DJI Phantom 4

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
gardenroute

Re: DJI Phantom 4

#496 Příspěvek od gardenroute »

MarkAurel píše:Momentalne mam doma P3adv a pro no premyslam ze minimalne jeden pojde prec ale co kupit? Mavica alebo P4pro, a pri mnozstve ludi ktory nahodne kupili Mavica napr. V Jablko obchode ci u Maplins alebo Conrade som poslal kamarata v DE nech to omrkne no bez stastia ale prekvapila ma cena P4 kedze tu je asi o 200eur drahsia.
Na konci tohoto tydne dorazily do CR (skoro ti stejni distributori jako v SR) prvni kousky finalniho MAVICa, ktere se v podstate k prodejcum ani moc nedostali a byly rozebrany tak vselijak :(, jeho dalsi vetsi dodavky do CR byly znovu odlozeny o par tydnu, obavam se, ze drive nez na zac. 12/2016 bezne k dostani nebudou, vychodni Evropa je pro DJI stale ta nejnizsi priority z trha, kam vubec dodavaji, coz znam i z dalsich jejich postupu, jako jsou ruzne preprodejni support akce apod. Ze zakulisi vim, ze treba u ruznych predprodejnich testu a ruznych recenzi je zajima jen to, kolik FB lajku maji na svych FB profilech tito "testeri" a vlogeri, byt jinak prodavaji treba zradlo pro psy :(. Z toho celkem jasne vyplyva i jejich postoj k nasim vychodnim trhum s mimoch. nesrozumitelnymi jazyky.

Co se tyka dodavek P4P, DJI oznamilo, ze pro US trh budou dodavky behem 1-2 tydnu, to obykle znamena, ze pro "civilizovanou" Evropu to bude min. tak s 1 mesicnim zpozdenim, a do Ceska obvykle s dalsim mesicem. To je jiz znamy casovy profil, ktery jsem videli pri vsech ostatnich predchozich modelech Phantoma. MAVIC se v USA jiz celkem bezne distribuuje, tim ale neni receno, ze je jich dost. Obvykle jsou vyprodane.

Rozhodnuti zda-li MAVIC ci P4P, to je samozrejme otazka jeho vyuziti, kazdy z nich je zameren trochu jinak, obecne P4P ma samozrejme vyhodu, ze je technologicky zase o velky kus dale. V podstate za 5 mesicu (12.4.2017) tady mame P5ku, ktera bude cca do 1.5-2 mesicu i v Cesku...

A cena P4 nebo P4P (ted nevim, kterou jsi mel na mysli), u P4 je jasna, u P4P nebyla ceskymi distributory oficialne vyhozena, je znama cena pro EU v "ojrech", ale ta se muze jeste lisit, podle ruzne vyse DPH a dalsich lokalnich podminek. Myslel jsi to tak, ze je P4P na SLovensku o 200 EUR vyssi ? A nepletes si treba to, ze P4P ma 2 verze, mezi kterymi je prave podobny cenovy rozdil (cca 1700 a 2000 €) ? Nemyslim, ze by mezi SR a DE byl u stejneho modelu rozdil 200€...

Doplneno - koukal jsem do DE Conrada, maji tu lepsi verzi, tj. P4P+ za tech 1999€, tu nizsi za 1699€, takze ceny jsou spravne, slibuji je do 4 tydnu, coz take v DE odpovida...
Naposledy upravil(a) gardenroute dne ned 20.11.2016 16:28, celkem upraveno 1 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Zoolx

#497 Příspěvek od Zoolx »

gardenroute píše:V podstate za 5 mesicu (12.4.2017) tady mame P4ku, ktera bude cca do 1.5-2 mesicu i v Cesku...

Velmi pěkně shrnuto, Petře. Za těch 5 měsíců jsi určitě myslel P5 a mne by zajímalo, zda už máš nějakou tuchu či info, co by ještě u té P5 mohli vymyslet, když už P4P má skoro vše, co jsi předpovídal pro P5...

S tou kamerou jsi měl pravdu, je to dost velký rozdíl. Na druhou stranu nikdo (včetně mne) jistě nebude zavrhovat svou P4, především proto, že DJI chrlí jeden model za druhým...

