Bellanca Decathlon 480

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kroxigor

#211 Příspěvek od kroxigor »

můžeš elektronika to určitě zvládne já mám do Bellanci NiMH 8čl 9,6V 600mAh od začátku. To k tomu dřív dávali jako pohonej akumulátor.
http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/743_bellanca-480-pohonne-aku.aspx
Samozřerjmě se pak bude motor víc hřát a bude mít víc otáček na dobu chodu to vliv moc nebude mít.
Pozor taky na váhu baterie už bych tam o moc větší NiMh baterii nedával jinak z toho bude lítající cihla. Už takhle je ten model dost těžkej.
Pro porovnání:
8čl NiMh 600mAh váží 127g
8čl NiMh 1100mAh váží 180g
2čl LiPol 1350mAh váží 80g
2čl LiIon 1300mAh váží 95g

samotná Bellanca mě váží 501g což už je dost bez baterie.

Pokud chceš rychle nabíjet tak baterie LiIon např od Jeti. Mají výhodu v tom, že se nabíjejí proudem až 3A (doba nabíjení cca 25min) nemusejí se balancovat jsou odolné mechanicky.
LiPol baterky jsou lehčí ale o články se musí starat mají tendenci se při nabíjení rozcházet na napětí. jsou choulostivé na zacházení (jedna rána a jdou do kytek) nemají rádi chladné počasí ( v zimě se s tím skoro nedá lítat .

Já osobně jsem Lipol zrušil a přešel jsem na LiIon alias PowerIony k tomu nabíječku CHAR 30 a na letišti nabíjím za půl hoďky baterku. Zatím plná spokojenost.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Rychlik
Kontaktovat uživatele:

#212 Příspěvek od Rychlik »

DavidS200 píše:Zdravím. Tak mám ještě dotaz k vhodné baterii do mé Belanky. Standardně tam je 1100 mAh 7.čl. tj. 8,4V. 8čl. tam dát nemůžu, to už by bylo moc velký napětí ? Tzn., že všechna elektronika v tom letadle (přijímač, serva, regulátor, motor) jsou na 8,4V ?
A ještě dotaz. Koukal jsem na netu, že dá koupit i např. NiMH o kapacitě 4500mAh. Ta je ale dvakrát tak těžší, to už by Belanka asi neuvezla co ?

S tím napětím je to v pohodě, můžeš používat obě baterie. Ale ta 4500NiMh je už opravdu moc těžká a asi i veliká rozměrově.
Tohle všechno vyřešíš Lipolkami 3čl., uvidíš.
Rychlik
Kontaktovat uživatele:

#213 Příspěvek od Rychlik »

kroxigor píše:můžeš elektronika to určitě zvládne já mám do Bellanci NiMH 8čl 9,6V 600mAh od začátku. To k tomu dřív dávali jako pohonej akumulátor.
http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/743_bellanca-480-pohonne-aku.aspx
Samozřerjmě se pak bude motor víc hřát a bude mít víc otáček na dobu chodu to vliv moc nebude mít.
Pozor taky na váhu baterie už bych tam o moc větší NiMh baterii nedával jinak z toho bude lítající cihla. Už takhle je ten model dost těžkej.
Pro porovnání:
8čl NiMh 600mAh váží 127g
8čl NiMh 1100mAh váží 180g
2čl LiPol 1350mAh váží 80g
2čl LiIon 1300mAh váží 95g

samotná Bellanca mě váží 501g což už je dost bez baterie.

Pokud chceš rychle nabíjet tak baterie LiIon např od Jeti. Mají výhodu v tom, že se nabíjejí proudem až 3A (doba nabíjení cca 25min) nemusejí se balancovat jsou odolné mechanicky.
LiPol baterky jsou lehčí ale o články se musí starat mají tendenci se při nabíjení rozcházet na napětí. jsou choulostivé na zacházení (jedna rána a jdou do kytek) nemají rádi chladné počasí ( v zimě se s tím skoro nedá lítat .

Já osobně jsem Lipol zrušil a přešel jsem na LiIon alias PowerIony k tomu nabíječku CHAR 30 a na letišti nabíjím za půl hoďky baterku. Zatím plná spokojenost.

Taky názor... Já osobně používám LiPol, v zimě bez problémů -8st... 3x pád z letadla a lítám s ní dodnes. Takže nemám problém...

http://www.youtube.com/watch?v=GhFAsAIhzY0
DavidS200

#214 Příspěvek od DavidS200 »

Takže pokud už mám regulátor JET020, který se dá přepnout na baterky LiPol, jinak mám všechnu elektroniku orig. tak mohu ty LiPol 3.čl. bez problémů použít ?
Bellanca 480 RC set, JET 020
kroxigor

#215 Příspěvek od kroxigor »

LiPol 3článek ne to už má 11V a to by ten motor nevydržel dlouho na to jsou motory s označením 3xLipol
ten normální MIG480 zvládne 2článek a nebo max 8článek NiXX
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Rychlik
Kontaktovat uživatele:

#216 Příspěvek od Rychlik »

DavidS200 píše:Takže pokud už mám regulátor JET020, který se dá přepnout na baterky LiPol, jinak mám všechnu elektroniku orig. tak mohu ty LiPol 3.čl. bez problémů použít ?

