Co se zde nesmí vyslovovat

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: Co se zde nesmí vyslovovat

#46 Příspěvek od OK2BUH »

V tom případě vám není pomoci. Modeláři jsou na tom o něco lépe než radioamatéři. Věkový průměr máte 58. To je nejvyšší čas k zamyšlení. Můžete ty mladé ignorovat a vymřete nebo jim předáte svoje zkušenosti, od nich pochytíte ty procesory a budete společně pokračovat dál.
Zkoušels přemluvit vnuka, že si budete vyřezávat letadýlko z překližky? Pošle tě do háje, že si radši bude hrát na tabletu. Určitě se najde pár vyjímek ale ty věkový průměr nesníží. Dnes už nejsou ve škole ani dílny, když dáš děcku šroubovák tak si vypíchne oko. Jediná možnost jak je k něčemu přitáhnout je přes počítače a robotiku. Já nechci radit co máte dělat a je mi to celkem jedno, nejsem členem žádného spolku.
LemonX

#47 Příspěvek od LemonX »

LV píše:To myslíš vážne, alebo si si opäť dal zajden?
S tých čo začínajú robotickými hračkami sa k modelárčine dostane možno promile mladých. A to som asi optimista...

Se zájmem jsem si celé vlákno přečetl a jako radioamatér a "rádobymodelář" musím konstatovat, že to rozdělování modelář/nemodelář v dnešní době úplně ztrácí smysl. Hlavně mezi "davem" , lidé obecně už to vůbec nerozlišují. Dříve modeláři točili upoutanými modely, závodili s autíčkama a občas někde bylo vidět RC model.. Dnes třeba zmíněné začínající s robotickými hračkami jsou v očích dnešních lidí také modeláři. Vymodelovali hejbajícího se robota. A nemusí si ho nutně vymodelovat, mohou si ho koupit. O ten původ zase vůbec nejde, alespoň v očích nezůčastněných.
A obráceně, já si pořídil před dvěma lety Phantoma. Pro mě je to normální robotická hračka, dělá to co já chci, umí to samo letět...normální létající robot.. nebo model? Nebo dr0n? Ta doba prostě ty rozdíly stírá, hloupý je, že už málokdo něco modeluje. Ve smyslu, že vyřeže ževra, udělá kostru, potáhne, napne , lakuje.... A když chceš mladýho kluka zaujmout tím, že radioamatéři dělají spojení odrazem od Měsíce třeba s protinožci a ukážeš mu nějaká videa a obrázky s parabolama, směrováním a vybavení stanice odpoví tě, že po skype je to mnohem levnější, kvalitnější a funguje to i když zapadne Měsíc. Jo ta doba je jiná, nic s tím asi neuděláme. Na druhé straně mi nikdo nevezme ty krásné vzpomínky, jak jsem jako student celé prázdniny šetřil na MK-17, nebo následující rok na T6AM27...to vzrůšo, když jsem poprvé rozhejbal serva v modelu dneska nenahradí ani nějaký FPV rácing s koptérou :mrgreen:
Shorty

#48 Příspěvek od Shorty »

OK2BUH píše: přitáhnout je přes počítače a robotiku.

Neumím si představit, jak nás zachrání letící tablet nebo PC :lol: :lol: :lol: .
Vážně si myslíš, že děcka celou dobu sedící u PC najednou prozří a vrhnou se na modelařinu? To asi ne.
Nejspíš nás čeká ne vymření, ale vytlačení. Ať klidně přijdou, ale myslím, že nikoho nenadchnou tím, že zmáčknou entr a jdou pokecat. Pak zbalí a hajdy PC. Já blázen si myslel, že to gro je v tom postavit ( poskládat koupený) a potom to ovládat. A až sednu, pokecám, jak to letělo a jakse podařilo přistání. :mrgreen:
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
LemonX

#49 Příspěvek od LemonX »

Ale nějaké úspěchy tu jsou:
https://www.novinky.cz/internet-a-pc/43 ... -roky.html

Je to modelář, nebo ne..? :lol:
OK2BUH

#50 Příspěvek od OK2BUH »

Shorty píše:Já blázen si myslel, že to gro je v tom postavit ( poskládat koupený) a potom to ovládat. A až sednu, pokecám, jak to letělo a jakse podařilo přistání. :mrgreen:

Ano s tímto stoprocentně souhlasím. Mě lítání s automatem taky nebaví. Ale k tomu ručnímu řízení je musíš dostat trpělivým vysvětlováním a ne se od nich distancovat. Je jedno jak se k tomu dopracují, jestli klasickou cestou tj. rozbitím 10ti letadel a nebo začnou se stabilizací a postupně se ji naučí vypínat.
Shorty

#51 Příspěvek od Shorty »

Neříkám distancovat. Jen z jeho činosti nebudu unešenej. Jinak ať si lítá jak chce, když to nebude ,, já jsem já a vy mě můžete". Tím myslím, že bude ctít zvyklosti na letišti.

