Vodní kámen

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
jio

Re: Vodní kámen

#16 Příspěvek od jio »

2 poznámky k té věci.

Po 25 letech od stavby baráku jsem dělal rekonstrukci koupelny a přitom měnil i převážnou část pozink 3/4" trubek. Byla v nich dírka (i ve studené) o průměru cca 0,5cm. Ten indukční nesmysl jsem kdysi udělal podle časopisu Urob si sám a byl celou dobu pověšen na přívodu vody. Výsledek funkce, či spíše nefunkce jsem popsal výše. Poznatek z toho byl jen ten, že to cca 20 let bralo něco málo elektřiny. Kolik to bylo nevím, neměřil jsem to.

Loni jsem měnil zbytek trubek při výměně druhého el. boileru, který mám pod kuchyní. Přitom se nový plastový rozvod napojoval na ten už udělaný, který se dělal před 5 lety spolu s koupelnou. A v tom pětiletém plastu nebyla ani stopa po usazeninách.
Bořík

#17 Příspěvek od Bořík »

Kluci děkuju, hned si to pořídím. Mám tak tvrdou vodu, že po sezóně, když jsem umýval bazén, tak jsem na dně sezbíral skoro 2 kg vápenných usazenin. Doma to zanáší všechno - trubky, konvice, perlátory u vodovodu, splachovače na záchodech ( musel jsem je po 3 letech rozebrat a vyčistit - prostě přestaly fungovat, zarostly usazeninami ). Moc jsem tomu elektrickému změkčovači nevěřil, ale pokud s tím máte dobré zkušenosti, velmi rád se aspoň části toho vápence zbavím. Vodu mám z vlastní studny, ale teče to z kraje moravského krasu a tam je voda velice tvrdá.
Otázka ale je: jak výkonné zařízení je na to potřeba ? Mezi těmi odkazy jsou dost velké rozdíly ve výkonu.
Jde mi o to, jaká je závislost účinnosti odvápnění na výkonu ... zda třeba od určitého výkonu už další zvyšování nemá potřebný účinek. O spotřebu jako takovou mně nejde - hlavně, aby to fungovalo.
guchar

#18 Příspěvek od guchar »

To jio .
V plastových rozvodech se(vápenné) úsady z vody neusazují - nevytváří. Ca je kov proto má afinitu ke kovům.
To Bořík
Jsem zvědav na tvé zkušenosti. Já se chtěl zbavit kondenzátoru na výstupu. Tak tam mám 4 tranzistory
zapojeny do H bridge ( stejně jako ESC nebo elektronika serva). Vliv výkonu uvádí PaJa.
Já to celé napájím 5 V (mikroprocesor) a proud jsem odpory (v každé úhlopříčce dva) nastavil cca 50 mA.
Vodu máme tvrdou, téměř výhradně Březovskou(až na krátké, ojedinělé výjimky poznat dle odéru desinfekce).
(Maloměřice bych tipl sediment na žulové podloží. Vápence - kras se mi zdá daleko).
Za pokus nic nedáš. Ten od Flajzara(možno i jako základ pro vlastní úpravu (koncového stupně))nestojí majlant.
Nečekej zázraky slibované prodejci. Prodloužení intervalů a snadnější čištění je přínosem.
Pokud nemáš smůlu a v tvých podmínkách (složení vody) to nefunguje - funguje nedostatečně.
Máš od vody ze studny udělaný rozbor - včetně chemického složení?
JAK PSAL Amper "už jsem vyhodil i větší peníze za blbosti" . U nás se ODKAM1 osvědčil.
Na rozdíl od stránek flajzar tyhle (aamobilmarket) mi šly otevřít (i pod Win10).
Odstraňovač vodního kamene ODKAM1 Flajzar
Bořík

#19 Příspěvek od Bořík »

