.
RC: X9D+ 2019
Cop.: Puda X220, UR65
ondrusakpetr

#228 Příspěvek od ondrusakpetr »

Zravím modeláře. Chci začít létat s rc větroněm. Poradí někdo jak a čím začít?
BoBik_CZ

#229 Příspěvek od BoBik_CZ »

Opravdu chceš čistý (tedy nemotrorizovaný) větroň? Nebo to může být elektrovětoň?
ondrusakpetr

#230 Příspěvek od ondrusakpetr »

BoBik_CZ píše:Opravdu chceš čistý (tedy nemotrorizovaný) větroň? Nebo to může být elektrovětoň?

Promiň. To jsem neupřesnil. Elekrovětroň. Ale už mně vyvedli na jiném vláknu s omylu. Větroň není pro začátečníka.
zelkar

#231 Příspěvek od zelkar »

Jednoznačné doporučení (které máš už jako odpověď i v jiném vlákně) zní:
cvičný větroň s tlačnou vrtulí. Dodal bych: raději větší rozpětí, určitě nic pod 1 metr!
EasyStar, Beta 1400, Sky Surfer... Bez pochyby párkrát spadneš na čumák, tlačný motor a vrtule přežijí.
Vysílač jsi už taky řešil jinde, takže verzi PNP bez vysílače a přijímače bys mohl pořídit kolem 3 tisíc.
FrSky / Dingo, F5J ...
PremSvo

#232 Příspěvek od PremSvo »

O výběru modelu pro začátečníka je tady celé vlákno: viewtopic.php?f=16&t=77683
Já jsem nedávno také začínal, SkySurferX8 byl pro mě docela obtížný (rychlý, těžký) , měl jsem nejméně 20 pádů a velká poškození (přelomený trup, pak výškovka).

Naproti tomu s EzFly Trainer viewtopic.php?f=16&t=77631 pouze 1 pád a malé poškození, je lehký a pomalý.
Něco mezi je Fík100. S ním jsem měl 10 pádů a také jen malá poškození. Vrtule je sice vpředu, nikdy se mě ale nerozbila (ani motor), je sklopná a model je lehký(300g). Videa z letů a pádů jsou na https://premsvo.wordpress.com/fik-100-epp/. Pevné vrtule jsem rozbíjel často.

Dobrý cvičný model by mohl být viewtopic.php?f=15&t=78060 ale toho jsem neměl.
Záleží na individuálním talentu, rychlosti reakcí, atd... Já jsem navíc starý dědek, takže co létalo mě, tak snad bude létat úplně každému.
zelkar

#233 Příspěvek od zelkar »

Poznámka: Tazatel se ptal na volbu (elektro)větroně. Uvedené modely bych do této kategorie asi úplně nezařadil (i když mohou být pro nácvik řízení dobré).
FrSky / Dingo, F5J ...
Liborson

#234 Příspěvek od Liborson »

PremSvo píše:Já jsem nedávno také začínal, SkySurferX8 byl pro mě docela obtížný (rychlý, těžký) , měl jsem nejméně 20 pádů a velká poškození (přelomený trup, pak výškovka).

Dovolil bych si nesouhlasit s tvrzenim, ze SkySurferX8 je obtizny. Jako svuj prvni model jsem ho zalitl s pomoci zkusenejsiho a pak bych si myslel, ze lita naprosto krasne.
A pad jsem mel jenom jeden a to proto ze jsem dostal "dobrej" napad zkouset fail safe. Nedoporucuju :-D Ale po slepeni lita opet krasne.
xGrany

#235 Příspěvek od xGrany »

