ZIPP píše:Jejda....jak můžeš porovnávat velké letadlo a model??
Proč bych nemohl.
Až na rozdílné Re, menší rychlosti a menší plošné zatížení je to prakticky stejné. Tedy ta fyzika se nijak zásadně neliší.
Zásadní rozdíl je pouze v tom. že pilot ve velkém letadle sedí a je součástí jeho souřadnicové soustavy, zatím co pilot modelu letadla stojí na zemi a na letadlo se dívá zvenčí ze souřadné soustavy Země. Ovšem při použití FPV se dostává částečně do stejné situace jako by seděl v modelu. Ale z hlediska aerodynamiky je to jedno.
ZIPP píše:A když jsme u toho, velké letadlo se zatáčí jenom pomocí křidélek a směrovka se skoro nepoužívá? No to je mi novina.
To jsem nenapsal!
ZIPP píše:Myslím, že kdyby se takto létalo tak máme všude u letiště na ose přistání a vzletu hromadu popadaných letadel.![]()
Velká letadla mají většinou mnohem menší motorizaci (poměr tahu a hmotnosti), takže se s nimi musí víc opatrně, nicméně i s velkým letadlem se může udělat jak výběhová tak i plochá zatáčka. Ne s každým typem, pochopitelně.
Navíc při přistání je i u modelu dobré používat křidélka co nejméně a směr korigovat směrovkou. Je to kvůli nebezpečí odtrhnutí proudnic na malé rychlosti při spodní výchylce křidélka (nedávno jsme se o tom v jednom vláku dost bavili). Ale jsem přesvědčen, že i velké Jumbo ve velké výšce by zvládlo zatáčku jen pomocí křidélek, výškovky a plynu. Nebyla by správná, ale nevidím důvod aby kvůli tomu letadlo spadlo. Ono totiž děláni správných zatáček má velký význam i z hlediska ekonomiky letu a o tu ve velkém dopravním letectví jde především, zatím co ve sportovním letectví a modelářství, o to nejde, při maketách za to nanejvýš mohou strhnout nějaké body, poněvadž ten let nebude realistický.
ZIPP píše:"Nevím jak někteří přišli na to, že je neúčinná..." já nepsal, že jsi to tvrdil ty![]()
To tady netvrdil nikdo.