Rýžování zlata
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Rýžování zlata
Plánujeme v létě pro děti ryzovani zlata ze "zlatonosneho" potoka. V minulosti jsem úlomky zlata dělal z olova, ale nesetkalo se to úplně s nadšením, protože to nemělo zlatou barvu.
Ideální by byla samozřejmě měď nebo mozas, ale neumím to v domácích podmínkách natavit. Olovo šlo prostě v hrnci nad plamenem...
Má někdo nápad, jak z potoka udělat rýžoviště?
Ideální by byla samozřejmě měď nebo mozas, ale neumím to v domácích podmínkách natavit. Olovo šlo prostě v hrnci nad plamenem...
Má někdo nápad, jak z potoka udělat rýžoviště?
Re: Rýžování zlata
A musí to být natavené? Vzal bych mosazný plech, vyleštil, a pak z něj nasekat různé kousky. Případně v nějaké zámečnické dílně, kde mají autogen by ti to mohli i natavit.
Nebuď škrt a dej tam pravé zlato. Co bys pro děti neudělal. Nataví ti ho každý zubař. 
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
nebo kdokoliv kdo má autogen.
Ještě mě napadá že jsem měl takovou zlatou barvu. prodávali to v výtvarných potřebách. ale výsledek byl velice hezký. normálně bych tím natřel to olovo.
Ještě mě napadá že jsem měl takovou zlatou barvu. prodávali to v výtvarných potřebách. ale výsledek byl velice hezký. normálně bych tím natřel to olovo.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
walter2 píše:V minulosti jsem úlomky zlata dělal z olova
ať žije ekologie
a co naštípat vyleštěný mosazný drát?
No, ekológia má podľa mňa väčšie problémy ako pár kúskov olova.. v minulosti sa z olova robili aj vodovodné rúry a zas tak rýchlo sa nerozpúšťa.. to že bolo v benzíne a dostávalo sa všade odparené nadrobno, bolo určite horšie než pár kúskov v potoku.
Ale skutočné zlato by sa ryžovalo najlepšie, predsa len išlo o hustotu nejakých 19tis aby sa fakt ukladalo naspodu.. olovo má menej ale stále možno dosť, no aby to s nejakou mosadzou neskončilo fiaskom že by odplávala a zostali naopak kamene...?
Nejaké staré šperky by to chcelo nataviť, a potom napíš kde to bolo a koľko tam toho zostalo

Ešte by sa dal urán, ale to by asi bolo už fakt horšie..
tak možno keby sa podaril wolfrám z nejakej skrachovanej výroby žiaroviek, alebo tu na slovensku vraj lacno predávajú nejaké platinové sitká

https://cs.wikipedia.org/wiki/Uran_(prvek)#Hustota
Ale skutočné zlato by sa ryžovalo najlepšie, predsa len išlo o hustotu nejakých 19tis aby sa fakt ukladalo naspodu.. olovo má menej ale stále možno dosť, no aby to s nejakou mosadzou neskončilo fiaskom že by odplávala a zostali naopak kamene...?
Nejaké staré šperky by to chcelo nataviť, a potom napíš kde to bolo a koľko tam toho zostalo
Ešte by sa dal urán, ale to by asi bolo už fakt horšie..
https://cs.wikipedia.org/wiki/Uran_(prvek)#Hustota
já bych to s tou ekologií moc nerozpitvával, aby se toho nakonec někdo nechytil , bo si myslím, že po rybářích v tý vodě zustává toho olova asi podstatně víc. 
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Asi nejlepší by bylo zajet nakopat trochu písku do Kestřan k Otavě. Tam je zlatinek dost 
Pokut chceš imitaci, tak bych prubnul vzít elektrickou svářečku, do kleští na elektrody mosazný svářecí drát a do kleští na kostru uhlík z baterky. Při oblouky by z toho mohla mosaz kapat a stříkat v podobě těch tvých nugetků. Odzkoušený to nemám, ale jít by to mohlo
Pokut chceš imitaci, tak bych prubnul vzít elektrickou svářečku, do kleští na elektrody mosazný svářecí drát a do kleští na kostru uhlík z baterky. Při oblouky by z toho mohla mosaz kapat a stříkat v podobě těch tvých nugetků. Odzkoušený to nemám, ale jít by to mohlo
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Já bych vzal do jedné ruky půlmetru měděné 1,5 a do druhé ruky štípačky 
Don't drink and drive, smoke and fly.
v nejakom zlatokopeckom skanzene striekali drobne kamienky zlatou farbou. rychle a na pockanie. deckam to vobec nevadilo, vacsiu radost mali z cvachtania sa vo vode a najdenia nugetu vlastnymi rukami. zlatinky ich bavili tak 5minut, zato bagrovanie v strku to bolo nieco, a tych nugetov kolko nasli 
Sent from my XT1032 and I will remove the signature
Sent from my XT1032 and I will remove the signature
Loni, jak bylo sucho, u nás na Moravě některé nádrže doslova zmizely... . byl jsem se tam podívat a dno bylo poseté rybářskými olůvky... a když myslím poseté, tak byly místa, kde byly na každém kroku. Sběrači kovů s detektory si odnášeli tuny olova. Ještě se na povrchu olova poměrně rychle vytvoří oxidační vrstva, která zabraňuje uvolňování olova do okolí.. jinak by už byli všichni v okolí mrtví 
Chodit na zlato je fajn, nicméně buď to děcka chytne a pak můžete hledat pravé zlatinky, nebo ne a to tam můžeš vysypat náklaďák nasekané mosazi a za půl hodiny jsou děcka otrávené. Mou dceru to bavilo cca 5 minut.
Chodit na zlato je fajn, nicméně buď to děcka chytne a pak můžete hledat pravé zlatinky, nebo ne a to tam můžeš vysypat náklaďák nasekané mosazi a za půl hodiny jsou děcka otrávené. Mou dceru to bavilo cca 5 minut.
Pokud jde o měrnou hmotnost, tak zlato nahradí téměř přesně wolfram.
Ovšem barvou ne.
A taky s jeho natavením by byl vskutku problém.
Wolfram se dá získat z elektrod starých obloukových výbojek. Nebo objednat v Číně, kde ho umí nařezat na potřebné kousky. Ale dá se i pozlatit a to je už pak opravdu k nerozeznání.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
pakozdy píše:v nejakom zlatokopeckom skanzene striekali drobne kamienky zlatou farbou. rychle a na pockanie. deckam to vobec nevadilo, vacsiu radost mali z cvachtania sa vo vode a najdenia nugetu vlastnymi rukami. zlatinky ich bavili tak 5minut, zato bagrovanie v strku to bolo nieco, a tych nugetov kolko nasli
Lenže, ono to ryžovanie práve veľmi súvisí tou vysokou mernou hmotnosťou zlata.
coro píše:...wolfrám z nejakej skrachovanej výroby žiaroviek...
Všetky oblúkové lampy a výbojky majú elektródy z wolfrámu. A sú to celkom súce kusy. A vyhadzujú sa.
Tak treba zájsť napr tam, kde používajú Nd:YAG lasery a určitě Ti nejakú prasknutú dajú. Ja za 30 rokov práce s lasermi mám takých odpadkov nazbieraných dosť. Problém je len v tom, že wolfrám je šedý ako oceľ a nedá sa nataviť na guličky. Ale mechanicky nastrihať by sa určite dal, aj keď je pomerne tvrdý. Možno keby sa ofarbil tou lacnou zlatou farbou
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas s předchozím. Na žluto natřený štěrk udělal největší radost. Jen ho muselo být hodně....