UT černá voda
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
UT černá voda
Třeba to čtou i topenáři. Voda v ústředním topeni nebývá čistá. Je v ní něco jako černý šmír. Když to vyschne
připomíná to "saze" toner do laserové tiskárny. Co je zdrojem toho černého šmíru - šmantu?
Čerpadlo, rozvody, radiátory nebo ještě něco jiného? Co? Na první nástřel jsem tipoval ložisko
čerpadla (Grunndfos). Pak jsem si uvědomil, že stejně černá voda byla i v UT na pevná paliva, bez čerpadla,
oběh samotížný (gravitací). Radiátory litinové, rozvod pozink-železo.
UT s čerpadlem rozvody v mědi pájené stříbrem, radiátory plechové výjimečně litinové.
PROČ A JAK, PODLE VÁS, VNIKÁ ČERNÁ PŘÍMĚS V NÁPLNI ÚSTŘEDNÍHO TOPENÍ?
připomíná to "saze" toner do laserové tiskárny. Co je zdrojem toho černého šmíru - šmantu?
Čerpadlo, rozvody, radiátory nebo ještě něco jiného? Co? Na první nástřel jsem tipoval ložisko
čerpadla (Grunndfos). Pak jsem si uvědomil, že stejně černá voda byla i v UT na pevná paliva, bez čerpadla,
oběh samotížný (gravitací). Radiátory litinové, rozvod pozink-železo.
UT s čerpadlem rozvody v mědi pájené stříbrem, radiátory plechové výjimečně litinové.
PROČ A JAK, PODLE VÁS, VNIKÁ ČERNÁ PŘÍMĚS V NÁPLNI ÚSTŘEDNÍHO TOPENÍ?
- JosefSvejk
Re: UT černá voda
Měl by to být kysličník železitý.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
JosefSvejk píše:Měl by to být kysličník železitý.
To JosefSvejk Dík za nasměrování na kysličníky (oxidy) železa
Já nevím. REZ Fe2O3

Oxid železitý (Fe2O3) - práškový - 100 g

- Pokud by to byl Fe3O4 (Kysličník) Oxid železnato-železitý, v přírodě se vyskytující magnetit (ČJ magnetovec)
Vzhled: krystaly tvaru osmistěnu, zrnitý, kusový, Barva: černý, lesk polokovový, Vryp: černý
NA NĚKTERÝCH NALEZIŠTÍCH AŽ TMAVĚ HNĚDÝ (NAREZLÝ)
Fe3O4 - Magnetit (magnetovec)

Použití: nejkvalitnější železná ruda
Přírodní útvary s velkým množstvím magnetitu mohou odklánět střelku kompasu (u nás např. Říp).
Děda přidával každý rok do topení expanzní nádržkou nějakou černou příměs proti rezavění , vydrželo to tam leta přes mnohé vypouštění systému při opravách .
Buď rád, že je voda černá. To je známka, že koroze spotřebovala všechen volný kyslík a dál už to nerezaví. Žlutá nebo hnědá, ještě to rezaví.
- JosefSvejk
A hlavně tu vodu nevyměňuj za čerstvou.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
BKP Topekor ochrání ústřední topení 500 ml
Tenhle je do aut. Jen bych měl obavy, aby taky neutěsnil otvory sítka u čerpadla
" kombinace vybraných mikrovláken a zdokonalených těsnících komponent,
rozptýlených s inhibitory koroze do tekutiny"
VALVOLINE RADIATOR STOP LEAK - 350 ML
- MOŽNÁ POKUD BYCH MUSEL VODU Z TOPENÍ VYPUSTIT A NAPOUŠTĚL NOVOU. JINAK JI NECHÁM ČERNOU.
Přípravky pro otopné systémy
Tenhle je do aut. Jen bych měl obavy, aby taky neutěsnil otvory sítka u čerpadla
" kombinace vybraných mikrovláken a zdokonalených těsnících komponent,
rozptýlených s inhibitory koroze do tekutiny"
VALVOLINE RADIATOR STOP LEAK - 350 ML
- MOŽNÁ POKUD BYCH MUSEL VODU Z TOPENÍ VYPUSTIT A NAPOUŠTĚL NOVOU. JINAK JI NECHÁM ČERNOU.
Přípravky pro otopné systémy
Spoustu let používám INHICOR-T
To Lark Dík. Ten název mi běhal v hlavě, ale Google mi jej na první nahození nepřihrál.
Podle bezpečnostního listu obsahuje:
Metakřemičitan disodný, Tetraboritan disodný dekahydrát a
Kyselina ethylendiamintetraoctová disodná sůl dihydrát
Inhicor T - Bezpečnostní list - 26.08.2014
6.2 Opatření na ochranu životního prostředí:
Nenechat proniknout do kanalizace/povrchových vod/podzemních vod.
Při vniknutí do kanalizace nebo vodního toku informovat příslušné orgány.
NEJSPÍŠ SE VZTAHUJE NA MASIVNÍ ÚNIKY Z NEHOD PŘI SKLADOVÁNÍ
(- Chránit před účinky světla)?
Nebezpečné komponenty k etiketování:
Metakřemičitan disodný - Na₂SiO₃ x 5H₂O
Tetraboritan disodný dekahydrát - Na₂B₄O₃ x 10 H₂O - (Borax)
- se zbytky znalosti budu muset prohrabat www jak by to mělo fungovat
- asi pasivuje povrch pokud koncentrace nepoklesne pod xy % ?
Podle bezpečnostního listu obsahuje:
Metakřemičitan disodný, Tetraboritan disodný dekahydrát a
Kyselina ethylendiamintetraoctová disodná sůl dihydrát
Inhicor T - Bezpečnostní list - 26.08.2014
6.2 Opatření na ochranu životního prostředí:
Nenechat proniknout do kanalizace/povrchových vod/podzemních vod.
Při vniknutí do kanalizace nebo vodního toku informovat příslušné orgány.
NEJSPÍŠ SE VZTAHUJE NA MASIVNÍ ÚNIKY Z NEHOD PŘI SKLADOVÁNÍ
(- Chránit před účinky světla)?
Nebezpečné komponenty k etiketování:
Metakřemičitan disodný - Na₂SiO₃ x 5H₂O
Tetraboritan disodný dekahydrát - Na₂B₄O₃ x 10 H₂O - (Borax)
- se zbytky znalosti budu muset prohrabat www jak by to mělo fungovat
- asi pasivuje povrch pokud koncentrace nepoklesne pod xy % ?
S tou ekologií si teda hlavu rozhodně nelámu.
1) ten 1 litr co mám v 80 litrovém systému není žádný extrém
2) nemám potřebu vypouštět topení už asi 7 let (od uvedení do provozu), a i při poruše není potřeba vypouštět celý systém, protože jednotlivé radiítory se dají uzavřít, takže určitě ještě dlouho vydrží.
3) určitě bych to nevypouštěl nikam do řeky, nebo rybníku, ale spíš na trávník, nebo do kanalizace a do té se vypouští řádově kvanta, nejspíš podstatně horších sra... z praček, myček nádobí, svinstev na čištění WC...