Nedavno sem poridil taky SkySurfer x8. Slozil sem ho, napipal, zkontroloval teziste a jel zkouset. Nikdy sem letadlo neridil, letam pouze heli, ale chtel sem to zkusit. Prvni odhozeni tvrdy naraz cumakem do zeme... Rikam si, ze to asi nebude uplne sranda, ale zkusil sem znovu s vice plynem. No a ono to slo najednou uplne samo. Trochu sem za letu dotrimoval a vylital sem tri baterky bez jedinyho problemu.Par baterek sem v dalsich dnech vylital, ale na me to moc neni, je to hrozna nuda, ve srovnani s helinama...:-D Beru to jen jako odychovku, nez na place nabiju baterky do helin. No ale nedavno projevil zajem bratr (25 roku), ktery nikdy s nicim nelital, tak sem mu vysvetlil ovladani, Surfera vytahl do vzduchu a predal vysilacku. No a bez plynu si plachtil a slo mu to uplne bez problemu. Prvni jeho pad prisel, kdyz uz blbnul a tesne nad zemi, bez motoru, moc utahl zatacku a ztratil rychlost. Padnul po kridle a nic se nastalo. Takze za me, ja vazne nevim co jeste jednodussiho chcete... Nemam nic s letadlama nalitano, urcite jsou jine, vhodnejsi, pomalejsi modely, ale ja tvrdim,ze i Surfer je na zacatek uplne v pohode. I kdyz je pravda, ze s plnym plynem je to divoch...
veka1
Kontaktovat uživatele:

#236 Příspěvek od veka1 »

xGrany píše:... ale na me to moc neni, je to hrozna nuda, ve srovnani s helinama...:-D.

... hm, mam pocit, zes chapani elektrickych kluzaku omezil pouze na hrackoidni poletuchy a poletovani bez cile ... pak souhlas.

V okamziku,kdy se vas sejde vic a budete ochotni litat soutezne, podle domluvenych pravidel s vyuzitim zavodnich specialu ,to jiz nuda nemusi byt. A nemusi byt ani pri treninku , kdy na takovu soutez pripravujes chlapa i ero ... tj. zene te potreba opakovane dostat ze sebe a poletuchy maximum. A velice casto se nedari...

Skuste zavody zavody dle pravidel proF5B, F5J,RCEK,nebo F5D s temi gumoidnimi ftaky ....to poletovani dostane jiny rozmer a charakter. Odlitat nekolik kol v prubehu dne s rozlicnymi povetrnostnimi podminkami a pak se postavit na bednu, neni az takova trivialita.

Podminkou vsak je ,ze te takove konani musi bavit, tj.to stani na bedne (nebo podobny cil) je pro tebe to nejdulezitejsi v zivote a udelas vse, abys toho dosahl, kdy si vzpomenes. :wink:

Protoze, pokud do toho neinvestujes celeho chlapa,zase to bude jenom detinska zabava ,bez konkretniho cile ...nuda. 8)

veka1
xGrany

#237 Příspěvek od xGrany »

Jasne, tohle naprosto chapu a ve vsem s tebou souhlasim... Chtel sem si jen zkusit, jak rikas hrackoidni poletuchy. Nic vic sem v tom nehledal. Ja si vybral heliny a tomu se venuji vic nez dost, dokud to jde...
Chtel sem tim jen ricz, ze Surfer je podle me na zacatek uplne v pohode...
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#238 Příspěvek od ZIPP »

A co takhle model FLOP II od Šad model (http://sad.okdar.net/flop.html), nebo Elektro Trener EPP od Reicharda ( https://eshop.reichard.cz/letadla/model ... -unit.html ) ? :wink:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Liborson

#239 Příspěvek od Liborson »

ZIPP píše:A co takhle model FLOP II od Šad model (http://sad.okdar.net/flop.html), nebo Elektro Trener EPP od Reicharda ( https://eshop.reichard.cz/letadla/model ... -unit.html ) ? :wink:

Oba maji vrtule na spici. Z vlastni zkusenosti bych si myslel, ze tlacne usporadani je lepsi.

Takze spis SkySurfer, EasyStar atd...
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#240 Příspěvek od ZIPP »

S tím souhlasím, ale na druhé straně mnou výše jmenované modely jsou lehčí, když nebude brutálně hrabat do řízení tak poletí sami, jsou velice stabilní...prostě cvičný větroně pro úplné začátečníky.... a hlavně plachtí. :wink:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“