Jak jsem oživoval baterky

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ticcino

Jak jsem oživoval baterky

#1 Příspěvek od Ticcino »

Ahoj,

Se s vámi musím podělit o zkušenost s mou novou IPC-1L. Všichni ji chválí. Já měl do teď samé blbé nabíječky, co nebyly ohleduplné k baterkám.
Takže, nabíječka přišla. Manuál byl vytištěný na plachtě, ze které si v létě postavím rogalo.

Jal jsem se oživovat všechny svoje Nimihy. V návodu psali, že to může pár hodin trvat. To se ale asi upsali. Trvá to několik dní.
Tenhle oživovací režim dokolečka vybíjí a nabíjí vložené akumulátory a zjišťuje jejich kapacitu. Pokud kapacita nestoupá, článek nabije a zahlásí konec.

Tak jsem vesele několik dní testoval a oživoval, rozděloval a zkoumal.
Troniky z Lidlu po 5 letech mají poloviční kapacitu, Panasoniky po stejné době pětinovou. Pak jsem tam jeden večer vrazil Agfy. Ukázalo to luxusních 2.5Ah. Zajásal jsem. Čekám pak den, dva, až se mi nabijí... a ono furt nic... zkoumám, hledám a pak jsem si všiml, že ty Agfy jsou alkalický... Já vůl...

Ale aspoň mám představu o kapacitě. Ta na jednorázových baterkách psaná není...

Odesláno z mého CHM-U01 a podpis odstraním
petrfm

Re: Jak jsem oživoval baterky

#2 Příspěvek od petrfm »

Tak to jsi otestoval kapacitu jako ten, co zkouší ty sirky, ne? Škrtne, zahoří, sfoukne a pronese : "ta je dobrá, tu si nechám" :lol:
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
guchar

#3 Příspěvek od guchar »

S tou alkalikou je to divné. IPC-1 i IPC-1L většinou nenabíjecí baterie pozná a odmítne.
Režim REFRESH není nejsilnější stránkou těchto nabíječek. Mimo to, že u větších kapacit je to "NEKONEČNÉ"
tak u dobrých to nemá smysl, a u starých vadných REFRESH málo kdy zabírá.
Pro hromadu AA a AAA v rozsypu je nejsilnější stránkou údržba. To je baterie u kterých se neví nakolik jsou
vybité/nabité nabití na plnou kapacitu pro další 4 až 6 týdnů služby v záloze pro případné použití. Svítilny
a rozhlasové přijímače pro výpadek napájení 230 V. Stejně dobře zvládnou i nabíjení NiMH rozsypu
pro modelářské "HRAČKY", před jejich použitím.
- Jedním z nepříjemných úkazů je přehřívání článků když doplňovaná kapacita je nad cca 1.5 Ah .
_Omezit to jde osazení článků jen do krajních (1. a 4.) kanálů. Nebo doplnit nucené chlazení ventilátorem.
==DOPLNĚNÍ 01
K jedné věci je režim REFRESH přece jen užitečný. Tou je změření zbytkové kapacity Cz vybíjením.
Teoreticky jde použít DISCHARGE. Ten ale ihned po vybití začne údaj o kapacitě z vybíjení
průběžně přepisovat kapacitou dodávanou do článku v následné fázi Nabíjení=Charge.
IPC-1 zbylá kapacita - "testovat přes refresh a ne discharge"
==
- Pro běžné velikosti alkalických baterii lze jejich typické (obvyklé) kapacity najít v různých odkazech.
primární LR6 - 2700 mAh, 23 g
Alkalické AlMn, průměrná kapacita AA článku 2 850 mAh
petrfm

#4 Příspěvek od petrfm »

Mi ten refresh prijde fajn, protoze vetsina clanku potrebuje prave ty dva, tri cykly, aby se probrala. To, ze to trva x desitek hodin, az dnu, to je logicke. Prave proto je super, ze ty baterky clovek do nabijecky polozi a na par dnu na ne zapomene. Az jdu kolem a vidim FULL, dam je do krabicky "NABITE" a vim, ze tam mam vzdy cerstve baterky.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
Eduard
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Eduard »

Ahoj, na trhu je i nabíječka IPC 5.
Máte s ní někdo skušenost?
Ticcino

#6 Příspěvek od Ticcino »

Jo, taky mi přišlo divné, že se ta nabíječka neozvala, že jsem tam dal nenabíjecí. Ale stalo se. Příště si dám pozor.