A teď do mě.

1) ten 1 litr co mám v 80 litrovém systému není žádný extrém
2) nemám potřebu vypouštět topení už asi 7 let (od uvedení do provozu), a i při poruše není potřeba vypouštět celý systém, protože jednotlivé radiítory se dají uzavřít, takže určitě ještě dlouho vydrží.
3) určitě bych to nevypouštěl nikam do řeky, nebo rybníku, ale spíš na trávník, nebo do kanalizace a do té se vypouští řádově kvanta, nejspíš podstatně horších sra... z praček, myček nádobí, svinstev na čištění WC...
A teď do mě.
A co E-ček v potravě, další chemie v potravinových doplňcích a lécích. Škoda mluvit,
Tělo si vše pečlivě přefiltruje přes ledviny. Kanalizací do čističky (v lepším případě), řeka, moře.
Déšť, podzemní vody a na konci je pitná voda. Cesta se dá zkrátit přes zdravé maso říčních/mořských ryb.
TŘEBA
"... vznik modifikovaných filtrů, vhodných pro molekulární filtraci umožňující záchyt metabolitů
a samotných sloučenin používaných v hormonální antikoncepci, které ohrožují vodní živočichy
i celý potravinový řetězec..."
V soutěži Pro vodu uspěl Vojtěch Kundrát z Masarykovy univerzity
Hormony útočí - sekundární promoření populace estrogeny - civilizační choroby
- Takže ta tvá trocha INHICORU T, je to s čím se počítá, že při úniku, konec světa či něco podobného nevyvolá.
Tělo si vše pečlivě přefiltruje přes ledviny. Kanalizací do čističky (v lepším případě), řeka, moře.
Déšť, podzemní vody a na konci je pitná voda. Cesta se dá zkrátit přes zdravé maso říčních/mořských ryb.
TŘEBA
"... vznik modifikovaných filtrů, vhodných pro molekulární filtraci umožňující záchyt metabolitů
a samotných sloučenin používaných v hormonální antikoncepci, které ohrožují vodní živočichy
i celý potravinový řetězec..."
V soutěži Pro vodu uspěl Vojtěch Kundrát z Masarykovy univerzity
Hormony útočí - sekundární promoření populace estrogeny - civilizační choroby
- Takže ta tvá trocha INHICORU T, je to s čím se počítá, že při úniku, konec světa či něco podobného nevyvolá.
Poradil by mi někdo jak dostat inhikor do topného systému s expanzomatem , děda to lil vždy na půdě do otevřené expanzní nádržky , ted je to už předělané na expanzomat.
Odšroubovat vrchnější konec napouštěcí hadice do topení,vylít z ní vodu,nalít přípravek,našroubovat a napustit. U mě stačilo asi 2 dcl Topekoru,to jsem dělal nadvakrát, v případě většího množství (jak někdo psal 1L) buď na víckrát nebo delší hadici.
díky moc....... 
Napouštěl jsem podobně jak jura.dimm, jen s tím rozdílem, že mám napouštěcí kohout přímo na kotli prakticky v nejvyšším místě. Takže jsem odpustil trochu vody a Inhicor nalil do připojené hadice. Pak už stačilo jen dopustit a natlakovat okruh.