Klub příznivců RC paraglidingu
- MartinMartin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Klub příznivců RC paraglidingu
Krásná, víc na to říct nejde. Do teď jsi létal modul Duplex nebo jsi pořizoval i přijímače?
A ještě k tomu programování padáku, je tam program para, nebo se to musí všechno napípat přes volné mixi atd..
A ještě k tomu programování padáku, je tam program para, nebo se to musí všechno napípat přes volné mixi atd..
Nemá někdo na prodej para-rc- mix od Hakra na prodej ?
Odesláno z mého MI 5 a podpis odstraním
dub píše:Takto vypadá s podpěrkami![]()
![]()
![]()
Fotografie trochu zkresluje ve skutečnosti je mezera mezi podpěrkami a tělem vysílače necelé 2mm.
Tak už konečně vím proč mám jen obyč. verzi vysílače a ne verzi carbon. Děsně by mi vadilo, že ty opěrky mají jinou kresbu než přední panel vysílače
- dub
- Kontaktovat uživatele:
MartinMartin píše:Krásná, víc na to říct nejde. Do teď jsi létal modul Duplex nebo jsi pořizoval i přijímače?
Doposud jsem létal s Futabou FC 18 ve které jsem měl modul Duplex.. V letadlech a padácích celkem 7 přijímačů Duplex. Tak jsem nechtěl měnit systém
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
- dub
- Kontaktovat uživatele:
jfilip47 píše:Nemá někdo na prodej para-rc- mix od Hakra na prodej ?
Jeden by byl , když tak SZ
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
- dub
- Kontaktovat uživatele:
sym píše:Tak už konečně vím proč mám jen obyč. verzi vysílače a ne verzi carbon. Děsně by mi vadilo, že ty opěrky mají jinou kresbu než přední panel vysílače![]()
![]()
Kecám jen tiše závidím
Michale , alespoň se to trošku odliší. Je vidět, že výrobce u toho přemýšlel a udělal jednu uhlíkovou podpěru levou a druhou pravou
- MartinMartin
- Kontaktovat uživatele:
dub píše:Doposud jsem létal s Futabou FC 18 ve které jsem měl modul Duplex.. V letadlech a padácích celkem 7 přijímačů Duplex. Tak jsem nechtěl měnit systém. Speciální program Para tam není musí se to napípat přes křivky a volné mixy . Přes křivky proto abych využil celou dráhu serva na výškovce (symetrické stahování řidiček) a přitom měl páku v neutrálu jako výchozí polohu. Je to stejné jako by tam byl paramixér. Tady je víc možností se vyřádit a doladit ruce (páky serv ) úplně přesně Nic to není za 2 dny hotovo
, teď se snažím rozmluvit telemetrii a naučit vysílač na hlasové přikazy
.
Jak jsi vlastnil už přijímače Duplex tak to je v poho. Já mám nějakých 12ks Spektrum s toho 10 v provozu, takže jenom za výměnu přijímačů by to byl pěkný ranec.
Teď, jsem dokončil montáž paramixeru a seřízení řidiček i speedu kde jsem dával delší páku pro větší chod.
S paramixerem je to úplně něco jiného bude to mnohem lepší, hlavně pro první pokusy akrobacie.
- dub
- Kontaktovat uživatele:
Jo paramixer to je pak jiná
, ale jde to i bez něj, ale není to prostě ono 
- dub
- Kontaktovat uživatele:
Tím jsem se ujistil v tom, že když budu dělat další krosnu, tak už vždy je se speedem co má dvě serva.
Inspirací a vlastně nápadem tuto funkci vyzkoušet, bylo video od firmy Opale
https://www.youtube.com/watch?v=P2njCNCTudU
- MartinMartin
- Kontaktovat uživatele:
To je dobrý nápad s tím řiditelným speedem, ono se to používá i u velkých paraglidů. Bohužel tam mám jedno servo.
Jinak dneska proběhly čtyři lety o přibližné délce jednoho 40 min. Mám za sebou dva pády, první při startu, padák byl ještě hodně vzadu když jsem to vypustil, následovalo přetažení a pád. Jak jsem byl s toho vyjukaný tak jsem zapomněl aktivovat blokaci plynové páky a jak jsem to prohlížel, jestli je vše v pořádku, tak jsem do plynu drbl a naštěstí to odnesli jenom prsty padák je v pořádku
. Krve bylo ale jak na zabíjačce. Až to přestalo, abych neměl celý padák špinavý šel jsem znova na start. Další pád byla zatáčka po větru na malé rychlosti a pád do vrtulníku až na zem. Vše ale bylo dáno tím že už jsem se otrkal a začal si dovolovat až moc.