@Eduard
http://www.fkt.cz/nabijecka-ipc-3-ipc-5/
Já jsem nad tou IPC-5 také na začátku uvažoval, ale právě kvůli absenci discharge a refresh jsem do ní nakonec nešel. Li-Ionky nabíjet nepotřebuju, resp. na to mám modelářskou nabíječku. A podsvícený display jsem oželel.

Edit: V návodu píšou, že pokud do nabíječky vložím suchou nebo alkalickou baterii, tak se rozsvítí nápis "null". Mně se tedy žádný takový nápis nerozsvítil. Možná proto, že ty akumulátory byly plné (nebo skoro plné). Započalo tedy vybíjení a když se vydojily někam na 0,9? V, tak je to začalo dobíjet bez toho, aby si to zkontrolovalo, že tam vlastně dobíjecí vložené nejsou.
Hele, těžko říct. Já nevím podle čeho ta nabíječka rozpoznává nenabíjecí akumulátory.
Vím, že mi onehdá odmítla nabít hodně vydojenou NiMh. Tu jsem musel nejdřív na chvíli strčit do "hloupé" nabíječky a pak už se chytla.
tomashr

#7 Příspěvek od tomashr »

Ony se ale "suché články" do jisté míry dobíjet dají, pokud není proud moc velký, tak ani není moc velké riziko. U "klasických ne alkaline" to dokonce mělo poměrně slušné výsledky, za bolševika se to dělalo celkem často, u alkalických rizika jsou větší, ale asi to nemožné není. Tím je asi dána i odpověď na to, proč ti to nabíjelo - ve většině případů se to asi korektně vypne - u nabité bude vyšší napětí, u vybité to chvíli zkusí, ale dostane nějaké nesmyslné hodnoty procházejícího proudu atd. a tak se také vypne. Zřejmě jsi se trefil zrovna do případu, kdy se klasická baterka tvářila na tyto testy "normálně" - stane se, naštěstí se nic zlého nestalo...
guchar

#8 Příspěvek od guchar »

Eduard píše:Ahoj, na trhu je i nabíječka IPC 5.
Máte s ní někdo skušenost?

Ano používám ji delší dobu. Má řadu PLUS ale i dost MÍNUS. Něco jsem k ní na "rcm" už dal.
=== "IPC-5 (jen velmi stručně)
+ dobře čitelný podsvícený display, jednoznačná reakce tlačítek, měření Ri s výhradami
- chybí vypnutí při přehřívání článků, ze 4 režimů IPC-1 zůstaly jen dva NABÍJENÍ a TEST. Oba začnou nabíjením
_u proudů jsou zobrazovány nastavené, ne měřené hodnoty, Ni-xx není ohlídán stav KONEC NABÍJENÍ NENALEZEN
_předpokládají se LiIon články s Umax=4.2 V (Unom=3.7 V), Ri silné kolísaní vlivu přívodů a odporu kontaktů, ..."
guchar, Předmět příspěvku: Re: Eneloop Pro, 31.12.2016 9:44
IPC-5 (jen velmi stručně)
===
- Nějaký delší popis zkušeností teprve chystám. Bude(po částech)v novém vlákně (nabíječky) IPC-5 a IPC-3.
Do existujícího IPC-1 zbylá kapacita
bude vložen odkaz na "IPC-5 a IPC-3" .
IPC-3 jsem zatím nepořídil.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jyrry »

tomashr píše:Ony se ale "suché články" do jisté míry dobíjet dají, pokud není proud moc velký,...

Jo, tak 0,5-2 mA to sneslo... "Ploché" 4,5V i 5mA... Mnógo let tomú nazád... :(
jyrry.webnode.cz
guchar

#10 Příspěvek od guchar »

jyrry "Jo, tak 0,5-2 mA to sneslo... "Ploché" 4,5V i 5mA... Mnógo let tomú nazád..."
Úplně nejlepší bylo "šišaté nabíjení". = Půlvlnné nabíjení s odporovým omezením proudu.
V druhé půlvlně se článek(-y) vybíjely proudem cca 1/10 nabíjecího proudu. Velikost vybíjení se nastavovala
odporem paralelně připojeným k diodě. Tím se současně snižovalo magnetické sycení jádra trafa.
Burelové články tím šly oživit. Pokud byly v zařízení s menším odběrem. A oživovaly se už na 30 až 60%
odebrané nominální kapacity šlo z nich, opakováním cyklů, dostat 200 až 300% deklarované kapacity.
Největší problém bylo vytékání elytu kolem uzavření zinkového pouzdra, nebo zkorodovaným obalem.
Takže to bylo řešení, když baterie nebyly k sehnání. Stejně bylo nejlíp je mít vně zařízení, v igelitovém pytlíku.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“