Co se zde nesmí vyslovovat

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
FlyBear

Re: Co se zde nesmí vyslovovat

#61 Příspěvek od FlyBear »

Díky za odkazy. A když tak koukám na 23 úspěšných absolventů párdenního kurzu, tak to zas tak moc na vymření radioamatérů nevypadá :-)

Teď ještě nějaké kurzy pro modeláře a pro piloty hračkojidních koptér (na profi stroje asi už existují) :-)

Odesláno z mého PLK-L01 a podpis odstraním
winter

#62 Příspěvek od winter »

Je to cca. měsíc. Oslovil mě kolega, kamarád ze sousední firmy. "Máš dro-na? Já chci koupit, poraď mi." Samozřejmě jsem mu podle nejlepšího vědomí a svědomí poradil, ani latí přes záda jsem ho nepřetáhl. Zároveň jsem mu vysvětlil, že užívání těchto hraček má nějaká svá pravidla. Řekl jsem mu kde může něco nastudovat a čeho se má vyvarovat. Za čtrnáct dní jsme se potkali. Na otázku "máš to doma?", jsem dostal odpověď, "ne nějak mě to přešlo". Tím chci říci, že skladba těch kteří tyto nebezpečné hračky provozují je následující. Ti kteří nastuduji a uvědomují si, že provozování těchto hraček obnáší i nějaká pravidla. Proti takovým nikdo nemůže nic namítat. Pak ti, kteří po zjištění, že to sebou nese nějaké povinnosti a pravidla raději vzdají. A pak ta skupina nebezpečných "pilotů anarchistů", kteří si myslí, že nebe je jejich moře. Těch je bohužel jak se zdá většina.

Také si vážím, těch co něco umí, něco znají a nemusí to být zrovna letečtí modeláři. Ale nebudeme zde míchat "hrušky s jablky", tak jako někteří. Řeč je tu o modelářích a uživatelích různých létajících strojků a zařízení. Kdo chce, tak chápe o čem je řeč. Kde nechce, tak nepochopí a má tu z toho "schůzi Poslanecké sněmovny". :wink: ***winter***
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#63 Příspěvek od rampa_mckvak »

Myslím, že OK2BUH to napsal výstižně. Přesto ty vody echt, neecht ještě trochu rozvířím. Zapomělo se tu na 3D tiskaře. Jsou to modeláři když jen tisknou? Ti, co si ještě malují, jsou to i grafici, konstruktéři, vývojáři, ti co furt řeší teploty jsou badatelé? Proč třeba badatelé? Protože když o tom tisku čtu, tak furt něco řeší, že jim něco nejde atd.
Já to vidím tak, jak už jsem psal. Jestli se někdo cítí modelářem byť jen s koupenou robotickou hračkou za tři tisíce, tak mu tu radost nekažme. Mi víme své, on na to časem přijde sám, když bude chtít, nebo časem ho to přestane bavit, a nebo časem se dá na jinou cestu. Třeba směrem k tý echt modelařně.

Modelář, vždyť je to jen slovo. Důležité je, že nás to baví :wink:
Co neubrzdíš neukecáš.
FlyBear

#64 Příspěvek od FlyBear »

Jo jo, modelář je jen slovo. Ale to slovo snad má nějaký význam, aby mu lidé rozumněli.

Když dítěti koupím hračku v podobě vláčku na baterky, stal se tím z dítěte železniční modelář? Když si kdokoliv koupí na tržnici za 2 stovky plastové autíčko na baterky, je z něj ihned modelář? Nebo snad takové privilegium mají jen majitelé létajících hraček?
Podle mne nikoliv, ani jedno z toho.

Ale to hraní jim nijak neberu, to je naopak IMHO fajn zábava. A některé z nich to chytne a třeba se z nich stanou modeláři. Podporujme to a pomáhejme zde na fóru.