Dneska jsem to půjčil bráchovy a otcovi kteří také modelaří a v pohodě to zvládly. Jinak za letu jsem moc nepozoroval rozdíl s paramixem a předtím bez. Třeba Full Stal se mi nepodařil vůbec vyvolat a to si myslím že mám povolené řidičky tak akorát. Jsou za letu lehce prohnuté a odtokovka je v rovině. Prostě s plným přitažením se padák jenom prudce prosedá a když tam dám při tom jednu plnou výchylku tak krásně přejde do vrtulníku. Na lopas zatím nemám odvahu.
Jinak dneska proběhly čtyři lety o přibližné délce jednoho 40 min. Mám za sebou dva pády, první při startu, padák byl ještě hodně vzadu když jsem to vypustil, následovalo přetažení a pád. Jak jsem byl s toho vyjukaný tak jsem zapomněl aktivovat blokaci plynové páky a jak jsem to prohlížel, jestli je vše v pořádku, tak jsem do plynu drbl a naštěstí to odnesli jenom prsty padák je v pořádku
Dneska jsem to půjčil bráchovy a otcovi kteří také modelaří a v pohodě to zvládly. Jinak za letu jsem moc nepozoroval rozdíl s paramixem a předtím bez. Třeba Full Stal se mi nepodařil vůbec vyvolat a to si myslím že mám povolené řidičky tak akorát. Jsou za letu lehce prohnuté a odtokovka je v rovině. Prostě s plným přitažením se padák jenom prudce prosedá a když tam dám při tom jednu plnou výchylku tak krásně přejde do vrtulníku. Na lopas zatím nemám odvahu.
- dub
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj , tak koukám, že Nyos létá k plné spokojenosti. Co se týče funkce blokace plynu, tak tu nastavuji skoro jako první u strojů co mají vrtuli. Samozřejmě, když nastavuji a dolaďuji krosnu , třeba na stole, tak mám vrtuli sundanou. Už několikrát se to vyplatilo.
Jak píšeš o tom fullstalu je to divný. Kolik máš chod pák (krok , délka stažení řidiček)s paramixem a pákami od Hackera co byli u Free byl krok kolem 12 cm a stačí to. K tomu povolení řidiček když jsou ruce v horní poloze. Mám to nastavené tak, aby mrtvý chod rukou dolů byl co nejmenší . Prolétávám kolem sebe nízko nad zemí s sleduji chování odtokovky. Musí reagovat už na hodně malé stažení kniplu vysílače. Když ne, tak pomalu trimem potlačuji až jsem spokojen. Po přistání vrátím trim do neutrálu a o velikost výchylky řidičky zkrátím.
Zbytečně povolené řidičky nejsou také dobré při dělání různých výkrutů, přemetů a jiných kousků. Při těchto obratech se povolená odtokovka při velkých rychlostech roztřepala a vrchlík se choval nějak podivně. Dost dlouho mi trvalo, než jsem na podivné chování přišel.
To už jseš , ale ve fázi, kdy začínáš ladit detaily. Pro takovéto to normální poletování v podvečer, kdy je klid a vrchlík lítá , jakoby plaval v oleji, je délka řidiček +- 2 cm jedno
Tak ať se daří a neboj fullstal se povede
Jak píšeš o tom fullstalu je to divný. Kolik máš chod pák (krok , délka stažení řidiček)s paramixem a pákami od Hackera co byli u Free byl krok kolem 12 cm a stačí to. K tomu povolení řidiček když jsou ruce v horní poloze. Mám to nastavené tak, aby mrtvý chod rukou dolů byl co nejmenší . Prolétávám kolem sebe nízko nad zemí s sleduji chování odtokovky. Musí reagovat už na hodně malé stažení kniplu vysílače. Když ne, tak pomalu trimem potlačuji až jsem spokojen. Po přistání vrátím trim do neutrálu a o velikost výchylky řidičky zkrátím.
Zbytečně povolené řidičky nejsou také dobré při dělání různých výkrutů, přemetů a jiných kousků. Při těchto obratech se povolená odtokovka při velkých rychlostech roztřepala a vrchlík se choval nějak podivně. Dost dlouho mi trvalo, než jsem na podivné chování přišel.