Z.
Phantom 4P+ / Mavic Pro + DJI Googles + MarcoPolo Locator
MarkAurel
Kontaktovat uživatele:

#498 Příspěvek od MarkAurel »

Gardenroute myslel som P4 klasiku, ano v USA je uz bezne v apple obchodoch a bezne ju tak kupuju a nasledne rusia objednavky u dji eshopu. Kamaratovi v Conrade predavac povedal ze uz jeden Mavic predali ale nevie kedy budu dalsie. Mne dost vadi ze Mavic je doslova par mm nad zemou cize pristatie na malom snehu ci trave je dost o hubu hlavne sa mi paci jeho velkost na take prevozi a cestovania super no trochu mi tie skladacie ramena pridu krehke ako panty v notebookoch. Sice je rozdiel mat komplet kopteru s vybavou a 3ks bateriami a mat o 300eur drahsiu s jednou baterkou aj P4P je uz technicky omnoho dalej. Ja osobne nerad objadnavam a cak 2mesiace radšej striehnem po eshopoch a kupim.
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
gardenroute

#499 Příspěvek od gardenroute »

Zoolx píše:Velmi pěkně shrnuto, Petře. Za těch 5 měsíců jsi určitě myslel P5 a mne by zajímalo, zda už máš nějakou tuchu či info, co by ještě u té P5 mohli vymyslet, když už P4P má skoro vše, co jsi předpovídal pro P5...
S tou kamerou jsi měl pravdu, je to dost velký rozdíl. Na druhou stranu nikdo (včetně mne) jistě nebude zavrhovat svou P4, především proto, že DJI chrlí jeden model za druhým... Z.
Jasně Zdenku, upsal jsem se, už jsem to opravil, snad to každý pochopí, stejně jako Ty :)

Přesně jak píšeš, většinu těch věcí jsme tak nějak předpovídali pro P5ku, dlouho se o této meziverzi spekulovalo, zda-li vůbec bude, DJI se to podařilo fakt parádně utajit, vč. finálních specifikací.... Byť si myslím, že po takovémto zmatení mnoha zákazníků MAVICem (když se začala řada rozhodovat, zda-li P či M),jim bylo jasné, že to půjde ven.
A co P5ka ?

Logicky vzato, by měl být dokončen O.A. i o poslední kvadrant, který ještě nemá pokryt, tj. horní polosféru. Zrovna včera jsem viděl jedno neveřejné české video z P4ky, kde když se P4 vracel po FS (ztráta ovládání za nějakým lesem) automaticky na HomePoint, narazil na vysoký strom a správně včas se zastavil. Poté chtěl strom vrchem obletět, začal stoupat, bohužel strom byl nějaký strom mutant s většími a delšími větvemi nahoře (nebo vlétl před zastavením mezi ně), a narazil na větev na sebou. Zůstal tam viset zamotaný, a jak mě líčil zasvěcený, který mě video poslal, byla to pořádná pakárna ho najít a dostat ho odtam.

Myslím, že se stálým růstem procesorového výkonu půjde nahoru i rychlost, při které je O.A. ještě spolehlivě funkční, což se stejným pohonným systémem ukázal právě P4P.

Může se spekulovat o dalším prodlužování dosahu i doletu, což běžným uživatelům přinese zvýšení bezpečnosti. Můžou jít cestou další redundance, vedle některých již dnes zdvojených systémů od P4ky může přibýt i Beidou do satelitní navigace vedle GPS/Glonass, pokud k tomu bude chipset.

Určitě budou dále pracovat na kameře, tam jsou stále možnosti pro rozšíření, možná nějaká možnost i omezeného panorama režimu (určitě ne 360°, je to stále Phantom s 1 pilotem) v předním kvadrantu, podvozek, možná optický zoom atd...

Hodně se toho dá vylepšit i na kontroléru, a samozřejmě i letovém kontroleru - řídící jednotce, kde se dá dá stále co vylepšovat :D
Zoolx

#500 Příspěvek od Zoolx »

Díky za podrobný rozbor. Necháme se překvapit. Ten horní kvadrant bych ocenil. Ten Tvůj známý nebyl bohužel sám, kdo se potkal s atypickým stromem - viz. můj případ :-D

Zajímavá je jejich strategie, kdy chrlí inovaci P4 půl roku předtím, než má přijít další P5. Nicméně to mají určitě dobře spočítané...