Ten bazmek od Flajzara si pořídím.
Rozbor jsem nechal dělat kdysi dávno ... ( 7 let ? ) a voda je kupodivu pitná, ale ta tvrdost je několikanásobně větší, jak z městského vodovodu ( ten v ulici není ). Co se týká podloží: to nevím, ale voda sem teče z Hádů a to je začátek Moravského krasu. Jezírka v lomu jsou také silně vápencová. Jinak se ten vápenec usazuje všude - nejen v kovových trubkách, ale i v plastu. Jak jsem psal, po pár letech vodní kámen úplně znemožnil splachování - ten mechanizmus zarostl natolik, že mechanika zkolabovala. Na stěnách bazénu z PVC se usadila taková vrstva, že jsem na stěnách mohl krásně brousit balzu. Pak jsem do toho musel nalít velké množství změkčovače, abych se toho zbavil. Následně to pro změnu ucpalo pískovou filtraci. Jediná výhoda byla v tom, že když jsem se potřeboval podrbat na zádech, měl jsem k dispozici ideální a velkou plochu. :D
guchar

#20 Příspěvek od guchar »

To Bořík Že to nahoře (RůženIn - lom, s jezírky na dně) je náhorní plošina z devonských vápenců, jsem netušil
Stejně tak mne zaskočil velký počet PŘÍRODNÍCH REZERVACÍ a PŘÍRODNÍCH PAMÁTEK.
Brno | Hády - Růženin lom
Jezírka v lomu pod Hády
TYHLE TAHANICE TRVAJÍ UŽ DELŠÍ DOBU - ŘEKL BYCH ŽE SE BLÍŽÍ VOLBY
Pod Hády má vzniknout největší přírodní park v Brně
Já si spíš představoval, že myslíš náhorní plošinu kolem Mokrá-Horákov, Hostěnice a okolí.
Kdy se chystáš vytáhnout utopený ULTRALIGHT, z bývalého koupaliště?Třeba tam létal Jožin Zůstala jen křídla
Vápencové jezírka Lom Hády - potopené malé ultralehké letadlo
Nenajdeš ještě kolik je ve vodě z tvé studny mg vápníku (nebo kolik je její celková mineralizace mg/l )?
Našel jsem artéský vrt v Mariánském údolí v Líšni. Ten bude daleko a možná dost odlišný.
" celková mineralizace nepřesahuje 1000 mg/l, lze vodu počítat mezi vody minerální.
Obsahuje především hydrogenuhličitan sodný, takže má alkalickou reakci
(pH i nad 8,5). Proto není vhodná k dlouhodobému pití." MOŽNÁ NA MAPĚ POZNÁŠ BLIŽŠÍ STUDÁNKU
Líšeňský vrt (938)
Rozbor vody ze dne 05.12.2013 - JEN KULTIVACE NA BAKTERIE
Bořík

#21 Příspěvek od Bořík »

Artézký vrt vůbec nemusí mít spojitost s ostatní krajinou ... pod Brnem je docela obrovské podzemní jezero s velmi starou a kvalitní vodou. Jezero začíná u Černé hory a pokračuje směrem do centra ( pod Boby centrem, kde je nejtenčí vrstva krytí a hlubšími vrty hrozí kontaminace ) a končí až u shoping parku u dálnice na Blavu. Bylo provedeno pár zkušebních vrtů a některé měly takový tlak, že voda vystoupila až nad terén ( u Tesca v Shoping parku, v Hájeckém lesíku ( za Makrem ) a ještě někde - už si nepamatuju. Vydatnost podzemniho jezera odhadují geologové na cca 300 l/s, což je množství, co by stačilo pro Brno místo budování druhého březovského vodovodu. Jenže čerpat vodu přímo na místě je "ekonomicky" nezajímavé - pro radnici je vhodné zajistit řadu výběrových soutěží na stavbu a údržbu toho vodovodu a tato výběrová řízení mohou delší období spokojeně živit plno politických stran a jednotlivců.
Ale možná je to tak lepší.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“