Ale neberme slovu modelář jeho význam.

qeex

#65 Příspěvek od qeex »

Ale kdyz se nebavime o hrackach z trznice, ale o zavodnich brusech - F3K, F5J... Ktere si vetsina lidi kupuje, protoze domaci vyroba je narocna, tak uz se taky nebavime o modelarine... Protoze dotycny to ve vysledku "jen" zadratoval.
Pro me je modelarina i to letani s notebooke a kupou elektroniky na palube. Pokud budu chtit udelat Predatora, tak by se to k "maketovosti" hodilo osadit technologiemi, ktere vozi predloha, aspon vzdalene
jio

#66 Příspěvek od jio »

A když si to nechá u graupa i zadrátovat, tak už je NIC. ;-)
Ta debata se opakuje a nikdy nemá výsledek.
FlyBear

#67 Příspěvek od FlyBear »

No jo, asi to případ od případu bude různé a nepopírám, že v dnešní moderní době může být "zaškatulkování" obtížné či dost na hraně.

Ale ty zmíněné brusy nebo třeba heliny jsou stále "stavěny" modelářem, byť z polotovarů - což je ale právě ten moderní vývoj dnešní doby, jak psal kolega OK2BUH. Technologie a možnosti pokročily, to je normální...

Samotný fakt, že model veze na palubě spoustu výkonné elektroniky, by dnes v 21. století modelařině neměl vadit. I to je jen otázka pokroku :-)

OK2BUH

#68 Příspěvek od OK2BUH »

Tady ty poslední příspěvky už jsou rozumné. Já jsem nechtěl rozpoutat takovouto debatu. Jenom mě velmi udivilo, když vidím co všechno dělají radioamatéři aby nalákali mladé. Pořádáme letní tábory, kroužky na školách, stojí nás to spoustu energie a času a stejně nám ten věkový průměr neklesá. No a za vámi přijdou sami až na letiště a vy je vyhazujete. Kdyby to byli arogantní frajírci tak bych je vyhodil taky. Ale pokud je s nimi trochu rozumná řeč tak jim vysvětlit jaká máte pravidla a když budou chtít tak mohou chodit. A máte je. Potom už jenom stačí na ně nenápadně působit, že ta jejich hračka je na naučení dobrá a až ji rozmlátí tak si sami postaví lepší a teprve potom se z nich stanou pořádní machři. Kdyby se chytil jeden z deseti tak je to úspěch.
Shorty

#69 Příspěvek od Shorty »

OK2BUH píše: Ale pokud je s nimi trochu rozumná řeč tak jim vysvětlit jaká máte pravidla a když budou chtít tak mohou chodit. A máte je. Potom už jenom stačí na ně nenápadně působit, že ta jejich hračka je na naučení dobrá a až ji rozmlátí tak si sami postaví lepší a teprve potom se z nich stanou pořádní machři. Kdyby se chytil jeden z deseti tak je to úspěch.

Myslím, že toto jsem myslel svým příspěvkem. Ještě se nestalo, že by od nás někdo někoho vyhodil, když přišel na slušno. Ovšem už se stalo, že přijel tzv. od pohledu arogant, vybalil a chystal se do vzduchu. Tak jsme za ním šli a vysvětlili mu jaký jsou pravidla. Kupodivu nás vyslechl a uznal, že máme pravdu. Přemístil se k nám a teď občas zavítá a je v poho. A s čím lítá je jeho věc. Tak by to mělo bejt vždycky a ne jen v těchto případech.
A ke slovu modelář. Taky jsem tady jednou rozpoutal na tohle téma diskusi. Nešlo mi o to slovo, ale v mým případě to byl právě povzdech nad tím, že dnes si každej radši koupí hotový, než by se s tím dělal.
Chápu, že každej na to nemá ruce, ale když někdo tvrdí, že nemá čas, je to výmluva. Když má čas na lítání, na stavbu by se našel taky. Hlavně v zimě. Večery jsou dlouhý a sledovat kdo s kým v Růžovce a pod. je větší ztráta času. Občas si pustím večerníček pro dospělý ( Teorie...) a než to začne projedu těch pár programů, co mám k dispozici. To mi stačí na to abych zjistil, že o nic nepřicházím a nakopne mě to k dalšímu večeru v dílně. Netvrdím, že stavím intenzivně. Občas jen sedím a promejšlím co a jak. A je mi fajn. :wink:
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#70 Příspěvek od rampa_mckvak »

Shorty píše:Chápu, že každej na to nemá ruce, ale když někdo tvrdí, že nemá čas, je to výmluva. Když má čas na lítání, na stavbu by se našel taky. Hlavně v zimě. Večery jsou dlouhý a sledovat kdo s kým v Růžovce a pod. je větší ztráta času.