Ááááá nebo skončí jak amici s automatama v autech. Jak psali onehdá, že se jim nepovedlo ukrást, neb mělo spojku a řazení. :lol: :lol: :lol: :lol:
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
LV
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od LV »

LemonX píše:
Je to modelář, nebo ne..? :lol:

Nie nie je. Je to pilot robotickej hračky známej ako dr0n.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
winter

#53 Příspěvek od winter »

Shorty píše:Neříkám distancovat. Jen z jeho činosti nebudu unešenej. Jinak ať si lítá jak chce, když to nebude ,, já jsem já a vy mě můžete". Tím myslím, že bude ctít zvyklosti na letišti.

Amen. Zkušenost je taková, že jde v drtivé většině o arogantní nabubřelé "blbečky", kteří nemají vůbec ponětí jak to na ploše funguje. Nejsou ani schopni přijít k Vám, pozdravit a zeptat zda mohou... Kvůli nim se přitvrzují pravidla po celém světě a ostatní echt :-D se s nimi svezou. Jak tu někdo říkal, patrně modeláře čeká postupné vymírání druhu. Neúprosná degenerace lidstva v kombinaci s digitální demencí je v plném proudu. ***winter***
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Lněnička »

Moc zvláštní diskuze.
Chvíli jsem to četl s pozitivním zaujetím,pak mně zase naskakovala husí kůže.
Asi už to ve svých teprve 83 letech neumravním a ani se o to nechci pokoušet, což se mi nedařilo příliš ani v minulosti.
Bude však zřejmě vhodné tomu nechat volný průběh, protože společným jmenovatelem všeho toho upřímného povídání je snaha po trojrozměrném pohybu v atmosféře země. A o to se lidi snaží mnoho staletí.
A teď mají k dispozici spoustu nástrojů jak toho dosáhnout.
Zdá se to být skoro filosofická záležitost, která má nemalý vliv na vybraný okruh obyvatel. A tak by všem asi měla být poskytnuta volba svého konání, aniž by však tím omezovali ostatní.
Není to ale asi příliš snadné.
My teď například stavíme 12 m jednosedadlový kluzák, který bude hotov asi v říjnu t.r.
Mohl bych k tomu poznamenat, že je mimo moje chápání, proč vybraní intelektuálně vyspělí jedinci stavějí modely letadel o rozměrech podobných nebo dokonce i větších a nepustí se rovnou do stavby skutečného létajícího stroje. Ale asi to tak má být.
Howgh.
J.Lněnička
OK2BUH

#55 Příspěvek od OK2BUH »

Lněnička píše:Mohl bych k tomu poznamenat, že je mimo moje chápání, proč vybraní intelektuálně vyspělí jedinci stavějí modely letadel o rozměrech podobných nebo dokonce i větších a nepustí se rovnou do stavby skutečného létajícího stroje. Ale asi to tak má být.

Tak to jsem rád, že tady ještě zdaleka nejsem nejstarší (67). :) Já jsem právě stavěl stroje ve kterých jsem potom seděl. Ne sám, pomáhal jsem ve firmě která mi to dělala. Takže se za pravého modeláře nepovažuji, jsem elektronik a pilot. Možná proto mě některé názory echt modelářů udivují.
Vaccc

#56 Příspěvek od Vaccc »

Já bych to s těmi tablety a kompu taky neviděl tak černě. Já se kupříkladu během svých mladých let něco naseděl za PC, ale mimo jiné jsem lítal i na simulátoru, jen tak. A světe div se, teď i lítám a stavím. Tak co by to nešlo.

Proč že jsem s tím nezačal dřív? Inu, netušil jsem že existuje nějaké modelářské fórum, prostě mě to nenapadlo, ve 20 letech už mě do modelářského kroužku nevezmou a nevěděl jsem o tom, že by v mém okolí nějací modeláři byli. Navíc, všeobecný pohled na modelařinu je takový, že je to poměrně drahý koníček, takže mě ani nenapadlo, že by to mohlo být dosažitelné.

Ale vezmi si situaci: i kdybych se nakrásně na modelářské letiště podívat jel a chtěl se o tom dozvědět víc, ale náhodou, avšak celkem logicky, bych se otřel o téma koptér, bo to taky lítá a pokukuju po nich. Poslali by mě docela​ zadele, že to není modelařina a že bych pravověrným kazil pověst. Já bych si pomyslel svoje, že jsou modeláři blbečci co si o sobě moc myslí a přitom si jen staví letadýlka (krásný, to jo, ale nadlidi to z nich nedělá), a buď se na to vykašlal, nebo si koupil první set co by mi padl pod ruku a stal se tím nabubřelým co se ani nezeptá, jestli se může přidat.