Tady máš odkaz na výrobce http://www.jetimodel.cz/cze/hlavni.htm, máš tam přehled použití, a motor musíš dát tu 480 Lixxx.
DavidS200

#217 Příspěvek od DavidS200 »

Ale když tam použiju jen tu LiPol 2čl. tak tam můžu nehat motor stávající ne ?
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#218 Příspěvek od Marek71 »

To samozrejme možeš, ty si sa ale pýtal na 3s LiPo...

DavidS200 píše:Ale když tam použiju jen tu LiPol 2čl. tak tam můžu nehat motor stávající ne ?
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
DavidS200

#219 Příspěvek od DavidS200 »

Jo jo, to je mi jasné, díky moc.
DavidS200

#220 Příspěvek od DavidS200 »

Ještě dotaz. Když tam dám ten motor 480 Lixxx, tak můžu použít i ty stávajíví baterky NiMH 7čl. ?
DavidS200

#221 Příspěvek od DavidS200 »

DavidS200 píše:Ještě dotaz. Když tam dám ten motor 480 Lixxx, tak můžu použít i ty stávajíví baterky NiMH 7čl. ?

Už jsem na Vás měl asi hodně otázek, že se Vám nechce odpovídat. No jo, začínám, tak sháním spousty informací.

Jinak jsem zkoušel zprovoznit ovládání křidélek a opravdu je to u tohoto letadélka na nic, tedy alespoň mě to nic nepřidalo, ba naopak, hrozně špatně se to celé ovládalo.

Tak jen, kdyby se někomu chtělo odpovědět mi ještě na ten poslední výše uvedený dotaz, budu rád.
_George_
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od _George_ »

DavidS200 píše:Ještě dotaz. Když tam dám ten motor 480 Lixxx, tak můžu použít i ty stávajíví baterky NiMH 7čl. ?

7-článok nebude stačiť. Výrobca udáva napájanie pomocou 3 článku A123/ Li-Ion/ Li-Pol, alebo 10čl. Nicd/ Nimh. :wink:
http://www.galerie.rcserver.cz/index.php?sum=122
DavidS200

#223 Příspěvek od DavidS200 »

Zdravím všechny. Tak jsem nakonec po konzultaci tady s jedním kolegou provedl upgrade mé Bellanky. Koupil jsem celou pohonnou jednotku se stříďáčkem, vrtuli a baterku LiPol 3čl.2100mAh.
Mám ale problém, protože jsem si zalétl jen dvakrát asi tak půl minuty. Na zemi vše funguje bez problémů. Motor drží otáčky podle vysílačky, serva jsou v klidu a krásně reagují na ovládání z vysílačky. Jakmile však vzlétnu, letím tak 10s tak se letadlo zblázní. Začnou kolísat otáčky motoru, serva se cukají nepředvídatelně do maximálních výchilek, no a to vždycky skončí krkolomným pádem a cestou domu na lepení trupu. Dneska se mi podařilo trochu vystoupat a ustát chvilkové záchvěvy Bellanky a zkusil rychle stáhnout plyn na nulu a jen plachtit. Po dobu toho plachtění se letadlo chovalo naprosto normálně, bez jakéhokoli bláznění. V pohodě jsem doplachtil až na zem. Pak zkusil znovu vzlétnout no a další záchvěv se už ustát nedal a zase jsme skončil doma a jdu lepit. I když to auž asi ani nepůjde. Vsílačka, přijímač i serva jsou orig., ty jsem neměnil a s orig motorem to létalo na stejném poli bez jakéhokoli problému. S orig. vybavením jsem vydržel ve vzduchu i 14 minut na jednu baterku.
Prosím Vás, poraďte mi čím by to mohlo být. Jsem z toho nešťastný, zainvestoval jsem a akorát mi to pomohlo k rozbytí letadla.
DavidS200

#224 Příspěvek od DavidS200 »

Tak mi to nedalo a zkouším čím by to mohlo být a zjistil jsem, že je problém asi ve vysílačce, nebo přijímači. Na zemi jsem se s vysílačkou s vytaženou anténou vzdálil cca 40m a v tu chvíli letadlo začalo blbnout. Otáčky začaly kolísat a serva lítala sem tam. Annténé drát z přijímače jsem proměřoval, zda není přerušený a je v pořádku. Ještě jsem zkusil dát do letadla původní orig. regulátor i baterii a se zataženou anténou na vysílačce a po vzdálení se na cca 2m od letadla serva začala lítat sem tam do úplných extrémů vychílení. Jak jsem psal předtím, že jsem měl pocit, že při plachtění bez motoru je vše OK, tak to bylo tím, že jsem plachtil kousek na hlavou a to bylo letadlo blízko, takže to bylo v pohodě. V čem by tedy mohl být problém ? Setkal jste se s tím někdo ? Je problém v přijímači ? Baterky ve vysílačce mám nabité, nabíjím je v podstatě pořád mezi každým letem. Jinak vím, že předtím jsem lítal s Bellankou opravdu daleko od sebe a vždycky v naprosté pohodě bez výpadku. Děkuji Vám za rady, začínám, tak moc zkušeností nemám.
Rychlik
Kontaktovat uživatele:

#225 Příspěvek od Rychlik »

Vyzkoušej dosah vysílače, jdi cca 30m od letadla a vyzkošej všechny funkce. Mělo by vše fungovat. Serva by se neměli samovolně hnout. Měl jsem podobný problém, reklamoval jsem přijímač a bylo vyřešeno.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“