Z.
gardenroute

#501 Příspěvek od gardenroute »

Zoolx píše:Díky za podrobný rozbor. Necháme se překvapit. Ten horní kvadrant bych ocenil. Ten Tvůj známý nebyl bohužel sám, kdo se potkal s atypickým stromem - viz. můj případ :-D
Zajímavá je jejich strategie, kdy chrlí inovaci P4 půl roku předtím, než má přijít další P5. Nicméně to mají určitě dobře spočítané...Z
.
Jojo Zdenku, jsou to jen spekulace a odhad, a fakt jak říkáš, když nyní vyhodili P4P s takovou výbavou, tak co se asi objeví v P5... Nejvíce pokroku čekám v té kameře, tam už to začíná být hodně konkurenční proti nejnovějším GP kamerám, samozřejmě v oblasti leteckého natáčení. Byť ta nová kamera v P4P je asi již dál, rozhodně některými detaily.

Úplně jsem zapomněl, že jsi to vlastně zbořil obdobným způsobem, je vidět, že ten vrchní OA segment dost chybí pro spolehlivé a bezpečné filmování (a to vím jak jsi opatrný), nemáš z toho záznam ?
Zoolx

#502 Příspěvek od Zoolx »

gardenroute píše:Úplně jsem zapomněl, že jsi to vlastně zbořil obdobným způsobem, je vidět, že ten vrchní OA segment dost chybí pro spolehlivé a bezpečné filmování (a to vím jak jsi opatrný), nemáš z toho záznam ?

Tak jest, Petře, matka příroda je mocná a chce-li smázne nás, nebo náš stroj... :-) Záznam bohužel nemám. Já se tehdy k údivu vyděšené dcery přítelkyně, která byla svědkem, musel smát. Fakt jsem ani nenadával, prostě se to mělo stát... Každé ponaučení má svou cenu. :-) Lidská blbost (v tomto případě má vlastní) nemá hranic :-)

Čekám stále, až se zvedne mlha, abych šel testovat, ale pořád tu mám mlíko :-(

Z.
texmur

#503 Příspěvek od texmur »

pár poznámek ke kameře P4p:
k čemu vlastně je nezbytná mechanická clona pro filmování? Ano je to pohodlnější cesta než ND filtry ale myslím že je stejně nenahradí. Hloubka ostrosti se stejně nedá při filmování s touto šířkou objektivu z výšky nijak ovlivnit. Určitě to je prima vychytávka ale né něco kvůli čemu je kamera obrazově jinde. Vylepšení kvality nárůstem počtu megapixelů je rovněž podle mne marketingový tahák na lidi kteří focení a filmování až tak nerozumí. Stále jsme limitováni dynamickým rozsahem mnohem více.
Jako prima věc hodnotím možnost 60snímků/sec ve 2.7K. Ve 4K/60snímků je to v tuto chvíli nezpracovatelné ani na nadprůměrném PC....
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
Duffs

#504 Příspěvek od Duffs »

Ve 4K/60snímků je to v tuto chvíli nezpracovatelné ani na nadprůměrném PC....

Na trošku lepšom PC + lepšia grafika v pohode.
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
gardenroute

#505 Příspěvek od gardenroute »

Ono se to malokde zminuje, ale mechanicka zaverka je pro foto rezim, kdyz jsme spolu telefonovali, tak jsem to myslim zminoval...

A pokud si najdes info o kamere, zjistis, ze dynamicky rozsah kamery byl znacne rozsiren :
"the Phantom 4 Pro boasts an impressive 12 stops of dynamic range out of its small and newly designed onboard camera"
JosefSvejk

#506 Příspěvek od JosefSvejk »

Proto je mechanická závěrka neuvěřitelně poznat při švencích :? .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
texmur

#507 Příspěvek od texmur »

U foto mechanickou závěrku plné chápu. U videa mi jeji princip uniká....

Jaké je tedy porovnání dynamického rozsahu p4 vs. P4p?
JosefSvejk

#508 Příspěvek od JosefSvejk »

texmur píše:U foto mechanickou závěrku plné chápu. U videa mi jeji princip uniká....

U videa jednoduše není.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
gardenroute

#509 Příspěvek od gardenroute »

Jsem z toho trochu zmaten, ted vzpominam Tome, ze jsem Te s tou mechanickou zaverkou odkazoval na video test, kde v tomto case je video svenk, ve srovnani s P4 vyrazne klidnejsi a autor tam jasne pise o mechanicke zaverce.
Pozdeji jsem se dozvedel ze zverejnenych specifikaci, ze je pouzita pouze ve foto rezimu. Kdyz kouknete na to zminene video (link je presne na inkriminovaou cast), tak to je fakt uplne jiny obraz bez obvykleho trhani zpusobeneho rolling shutter...
texmur

#510 Příspěvek od texmur »

Petře a není ta plynulost spíše daná 60 fps,?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“