Já jen ať se každý zamyslí nad tím, jestli svým postojem fakt ochraňuje modelařinu​ od "havěti", nebo jestli tím spíš nepodporuje ty co si koupí hračku a nechtějí si do toho nechat kecat.

Odesláno z mého nástroje zkázy a podpis odstraním
FlyBear

#57 Příspěvek od FlyBear »

IMHO modelář je ten, kdo si model postaví. Je jedno jak: z balzy nebo z uhlíku, lepením nebo "šroubkováním", klidně třeba z polotovarů. Volný nebo rádiem řízený nebo zcela nepohyblivý nebo například vláček na kolejích... Těch možností jsou mraky :-)

Po pravdě řečeno, také obor multikoptér takhle začínal. I zde na fóru se sháněly informace o konstrukcích a dávaly dokupy první řídící jednotky. Tihle kopteristi rovněž byli modeláři.

Ale když si někdo koupí levnou hotovou hračku od Číňana, drahou hotovou hračku nebo klidně profi "modráska", tak to z něj žádného modeláře nedělá. Na tom však není nic špatného , nechť si hrají, doba jim přeje (až na ty bor--l dělající jedince).

Stejně jako instalace Skype ze mne neudělá radioamatéra. Přestože přes Skype navážu spojení kdykoliv i do Austrálie full duplex bez ohledu na lunární fázi :-)

To OK2BUH: stahnul jsem si materiály ke zkoušce. Když najdu čas se nabiflovat, tak vám třeba ve svých 50 letech pomůžu snížit věkový průměr :-) Ale neslibuju...

Odesláno z mého PLK-L01 a podpis odstraním
OK2BUH

#58 Příspěvek od OK2BUH »

Já si vážím každého kdo něco umí. Někdo je dobrý konstruktér, někdo pilot, někdo třeba umí natáčet pěkná videa a někdo neumí nic ale za to je s ním sranda. Proč se tady škatulkovat na echt a ne echt? Proč někdo považuje FPV za sprosté slovo? Jenom proto, že to za něho nebylo? Je tady hodně výborných pilotů kteří nás reprezentují v mezinárodních soutěžích FPV koptér. Copak to je špatně? Elektronické vymoženosti jsou taky špatně? Modeláři se vždy snažili držet krok s leteckým průmyslem. Ukažte mi dnes jediné dopravní nebo vojenské letadlo které nemá inerciální jednotku a stabilizaci. Tím netvrdím, že musíme narvat do každého modelu procesory, historická letadla jsou taky pěkná. Takže dělejme každý to co nás baví a vzájemně se neomezujme.
LemonX

#59 Příspěvek od LemonX »

FlyBear píše:
To OK2BUH: stahnul jsem si materiály ke zkoušce. Když najdu čas se nabiflovat, tak vám třeba ve svých 50 letech pomůžu snížit věkový průměr :-) Ale neslibuju...

Tak to Ti schvaluju, jak říká můj kolega "papírů na hlavu není nikdy dost".
Ale vážně, pokud to myslíš vážně, zkus se poohlédnot po nějakém kurzu, zpravidla to zabere tři dny a bonus je, že si i rádio osaháš. http://www.jirivanerek.cz/stranky/radioama/Kurz/
Pokud sám a sám, ( já to tak kdysi musel ) tak pak ještě jeden pěkný odkaz:
http://ham.smoce.net/
snad existuje výukový program formou otázek a testů i do mobilu ( tabletu) takže můžeš využít třeba i neplánované čekání u lékaře atd...
Vaccc

#60 Příspěvek od Vaccc »

OK2BUH píše:Já si vážím každého kdo něco umí. Někdo je dobrý konstruktér, někdo pilot, někdo třeba umí natáčet pěkná videa a někdo neumí nic ale za to je s ním sranda. Proč se tady škatulkovat na echt a ne echt? Proč někdo považuje FPV za sprosté slovo? Jenom proto, že to za něho nebylo? Je tady hodně výborných pilotů kteří nás reprezentují v mezinárodních soutěžích FPV koptér. Copak to je špatně? Elektronické vymoženosti jsou taky špatně? Modeláři se vždy snažili držet krok s leteckým průmyslem. Ukažte mi dnes jediné dopravní nebo vojenské letadlo které nemá inerciální jednotku a stabilizaci. Tím netvrdím, že musíme narvat do každého modelu procesory, historická letadla jsou taky pěkná. Takže dělejme každý to co nás baví a vzájemně se neomezujme.

[THUMBS UP SIGN] Tak tak.

Odesláno z mého nástroje zkázy a podpis odstraním
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“