Co se týče Růžovky, zde je to jasné, ale o zbytku by se dalo diskutovat. Myslím, že to není zas tak jednoznačné. Když mám čas na lítání, tak přeci neznamená, že mám čas i na stavbu. Někdo si raději vyjede na kole do přírody, než aby stavěl, nebo maluje na plátno, či 3D na pc, hrabe se v autě apod. Má prostě i jené činnosti, pro něj přednější. Najde se plno důvodů proč se někdo stavbě nevěnuje.
Ale myslím, že tu můžeme diskutovat donekonečna a stejně se tu nic nevyřeší, i když se v plno věcech shodneme, tak v i v plno věcech neshodneme. A výsledek bude stále stejný, neb každý jsme jiný. Jak už napsal jio: Ta debata se opakuje a nikdy nemá výsledek.
Co neubrzdíš neukecáš.
Shorty

#71 Příspěvek od Shorty »

rampa_mckvak píše:Co se týče Růžovky,....

Dyť nikoho nepřesvěčuju. Jen říkám, že to jde. Neříkám u všech, ale jde. Taky jezdím na kole atd.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od JirkaA »

Shorty píše: Netvrdím, že stavím intenzivně. Občas jen sedím a promejšlím co a jak. A je mi fajn. :wink:

Mám to taky tak.. Navíc mám v dílně krbový kamna a do nich se na plameny někdy čumí líp, jak do TV. Teď jsem se ještě k tomu po letech vrátil k radioamatéřině na krátký vlny (měl jsem bůhví proč pár let jakési krize, kdy mě to nebavilo tak moc, až jsem i prodal transceiver) takže mám na výběr jestli lepit, lovit nový země nebo čučet do kamen :D
A celkem se těším, až ta bedna zdechne, protože novou už nekoupím.
OK2WY
LV
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od LV »

JirkaA píše:... takže mám na výběr jestli lepit, lovit nový země nebo čučet do kamen :D

Neblbni, mobilom sa dokričíš ďalej :lol:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
OK2BUH

#74 Příspěvek od OK2BUH »

Jako radioamatéři jsme si dříve stavěli všechno sami. Kdo byl dobrý technik ten měl výsledky, když nebyl tak se nikam nedovolal. Po revoluci se u nás začaly prodávat japonská zařízení a mohl si to koupit každý. Zpočátku mi to docela vadilo, říkal jsem "kamaráde máš pěkné dítě ale připravil ses o tu největší radost - porodit si ho sám". Potom jsem si na to zvykl, z některých těch netechniků se vyklubali dobří operátoři a závodníci. Doba pokračovala a dnes to mají koupené všichni, nemá cenu už nic vyrábět. Nejhorší je když někam přinesu vlastní konstrukci která dříve vyhrávala soutěže a výstavy tak někdo řekne "co tady strašíš s tím krámem, proč si nekoupíš něco pořádného"? Tak jsem se přemístil sem protože tady se pořád ještě něco dělá. Ale moc se bojím, že ten vývoj bude podobný i tady.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od Celeron »

Vy dva (či více) radioamatéři. :) Neříká Vám něco jméno Vít Štamberský, odhadem tak 65? Kdysi jsem s ním dělal, odstěhoval se do Prahy a já na něj ztratil kontakt. Byl hodně dobrej, umísťoval se i na bedně v nějakých světových soutěžích. Dva roky v práci pokud to šlo furt motal na papírový válečky od papíru do psacích strojů cívky ze smalťáku 0,063mm a pak z toho zakrucoval VF lanko a navíjel cívky. :wink: Jo to byly časy...
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“