dudaj píše:To máš pravdu , nesmíš z toho ty trsátka dělat

. Zase když člověk neriskuje nic se nenaučí . Takže to chce víc různých letadel
a na některá být holt opatrný.
docela dobře funguje, když si na jistotu udržuješ letovou hladinu, aby se bez kontaktu se zemí vešel třeba i obrat, kdy jsi předpokládal, že po přitažení výškovky to ero poletí nahoru, ale ono jaklo na potvoru po přitažení výškovky letí dolu
když je tam prostor, není pak problém, další co se mi osvědčilo--teda pokud má jít opravdu o akrobacii, né jen všechny páčky do zatáčky a uvidíme, co z toho bude za obrat---pokud jsem naletěl do nějakého obratu a už v první fázi jsem byl jinak, než jsem měl být, v obratu jsem nepokračoval, ero srovnal a obrat nalétával tak dlouho, dokud jsem ve fázích obratu nebyl v pozici, v jaké bych být měl---to je podle mého ten zásadní problém pomlácených er na ruce, ero v jiné poloze, než je předpoklad jak bude obrat probíhat musí pak zdlouhavě zpracovávat mozek než korekční povel pošle do rukou a to jsou drahocené setiny vteřin a pak další a další až do země.---mám vyletět kolmo vzhuru--nevyletěl jsem kolmo vzhuru a když ano, tak ale s bočním náklonem---končím , bo nemá smysl honit ero po obloze, když zatím neumím ani vyletět kolmo vzhuru a bez náklonu.
jinak mi i fungovalo, že jeden den jsem tak nějak s chybama už ulítal nějaký obrat, ale zlepšit jsem se ten den nedokázal, když jsem ho šel zaletět druhý den, nebo další víkend, nějak se to přez noc v hlavě uložilo do správných šuplíčku a obrat už jsem zaletěl podstatně lépe a s větší jistotou---samozřejmě každý máme ten strop, kdy líp nám to už nepujde nastavený jinak.
rozhodně tedy nesouhlasím s tvrzením--kdo neriskuje, nic se nenaučí, riskování je podle mého v akrobacii naprostý nesmysl, bo tam je potřeba drahocené setinky vteřin věnovat drobným korekcim, kterých si nemá bodovač ideálně vubec všimnout.
F3A akrobata jsem nikdy nerozmlátil, na rozdíl od letadel, s kterýma jsem především blbnul a to mi imr vére u něj zhasínal spalovák---zase mi to ale donutilo a naučilo rychlé propočty na přistání, což se mi pak hodilo pro větroně na svahu