To už jseš , ale ve fázi, kdy začínáš ladit detaily. Pro takovéto to normální poletování v podvečer, kdy je klid a vrchlík lítá , jakoby plaval v oleji, je délka řidiček +- 2 cm jedno
Tak ať se daří a neboj fullstal se povede
- MartinMartin
- Kontaktovat uživatele:
Přidávám další video, je to točeno také mobilem ale už je to v daleko lepší kvalitě.
https://youtu.be/V-3fGooIIVE
Jinak tu blokaci plynu používám také u všech letadel, ale já prostě zapomněl cvaknout vypínačem.
Až bude čas tak to změřím, kolik je to stažení řidičky. Jinak páky tam mám také ty plastové od hackera. Ruky od Robina byly moc tuhé a o dost kratší.
https://youtu.be/V-3fGooIIVE
Jinak tu blokaci plynu používám také u všech letadel, ale já prostě zapomněl cvaknout vypínačem.
Až bude čas tak to změřím, kolik je to stažení řidičky. Jinak páky tam mám také ty plastové od hackera. Ruky od Robina byly moc tuhé a o dost kratší.
- dub
- Kontaktovat uživatele:
Co se týče nového rádia jsem maximálně spokojen. Fakt tam jde nastavit na co si člověk vzpomene, ale ta práce než na to přijdeš.
Nyní jsem ve fázi kdy mám na krosně pod Foxe nastavený 3 polohový speed, který jde ovládat pákou směrovky (řiditelný speed ). Tato funkce jde samozřejmě vypnout. Dále dvojí výchylky na brždění a křidélka. Blokování motoru 3-polohovým přepínačem, který odblokuje motor pouze v prostřední poloze. Tato funkce je spřažená s časovačem na motor, který se zapíná polohou plynové páky. Stačilo vytvořit logický spínač s podmínkou, že když je motor zablokovaný stopky se nerozeběhnou. No za 3 hodiny bylo hotovo. Zkusím natočit nějaké video, jak to celé funguje. Jo to samé mám na kosně pod Powera a Astrala. Myslel jsem si, že stačí model jen překopírovat. To stačí, ale pak se musí celý doladit, hold každá krosna je jiná. Princip ovládání je stejný.
Tak , už aby bylo pěkně vše se musí doladit v terénu , jako jsou optímální výchylky speedu, aby vrchlík neklapal. Brzdy, aby bylo možno provést fullstal, Pak to celé rozdělit do letových režimů a mohlo by být hotovo , tak koncem léta

Nyní jsem ve fázi kdy mám na krosně pod Foxe nastavený 3 polohový speed, který jde ovládat pákou směrovky (řiditelný speed ). Tato funkce jde samozřejmě vypnout. Dále dvojí výchylky na brždění a křidélka. Blokování motoru 3-polohovým přepínačem, který odblokuje motor pouze v prostřední poloze. Tato funkce je spřažená s časovačem na motor, který se zapíná polohou plynové páky. Stačilo vytvořit logický spínač s podmínkou, že když je motor zablokovaný stopky se nerozeběhnou. No za 3 hodiny bylo hotovo. Zkusím natočit nějaké video, jak to celé funguje. Jo to samé mám na kosně pod Powera a Astrala. Myslel jsem si, že stačí model jen překopírovat. To stačí, ale pak se musí celý doladit, hold každá krosna je jiná. Princip ovládání je stejný.
Tak , už aby bylo pěkně vše se musí doladit v terénu , jako jsou optímální výchylky speedu, aby vrchlík neklapal. Brzdy, aby bylo možno provést fullstal, Pak to celé rozdělit do letových režimů a mohlo by být hotovo , tak koncem léta
- old_Mr_Grim
Pánové, začíná pěkné počasí a rád bych vyrazil s Freečkem někam zalítat. Bohužel ne vždy mám k dispozici auto. Řešil jste někdo, jak nacpat krosnu, padák, baterky a rádio do nějakýho batohu na záda?
Zkoušel jsem to do batůžku co tu mám, ale je to takový neforemný a na zádech celkem nepohodlný.
Zkoušel jsem to do batůžku co tu mám, ale je to takový neforemný a na zádech celkem nepohodlný.
- dub
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj , někde na fóru jsem psal, že jsem pořídil brašnu na lyžáky, Do tý se v pohodě vejdou dvě krosny s padákama a navrch rádio. Brašna jde nosit přes rameno a nebo jako batoh na záda. Tak jsem to našel koukni sem:
viewtopic.php?f=111&t=75394&start=90
viewtopic.php?f=111&t=75394&start=90