4takt Thunder Tiger bez žhavení nedrží volnoběh
Re: 4takt Thunder Tiger bez žhavení nedrží volnoběh
Ale i tak to prověřím, nevím na co jiného zaměřit. Nádrž a hadičky jsem kontroloval - hadičky 2x vyměněny a zkoušel jsem i dvě jiné nádržky. Karburátor jsem měl taky rozebraný a vyčištěný, těsnění drží. Vyměnil jsem i těsnění mezi karb. a "bločkem" motoru. Vůle na ventilech taky v pořádku. Dokonce mám měněno i lože, to původní bylo v jednom místě oslabeno a prasklo. Palivo používám ten nový Optimix pro 4-takty. Vrtule je dřevěná 12x4 Bambula.
Cesna 182,Belanca & Ultimate X3 od VA Models,Somethin Extra a Smith MiniPlane od SIGu+Futaba T10
Když to chcípne, je na ventilech pořád vůle? Ten čep ventilů jsi prohlížel, jestli není vyběhaný? Moh by se otočit do jiné polohy a vůle by mohla zmizet.
Zdravím, nějak nebyl čas dál bojovat, až včera. Prohlížel jsem ventily a okolí a vše se zdá být v pořádku. Pak jsem dlouze hleděl do návodu - to schéma rozebraného motoru a všiml jsem si že pod víčkem ventilů má být těsnění, tak jsem tedy nějaké vytvořil. Ze začátku jsem byl nadšený , volnoběh jsem naměřil cca 2500ot a dokonce ho i držel. Pak jsem ho nechal ochladit a znovu. Takhle šlo 3x, pak už nastaly problémy, ale podle všech ukazatelů mi to připadá jako příliš bohatá směs. Tak mě napadlo jestli po tom motoru už nechci moc. Měřím mu teplotu na svíčce a na ten volnoběh má +-65°C, když delší dobu (10-15sec) točí plný plyn tak i lehce přes 90°C. A dost kouří. Jaká by tak zhruba měla být teplota na svíčce?
Cesna 182,Belanca & Ultimate X3 od VA Models,Somethin Extra a Smith MiniPlane od SIGu+Futaba T10
Tak sekonečně zadařilo a běží jak bych chtěl. Dal jsem originální novou svíčku a stal se zázrak. OS-F svíčka mu prostě nezachutnala. Trošku jsem i přitáhl hlavní jehlu a teď krásně reaguje na ten odvzdušňovací šroubek co se s ním dolaďuje volnoběh.
https://youtu.be/uNqr68UPX4I
https://youtu.be/uNqr68UPX4I
Zdravím, tak v pátek se konečně podařilo s motorem vyletět a hlavně přistát. Na videu je asi 4.let toho dne, po 8min letu v nadržce zbylo 3/4 paliva. Volnoběh jsem si pro klid v duši na zálet zvýšil.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5aE18VNSQSE[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5aE18VNSQSE[/youtube]
Při tom startu je slyšet dos výrazné zakoktání, takže bych hledal v seřízení přechodů. Z toho letu se toho moc poznat nedá. Možná moc bohatý při volnoběhu.
Vím o tom, když jsem ho nastartoval a zahříval (venku bylo cca 6°C), tak mi nějak nechtěl držet max. otáčky. Přidal jsem mu tak 3 zoubky a byl v pohodě, později, asi jak se pořádně prohřál tak začal zase na plný plyn "blbnout". Příště tedy vyladím proces zahřívání.
Tento motor nemá klasickou volnoběžnou/přechodovou jehlu, jen jakýsi odvzdušňovací šroubek na doladění volnoběhu.
Jen mi hlava nebere co dokáže udělat svíčka od jiného výrobce. Dvě svíčky OS-F, rok trápení, pak jsem sehnal originál Thunder Tiger a hned jak naskočil byl slyšet rozdíl.
Tento motor nemá klasickou volnoběžnou/přechodovou jehlu, jen jakýsi odvzdušňovací šroubek na doladění volnoběhu.
Jen mi hlava nebere co dokáže udělat svíčka od jiného výrobce. Dvě svíčky OS-F, rok trápení, pak jsem sehnal originál Thunder Tiger a hned jak naskočil byl slyšet rozdíl.
To je u žhavíků docela normální, že při změně teploty a vlhkosti vzduchu je potřeba motor doladit. Některé motory na to jsou citlivé míň, některé víc. Když je chladno bývá dobré i použití teplejší svíčky. Co tomu konkrétnímu motoru vyhovuje, je většinou potřeba si osahat a vyzkoušet. Když přijdu na plac při rapidní změně počasí, tak si seřízení motoru pořádně vyzkouším, včetně chodu při zvednutí čumákem nahoru. Ten vzduchový šroubek je vlstně to samé co volnoběžná jehla, akorát funguje obráceně. Při bohaté směsi ho musíš povolit a při chudé přivřít.
-
aka
- Kontaktovat uživatele:
OS-F jsou velmi dobré svíčky, ale některé motory mají raději jiné. Např. Saito rozhodně běhám s jinými, i když mi někteří mohou namítnout, že s OS-F jim to jede taky. Ony různé značky čtyřtaktních svíček jsou různě teplé, některé jsou studenější a některé teplejší. Také záleží na palivu... s tím Rapiconem obecně čtyřtakty chodily o poznání hůř než s Tornádem, teď celkem dobře běhají s britským Optimix 5% MV pro čtyřtakty. Řešil jsem kdysi podobný problém jako Ty s malým čtyřtaktem ASP FS 30 AR (5 ccm), nakonec byl problém především palivo. Když je palivo méně vhodné, motor bude citlivější na seřízení a může být citlivější i na výběr svíčky - to malé ASP třeba lépe běhalo s OS-F než se svíčkou ASP, ale větší kubatura byla se svíčkou ASP spokojena. Každopádně důležité je, jak se to chová za letu, protože na zemi běhá ledacos, ale při létání nemusí. Navíc máš zřejmě motor z druhé ruky, může tam být něco někde již hnuté, nebo méně těsnící ventily... to pak také může zlobit tak, že to chvílí běží OK a po čase začne zhasínat resp. mít méně stabilní chod. Provozoval jsem chvíli také čtyřtakt Thunder Tiger, ale větší F-75S tj. 12,3 ccm, byl z druhé ruky a špatně startoval...ale když už běžel, byl spolehlivý. Ty problémy mají většinou důvod, někdy je to kombinace různých příčin a těžko se to zjišťuje... u 4T technicky to mohou být propálené ventily nebo už trochu jeté a méně těsnící (nebo jeden z nich), dost často jako důsledek používání nevhodného paliva, pak palivo a potom svíčka... další problémy bývají spíš v palivové instalaci resp. v nedostatečném chlazení.
Lark píše:To je u žhavíků docela normální, že při změně teploty a vlhkosti vzduchu je potřeba motor doladit............ Ten vzduchový šroubek je vlstně to samé co volnoběžná jehla, akorát funguje obráceně. Při bohaté směsi ho musíš povolit a při chudé přivřít.
S tou "náladovostí" žhavíků jsem byl smířený, když jsem se toho pustil a nepovažuji to za problém. Toto letadlo mi na videu létalo první den, před tím jsem ho startoval jen na stole, takže až budu příště létat, tak si ho doladím.