Jak spárovat dva přijimače k jednomu vysilači ?

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
rakos
Kontaktovat uživatele:

Jak spárovat dva přijimače k jednomu vysilači ?

#1 Příspěvek od rakos »

Zdravim přátelé, hledal jsem hledal, něco jsem našel, ale nic použitelného. Otázka je, jak "připárovat" dva (nebo více) přijimačů

k jednomu vysilači, aby chodily přijimače všechny, bez pokaždého spárování. Když spáruju jeden, je to ok, spáruji druhý, je to taky ok,

ale první se zase rozhodí a nechodí. Tak jsem doufal, že to "očůrám" tím, že spáruju oba dva najednou. Do každého jsem dal bindovací propojku,

každý napájel samostatně.... pak normální postup přidržrt bind. tlačítko a zapnout vysilač. Pak vše rozpojit, vypnout a zase spustit.

No nezadařilo se. Prostě jeden zustal spárovanej a druhého se to netýkalo :-(

Je nějaký postup, jak spárovat alespoň dva přijimače k jednomu vysilači? Mám Tx - TG i6 a k tomu dva Rx FlySky i6

Děkuji za nápady - :?
Shorty

Re: Jak spárovat dva přijimače k jednomu vysilači ?

#2 Příspěvek od Shorty »

Mám T9x a k ní 7 přijímačů. Všechny jsou napárovaný, ale nikdy jsem nezkoušel je mít zaplý zaráz. Aspoň tak jsem pochopil tvůj problém.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
rakos
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od rakos »

...ne ne naráz. Normálně jeden po druhym, třeba ve dvou modelech. Vemu jeden model a jdu a je spárováno od minule.... pak vemu druhý model a to samé .... s jednou a toutéž vysilačkou. Prostě jak připáruju druhý přijimač, tak se první už nehlásí.... ale jde zase normálně spárovat ... a zase chcípne ten druhý. Tak je to myšleno. prostě mít ve více modelech více přijimačů a na ně mít jeden vysilač jen... :(
Shorty

#4 Příspěvek od Shorty »

Tam by neměl být problém. Jak říkám. Mám napárováno a nikdy problém nebyl. Jak je jednou spárováno, už to šlape furt. Víc ti neporadím. Na to jsou tu lepší odborníci. :D
rakos
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od rakos »

...no já ti rozumim...podle mě, když se to spáruje po prvé, tak se to uzamkne to spojení nějakým klíčem..... ale jak se páruje po druhé, (druhý přijimač) uzamkne se to zase jiným klíčem to spojení a tím pádem ten první přijimač už nemá nárok.. teda podle mě....
Shorty

#6 Příspěvek od Shorty »

To fakt nevím. Mám jen 8 ch a 6 ch Turnigy a 6 ch Hobby king. S Fly Sky nemám zkušenost.
Mrakoplaš

#7 Příspěvek od Mrakoplaš »

S vysílačem může být spárováno tolik přijímačů, kolik je možné mít v paměti vysílače modelů, ale pro každý model je možné mít spárovaný jen jeden přijímač. Ve vysílači se proto musí pro každé párování zvolit jiné jméno modelu.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Woita »

Ono záleží co používáš za systém - měl jsem Hitec - Auroru, a tam se napárovaly všechny mé přijímače co jsem měl k jedné vysílačce, a fungovaly klidně všechny najednou. Dopadl jsem takto:
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=11&t=47325

Teď používám FrSky (Horuse), a tam si můžeš vybrat, který přijímač má fungovat v kterém modelu. Dělá se to tak, že u konkrétního modelu si v rádiu (=vysílačce) přiřadíš číslo přijímače, se kterým má fungovat, řekněme např. "3". Když v jiném modelu máš číslo přijímače např. "7", tak pokud jsou zapnuté oba modely, řídíš jen ten, jehož číslo souhlasí s číslem v menu rádia .
Kdybys chtěl ovládat dvě letadla zároveň, tak v menu obou modelů dáš stejné číslo přijímače, řekněme "3".
Při procesu spárování přijímače se toto "číslo" zapíše do přijímače a přijímač potom ví, jestli má poslouchat nebo ne.
Tohoto se dá využít např. tehdy, když máš v jednom letadle dva přijímače, reagují pak oba. Jinak je samozřejmě moudré mít v každém letadle přijímač s jiným číslem, aby ses vyvaroval nemilé příhody viz výše.

Ale většina systémů pokud vím, spáruje všechny přijímače do jedné kopice (jako např. ta Aurora -AFHSS systém, nebo Futaba - FASST systém, ... ) a pak jdou ovládat klidně dva najednou.
Pokročilejší systémy pak už mají ten "model match" co jsem popisoval výše a pak poznají jestli pasuje zvolený model v rádiu se zapnutým přijímačem v letadle.

Jak je to u tvého TG i6 nevím - snad se ozve někdo kdo tento systém má a zná.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
rakos
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od rakos »

to Mrakoplaš a Woita - tak to jsem nezkoušel, ale zní to logicky. Do Tx je možno uložit snad 20 modelů, tak to zkusím večer očíslovat a znovu párovat...

Dík za nasměrování :)
Bořík

#10 Příspěvek od Bořík »

Stejný problém jsem měl s vysílačkou Modelcraft GT4. Je to pistolová čtyřkanálová vysílačka a měla tu "výbornou" a naprosto nečekanou vlastnost, že šel spárovat pouze jeden přijímač. Přesně jako v Tvém případě: napároval se první, pak se přepnul v paměti druhý model, napároval se druhý přijímač a vše vypadalo OK. Jenže pak jsem zvolil opět první model, kde už by měl být napárovaný první přijímač a ejhle, ono nic, musel se napárovat znovu. A se třetím modelem a přijímačem to stejné ... Jak jsem později zjistil, byla to vlastnost softwaru a asi by málokoho napadlo, že vysílačka s pamětí na 20 modelů a ne zrovna levná bude tímto způsobem v podstatě znehodnocená. Nevím, do jaké míry se později podařilo tuto programovou blbost napravit, ale zřejmě asi ne, protože podle diskuzí na fórech to znamenalo i nějaký zásah do HW a tak jsem nechal vysílačku zahrabanou někde v koutě - coby jednoúčelovou záležitost pro jedno auto.
Takže Ti hlavně přeju, abys neměl obdobný problém.
rakos
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od rakos »

to Bořík - no ono to zase až tak hrozný není, protože i když má člověk většinou víc přijimačů, tak pokud nechce létat nebo plavat se dvěma modely najednou, tak stačí vždy si připárovat ten, s kterým se jde ven. Je to otázka deseti vteřin. Ale člověk je tvor pohodlný
a chtěl by to mít bez komplikací :)
rakos
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od rakos »

....HEURÉKA... tak je to přesně tak, jak jste mi poradili. V Tx je dvacet míst pro modely a každý se dá spárovat s jedním přijimačem.

Takže pak jen se navolí v menu příslušný model (nebo číslo modelu ) a chodí ten či onen přijimač. Samozřejmě nemohou chodit dva najednou, což je dobře - viz Woita.

A jak sem byl nervozní, tak jsem málem odpálil jeden přijimač (a to doslova) mám napájení jen konektorem se dvěma dutinkama....

víííím, že černý je dole u kraje....zapojim opačně a najednou šel čmoudík mezi pinama 8O no hned jsem to vytrhnul....ofoukal....

a funguje :wink:

už si letuju třípinový napájecí kablík :D .... jinak děkuji všem za dobré rady - rakos
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jyrry »

rakos píše:.... zapojim opačně a najednou šel čmoudík mezi pinama 8O no hned jsem to vytrhnul....ofoukal....
a funguje ..

Doporučuju rozebrat a prohlídnout.
Obvykle to odnese tantalový kondík co má filtrovat záškuby v napájení. Mohlo by přijít nějaké to překvapení za letu...
jyrry.webnode.cz
Bořík

#14 Příspěvek od Bořík »

rakos píše:to Bořík - no ono to zase až tak hrozný není, protože i když má člověk většinou víc přijimačů, tak pokud nechce létat nebo plavat se dvěma modely najednou, tak stačí vždy si připárovat ten, s kterým se jde ven. Je to otázka deseti vteřin. Ale člověk je tvor pohodlný
a chtěl by to mít bez komplikací :)

V některých případech to hrozné je - především u expedičních aut. Tam je problém s vodou a proto se přijímače dávají do vodotěsných krabiček a co nejlépe utěsňují proti vodě. Takže musím rozdělat krabičku, vytáhnout z ní přijímač ( protože při párování tam nesmí být zastrčeny žádné konektory ), z přijímače vytáhnout ostatní konektory a pak spárovat a potom zase vše dát do původního stavu včetně pečlivého zaizolování proti vodě. Takže z 10 vteřin se snadno stane i 20 minut.

A teď to nejdůležitější: Jak to tedy vlastně je ? Opravdu se musí pokaždé při změně modelu znovu párovat přijímač ? Pokud ano, tak potom to rádio má poloviční hodnotu ...
dudaj

#15 Příspěvek od dudaj »

rakos píše:....HEURÉKA... tak je to přesně tak, jak jste mi poradili. V Tx je dvacet míst pro modely a každý se dá spárovat s jedním přijimačem.

sleduji celou diskuzi a jsem fascinován.

Ty nečteš návody ?

Původně jsem se domníval, že z nějakého mě neznámého důvodu chceš dát do jednoho modelu dva přijímače, aby reagovaly stejně.

Ale to , že nevíš, že každý model má své vlastní nastavení na vysílači a k tomuto nastavení je vždy připárován jeden přijímač
svědčí o tom, že jsi návod na vysílač ani neotevřel :o !
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“